Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Tapani Lepistö

NUMERO 12
11.12.2009

HYVÄÄ JOULUA
Pappilassa: Ihana on sielujen toiviotie
Elämä: Ihmisarvo kuuluu ihan jokaiselle
Ihmisyyden asialla: Ulos pöytälaatikosta - ja heti turpiin
Harrastus: Nosta katseesi
Lappi: Purnumukka oli puhdasverisin
Kumma homma: Sanastajaa uhkaa supistaja
Lukemista:
Perinteet: Aikojen entisten työtä ja tunnelmaa
Joulun tuntua: Olkipukkien paraati
Joulukukat: Kultaa ja kimallusta
Taide: Yön ylimaallinen ihme
Ruoka: Jouluterveiset vierailta mailta
Leivonta: Sirpan vikkelät
Ura: Ei puhettakaan pätkätöistä
Kodin Pellervon käsityöt:
Pehmeät paketit
Hipsuvarpaille
Lumenvalkoisia joulujuttuja
Sydämellinen
Taiteilija: Oodi arjelle ja hylätyille esineille
Kilpailu: Äänestä vuoden kansi

Joka kuukausi
Asiasta toiseen
Koti maalla
Omalääkäri
Kätsy
Elämäntilanteita
Ristikko
Papin päiväkirja
Unto Uneksija


Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 22.1. ja Maatilan Pellervo 8.1.2009.Iso  Kalenteri 2009 sisältyy Pellervon tilaukseen.


Kultaa ja kimallusta


Suuren juhlan kukka-asetelmia somistetaan oman maun mukaan. Yksi tykkää kristalleista, helminauhoista ja kultapalloista, toinen sammalesta, oksista, oljista ja muista luonnon antimista.

Kukat ovat tuttuja, mutta uutta ilmettä ne saavat suojaruukuista ja koristeista. Istutusten seuraksi sopivat kukkien väriä korostavat somisteet.
Joulun teema voi rakentua värin tai koristelutyylin mukaan, esimerkiksi valkoisen tai sinisen, maanläheisen luonnon, heleän romanttisen tai runsaan barokin. Kullan kimallus, hopean hohde ja kristallin välke tuovat ripauksen ylellisyyttä keskitalven suureen juhlaan.

Punaista

Ehdoton suosikkiväri on tietenkin punainen, mistä muun muassa kertoo punaisten joulutähtien suosio. Myös muut punaiset kukat tekevät kauppansa. Joulunpunainen onkin erinomainen väri, sillä se sopii yhteen lähes kaikkien muiden värien kanssa.
Punaiset kukat voi pukea kultaan ja hopeaan tai somistaa ne oljilla, kävyillä tai muilla luonnonmateriaaleilla. Punainen joulutähti on kotonaan punaisessa, vihreässä tai mustassa suoja-astiassa. Tyylikäs ruukunsuojus syntyy vaaleasta helmiäistapetista; samaa tapettia voi käyttää myös lahjojen paketointiin tai joulukorttien tekoon.

Punakeltaista

Lämpimistä sävyistä pitävän joulu voi olla punakeltainen, mikä Itämaan tietäjien tapaan tuo viehättäviä tunnelmia keskelle pohjoista joulua. Kukiksi valitaan punaisia joulutähtiä, tulppaaneja, tulilatvoja ja annansilmäbegonioita sekä ritarinkukkia ja atsaleoja. Keltaista saadaan esimerkiksi keltaisista tulppaaneista ja tulilatvoista.
Yksittäiset kukat tai asetelmat koristellaan hiekan, meripihkan, oranssin ja terrakotan sävyisillä somisteilla. Ne voivat olla samettia, messinkiä ja kuparia sekä pukukoruja ja sulkia. Materiaalit ovat pehmeitä ja hohtavia, joten kokonaisuudesta tulee itämaisen ylellinen.

Valkoista

Joulun väri voi meillä Pohjolassa olla myös valkoinen, etenkin jos joulusta uhkaa tulla lumeton. Valkoisen joulun kasveja ovat valkoiset joulutähdet, tulilatvat, ritarinkukat, tulppaanit, hyasintit, atsaleat ja annansilmäbegoniat sekä ihastuttavat vanhan ajan kielot. Valkoista somistusta voi värittää helmenharmaalla, hopealla sekä ripauksella vaaleanpunaista tai turkoosia.
Punainen tai vaaleanpunainen joulutähti ja tulilatva sopivat asetelmaan, kunhan suojaruukut, koristeet ja ympäristö ovat voittopuoleisesti valkoista tai hopeaa.
Koristeiksi valitaan pitsiä, kristallia ja hopeapalloja ja -nauhoja sekä ruusukkeita. Myös historialliset somisteet, pikarit, koristepylväät ja metalliketjut virittävät tunnelmaan ja saattelevat kuvittelemaan, miltä Pietarin Talvipalatsi näyttää lumisena päivänä.

Sinistä

Sininen mielletään harvoin joulun väriksi, mutta itsenäisyyspäivään se kuuluu. Siniseen jouluun käyvät kaikki siniset kukat, joista hyasintti lienee suosituin. Valkoiset hyasintit, joulutähdet ja ritarinkukat sekä erilaiset vihreät lehdet ovat sinisen asetelman aineksia.
Siniseen yhdistyvät selkeät linjat, niinpä maljakoksi tai istutusastiaksi sopii hyvin lasiastia. Veden tuntua antavat kristallit, hopea ja heijastava kangas. Astiat ja ympäristö voivat olla myös maalattua puuta, pellavaa ja puuvillaa, siis perinteisiä suomalaisen joulun materiaaleja.

Mustavalkoista

Selkeitten linjojen ystävä valitsee jouluunsa puhdasta valkoista ja suoralinjaista mustaa. Herkkä vaaleanpunainen yhdistää nämä värit tyylikkääksi kokonaisuudeksi. Kukiksi käyvät eritoten vaaleanpunaiset joulutähdet, hyasintit ja komeat ritarinkukat, mutta asetteluun voi valita myös valkoista.

Kukkakaupan juhlaa

Joulun aikaan me suomalaiset ostamme kukkia ystäville, tuttaville ja naapureille sekä tietenkin kotiin noin sadalla miljoonalla eurolla! Joulukukkien myynnin arvo onkin viidennes koko vuoden kukkamyynnistä.
Joulutähti on edelleen suosikki; sen ostaa peräti 70 prosenttia kotitalouksista. Hyasintti, etenkin vaaleanpunainen päätyy yli puolelle kotitalouksista. Suosittuja ovat myös ritarinkukka, tulppaani, ruukkuatsalea ja annansilmäbegonia. Istutuksiin ja koreihin laitetaan tulilatvoja, syklaameja, joulukaktuksia ja entistä useammin perhoskämmeköitä ja muita orkideaoja.

Vaaleanpunainen kukka sujautetaan valkoiseen posliiniastiaan, valkoinen vaaleanpunaiseen suojaruukkuun. Ruukun ympärille kiedottu pitkä mustista ja valkoisista helmistä sidottu nauha ja musta kynttelikkö sopivat teemaan. Koristeiksi pöydälle asetellaan vaaleanpunaisia ja valkoisia joulupalloja ja muita koristeita.

Kierrätystä

Olipa tyylisi mikä hyvänsä, kokeile tänä jouluna jotain uutta kukkien koristelussa ja asettelussa. Istutukset voi ostaa koristeltuina, mutta itse tehty joulutervehdys tuo hyvää mieltä kaksin verroin, syntyy tekemisen iloa ja antamisen riemua.
Nyt kannattaa kaivella kaappeja ja lipastojen kätköjä, josko niistä löytyisi aarteita. Vanhat joulukoristeet, nauhat, istutusastiat ja suojaruukut on hyvä pitää tallessa, jos tilaa suinkin on. Ruukut voi tarpeen tullen maalata tai koristaa. Myös vanhat joulukoristeet kannattaa ottaa käyttöön. Laatikossa lojuvat korut ja sifonkihuivit valjastetaan jouluasetelmiin. Vain mielikuvitus on rajana, kunhan muistetaan, että kukat kuitenkin ovat pääosassa.


Teksti: Leena Nurmi
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta