Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Tapani Lepistö

NUMERO 12
11.12.2009

HYVÄÄ JOULUA
Pappilassa: Ihana on sielujen toiviotie
Elämä: Ihmisarvo kuuluu ihan jokaiselle
Ihmisyyden asialla: Ulos pöytälaatikosta - ja heti turpiin
Harrastus: Nosta katseesi
Lappi: Purnumukka oli puhdasverisin
Kumma homma: Sanastajaa uhkaa supistaja
Lukemista:
Perinteet: Aikojen entisten työtä ja tunnelmaa
Joulun tuntua: Olkipukkien paraati
Joulukukat: Kultaa ja kimallusta
Taide: Yön ylimaallinen ihme
Ruoka: Jouluterveiset vierailta mailta
Leivonta: Sirpan vikkelät
Ura: Ei puhettakaan pätkätöistä
Kodin Pellervon käsityöt:
Pehmeät paketit
Hipsuvarpaille
Lumenvalkoisia joulujuttuja
Sydämellinen
Taiteilija: Oodi arjelle ja hylätyille esineille
Kilpailu: Äänestä vuoden kansi

Joka kuukausi
Asiasta toiseen
Koti maalla
Omalääkäri
Kätsy
Elämäntilanteita
Ristikko
Papin päiväkirja
Unto Uneksija


Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 22.1. ja Maatilan Pellervo 8.1.2009.



Iso  Kalenteri 2009 sisältyy Pellervon tilaukseen.


Jouluterveiset vierailta mailta


Nyt joulupöytää ryydittävät ruokaterveiset vierailta mailta. Voit rakentaa ateriakokonaisuuden tai vain poimia jotakin kiinnostavaa kotoisten ruokien kumppaniksi.

Riistapatee
Yksi ranskalaisen joulupöydän alkupaloista on karkearakenteinen patee. Se on helppo valmistaa ja sopii suomalaiseen jouluun. Hyvän alkuruuan saat, kun tarjoat pateen vihreän salaatin tai rosollin kanssa.
10 annosta
150 g pekonia
400 g luutonta riistalihaa
300 g jauhettua maksaa
1 sipuli
2 munaa
(1 rkl konjakkia, sherryä tai portviiniä)
0,5 tl suolaa
0,5 tl jauhettua maustepippuria
0,25 tl jauhettua valkopippuria
Vuoraa noin litran vetoinen leipävuoka pekoniviipaleilla, mutta jätä vähintään 2 viipaletta pateeseosta varten. Poista lihasta kalvot sekä jänteet, jauha tai hienonna liha monitoimikoneessa. Sekoita joukkoon maksa. Leikkaa pekoniviipaleet suikaleiksi. Silppua kuorittu sipuli. Kuumenna pekonia hetki pannussa ja lisää sipuli. Kuullota sipuli pekonin joukossa pehmeäksi ja sekoita molemmat liha-maksa seokseen. Lisää munat yksitellen ja mausta seos (konjakilla), suolalla ja pippureilla. Kaada taikina vuokaan. Kypsennä 175 asteessa uunin alaosassa reilu tunti. Kokeile veitsellä pateen keskustaa, viillosta esiin tulevan nesteen pitää olla kirkasta. Anna jäähtyä vuoassa ja kumoa tarjolle.
Tarjoa pateen lisäkkeenä kirpeitä etikkasäilykkeitä ja marjahyytelöitä.

Kalkkunakääryleet
Saksalaiseen jouluun kuuluu yleensä kokonaisena paistettu hanhi tai ankka haudutetun punakaalin kanssa tarjottuna. Jos pakastimessasi on riistamiehiltä saatuja sorsia, ne sopivat tähän ruokalajiin. Me muut tyydymme hedelmillä täytettyihin kalkkunarulliin.
4 annosta
4 kalkkunan fileepihviä
8 kuivattua, pehmeää aprikoosia
pieni omena
1 tl kuivattua salviaa
0,5 tl suolaa
0,5 tl rouhittua pippuria
0,25 tl jauhettua kanelia
0,25 tl jauhettua maustepippuria
öljyä paistamiseen
Haudutusliemi:
2 dl valkoviiniä tai mietoa kanalientä
Painele kalkkunapihvit hiukan ohuemmiksi leikkuulaudalla. Puolita aprikoosit ja leikkaa omena lohkoiksi. Ripottele fileille mausteet ja asettele hedelmäpalat fileiden keskelle. Nosta joka fileen reunat hedelmien päälle ja sulje cocktailtikuilla. Paista rullat nopeasti öljyssä joka puolelta kauniin ruskeiksi ja kaada pannuun liemi. Peitä kannella ja hauduta noin 15 minuuttia, kunnes rullat ovat kypsiä.
Vinkki: Saat haudutusliemestä suurustamalla hyvän kastikkeen kääryleille. Pyöristä makua halutessasi kermatilkalla.

Haudutettu punakaali
Saksalaisittain valmistettua punakaalia ei hauduteta aivan pehmeäksi. Haudutettu punakaali maistuu myös kylmänä esimerkiksi riistapateen kanssa.
6 annosta
0,5 kg punakaalia
3 punasipulia
2 hapanta omenaa
1 dl vettä
0,5 dl punaviinietikkaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
0,5 tl suolaa
2 laakerinlehteä
0,5 dl siirappia
Suikaloi punakaali. Kuori sipulit ja omenat, leikkaa ne lohkoiksi. Kaada kattilaan vesi, etikka, mausteet ja siirappi. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää kasvikset. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla noin 30 minuuttia, kunnes kaali on rapsakan pehmeää. Lisää tarvittaessa vettä.

Bataattilaatikko
Yhdysvalloissa syödään bataattilaatikkoa kiitospäivän kalkkunan kanssa sekä joulupäivänä. Maku sopii hyvin suomalaiseen joulupöytään peruna- tai lanttulaatikon sijaan. Laatikon voi pakastaa, mutta vaahtokarkit lisätään pinnalle vasta sitten, kun laatikko lämmitetään tarjoilukuntoon.
6–8 annosta
1 kg bataatteja
100 g pekaanipähkinöitä
1 dl tummaa muscovado- tai fariininsokeria
2 tl jauhettua inkivääriä
1 tl kanelia
0,5 tl jauhettua maustepippuria
ripaus muskottia
50 g margariinia + hiukan vuoan voiteluun
25 g vaahtokaramelleja
Pese bataatit hyvin ja keitä kiehuvassa vedessä kypsiksi. Kaada vesi pois ja anna bataattien jäähtyä hiukan.
Leikkaa pähkinät karkeaksi rouheeksi (rouhetta pitäisi tulla noin 2 dl) ja kumoa kulhoon. Mittaa päälle sokeri, mausteet ja rasva. Nypi ainekset sekaisin.
Voitele noin l,5 litran vetoinen uunivuoka.
Kuori bataatit ja leikkaa noin 1,5 sentin viipaleiksi. Levitä kerros bataattiviipaleita voideltuun vuokaan ja ripottele päälle 1/3 pähkinäseoksesta. Toista kerrokset, päällimmäiseksi bataattia, peitä foliolla ja nosta 175-asteiseen uuniin. Kypsennä noin 40 minuuttia. Ota vuoka uunista, poista folio ja nosta uunin lämpötila 225 asteeseen. Revi vaahtokaramellit pieniksi nokareiksi ja peitä laatikon pinta niillä, nosta uuniin ja paista vain sen verran, että karkit sulavat ja saavat hiukan väriä.

Ruotsalainen joululeipä
Makea leipä kuuluu ruotsalaiseen joulupöytään. Taikinasta tulee kolme isoa leipää. Jos et omista kolmea leipävuokaa, käytä foliovuokia. Leivät ovat hyvin säilyviä ja ne voi myös pakastaa. Viimehetken lahjoiksikin ne sopivat, kun kypsennät leivät puolen litran foliovuoissa ja pakkaat jäähtyneinä sellofaaniin.
Valitettavasti gluteenitonta versiota ei leivästä saa, sillä sekä mämmi- että kaljamaltaissa on gluteenia.
3 isoa leipää
1 l piimää
2 palaa (100 g) hiivaa
2 tl suolaa
3 dl siirappia
0,5 dl öljyä
2 dl mämmi-leipämaltaita
1 dl kaljamaltaita
2 dl auringonkukansiemeniä
2 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnä-, kaura- tai ruisleseitä
3 dl ruisjauhoja
4 dl sämpyläjauhoja
n. 8 dl vehnäjauhoja
Murenna hiiva kulhon pohjalle ja kaada päälle vähän piimää. Sekoita tasaiseksi. Lisää sitten loput piimästä sekä muut ainekset ja sekoita tukevalla kauhalla tasaiseksi taikinaksi.
Voitele kolme noin 1,5 litran leipävuokaa ja lusikoi taikina vuokiin, peitä liinalla ja anna kohota noin tunti. Paista 175 asteisen uunin alimmalla tasolla tunnin verran. Kumoa leivät vuoista ja kääri liinaan. Leivät saa viipaloitua hyvin vasta seuraavana päivänä.
Maidoton: Korvaa piimä esimerkiksi kaurajuomalla, johon olet sekoittanut purkillisen soijajogurttia.

Katajanmarjasilakat
Myös ruotsalaisessa joulupöydässä tarjotaan eri tavoin valmistettuja kaloja. Nämä silakat ovat hiukan makeampia ja vähemmän etikkaisia kuin suomalaiset.
300 g silakkafileitä
0,5 dl vettä
0,5 dl valkoviinietikkaa
2 tl suolaa
2 rkl hunajaa
2 tl kokonaisia valkopippureita
10 katajanmarjaa
1 tähtianis tai 3 mausteneilikkaa
1 pieni punasipuli
Poista silakkafileistä nahka halutessasi ja puolita fileet pitkittäin. Sekoita vesi, etikka, suola ja hunaja, laita myös pippurit, katajanmarjat ja tähtianis etikkaliemeen. Leikkaa kuorittu sipuli ohuiksi viipaleiksi. Nostele sipulit ja silakkafileet liemeen. Anna maustua jääkaapissa vuorokausi. Säilyy hyvänä jääkaapissa noin 5 vrk.

Bûche de Noël, jouluhalko
Ranskalaisten makea jouluherkku on komea jouluhalko. Täyte vaihtelee hiukan sen mukaan, missä päin Ranskaa eletään, mutta yleensä halko on makeaa ja tuhtia. Tässä kevennetty versio.
12 annosta
Taikina
4 kananmunaa
1 dl sokeria
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
Täyte
4 liivatelehteä
2–3 dl vaahtoutuvaa kermaa (esim. kahvilla maustettua)
250 g maitorahkaa
(50 g tummaa suklaata rouhittuna)
0,5 dl sokeria
100 g cocktailkirsikoita
1 dl rusinoita
(1 rkl rommia)
0,5 dl vahvaa kahvia
Kuorrutus:
200 g tuorejuustoa
50 g margariinia
2 rkl kaakaojauhetta
2 dl tomusokeria
Valmista ensin pohja. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä keskenään kuivat aineet ja lisää ne siivilän läpi varovasti sekoittaen. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 225 asteessa 5–7 minuuttia. Kumoa kypsä pohja paistopapereineen sokeroidulle voi- tai leivinpaperille ja irrota paistopaperi varovasti.
Valmista täyte. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma ja yhdistä vaahtoon loput ainekset. Kirsikat ja rusinat voi leikata hiukan pienemmiksi. Sulata liivatteet kuumaan kahvitilkkaan ja sekoita täytteeseen. Levitä täyte pohjalle. Rullaa kääretortun tapaan ja käännä sauma rullan alle. Anna jähmettyä vähintään tunti jääkaapissa. Leikkaa rullan molemmista päistä pienet palaset ja aseta ne tortun sivuille oksantyngiksi.
Vaahdota kuorrutusainekset ja levitä tortun pinnalle huolimattomasti. Vedä haarukalla kevyesti raitoja pintaan, jotta se muistuttaisi paremmin kaarnaa. Tupsauta tortulle siivilän läpi hiukan kaakaojauhetta.
Gluteeniton: Käytä vehnäjauhojen tilalla gluteenitonta jauhoseosta.
Maidoton: Valmista täyte esimerkiksi pehmeästä (silken)tofusta ja kaurapohjaisesta vaahtoutuvasta vaniljakastikkeesta. Kuorruta halko kaakaojauheella maustetulla vaahtoutuvalla soijakermalla tai kauravaniljakastikkeella.

Stollen, hedelmäinen pullaleipä
Saksalainen kakkumainen joulupulla, stollen, sisältää runsaasti kuivattuja hedelmiä sekä mantelia tai pähkinää. Se muistuttaa hiukan italialaista panettonea. Stollenia voidellaan paiston aikana ja vielä uunista ottamisen jälkeen sulatetulla margariinilla tai voilla ja kypsän pullaleivän pinta peitetään runsaalla tomusokerikerroksella; leivonnainen säilyy jopa pari viikkoa. Tarjoa stollen ohuina viipaleina. Tomusokerilla puuteroitu muoto symboloi kapaloitua vauvaa.
Juuri
2 dl maitoa
25 g hiivaa
3 dl vehnäjauhoja
Taikina
1 dl eksoottisia hedelmiä tai papaijapaloja
100 g sukaattia tai sokeroituja appelsiininkuoripaloja
2 dl (100 g) rusinoita
(2–3 rkl rommia, konjakkia tai likööriä)
1 dl (50 g) manteli- tai pähkinärouhetta
1 kananmuna
1 dl sokeria
noin 5 dl vehnäjauhoja
150 g margariinia tai voita
100–200 g mantelimassaa
Päälle:
75 g voita tai margariinia
1–2 dl tomusokeria
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva maitoon. Sekoita joukkoon vehnäjauhot, peitä liinalla ja anna juuren nousta huoneenlämmössä 20–30 minuuttia. Silppua hedelmä- tai papaijapalat pienemmiksi, sekoita sukaatin ja rusinoiden kanssa. (Mehevöitä alkoholitilkalla.)
Vatkaa muna ja sokeri taikinajuureen. Nypi rasva ja 3 dl jauhoista keskenään, lisää muruseos taikinaan hedelmien ja mantelirouheen kanssa. Alusta joukkoon jauhoja sen verran, että saat napakan taikinan. Peitä liinalla ja anna kohota 10–15 minuuttia.
Kumoa taikina leivinpaperin päälle ja kauli se keskeltä vähän litteämmäksi noin 30x25-senttiseksi. Murustele marsipaani taikinalevyn keskelle ja taita taikina kolmeen osaan marsipaanin päälle, mutta jätä sauma ylöspäin. Paina reuna tiukasti kiinni. Anna kohota liinan alla 20 minuuttia.
Paista leivonnaista ensin noin 10 minuuttia 200 asteessa. Vähennä sitten lämpö 175 asteeseen ja jatka kypsennystä 40–50 minuuttia tai kunnes pulla on kypsä.
Sulata margariini ja voitele stollenia pari kertaa paistamisen aikana sekä uunista ottamisen jälkeen lämmintä pullaa kerran tai kaksi. Siivilöi pinnalle runsaasti tomusokeria, kiedo voipaperiin ja folioon, säilytä viileässä. Siivilöi pinnalle ennen tarjoamista hiukan tomusokeria.
Vinkki: Leivo taikinasta kaksi tai kolme pienempää stollenia lahjaksi ystäville.
Gluteeniton: Ihan alkuperäisen stollenin veroista ei gluteenittomilla jauhoilla tule, mutta eräänlaisen version saat leipävuoassa paistamalla. Valmista pehmeä gluteeniton pullataikina ja sekoita joukkoon kuivatut hedelmät. Lusikoi puolet taikinasta voideltuun ja gluteenittomilla jauhoilla jauhotettuun pitkänomaiseen vuokaan ja murustele päälle mantelimassa. Lusikoi loput taikinasta vuokaan ja paista kuten stollen. Voitele kakun pintaa paistamisen aikana rasvalla. Kumoa kypsä kakku vuoasta, voitele rasvalla jäähtymisen aikana pari kertaa ja hunnuta tomusokerilla.
Maidoton: Käytä maidon sijaan esim. kaurajuomaa. Rasvana käy hyvin maidoton rasiamargariini.

Mince pies, pienet hedelmäpiiraset
Mince pies tarkoittaa englantilaisten joulutorttuja, pieniä makeita piirasia, joiden sisällä on mausteista hedelmäsekoitusta. Englannissa piiraiden täytettä myydään valmiina seoksena. Jos haluat nopeuttaa piirasten valmistusta, käytä valmista pakastettua murotaikinaa.
10–12 kpl
Taikina
150 g margariinia
3 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
0,75 dl sokeria
1 pieni kananmuna
Täyte:
0,5 dl kuivattua omenaa silputtuna
1 dl rusinoita
1 pss (50 g) kuivattuja mustikoita tai puolukoita
1 dl manteli- tai pähkinärouhetta
50 g sokeroituja appelsiinipaloja
50 g sokeroituja cocktailkirsikoita
0,25 dl sokeria
0,5 dl sitruunan mehua
(2 rkl konjakkia)
0,5 tl kanelia
0,5 tl inkivääriä
0,25 tl jauhettua maustepippuria
Valmista murotaikina. Sekoita ensin kuivat aineet kulhossa. Paloittele rasva seokseen ja nypi murumaiseksi. Lisää muna ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Älä vaivaa. Taputtele taikina levyksi ja nosta muovikelmuun käärittynä jääkaappiin. Anna jähmettyä noin tunti.
Valmista täyte. Silppua omenat pieniksi kuutioiksi. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä muutama minuutti, kunnes hedelmät hiukan pehmenevät. Anna jäähtyä.
Ota murotaikinasta 2/3 ja jaa se 10–12 osaan. Painele palat voidellun muffinipellin kolojen pohjalle ja noin puoleen väliin reunoja. Jaa täyte pohjien päälle ja painele se kevyesti tiiviimmäksi. Kaaviloi loppu murotaikina levyksi ja ota siitä sopivan kokoisella pyöreällä muotilla 10–12 kansikappaletta. Nosta kannet piirakoiden päälle. Paista 200 asteisen uunin keskitasolla 10–15 minuuttia. Tarjoa tortut haaleana joko sellaisenaan tomusokerilla koristeltuna tai esimerkiksi konjakilla maustetun kermavaahdon kanssa.
Vinkki: Jos täytettä jää, voit käyttää sen vaikka piristämään joulutorttujen luumutäytettä tai sekoittaa valmiin suklaakastikkeen sekaan ja tarjota jäätelön kanssa.

Christmas Pudding, jouluvanukas
Jouluvanukas tarjotaan Englannissa joulupäivänä kalkkuna- tai hanhipaistin jälkeen. Se valmistetaan jo marraskuun loppupuolella, jotta se ehtii mehevöityä viileässä folioon käärittynä. Vanukas on tuhtia, pienikin pala riittää. Konjakin sijaan voit maustaa vanukkaan viskillä, tummalla rommilla tai rommiesanssi-omenatäysmehulla.
6–8 annosta
100 g margariinia tai voita
1 dl korppujauhoja
1 dl vehnäjauhoja
0,25 tl jauhettua inkivääriä
0,25 tl jauhettua kardemummaa
0,25 tl kanelia
0,25 tl neilikkaa
2 kananmunaa
1 dl maitoa
2 dl tummaa muscovado- tai fariinisokeria
0,5 dl konjakkia
1 dl mantelirouhetta
100 g sokeroituja hedelmäpaloja
2 dl rusinoita
1 dl kuivattuja mustaherukoita tai karpaloita
Lisäksi:
vaahtoutuvaa kermaa
tomusokeria
konjakkia tai raastettua appelsiinikuorta
Sulata margariini tai käytä 1 dl juoksevaa kasvirasvavalmistetta. Sekoita vehnä- ja korppujauhot sekä mausteet. Vatkaa munat kevyesti ja hämmennä joukkoon maito, sokeri, konjakki ja sulatettu voi. Sekoita jauho- ja munaseos, lisää mantelirouhe sekä hedelmät, rusinat ja kuivatut marjat. Hämmennä hyvin ja kaada voideltuun, noin 8 desin vuokaan. Peitä alumiinifoliolla ja kypsennä 150 asteessa vesihauteessa 4–5 tuntia. Tarkista välillä hauteen vesimäärä ja lisää tarvittaessa.
Kumoa hieman jäähtynyt vanukas vadille, peitä hyvin ja säilytä peitettynä.
Jos haluat, voit lämmittää vesihauteessa vanukkaan ennen tarjoilua. Tarjoa lisukkeena konjakilla tai raastetulla appelsiinikuorella maustettua, kevyesti makeutettua kermavaahtoa.
Gluteeniton: Käytä gluteenittomia korppujauhoja ja jauhoseosta.
Maidoton: Käytä soijajuomaa ja varmista rasvan maidottomuus.

Egg-nogg, paksu munajuoma
Erilaiset egg-noggit ovat erityisesti Yhdysvalloissa suosittuja joulunajan juomia. Se on sitä valkoista paksua juomaa, jota jouluelokuvissa tai TV-sarjoissa kauhotaan isosta maljasta laseihin. Suklaisen version saat lisäämällä ohjeeseen 2 rkl kaakaojauhetta.
6-8 annosta
6 dl maitoa
1 kanelitanko
1 tähtianis
(pala vaniljatankoa)
4 kananmunaa
1 dl sokeria
(1 tl vaniljasokeria)
(1/2 dl vaaleaa rommia)
(1/2 dl kaakaolikööriä)
2 dl vaahtoutuvaa kermaa
Mittaa maito ja mausteet kattilaan (ja suklaisessa versiossa kaakaojauhe). Kuumenna kiehuvaksi ja keitä pienellä lämmöllä noin 5 minuuttia. Poista kanelitanko ja tähtianis (sekä vaniljatanko) kattilasta. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Kaada seos kattilaan koko ajan sekoittaen. Lämmitä lähes kiehuvaksi koko ajan vatkaten, mutta älä keitä, ettei seos juoksetu.
Jäähdytä juoma kylmäksi ja lisää vaniljasokeri, jos et käyttänyt vaniljatankoa. Jos haluat terästää juoman, lisää tässä vaiheessa alkoholi. Jos seos tuntuu liian paksulta, lisää kylmää maitoa. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja kaada osa siitä juuri ennen tarjoilua juoman joukkoon. Annostele juoma laseihin, koristele kermavaahdolla ja tupsauta pinnalle jauhettua kanelia.


Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta