Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva Ullamaija Hänninen.

NUMERO 1
18.1.2007

Pääkirjoitus
Kyläelämää: Maalla kaupungissa
Terveys: Pellavakääreeseen kiedottu kylpyläelämys
Hormonit
Läheltä lasten lautaselle
Kukat: Uutta intoa ikkunalle
Puisto: Oulun helmi
Yrittäjät: Naisilla pallo hallussa
Ruoka: Edullinen arkiruoka kunniaan
Omanlajisensa: Kauppa se on joka kannattaa
Asuminen: Perinteisen tyylin talo
Eläimet: Mikä sieltä pilkistää?
Käsityö: Perityt kädentaidot
Ajallista: Arkun rakentaminen rauhoittaa

Toistuvat
Asiasta toiseen
Elämäntilanteita
Omalääkäri
Koti maalla
Ristikko
Papin päiväkirja
Unto Uneksija

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 15.2., Maatilan Pellervo 1.2.2007.


Iso Kalenteri 2007
Iso  Kalenteri 2007 sisältyy Pellervon tilaukseen.


Edullinen arkiruoka kunniaan


Pataruuat ovat taloudellisia, helppoja ja niitä voi kehitellä mitä moninaisimmista aineksista.

Ennen vanhaan puhuttiin joulun jälkeisestä ajasta härkä- tai selkäviikkoina. Ne alkoivat Nuutin päivästä, jolloin joulu päättyi ja alkoi juhlaton kausi laskiaiseen asti. Karhun sanottiin kääntävän kylkeään Heikin päivänä, 19. tammikuuta ja jotta talo selviäisi talvesta, piti silloin olla ruokaa jäljellä puolet siitä mitä eläimet sinä talvena söivät ja kaksi kolmasosaa siitä mitä ihmiset tarvitsivat. Härkäviikot osuivat myös useimmiten kylmille päiville, ja silloin piti syödä vahvasti.

Vaikkei härkäviikoista enää paljonkaan puhuta, on talvi edelleen hyvä aika muhevien patojen haudutteluun. Ne lämmittävät niin mieltä kuin kehoakin. Aterioijaa tervehtii ensin ihana tuoksu ja sitten höyryävän kuuma pataruoka lämmittää sisäisesti. Mitään pikaruokaa padat eivät ole, joten kerralla kannattaa valmistaa iso satsi ja pakastaa osa kiireisiä päiviä varten. Pataruoka kun ei säikähdä uudelleen lämmitystä.

Pata porisee liedellä tai uunissa hiljalleen sen kummemmin vahtimatta ja tulos on yleensä aina onnistunut. Pataruoka on myös edullista ison porukan syötävää, sillä sitä voi jatkaa erilaisilla kasviksilla ja vaikka makkaralla.

Edullisia liharuokia syntyy pitkän kypsennysajan vaativista, runsaasti sidekudosta sisältävistä naudan- tai lampaan ruhonosista tai luullisista porsaan lapapaloista. Lihatiskillä tosin kannattaa vertailla hintoja. Ulko- ja kulmapaisti saattavat toisinaan olla halvempia kuin edullisena pidetyt keittolihat.

Jouluruokia varten tulee aina varattua runsaasti erilaisia juureksia. Niitä on hyvä käyttää nyt pois. Kasvikset tuovat ateriaan monipuolisuutta, kuituja, makua ja väriä. Juureksilla saat padan myös runsaammaksi. Pehmeäksi muhineet juurekset voi vaikka soseuttaa liemen saostajaksi.

Jos kypsennät padan uunissa, kannattaa samaan uuniin laittaa perunatkin. Kokonaiset perunat tarvitsevat noin 1,5 tuntia kypsyäkseen, puolikkaat reilun puoli tuntia ja lohkot noin 20 minuuttia.

Maukas peruspata
6–8 annosta
Hyvä peruspata, jonka muuntuu aina hiukan erilaiseksi, kun vaihtelet erilaisia lisukkeita.
1 kg naudan ulkopaistia, etuselkää, lapaa, rintaa (osa lihasta voi olla luullista)
1 rkl öljyä paistamiseen
2 sipulia
2–4 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
n. 100 g palsternakkaa tai lanttua
n. 50 g varsi- tai juuriselleriä
n. 5 dl vettä
3 rkl tomaattipyreetä
2 laakerinlehteä
1–2 tl suolaa
2 tl kuivattua timjamia
0,5 tl rouhittua pippuria

Leikkaa liha muutaman sentin kokoisiksi paloiksi. Kuori kasvikset ja paloittele ne parisenttisiksi kuutioiksi. Suikaloi varsiselleri. Kuumenna öljy paistinpannulla ja ruskista osa lihapaloista pannulla kauniin ruskeiksi. Siirrä pataan ja ruskista loput lihapalat yhdessä tai kahdessa erässä. Jos haluat, voit ruskistaa myös kasviskuutiot, mutta se ei ole välttämätöntä.

Kaada paistinpannulle pari desiä vettä ja sekoita paistinlastalla, jotta saat hyvät maut talteen. Kaada huuhdevesi pataan. Sekoita pataan tomaattipyree (kasvispalat) ja mausteet. Lisää vettä sen verran, että se hiukan pilkottaa ainesten seasta. Sulje kansi ja kypsennä liedellä tai uunissa miedolla lämmöllä 1,5–2,5 tuntia. Tarkista lihan kypsyys ja ruoan maku. Lisää mausteita tarvittaessa. Jos lientä tuntuu olevan runsaasti, keitä pataa ilman kantta 20 minuuttia, jolloin liemi kiehuu hieman kasaan.

Vinkki: Pataa on helppo muunnella tai jatkaa. Saat siitä unkarilaishenkisen, kun lisäät noin puoli tuntia ennen kypsennyksen päättymistä tai uudelleen kuumennuksen alussa 2 rkl tomaattipyreetä, yhden paprikan suikaloituna, yhden tomaatin kuutioituna ja yhden sipulin suikaleina. Anna ainesten hautua noin 20 minuuttia padan seassa.

Ranskalaiseksi pata muuttuu, kun lisäät kypsennyksen loppuvaiheessa 150 g suikaloitua, ruskistettua pekonia ja jotakin näistä: n. 100 g tuoreita herkkusieniä kevyesti ruskistettuina; kourallisen kuivattuja, murskattuja sieniä; 2 dl pakastettuja sieniä; pienen tölkillisen kokonaisia säilöttyjä herkkusieniä. Laita pataan vielä noin desilitra hillosipuleita, mausta ruoka sinapilla ja rakuunalla.

Punertava lammaspata
6 annosta
Lammaspata saa värinsä punajuuresta. Lampaan sijaan voit toki käyttää muutakin lihaa. Tällä kertaa pata maustetaan hieman totutusta poiketen. Kaneli, maustepippuri ja neilikka kuuluvat meillä jouluun, mutta Lähi-idässä ja Intiassa niitä käytetään erilaisissa pataruoissa.
4 isoa punajuurta
200 g lanttua
100 g selleriä
2 sipulia
n. 800 g luutonta tai reilu 1 kg luullista lampaan etuselkää, keitto- tai patalihoja
2 tl öljyä
n. 4 dl vettä tai mietoa lihalientä
1 kanelitanko
10 maustepippuria
2 kokonaista mausteneilikkaa
2 laakerinlehteä
0,25 tl jauhettua valkopippuria
(1 tl suolaa)

Kuori punajuuret, lanttu, selleri ja sipulit. Leikkaa kasvikset reilun kokoisiksi suikaleiksi tai kuutioiksi. Suikaloi tai kuutioi liha.
Kuumenna öljy padassa ja ruskista lihapalat kevyesti. Lisää pataan kasvikset ja nestettä sen verran, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Sekoita joukkoon mausteet. Jos käytät lihalientä, laita suolaa varoen. Sulje kansi ja anna padan hautua liedellä tai uunissa 150–175 asteessa noin 2 tuntia. Tarkista padan maku ja lihan kypsyys. Tarjoa esimerkiksi uunissa kypsennettyjen tai keitettyjen perunoiden kanssa.

Appelsiinipossu
6 annosta
n. reilu 1 kg:n painoinen pala porsaan lapaa
0,5 tl rouhittua musta- tai valkopippuria
2 tl öljyä
1 iso purjo (300 g)
200 g palsternakkaa
2 dl appelsiinitäysmehua
0,5 tl suolaa
(1 appelsiini)

Kuumenna öljy padassa ja ruskista lapapala molemmilta puolilta. Mausta pippurilla. Halkaise purjo ja huuhtele hyvin lehtien välistä. Leikkaa purjo viipaleiksi ja laita pataan possupalan kanssa. Kuori palsternakka ja raasta karkeaksi, sekoita purjon joukkoon. Kaada päälle appelsiinimehu ja mausta suolalla. Hauduta ruokaa uunissa 175 asteessa tai liedellä noin 2 tuntia. Kun pistettäessä lihasta ulos tuleva neste on kirkasta, liha on kypsää. Ota lihapala padasta, poista rasva sekä kamara ja leikkaa liha viipaleiksi. Kuori ja paloittele halutessasi yksi appelsiini ja sekoita se purjoseokseen. Tarjoa lihaviipaleet ja purjoseos esimerkiksi keitetyn riisin tai kypsennettyjen vehnä-, ruis- tai ohrasuurimoiden kanssa.

Talvisalaatti
4–6 annosta
Juureksista saa myös herkullista raastesalaattia. Sekoita raasteet keskenään kulhoon tai asettele raitoina vadille, kostuta hedelmämehuilla tai viinietikkakastikkeella, kuten tässä ohjeessa.
vihreää salaattia, esim. 1/2 ruukkua tammenlehtisalaattia

lohko valko- tai kurttukaalia
2 porkkanaa
n. 100 g palsternakkaa, retikkaa tai kyssäkaalia
n. 100 g lanttua
n. 100 g ituja
Kastike:
2 tl viinietikkaa
teelusikan kärjellinen suolaa
ripaus jauhettua mustapippuria
1 rkl vettä
1 rkl öljyä

Revi salaatti ja levitä laakealle vadille. Raasta tai leikkaa kaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Kuori porkkanat, lanttu ja palsternakka ja tee niistä hienojakoinen raastee. Levitä kaalisuikaleet ja raasteet salaatin päälle esimerkiksi omina raitoinaan. Nostele lopuksi päälle huuhdellut ja valutetut idut. Sekoita kastikkeen ainekset ja valuta salaatille tai tarjoa kastike erikseen. Anna salaatin mehustua hetki jääkaapissa.

Vinkki: Paloittele salaatin joukkoon appelsiini tai pari mandariinia.

Saunaillan kaalipata
Saunan jälkeen on mukava nauttia jotain hyvää. Maukas kaali-makkarapata muhii löylyjen ajan liedellä tai uunissa. Pataan tulee sekä tuoretta että hapankaalia. Hapankaalia ei kannata hauduttaa, etteivät hyvää tekevät maitohappobakteerit kuole. Mutta jos pidät kuumennetusta hapankaalista, sekoita se jo omenien kanssa kaali-sipuliseokseen. Tähän pataan sopii tavallista mausteisempi makkara.

n. 300 g:n pala (puna)kaalia
2 sipulia
2 tl öljyä
1–2 omenaa
n. 1 dl omenamehua tai punaviiniä
n. 1 dl lihalientä
0,5 tl rouhittua mustapippuria
(0,5 tl suolaa)
4–8 grilli- tms. makkaraa, esim. bratwurstia tai krakovanmakkaraa
1 dl ranskankermaa (crème fraîche)
100–200 g hapankaalia

Suikaloi kaali ja kuoritut sipulit, ruskista ne padassa kuumennetussa öljyssä. Kuori omenat tarvittaessa, leikkaa lohkoiksi, poista siemenkota ja kuutioi omenat. Kääntele omenat kaali-sipuliseokseen. Kaada päälle nestettä sen verran, että se juuri ja juuri näkyy kasvisten seasta. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla.

Asettele makkarat kaaliseoksen pinnalle, hiukan kaalin sekaan ja peitä pata kannella. Nosta pata uuniin tai jätä miedoimmalle lämpötilalle liedelle. Anna ruoan hautua saunomisen ajan, vähintään puoli tuntia. Jos haudutat padan liedellä, varmista että nestettä on riittävästi, ettei ruoka pala pohjaan.

Saunasta tultuasi nosta makkarat hetkeksi pois padasta ja kääntele kaaliseokseen ranskankerma ja hapankaali. Laita makkarat takaisin ja tarjoa pata esimerkiksi tuoreen leivän kanssa.

Laktoositon tai vähälaktoosinen: käytä laktoosittomia (tai täysin maidottomia) makkaroita ja jätä ranskankerma pois tai käytä vähälaktoosista ranskankermaa.
Gluteeniton: käytä gluteenittomia makkaroita.

Kotoinen trifle
Usein joulusta jää tähteeksi erilaisia kahvikakkuja. Hiukan kuivahtaneistakin kakuista saa vielä monia herkkuja. Esimerkiksi pappilan hätävara on vanha, herkullinen jälkiruoka, johon käytetään kakkuja tai pikkuleipiä. Tällä kertaa kakkuviipaleita uusiokäytetään vähän kansainvälisemmin. Perinteisessä englantilaisessa jälkiruoassa, triflessä, on kakkua, hilloa, marjoja, vaniljavanukasta ja kermaa. Oikaisin ja kevensin hiukan ohjetta; tuloksena on näppärä jälkiruoka, johon saat käytettyä sekä pakastimen antia että joulukakkujen rippeitä.

Käytä kakun makuun sopivaa hilloa ja marjoja. Esimerkiksi mauste- tai taatelikakun kanssa maistuu puolukka, vaaleiden kakkujen seuraan sopii vadelma tai mansikka ja suklaakakku raikastuu herukoilla tai kirsikoilla.

4–6 viipaletta esim. maustekakkua
n. 1 dl survottuja pakastemarjoja
1 dl sopivaa hilloa
Vaniljakiisseli
4 dl maitoa
0,5 dl maissitärkkelystä (Maizena)
2 rkl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
(Pinnalle marjoja)

Valmista ensin vaniljakiisseli. Sekoita kattilassa maito, tärkkelysjauho ja tavallinen sokeri. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa ja sakenee. Sammuta liesi, jätä kattila liedelle ja keitä kiisseliä pari minuuttia koko ajan hiljalleen hämmennellen. Ota kattila liedeltä ja mausta vaniljasokerilla. Anna jäähtyä.

Paloittele sillä aikaa kakkuviipaleet annosmaljoihin. Sekoita marjasurvos ja hillo keskenään ja lusikoi kakkupaloille. Anna vetäytyä viileässä kiisselin jäähtymisen ajan. Jaa lopuksi kiisseli maljoihin ja koristele halutessasi marjoilla. Voit myös laittaa maljoihin vain osan kiisselistä ja tarjota loput erikseen.
Gluteeniton: käytä gluteenitonta kakkua.
Laktoositon: Käytä laktoositonta maitoa. Varmista myös kakun laktoosittomuus.

Piparinmakuinen juustokakku
8–10 palaa

Loput joulupiparit tai piparkakkutalon rauniot ovat varmaan meistä monille ongelmallisia. Kukaan ei niitä enää jaksa tai halua syödä, mutta poiskaan ei raaskisi heittää. Murskatuista pipareista saa herkullisen kakkupohjan amerikkalaiselle, uunissa kypsennetylle juustokakulle. Jos piparitalosi on liimattu sulatetulla sokerilla, onnistuu raunioiden rouhiminen parhaiten monitoimikoneella.
Tarjoa kakun kanssa marjasurvosta tai -hilloketta tai mehukeittoa.

150 g piparkakkuja (n. 3,5 dl murusina)
50 g pehmeää voileipämargariinia (rasvaa vähintään 60 %)
Täyte:
100 g voileipämargariinia (rasvaa vähintään 60 %)
1 dl sokeria
3 munaa
1 tlk (250 g) maitorahkaa
0,5 dl perunajauhoja
1 tl vanilliinisokeria
1 tlk (200 g) (kevyt) ranskankermaa
(2 rkl sitruunamehua)
(1 tl raastettua sitruunankuorta)
Marjalisäke:
n. 400 g pakastemarjoja
1,5 dl hillosokeria

Vuoraa mieluiten irtoreunainen pyöreä vuoka (halkaisija n. 20 cm) leivinpaperilla. Tai vuoraa vuoan pohja paperilla ja voitele reunat kevyesti. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Murskaa piparkakut ja sekoita joukkoon pehmeä margariini. Painele seos vuoan pohjalle ja noin puoleen väliin reunoja. Vatkaa margariini ja sokeri kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen jokaisen munan jälkeen voimakkaasti vatkaten. Jos haluat vielä kuohkeamman kakun, erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa valkuaiset erillisessä kulhossa, puhtaalla vatkaimella pysyväksi vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksitellen rasva-sokeriseokseen.

Sekoita muna-rasvaseoksen joukkoon rahka, jauhot, ranskankerma ja vanilliinisokeri. Mausta halutessasi sitruunalla. Vatkaa seos tasaiseksi. Jos vatkasit valkuaiset erikseen, kääntele lopuksi valkuaisvaahto varovasti seokseen. Vaahdon ei tarvitse sekoittua täysin täytteeseen.

Kaada rahkaseos piparipohjan päälle ja laita kakku uuniin. Paista 50–60 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja pinta saanut väriä. Anna kakun jäähtyä. Irrota vuoan reunat vasta täysin jäähtyneestä kakusta.

Keitä kakun jäähtyessä marjoista hilloketta. Kaada marjat ja sokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi välillä sekoittaen ja keitä miedolla lämmöllä muutama minuutti. Anna jäähtyä hiukan ja kaada tarjoiluastiaan. Tarjoile juustokakku haalean tai kylmän hillokkeen kanssa.

Vinkki: Hillokkeen saat helposti myös pakasteena myytävistä hillomarjoista. Valmista hillo pussin ohjeen mukaan.
Laktoositon tai vähälaktoosinen: Käytä pohjaan laktoosittomia piparkakkuja ja margariinia. Valitse täytteeseen laktoositon rasva, rahka ja kerma.
Gluteeniton: käytä pohjaan gluteenittomia piparkakkuja.


Teksti : Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta