Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva Ullamaija Hänninen.

NUMERO 1
18.1.2007

Pääkirjoitus
Kyläelämää: Maalla kaupungissa
Terveys: Pellavakääreeseen kiedottu kylpyläelämys
Hormonit
Läheltä lasten lautaselle
Kukat: Uutta intoa ikkunalle
Puisto: Oulun helmi
Yrittäjät: Naisilla pallo hallussa
Ruoka: Edullinen arkiruoka kunniaan
Omanlajisensa: Kauppa se on joka kannattaa
Asuminen: Perinteisen tyylin talo
Eläimet: Mikä sieltä pilkistää?
Käsityö: Perityt kädentaidot
Ajallista: Arkun rakentaminen rauhoittaa

Toistuvat
Asiasta toiseen
Elämäntilanteita
Omalääkäri
Koti maalla
Ristikko
Papin päiväkirja
Unto Uneksija

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 15.2., Maatilan Pellervo 1.2.2007.


Iso Kalenteri 2007
Iso  Kalenteri 2007 sisältyy Pellervon tilaukseen.


Marita nauttii työstään


Ruokatoimittajamme Marita Suontausta on koulutukseltaan kotitalousopettaja. Vasta valmistuneena hän hoiti joitakin vuosia sijaisuuksia sekä peruskoulussa että aikuiskasvatuspuolella Helsingissä ja Espoossa.


Marita Suontausta
Kuva Ullamaija Hänninen

”Samalla kirjoitin ruokajuttuja Kodin Kuvalehteen ja Helsingin Sanomiin. Kun sitten vuosituhannen vaihteessa piti tehdä valinta, kumpaan työhön panostan, päätin ryhtyä vapaaksi ruokatoimittajaksi.”

”Reseptien kehittely on välillä niin mukavaa, ettei sitä työksi huomaakaan. Toisinaan joudun kokeilemaan moneen kertaan, ennen kuin olen tulokseen tyytyväinen. Perheeni on alusta asti toiminut ensi maistajana. Eikä se ole heitä pahemmin harmittanut.

Tosin jotkut makuelämykset olisivat miehen ja lasten mielestä saaneet jäädä kokematta. Nyt jo omassa kodissa asuva poikani muistelee yli kymmenen vuoden takaisia villivihanneskokeilujani, mies ja tytär ensimmäisiä kevytleivonnaisharjoitelmiani. Niitä ei syönyt koirakaan.”

Marita sanoo pitävänsä hyvästä ruoasta niin arkena kuin juhlahetkinäkin. ”Eikä hyvä ruoka välttämättä tarkoita kalliita raaka-aineita”, hän huomauttaa.

”Arvostan selkeitä makuja ja pyrin siihen, että ruokien ainekset olisivat melko helposti jokaisen saatavilla asuinpaikasta riippumatta. Tai sitten kerron, miten joku erikoisempi raaka-aine on korvattavissa maun suuremmin kärsimättä.”

Marita sanoo olevansa selkeästi kausi-ihminen. Hän käyttää ruokien valmistukseen mieluiten kulloisenkin ajankohdan raaka-aineita. Talvella padat ja keitot muhivat uunissa ja liedellä, silloin ruoka myös on selvästi mausteisempaa. Kevättä kohti kevennetään ja alkukesästä ei lieden äärellä malttaisi olla lainkaan.
”Syksyn runsas sato houkuttaa nauttimaan tuoreeltaan ja säilömään kaikenlaista talven varalle. Säilömisintoani rajoittaa vain tilan puute.”

Juhlien järjestäminen ja juhlien emännöinti on Maritalle mieluista. Koska hän ehdottomasti haluaa myös seurustella vieraittensa kanssa, hän tarjoaa ruokia, jotka voi valmistaa hyvissä ajoin tai tehdä viime silausta vaille valmiiksi ennen tilaisuuden alkamista.

Ideoita resepteihin Marita kerää esimerkiksi kotimaan ja ulkomaan matkoilla. ”Maistelen ruokia ja mietin, miten tämän tekisin kotona. Ulkomailla kuljen ruokakaupoissa ja -toreilla tutkailemassa ja ihmettelemässä. Matkoilta mukaan tarttuu myös ruokalehtiä ja monenlaisia mausteita. Ruoka on siis minulle sekä mieluinen työ että harrastus!”


Teksti: A-L H-F
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta