Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kuva Pirjo Rönkkö

NUMERO 1
24.1.2008


Pääkirjoitus

Asuminen: Vuosisadat velvoittavat
Tarinoilla on taipumus toteutua

Puutarha: Vaasan puistoissa pasteerataan

Terveys: Hoitoa hampaille kaiken ikää
Kehitellen kätevät verryttimet
Hattu päähän ja löylyyn

Pariutuminen: Naimisiin ennen viittäkymppiä

Pariskunta: Pitkässä liitossa on puolensa

Sisarukset: Luonnon kasvattamat

Pärjääjä: Rikkauden keskellä köyhyys

Pitokokit: Mestarillisia makuja

Ruoka: Lautasmatka kaukomaille

Käsityö: Savunsininen sisääntulo

Mielentila: Naurun rajat

Talous: Puolitoista kilometriä maan uumeniin

Eläinkunta: Sinnittelijät
Amerikansuomalainen: Ameriikan Allan

Toistuvat:
Asiasta toiseen
Omalääkäri
Koti maalla
Elämäntilanteita
Pikkupojan elämää
Ristikko
Papin päiväkirja
Unto Uneksija

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 21.2. ja Maatilan Pellervo 7.2.2008.


Iso Kalenteri 2007
Iso  Kalenteri 2007 sisältyy Pellervon tilaukseen.


Lautasmatka kaukomaille


Tutuista aineksista loihdit eksotiikkaa arkeen. Runsaasti kasviksia sisältävät aasialaisherkut ovat terveellisiä. Mausteisina ne mukavasti lämmittävät tuiskuista tupaan tulevia.

Currya ja riisiä japanilaisittain
Karee raisu on currya ja riisiä japanilaisittain. Ruokalajin alkuperä on Intiassa. Ajan myötä se on muokkautunut japanilaiseksi. Japanilaisäidit käyttävät currykastikekuutioita, jotka suurustavat ja maustavat karee raisun. Kuutioita saa muutamasta erikoiskaupasta Suomessakin, mutta ohjeellamme pääset melko lähelle alkuperäistä makua. Tuoreen inkiväärin voit korvata teelusikallisella jauhettua. Liha vo olla mureaa possua (kassleria, kinkkua, lapaa, ulkofileetä), broileria tai nautaa. Pakasteseitiäkin kannattaa kokeilla! Kala lisätään ruokaan vasta lopuksi ja annetan kypsyä kastikkeen seassa viitisen minuuttia.
Keitä lisukkeeksi tahmeaa puuroriisiä, saat aidomman oloisen ruoan. Japanissa tämä ruoka syödään sitten muuten lusikalla!

4–6 annosta
300 g porsaan lihaa
2 sipuli
2 perunaa
1 porkkana
100 g lanttua
50 g selleriä
2 cm:n pala tuoretta inkivääriä
1 valkosipulinkynsi
1 rkl öljyä
1,5 rkl jauhettua currya
1 dl vehnäjauhoja
8 dl mietoa lihalientä
0,5 tl rouhittua pippuria
1 laakerinlehti
(suolaa)

Leikkaa liha noin 1 cm:n kuutioiksi. Kuori kasvikset, myös inkivääri ja valkosipuli. Silppua sipulit ja leikkaa kasvikset lihapaloja hiukan suuremmiksi kuutioiksi. Raasta inkivääri.
Kuumenna öljy padassa tai paksupohjaisessa kattilassa. Kuullota sipulia pari minuuttia, lisää valkosipuli, inkivääri ja puolet currysta. Paista noin minuutti. Lisää lihat ja ruskista ne kevyesti. Lisää tarvittaessa öljyä. Kääntele sekaan loput kasvikset ja ripottele pataan jauhot. Anna jauhojen ruskistua kevyesti muutama minuutti. Hämmentele koko ajan. Kaada sekaan lihaliemi ja mausta pippurilla sekä laakerinlehdellä. Anna kiehua 5 minuuttia melko voimakkaasti. Pienennä lämpö, lisää loput currysta ja hauduta pataa noin 30 minuuttia tai kunnes lihapalat ovat kypsiä. Kun ruoka on melkein valmista, ota kansi pois ja keitä lientä hieman kasaan, jotta liika kosteus haihtuu. Tarkista maku, lisää tarvittaessa vielä lisää currya sekä mahdollisesti suolaa ja pippuria. Tarjoa ruoka keitetyn riisin kanssa.
Gluteeniton: Korvaa vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella.


Itämaisittain keitetty riisi
Monet itämaiset ruoat tarjotaan riisin kanssa. Thaimaassa nautitaan jasmiiniriisiä, Intiassa basmatia, Japanissa ja Kiinassa pyöreäjyväisiä lajikkeita, joissa on omat ihanat arominsa. Yhteistä näille on lievä puuroutuminen, jolloin niitä on helpompi syödä puikoilla. Puikoilla syötävää saa tavallisesta puuroriisistäkin. Nyrkkisääntö on, että vettä tulee olla 10–15 % enemmän kuin riisiä. Suolaa ei keitinveteen lisätä.
4 annosta
4 dl puuroutuvaa riisiä
5 dl vettä
Kaada riisit siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä, kunnes riiseistä valuva vesi on kirkasta. Mittaa keittovesi noin 1,5 litran vetoiseen kattilaan ja kumoa sekaan riisit. (Tilava kattila on hyvä, sillä keitinvesi kuohuu aluksi.) Anna riisin turvota vedessä noin 10 minuuttia ja nosta kattila liedelle. Kuumenna kiehumispisteeseen täydellä teholla. Kun vesi alkaa kiehua, käännä liesi pienimmälle teholle ja sekoita nopeasti pohjaa myöten. Laita kansi päälle ja keitä 5 minuuttia. Älä avaa kantta. Sammuta liesi ja anna riisin seistä avaamattoman kannen alla vielä 10 minuuttia. Kauho kypsynyt, höyryävä riisi tarjoilu- tai annoskulhoihin ja nosta pöytään.
Vinkki: Keitä kaksinkertainen annos riisiä; seuraavana päivänä voit tarjota kiinalaisittain paistettua riisiä.


Paistettua riisiä kiinalaisittain
Tämä ruoka on vähän kuin meidän pyttipannumme, mutta perunan sijaan käytetään kypsää riisiä. Indonesialainen nasi goreng on saanut vaikutteita tästä kiinalaisherkusta. Ruokaan uppoaa pyttipannun tapaan melkein mitä vain kaapista löytyy. Katkaravut voit jättää pois ja lihan sijasta voit käyttää kalaa. Paistettu riisi on kiinalaisessa pöydässä aterian yksi osa, mutta suomalaistettu versio sopii salaatin kanssa tarjottuna lounaaksi tai päivälliseksi.

4 annosta
1 pss (n. 180 g) pakastettuja katkaravunpyrstöjä
1 (puna)sipuli
2 valkosipulinkynttä
pieni porkkana
muutama lehti kiinankaalia
1 rkl öljyä
1 pkt (n. 200 g) käristyslihaa
4–5 dl keitettyä riisiä
100 g pakastettuja herneitä
3 kananmunaa
2 rkl soijakastiketta
1 rkl juoksevaa hunajaa tai sokeria
1 tl paprikajauhetta
0,5 tl jauhettua valkopippuria
(silputtua ruohosipulia)

Ota katkaravunpyrstöt sulamaan hyvissä ajoin. Kuori sipulit ja porkkana. Suikaloi ne ja kiinankaali.
Kuumenna öljy wokissa tai syvässä paistinpannussa. Ruskista liha ja nosta pois pannusta. Kuullota sipulit kevyesti. Lisää porkkanasuikaleet pannuun ja jatka kypsentämistä noin 5 minuuttia. Kääntele joukkoon kiinakaali, paista pari minuuttia. Lisää riisi ja herneet. Paista, kunnes riisi on läpikuumaa. Älä ruskista. Lisää liha sekä sulaneet, valutetut katkaravut ja anna niiden kuumentua. Sammuta liesi, mutta jätä pannu liedelle.
Vatkaa kananmunien rakenne rikki, lisää soija, hunaja, paprika ja pippuri. Valuta munaseos ohuena nauhana riisin sekaan ja sekoita vain vähän. Peitä kannella ja anna hautua 5 minuuttia. Kun munaseos on hyytynyt, ruoka on valmista. Ripottele pinnalle silputtua ruohosipulia ja nosta ruoka tarjolle.
Gluteeniton: Varmista soijan gluteenittomuus.


Limetti-kookosmarinoitu lohi
n. 500 g lohifileetä
Marinadi:
pieni tölkki (160 m) kookosmaitoa
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 valkosipulinkynttä murskattuna
1 tl suolaa
1 limetin tai sitruunan mehu
(2 tl limetin kuoriraastetta)
0,5 tl rouhittua mustapippuria

Sekoita marinadin ainekset astiassa, jonne lohifilee juuri ja juuri mahtuu. Laita filee marinadiin nahkapuoli ylöspäin. Anna maustua viileässä vähintään tunti.
Nosta filee marinadista voideltuun vuokaan nyt nahkapuoli alaspäin. Kaada päälle marinadi. Kypsennä 200 asteisessa uunissa 20 minuuttia, tai kunnes kala on kypsää. Kalan voi kypsentää myös paistokasarissa liedellä.
Vinkki: Kokeile porsaanlihaa, kalkkunaa tai broileria samassa marinadissa. Anna niiden maustua vähintään 4 tuntia. Paista valutetut lihat ensin pannussa ja hauduta sitten marinadissa kypsäksi.
Seesaminmakuinen porkkana-juuripersiljasalaatti
Maukasta juuripersiljaa saa valmiiksi pakattuna 500 g:n pussissa, ainakin isoimmista marketeista. Juuripersiljan sijasta voit käyttää mustajuurta, palsternakkaa tai selleriä.

4 annosta
2 porkkanaa
150 g juuripersiljaa
10 cm purjoa
0,5 dl seesaminsiemeniä
2 tl öljyä
2 tl sokeria
1 tl riisi- tai valkoviinietikkaa
1 rkl soijakastiketta
0,5 dl mietoa kana- tai kalalientä
ripaus chilijauhetta
(2 tl seesamiöljyä)
(Lisäksi: salaatinlehtiä)

Kuori porkkana ja juuripersilja. Huuhtele purjo, leikkaa se sekä porkkana ja juuripersilja ohuiksi suikaleiksi (voit myös raastaa juurekset karkeaksi raasteeksi).
Kaada seesaminsiemenet kuivaan pannuun ja kuumenna varovasti. Sekoita koko ajan. Kun siemenet alkavat paahtua, kaada ne lautaselle. Kuoritut siemenet palavat todella helposti, kuorelliset paahtuvat hitaammin.
Laita pannuun öljy ja kuullota kasvikset läpikuultaviksi. Pienennä lieden teho puoleen ja lisää sokeri, etikka, soijakastike ja kalaliemi. Mausta seesamiöljyllä. Keitä hiljalleen silloin tällöin sekoittaen, kunnes kasvikset ovat lähes pehmenneet. Mausta chilillä ja pyöräytä mukaan seesaminsiemenet.
Revi salaatinlehdet matalareunaisen kulhon pohjalle ja nostele porkkanaseos keoksi salaatinlehtien päälle.


Mukaeltu dhal eli linssimuhennos
Mausteinen – vaan ei tulinen – linssimuhennos maistuu sellaisenaan naanleipien kanssa. Hiukan tuhdimman aterian saat, kun tarjoat muhennoksen kanssa riisiä. Ohjeeseen kuuluu mausteeksi jeera eli juustokumina, kuminansiemenetkin kelpaavat, joskin maku hiukan muuttuu.

4–5 annosta
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 porkkana
50 g juuriselleriä
2 dl punaisia linssejä
2 tl öljyä
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
4 dl vettä
2 rkl tomaattipyreetä
1 tlk (400-500 g) chilillä maustettua tomaattimurskaa
1 kanelitanko
1 tl suolaa
2 laakerinlehteä

Leikkaa kuoritut kasvikset pieniksi kuutioiksi. Huuhdo linssit hyvin. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota hetken kasviksia jeeran kanssa. Lisää vesi, tomaattipyree ja -murska. Kuumenna kiehuvaksi, kumoa kattilaan linssit. Sekoita ja lisää kanelitanko, suola ja laakerinlehdet. Keitä kannen alla noin 20 minuuttia kunnes seos on muhennosmaista ja ainekset pehmenneet. Lisää tarvittaessa vettä. Tarkista maku ja nosta tarjolle.


Naanleivät
12–14 kpl
1 tl suolaa
6 dl vehnäjauhoja
3–4 dl graham- tai sämpyläjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 dl maustamatonta jogurttia
2 dl vettä
2 rkl öljyä
Sivelyyn: 50 g margariinia tai voita sulatettuna
(1 murskattu valkosipulinkynsi)
Laita uuni kuumenemaan 250 asteiseksi.

Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään, mutta käytä ensin pienempi määrä grahamjauhoja. Lisää jogurtti, vesi ja öljy. Alusta taikinaa voimakkaasti vaivaten. Lisää jauhoja tarvittaessa.
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja jatka vaivaamista noin 5 minuuttia. Mitä parempi sitko, sitä kuohkeammat leivät. Lisää tarvittaessa jauhoja.
Leivo taikinasta pötkö ja leikkaa se 12 tai 14 osaan. Pyörittele palat palloiksi ja anna niiden levähtää leivinliinalla peitettyinä 10 minuuttia. Ajele pallot kaulimella tai piirakkapulikalla litistämällä mahdollisimman ohuiksi, soikeiksi leiviksi ja nosta uunipellille (jos leivinpaperisi kestää 250 astetta, voit laittaa pellille leivinpaperia). Anna leipien levähtää pellillä 5 minuuttia.
Paista leivät uunin keskiosassa noin 5 minuuttia tai kunnes pinta saa väriä.
Sekoita margariinisulan joukkoon valkosipulimurska ja sivele kuumat leivät seoksella. Pinoa leivät ja peitä ne leivinpaperilla ja liinalla, jotta ne pysyvät lämpiminä, jolloin ne ovatkin parhaimmillaan.
Gluteeniton: Gluteenittomat leivät eivät oikein onnistu, koska gluteenittomista jauhoista puuttuu näille leiville tärkeä sitko.
Maidoton: Käytä soijajogurttia tai ohennettua pehmeää tofua.


Thai-henkinen kirkas broilerikeitto
300 g broilerinfileitä naturel
2 porkkanaa
2 perunaa
1/2 purjo
150 g siitakesieniä
pieni punainen paprika
2 tl öljyä
8 dl mietoa kana- tai kasvislientä
1–2 tl thaimaalaista kalakastiketta tai soijakastiketta
0,5 tl jauhettua inkivääriä
2 rkl limetti- tai sitruunamehua
ripaus chiliä tai muutama viipale tuoretta chiliä
0,5 dl silputtua tuoretta korianteria tai persiljaa

Suikaloi broilerinfileet. Leikkaa kuoritut porkkanat ja perunat hyvin ohuiksi suikaleiksi. Suikaloi huuhdeltu purjo, siitakkeet ja puhdistettu paprika.
Kuumenna öljy kattilassa ja paista broilerisuikaleet kevyesti. Lisää porkkana, perunat ja purjo. Jatka kuullottamista pari minuuttia. Sekoita joukkoon sienet ja paprika. Kaada päälle kanaliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes kasvikset ovat rapsakan kypsiä. Mausta kalakastikkeella, inkiväärillä, limetillä ja chilillä. Ripottele pinnalle yrttisilppua ja tarjoa heti.


Maitohyytelöä ja marja-hedelmäsalaattia
Saat tavallisesta marja-hedelmäsalaatista japanilaishenkisen, kun leikkaat hedelmät eri tavalla ja tarjoat salaatin seassa maitohyytelökuutioita. Valmista salaatti mielihedelmistäsi.

4 annosta
Maitohyytelö
3 liivatelehteä
3 dl maitoa
1–2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
Marja-hedelmäsalaatti
1 kiivi
1 pieni banaani
1 pieni tlk (227 g) ananasviipaleita
n. 3 dl pakastemarjoja

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 5 minuuttia. Kuumenna 1 dl maitoa höyryäväksi ja sekoita joukkoon vedestä nostetut, kevyesti puristetut liivatteet. Lisää loput maidosta, mausta sokereilla. Kaada seos matalaan, kylmällä vedellä huuhdeltuun pieneen vuokaan ja nosta jääkaappiin hyytymään noin tunniksi.
Leikkaa (koristeluveitsellä) kuorittu banaani ja kiivi viipaleiksi tai kuutioiksi. Valuta ananastölkin lientä banaanin pinnalle tummumisen ehkäisemiseksi. Laita paloiteltu ananas kohmeisten marjojen kanssa lautaselle tai isoon kulhoon. Leikkaa hyytelö noin 2 cm:n kuutioiksi ja asettele hedelmäsalaatin päälle. Jaa loput ananasliemestä salaattiannoksille ja nosta tarjolle.
Maidoton: Käytä kookosmaitoa tai soija-, riisi- tai kaurajuomaa. Jos neste on maustettu vaniljalla, jätä sokerit pois.


Suklaa-banaanikakku
Tämä herkku ei ole aasialainen, mutta sopii hyvin tammikuulle. Kakku syntyy mustuneista banaaneista, konvehtien tähteistä, hiukan hapantuneesta kermasta sekä jouluisista mausteista.
3 kypsää banaania
1 dl suklaakonvehteja tai suklaata rouheena
1,5 dl öljyä
2,5 dl (fariinin)sokeria
2 dl hapanta kermaa, maustamatonta jogurttia tai kermaviiliä
4,5–5 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
0,5 tl neilikkaa

Survo kuoritut banaanit haarukalla karkeaksi soseeksi ja lisää konvehtirouhe. Sekoita öljy ja sokeri keskenään, lisää kerma ja banaaniseos. Yhdistä kuivat aineet (tarvitset 5 dl jauhoja, jos konvehdit ovat kovin kosteita) ja hämmentele ne nuolijalla tai puuhaarukalla kermaviili-banaaniseokseen. Kaada taikina voideltuun, tarvittaessa korppujauhotettuun rengas- tai leipävuokaan. Paista 175 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla noin tunti.
Maidoton: Käytä kakkuun soija- tai kaurakermaa, varmista suklaan maidottomuus.
Gluteeniton: Korvaa vehnäjauhot 1 desillä vaaleita tai tummia jyttejauhoja ja 3–4 desillä gluteenitonta jauhoseosta.


Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta