Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Jaakko Kilpiäinen

NUMERO 1
22.1.2009

Pääkirjoitus

Lukijamatka: Suuri kiinan kiertomatka

Elämäntavat: Matkalla kohti kiireettömyyttä

Terveys:
Toisin tekemisen taito
Professori uskoo mukuloihinsa
Arki riisuu harmaan viittansa

Tukijoukot: Kohti viisaampia laumoja

Kuulumiset: Lajinsa viimeisiä

Peruskorjaus: Alahervan perustus pitää

Mielihalu: Lukuisat luetut ja lukemattomat

Vietin viemää: Joka aamu tämä herää keräämään

Puutarha: Pieni pala britanniaa

Ruoka: Tarkkana tammikuussa

Radio: Miettiskä täällä terve

Kädentaito: Kirjotut peitot arvossaan

Kodin Pellervon käsityöt:
Kaitaa raitaa pitkin pöytää
Tuoli saa maton

Kun on tunteet: Kahden romantikon kauppa

Joka kuukausi
Asiasta toiseen
Koti maalla
Omalääkäri
Kätsy
Elämäntilanteita
Ristikko
Papin päiväkirja
Unto uneksija


Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 19.2. ja Maatilan Pellervo 5.2.2009.



Iso  Kalenteri 2009 sisältyy Pellervon tilaukseen.


Professori uskoo mukuloihinsa


Kohonnut verenpaine saattaa talttua perunoita syömällä. Vielä ei tietoa ole ihan tarpeeksi, mutta tutkimustyö jatkuu, ja jo tähän mennessä saadut tulokset lupaavat hyvää sekä ihmiselle että perunalle.
Perunan runsas hiilihydraattipitoisuus saa laihduttajat kauhistumaan. Oikein muodikaskaan peruna ei ole, ei ainakaan pastan veroinen trendiruoka.
Akatemiaprofessori Jari Valkonen Helsingin yliopistosta on tasan tarkkaan eri mieltä. Hän kertoo laittavansa lautaselleen perunaa aina kun on mahdollista. Valkonen toivoo, että perunaan liitettäisiin entistä useammin sanat erittäin terveellinen, erittäin monipuolinen – miltei täydellinen – ravintopakkaus.
”Lähellä tuotettuna peruna on myös ympäristöystävällinen ruoka-aine, sillä lähiperunan hiilarijälki on piskuinen verrattuna ulkomailta rahdattuihin elintarvikkeisiin. Omasta puutarhasta kuokitut perunat ovat suorastaan ympäristöteko”, Valkonen innostuu.
”Perunasta löytyvät lähes kaikki tarvitsemamme ravintoaineet hyvässä tasapainossa: valkuaisaineita, C-vitamiinia, kalsiumia, proteiineja, hiilihydraatteja ja monia hivenaineita. Ja mikäli uusimmat tutkimuksemme ovat oikeilla jäljillä, perunaa syömällä myös verenpaine alenee”, soveltavan biologian laitoksen professori sanoo.
Valkonen on vetänyt hanketta, missä on pyritty kehittämään perunasta nykyistäkin terveysvaikutteisempi. Hankkeessa on mukana suomalaisen elintarviketutkimuksen eturivi: Helsingin yliopisto, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT sekä rahoittajana Tekes eli Teknologian ja innovaatioiden tutkimuskeskus.

Tutkimusryhmä jatkaa työtään

Muutaman vuoden käynnissä olleen tutkimuksen keskeisimpiä löydöksiä ovat olleet viitteet perunan verenpainetta alentavasta vaikutuksesta. Tieteellisesti professori määrittelee tulokset näin:
”Perunan mukulassa entsyymit hajottavat perunan omia valkuaisaineita, jolloin mukulan solunesteeseen syntyy verenpainetta kohottavan entsyymin ACE-1:n estovaikutusta. Koska estovaikutus perustuu nimenomaan proteiinien entsymaattiseen hajoamiseen, vaikutuksen taustalla ovat todennäköisesti ns. pikkupeptidit. Niiden verenpainetta estävästä vaikutuksesta on jo olemassa useita tutkimuksia”, Jari Valkonen kertoo.
Kansanomaisemmin sanottuna: kun syö perunaa, verenpaine laskee. Tulos tosin edellyttää, että perunassa syntyvät pikkupeptidit imeytyvät ruuansulatuksessa elimistöön ja vaikuttavat toivotulla tavalla. Jos näin on, mullistaa tutkijaryhmän tekemä havainto perunan arvostuksen, ja terveyspoliittisesti tieto on merkittävä.
Valkonen sanoo, että ilmiö perunan suhteen on aiemmin tuntematon. Kuitenkin vasta vuosien tutkimustyön jälkeen voidaan tarkalleen määritellä pikkupeptidien todellinen vaikutus. Lisäksi on selvitettävä, eroavatko perunalajikkeet tässä merkityksessä toisistaan. On myös tutkittava, millä tavoin valmistettuna peruna on paras verenpaineen kohoamisen ehkäisijä sekä mikä olisi paras tapa syödä terveysvaikutteista perunaa.
Sen tutkijat jo havaitsivat, että kellarissa muutamia kuukausia varastoitu peruna päihittää vasta nostetun. Sekin tiedetään, että vaikutukset ovat parhaimmillaan 50 asteen lämpötilassa. Tutkijoiden ensimmäisistä tuloksista on julkaistu jo ensimmäiset tieteelliset artikkelit, ikään kuin YK:n Perunan Vuosi 2008 huipentumaksi.
Valkonen luottaa perunan verenpainetta alentavaan vaikutukseen. Koska tutkimus kuitenkin on kesken, professori täsmentää sanomaansa: ”Terveysvaikutteisesti sanottuna perunalla saattaa olla verenpainetta alentava vaikutus”.
”Mutta mikään ei estä jo nyt nauttimasta ravintopommi lähiperunaa!”.


Teksti: Aarre Kanth
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta