Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Jaakko Kilpiäinen

NUMERO 1
22.1.2009

Pääkirjoitus

Lukijamatka: Suuri kiinan kiertomatka

Elämäntavat: Matkalla kohti kiireettömyyttä

Terveys:
Toisin tekemisen taito
Professori uskoo mukuloihinsa
Arki riisuu harmaan viittansa

Tukijoukot: Kohti viisaampia laumoja

Kuulumiset: Lajinsa viimeisiä

Peruskorjaus: Alahervan perustus pitää

Mielihalu: Lukuisat luetut ja lukemattomat

Vietin viemää: Joka aamu tämä herää keräämään

Puutarha: Pieni pala britanniaa

Ruoka: Tarkkana tammikuussa

Radio: Miettiskä täällä terve

Kädentaito: Kirjotut peitot arvossaan

Kodin Pellervon käsityöt:
Kaitaa raitaa pitkin pöytää
Tuoli saa maton

Kun on tunteet: Kahden romantikon kauppa

Joka kuukausi
Asiasta toiseen
Koti maalla
Omalääkäri
Kätsy
Elämäntilanteita
Ristikko
Papin päiväkirja
Unto uneksija


Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 19.2. ja Maatilan Pellervo 5.2.2009.



Iso  Kalenteri 2009 sisältyy Pellervon tilaukseen.


Tarkkana tammikuussa


Säästät päänvaivaa, aikaa, työtä ja selvää rahaa, kun suunnittelet ateriat etukäteen. Pienin konstein eilisen tähteistä syntyy uusi ruokalaji tänään tarjottavaksi. Laadimme kahden viikon ruokalistan ohjeineen tai valmistusvinkkeineen.

Kiireessä tulee napattua eineksiä tai puolivalmisteita eivätkä ne silloin tällöin käytettyinä ole huono ratkaisu. Tosin melko hinnakkaaksi eineskokkailu pidemmän päälle tulee.
Helpota ruuanvalmistusta suunnittelemalla aterioita ja valmistele jo edellisenä iltana seuraavan päivän ateriaa. Monet ruuat kestävät hyvin pakastusta. Jauhelihakastiketta, lihapullia, makaronilaatikkoa ja monia muita voi tehdä samalla vaivalla isomman määrän ja pakastaa sopivina annoksina kiireisimpiä päiviä varten. Kun muistat ottaa ruuan edellisenä iltana jääkaappiin sulamaan, on kuumentaminen nopeaa.
Jos et halua pakastaa, ei samaa ruokaa siltikään tarvitse syödä monta päivää peräkkäin. Hiukan kekseliäisyyttä, ja ateria muuntuu pariksikin erilaiseksi versioksi.
Itse tehden ja tähteitä hyväksi käyttäen säästät, ja myös tiedät, mitä ruokasi sisältää.

Viikko 1

Maanantai
Talonpojansoppa ja sämpylät
Tiistai
Värikäs kalamureke ja lohkoperunat
Keskiviikko
Jauhelihakastike italialaisittain
Torstai
Toisenlainen makaronilaatikko
Perjantai
Sitruunainen broileripaistos
Lauantai
Broileriwokki
Sunnuntai
Maukas risotto ja paranneltu piparijäätelö

Viikko 2

Maanantai
Kalakeitto
Tiistai
Lihapullat tomaattikastikkeessa
Keskiviikko
Punainen kalapannu
Torstai
Lihapullapata
Perjantai
Uunimakkara ja juuresmuhennos
Lauantai
Rapeat broilerileikkeet
Sunnuntai
Juureksilla jatkettu karjalanpaisti
marjaherkku tiramisun tapaan

VIIKKO 1

Talonpojansoppa

Talonpojan soppaan käytetään edellisen päivän kastikkeen tai padan loppu, jota jatketaan tomaattimurskalla, juureskuutioilla ja pavuilla. Keittoon sopivat kaikenlaiset juurekset. Jos lihaa tuntuu olevan niukasti, voit jatkaa keittoa nakeilla tai makkarakuutioilla. Papujen ystävän kannattaa ostaa pussillinen kuivattuja papuja, liottaa ja keittää ne pakkauksen ohjeen mukaan sekä pakastaa sopivina annoksina; paljon tölkkipapuja halvempi vaihtoehto.
1 tlk tomaattimurskaa
vettä
8 dl kuutioituja kasviksia (lanttua, selleriä, palsternakkaa, porkkanaa, perunaa)
3 dl lihapataa tai -kastiketta
2–3 dl keitettyjä papuja (esim. kidney)
(150 g pakastettuja vihreitä papuja)
(mausteita)
Kuumenna tomaattimurska ja hiukan vettä kiehuvaksi. Säätele veden määrä padan tai kastikkeen liemimäärän mukaan. Sekoita tomaattimurskaan kasvikset, keitä miedolla lämmöllä kannen alla lähes kypsäksi. Jos edelliseltä aterialta jäi perunoita, lisää ne vasta papujen kanssa. Sekoita joukkoon lihapata tai -kastike ja pavut. Lisää tarvittaessa vettä. Mausta pippurilla ja timjamilla tai muilla ruuan makuun sopivilla mausteilla. Keitä muutama minuutti ja nosta tarjolle.

Vikkelät sisarussämpylät

12 kpl
Jos aamupuuroa jäi pieni annos, käytä se pannukakku-, lettu-, sämpylä- tai leipätaikinassa. Ohjeen taikinan voit sekoittaa vaikka suoraan puurokattilassa.
Laskin, paljonko maksaa 12 sämpylää itse tehden: yhteishinta on 1,20, yksi sämpylä maksaa siis 10 senttiä!
Juuri:
2 dl puuroa
25 g tuorehiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
2 dl vettä
2 dl sämpyläjauhoja
Taikina
1 rkl siirappia
0,5 tl suolaa
1 rkl öljyä
3–4 dl sämpyläjauhoja
Sekoita puuro, hiiva, kädenlämpöinen vesi ja jauhot keskenään. Peitä liinalla. Kun taikinajuuri kuplii (noin vartin kuluttua), sekoita joukkoon siirappi, suola ja öljy. Lisää jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikina. Taikinan tulee olla sen verran löysää, ettei siitä pystyy kunnolla pyöräyttämään sämpylät.
Kumoa taikina leivinpaperille, ripottele päälle jauhoja, taputtele noin 2 cm paksuksi neliöksi. Ruuduta taikina 12 osaan ja töni neliöitä hiukan, että saat parin millimetrin välit joka sämpylään. Peitä liinalla ja anna kohota puoli tuntia. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.
Kalasta kolmeksi
Kokonaisesta reilun puolentoista kilon painoisesta kalasta saat kolme ateriaa. Jos perheessä ei ole kalastajia, joudut tyytymään kaupan tarjontaan. Useimmiten edullisin vaihtoehto on kirjolohi. Fileoi kala tai osta kala fileinä, mutta ota ruodot talteen! Yhdestä fileestä syntyy kasviksilla jatkaen maukas mureke.
Uunin jälkilämmössä kuivaat korpuiksi joulupullien ja kakkujen tähteet. Ne maistuvat kiisseleiden tai hedelmäsalaatin kanssa ja niistä kasataan tiramisun tapainen jälkiruoka.
Keitä ruodoista ja päästä (poista kidukset) sekä nahoista mausteiden kanssa kalaliemi sillä välin kun mureke muhii uunissa. Siivilöi, jäähdytä ja pakasta liemi. Jos ruodoissa on runsaasti kalaa, perkaa se liemen joukkoon. Siinä on ensi viikon kalakeitto! Keitä sulaneessa liemessä sipulisilppua ja perunalohkoja, mausta pippurilla ja lisää sekaan maitoa tai ruokakermaa. Ripottele keittoon runsaasti tillisilppua. Leikkaa toinen filee suikaleiksi tai pakkaa kokonaisena hyvin ja pakasta. Suikaleista syntyy ensi viikolla punainen kalapannu.

Värikäs kalamureke

6 annosta
400 g kalaa fileinä
2 viipaletta grahamleipää tai 1 dl korppujauhoja
2 dl maitoa
1 sipuli
2 kananmunaa
1 tl suolaa
0,25 tl jauhettua valkopippuria
2 tl kuivattua timjamia
75 g pakastettua pinaattia
2 porkkanaa
0,5 dl vettä
Laita paloitellut leipäviipaleet tai korppujauho turpoamaan maitoon noin 10 minuutiksi. Jauha kala monitoimikoneessa karkeaksi. Lisää kuorittu sipuli paloiteltuna ja pyöräytä muutama kerta koneella. Lisää maito-leipäseos, kananmunat sekä mausteet, sekoita tasaiseksi ja kuohkeaksi. Jaa seos kolmeen osaan. Sekoita yhteen osaan sulanut pinaatti.
Raasta kuorittu porkkana hienoksi. Kuumenna vesi pienessä kattilassa, keitä raaste pehmeäksi (n. 5 min.), jäähdytä hieman. Sekoita porkkana toiseen kalamurekeseososaan. Vuoraa noin reilun litran vetoinen pitkänomainen leipävuoka leivinpaperilla. Kaada porkkanainen seos vuoan pohjalle. Seuraavaksi väritön kalaseos ja viimeiseksi pinaatti-kalaseos. Peitä foliolla. Nosta vuoka toiseen uunivuokaan, jossa on vettä murekevuoan puoliväliin. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin tunti. Mureke on kypsää, kun se irtoaa vuoan reunoilta. Nosta vuoka uunista ja anna levähtää hetki, kumoa tarjolle.
Vinkki: Kypsennä kalamurekkeen myötä uunissa lohkoperunoita tai perunanpuolikkaita. Nopea kastike: maustamatonta jogurttia, limettimehua, suolaa, pippuria.
Maidoton: Käytä maidon sijaan mietoa, itse tehtyä kalalientä tai kauramaitoa.
Gluteeniton: Käytä gluteenittomia korppujauhoja tai leipää.

Jauhelihakastike italialaisittain

Kuullota kattilassa runsaasti sipulia ja juuresraastetta. Lisää jauheliha sekoittaen. Anna ruskistua kevyesti. Lisää tomaattimurskaa, -pyreetä ja mausteita. Hauduta ainakin puoli tuntia välillä sekoittaen. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai spagetin kanssa. Tee kastiketta niin reilu annos, että riittää huomisen makaronilaatikkoon.
Toisenlainen makaronilaatikko on näppärä ruoka, kun jauhelihakastike on jo valmiina. Laatikkoon tulevia makaroneja ei nimittäin keitetä!
Sekoita jauhelihakastikkeeseen tomaattimurskaa tai mietoa lihalientä niin, että kastiketta on reilu litra. Mausta tarvittaessa lisää. Lisää kastikkeeseen 400 g (tummia) kypsentämättömiä makaroneja, kaada seos voideltuun uunivuokaan. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Jos jääkaapissa on juustonkannikoita, raasta ne ja ripottele raaste laatikon pinnalle kypsennyksen puolivälissä.

Sitruunainen broileripata

Tämä herkku valmistetaan edullisista broilerin koipi-reisipaloista, joiden hinta on yleensä vain pari euroa kilo, kun taas vaikkapa fileepihvit maksavat kymmenisen euroa kilolta (tosin kaikki niissä on syötävää).
Paras tulos syntyy marinoimattomista paloista. Jos et saa maustamattomia, pyyhi enin marinadi pois, valuta broileripaloille sitruunamehua ja ripottele päälle timjamia. Unohda ohjeen muut mausteet.
Annoksesta jää broileria yli, mutta se on tarkoituskin. Saat lauantain ruokaan kypsää broileria. Jos riisiä jää, sekin sopii lauantain wokkiin. Suikaloi lauantain ruokaan erilaisia kasviksia ja juureksia, paista ne nopeasti kypsiksi, mausta esimerkiksi soijalla, ananasmurskalla, chilillä ja hunajalla. Kääntele sekaan paloiteltu broileri (ja pehmennettyjä nuudeleita, jos riisiä ei jäänyt).
4 annosta
6 marinoimatonta broilerin koipi-reisipalaa
2 sitruunaa
1 tl suolaa
0,5 tl jauhettua valkopippuria
1 tl currya
2 tl kuivattua timjamia tai kirveliä
150 g pakastettua pinaattia
2–3 valkosipulinkynttä
1 pieni sipuli
3 dl pitkäjyväistä tummaa riisiä
vettä
Asettele broileripalat uunivuokaan. Purista toisesta sitruunasta mehu ja valele jokainen broileripala noin ruokalusikallisella mehua. Ripottele mausteet. Pese toinen sitruuna erittäin hyvin ja leikkaa 8 lohkoon.
Sekoita kohmeiseen pinaattiin murskatut valkosipulinkynnet, silputtu sipuli, riisi ja loput sitruunamehusta. Levitä riisiseos broileripalojen ympärille ja kaada vuokaan vettä pari senttiä riisipinnan yli. Laita vuokaan neljä sitruunalohkoa. Peitä kannella tai foliolla.
Kypsennä paistosta 200-asteisessa uunissa 40–50 minuuttia. Tarkista broilerin kypsyys: kun pistät broileripalaa tikulla, ulostulevan nesteen täytyy olla kirkasta. Koristele lopuilla sitruunalohkoilla ja tarjoa salaatin tai raasteen kanssa.

Maukas risotto

Italialaiseen risottoon käytetään avorio-tyyppistä riisiä. Suomalainen versio valmistuu puuroriisistä. Risottoon tulee makua kinkunliemestä, kinkusta ja juureksista. Jälkiruoka, paranneltu piparijäätelö, syntyy, kun sekoitat hiukan pehmenneen jäätelön joukkoon murskattuja pipareita ja rouhittuja konvehteja.
Voit lisätä risottoon myös sieniä, jos niitä olet säilönyt. Jos risottoa jää, tee pasteijoita tai suolainen piirakka iltateelle.
4 annosta
2 dl riisiä
2 tl öljyä
2 porkkanaa
pala lanttua
punasipuli
(1 dl valkoviiniä)
n. 1 dl kinkun paistolientä
n. 8 dl vettä
(pakastettuja herneitä, papuja tms.)
2–3 dl suikaloitua joulukinkkua
mustapippurirouhetta
1 dl juustoraastetta
Kuori ja leikkaa kasvikset ohuiksi suikaleiksi. Kuumenna öljy kattilassa, kuullota riisiä hetki. Älä ruskista. Lisää kasvissuikaleet ja jatka kuullottamista. Kuumenna vesi kiehuvaksi toisessa kattilassa tai vedenkeittimessä.
Kaada riisi-kasvisseoksen sekaan viini ja kinkunliemi. Sekoita koko ajan. Anna kiehahtaa kunnolla. Kun liemi on imeytynyt melkein kokonaan riiseihin, lisää vettä pari desiä. Sekoita. Pienennä lieden lämpöä hieman, mutta risoton pitää kiehua koko ajan. Sekoita välillä. Lisää vettä taas, kun neste on melkein imeytynyt.
Kun riisit ovat lähes kypsiä, lisää pakasteherneet, kinkku ja mustapippurirouhe ja vettä, jos seos on kuivaa. Sammuta liesi, sekoita risoton joukkoon juustoraaste, peitä kannella ja anna makujen tasaantua. Tuloksen pitäisi olla samettinen riisiseos, ei puuro.
Vinkki: Samalla tavalla voit valmistaa kokonaisista ohra tai muista suurimoista risotontapaista ruokaa. Kypsymisaika on hiukan pidempi.

VIIKKO 2

Maanantain kalakeitto tai sen alku on jo valmiina pakastimessa. Vaihtelua saat, kun maustat keittoa kookosmaidolla tai -hiutaleilla ja suikaloit kasvikset kuutioinnin sijaan. Itämaista makua syntyy tilkasta sitruunamehua ja ripauksesta currya.

Tee tiistaina iso satsi lihapullia ja kypsennä ne maustetussa tomaattimurskassa keittämällä paistamisen sijaan. Ylijääneistä lihapullista kastikkeineen syntyy torstaina hyvä pataruoka: keitä miedossa lihaliemessä kuutioidut juurekset ja perunat kypsiksi, kääntele lopuksi sekaan lihapullat kastikkeineen.

Perjantain juuresmuhennos tuo uunimakkara-aterialle väriä ja ravintoaineita. Korvaa puolet perunasoseen perunoista kuutioiduilla juureksilla. Juuresmuusiin ei tarvitse lisätä maitoa, keitinliemi on maukasta.

Lauantain broilerileikkeet valmistetaan luullisista rintaleikkeistä. Poista leikkeistä nahka, jos haluat. Sekoita 2 rkl ketsuppia ja 1 rkl sinappia keskenään ja levitä seos broileripalojen pintaan. Ota 1 dl korppujauhoja tai murskattuja maissihiutaleita, sekoita niihin 1 tl paprikajauhetta ja 1 tl currya. Kasta ketsuppiseoksella sivellyt leikkeet maustettuihin korppujauhoihin. Nosta broileripalat uunivuokaan, johon olet levittänyt reilun litran suikaloituja juureksia ja perunoita. Käytä nesteenä kasvislientä, kermaa tai maitoa, johon olet sulattanut sulatejuustoa. Ripottele loput maustetut korppujauhot paistoksen pinnalle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.

Karjalanpaisti tehdään edullisista, pitkää hauduttamista vaativista ruhonosista. Laita pataan lihan lisäksi monenlaisia lohkottuja juureksia makua antamaan. Mausteeksi pari laakerinlehteä, muutama maustepippuri, suolaa. Anna muhia uunissa miedossa lämmössä pari tuntia. Tarkista välillä veden määrä. Karjalanpaistin tähteistä rakentuu seuraavan päivän keitto.

Punainen kalapannu

4 annosta
200 g punakaalia
50 g selleriä
100 g palsternakkaa tai lanttua
2–3 perunaa
1 sipuli tai pieni purjo
2 punajuurta
300 g kalafilee
1 rkl öljyä
0,5 tl suolaa
0,25 tl jauhettua valkopippuria
1 tl kuivattua oreganoa
(ripaus chiliä)
Suikaloi punakaali. Kuori kasvikset ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Suikaloi ruodottomaksi nypitty kalafilee. Ripottele puolet mausteista kalasuikaleille. Kuumenna öljy isossa paistinpannussa. Paista fileet nopeasti öljyssä ja nosta lautaselle odottamaan. Paista kasvikset pannussa rapsakan kypsiksi, mausta ja kääntele lopuksi sekaan kalapalat.
Vinkki: Jos kaapissasi on chilikastiketta tai jotain maustetahnaa, käytä varovasti niitä pannun maustamiseen ja jätä muut mausteet pois. Suolan voit korvata ruokalusikallisella soijakastiketta.

Marjaherkku tiramisun tapaan

4 annosta
4–8 kakkuviipaletta, korppua, keksiä tai vaaleaa leipää
6 dl pakastemarjoja
2 dl rahkaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl sokeria
Tähän herkkuun käyvät kuivahtaneet kakku- ja pullaviipaleet, pulla- ja kakkukorput ja vaikka paahdetut leipäviipaleet. Laita leivonnaisten viipaleet annoskulhojen pohjalle tai lado ne tarjoiluvadille. Ota muutama kaunis marja koristeeksi ja survo kevyesti loput kohmeisina. Lusikoi puolet survoksesta viipaleille ja valuta marjojen mehu päälle.
Sekoita rahka ja tuorejuusto, makeuta sokerilla. Kääntele huolimattomasti loput marjasurvoksesta seokseen, joka saa jäädä raidalliseksi. Tarkista maku ja lusikoi seos survoksella peitetyille viipaleille. Nosta koristelumarjat päälle ja anna herkun mehustua jääkaapissa vähintään puoli tuntia.


Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta