Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Äiti Leena Auran ja tytär Jonna Musmanin kuvasi Tapani Lepistö.

NUMERO 1
21.1.2010


PÄÄKIRJOITUS

ELÄMÄNTAPA: Valintana vaatimattomuus

KYLÄ: Oiva paikka tuleville ja oleville

ASUMINEN: Vanhuudenkoti yhteisössä

PERHE: Äitejä ja tyttäriä

ELÄMÄNMUUTOS: Kun vanhemmat pois kotoa muuttivat

TERVEYS
D lisää terveitä elinvuosia
Selkä soimaan

KIELELLINEN KEHITYS: Puhumaan oppimisen taito

LUKIJAMATKA: Varaslähtö kesään

IKÄ: Vanheneminen ei ole vain luopumista

JUHLAVUOSI: Oppi nyt wanha ia noori

TALON TARINA: Maalaiset tekivät talon keskelle Helsinkiä

PUUTARHA: Lunta on lämmöstä kiittäminen

VILJAT: Terveyttä tattarista

LUONTO: Kelpo harrastus köyhällekin

RUOKA: Leipää ja leipäherkkuja

PERUSKORJAUS: Kuin suomalaista unelmaa

KÄSITYÖT
Uudet matot lattialle
Pehmoista kuin lumi

TILANTEITA: Lentojätkän elämän teatteri

OPPIMINEN: Innostuksen opinahjo

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Kätsy
Koti maalla
Elämäntilanteita
Ristikko
Papin päiväkirja
Unto Uneksija

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 18.2. ja Maatilan Pellervo 4.2.2010.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.


Leipää ja leipäherkkuja


Vastaleivotun tuoksua ei mikään voita. Kotileipuri käyttää monenlaisia jauhoja, leseitä ja siemeniä. Taikinaan katoavat myös kuivahtaneet kannikat. Kotileipuri on tarkka taloudenpitäjä.


Maalaisleipä savivuoassa
Edellisenä päivänä valmistettu juuri antaa leivälle maukkaan maun. Jos et omista savivuokaa, tee näin: Leivo taikinasta yksi pitkulainen leipä ja nosta leivinpaperoidulle pellille. Vedä terävällä veitsellä pintaviiltoja, anna kohota kunnes uuni saavuttaa 250 asteen lämmön. Paista leipää 10 minuuttia 250 asteessa, alenna sitten lämpötila 150 asteeseen. Paista vielä 40–45 minuuttia.
Juuri:
1 pala (50 g) tuorehiivaa
5 dl vettä
5 dl (karkeita)ruisjauhoja
1 dl speltti- tai grahamjauhoja
Lisäksi:
1 rkl hunajaa tai siirappia
2 tl suolaa
2 dl speltti- tai ruishiutaleita
noin 8–10 dl speltti- tai grahamjauhoja
Valmista juuri. Murenna hiiva kulhoon. Kaada päälle kädenlämpöinen vesi ja sekoita tasaiseksi. Sekoita ruisjauhot ja spelttijauhot hiivaliuokseen. Peitä leivinliinalla ja jätä huoneenlämpöön yöksi. Ei haittaa vaikka juuri tekeytyisi seuraavaan iltaan.
Laita savivuoka kylmään veteen likoamaan. Sekoita taikinajuureen hunaja, suola ja hiutaleet. Alusta lisää jauhoja, kunnes taikina ei enää tartu käteen eikä kulhon reunoihin; taikinan täytyy kuitenkin olla pehmeää. Anna taikinan levähtää hetki.
Taputtele savivuoka sekä kansi sisäpuolelta kuivemmaksi ja sivele öljyllä.
Kumoa taikina hiutaleilla jauhotetulle pöydälle ja muotoile pitkänomainen leipä. Nosta vuokaan. Laita kansi kiinni. Annan kohota puoli tuntia.
Nosta vuoka kylmään uuniin ja säädä uunin lämpötila 200 asteeseen. Paista leipää noin 50 minuuttia. Pienennä lämpö 175 asteeseen ja jatka paistamista vielä noin 20 minuuttia.
Kumoa leipä vuoasta ja anna hiukan jäähtyä ennen viipaloimista.

Juurestäytteiset sämpylät
16 kpl
Ruokaisat, reilun kokoiset juurestäytteiset sämpylät maistuvat sellaisenaan tai salaatin ja keiton seurana. Valmista sämpylätaikina (0,5 litraa nestettä) esim. sämpyläjauhopussin kyljessä olevan ohjeen mukaan. Valmista täyte sillä välin kun taikina kohoaa.
Täyte:
2 porkkanaa
pala (n. 80 g) lanttua
pala (n. 80 g) palsternakkaa
1 pieni sipuli
öljyä
100 g maustettua sulate- tai tuorejuustoa (esim. Afrikan paprika)
(suolaa)
(2 rkl tomaattipyreetä)
(0,5 tl jauhettua mustapippuria)
Raasta kuoritut juurekset ja sipulit hienoksi raasteeksi. Kuullota öljyssä noin 5 minuuttia, kunnes kasvikset ovat rapean pehmeitä. Sekoita mukaan juusto, anna jäähtyä taikinan käsittelyn ajan. Mausta tarvittaessa lisää. Jos et halua käyttää juustoa, mausta seos tomaattipyreellä, pippurilla ja suolalla.
Kauli taikina jauhotetulla pöydällä ohueksi, noin 30 x 30 cm:n levyksi. Varmista, että levy irtoaa pöydästä.
Nosta täytettä noin ruokalusikallinen, 16 nokaretta, taikinalevyn toiselle puoliskolle riveittäin. Jätä noin 5 cm:n välit. Taita taikina täytenokareiden päälle. Paina kevyesti täytekumpujen viereltä kiinni ja leikkaa veitsellä tai taikinapyörällä suorakaiteen muotoisiksi sämpylöiksi. Nosta leivinpaperoidulle pellille ja anna kohota liinan alla parisenkymmentä minuuttia.
Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes sämpylöiden pinta ja pohja ovat saaneet väriä.


Irlantilainen soodaleipä
1 kpl
Maukas ja helppotekoinen leipä on parhaimmillaan saman päivänä, mutta maistuu myöhemminkin vaikka paahdettuna.
5 dl vehnäjauhoja
3,5 dl täysjyvävehnäjauhoja (graham)
1 dl kauraleseitä
1 tl suolaa
1 tl ruokasoodaa
5 dl piimää
(voiteluun kananmunaa tai maitoa)
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele noin litran vetoinen leipävuoka öljyllä.
Mittaa jauhot, kauraleseet, suola ja sooda kulhoon. Kaada piimä jauhoille, sekoita esim. puukauhalla, kunnes taikina on niin paksua, ettei sitä voi käsitellä kauhalla. Älä vaivaa.
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile leipävuoan kokoiseksi pötköksi. Älä edelleenkään vaivaa vaikka mieli tekisi! Nosta pötkö vuokaan ja viillä pari sentin syvää viiltoa leivän pintaan. (Voidella kevyesti vatkatulla munalla.)
Nosta vuoka uuniin alimmalle ritilätasolle, kypsennä noin 40 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea ja leipä alkaa irrota vuoan reunoista. Kumoa vuoka ja kopauta pohjaa. jos se kumisee hyvin, on leipä kypsää. Jos ei, jatka kypsentämistä noin 5 minuuttia.
Annan jäähtyä kymmenisen minuuttia ja viipaloi.


Italialainen tomaatti-leipäkeitto
Hyvä tapa päästä eroon kuivahtaneesta leivästä ja jääkaapin perukoille unohtuneista juustonkannikoista. Jos vihanneslokerossa ajelehtii jo hiukan pehmenneitä tomaatteja, käytä ne tähän ruokaan, muussa tapauksessa kannattaa näin talviaikaan käyttää säilyketomaattia.
2 isoa sipulia
3 valkosipulin kynttä
8–10 viipaletta vaaleaa kuivahtanutta leipää
0,5 dl rypsi- tai oliiviöljyä
1 tlk (n. 400 g) säilyketomaatteja tai tomaattimurskaa
n. 5 dl kasvislientä (kuutiosta tai fondista)
0,5 tl rouhittua mustapippuria
2 rkl silputtua tuoretta basilikaa (tai 2 tl kuivattua)
n. 100 g voimakasta juustoa (n. 2 dl raastetta)
Pinnalle: silputtua basilikaa
Kuori ja silppua sipulit karkeaksi tai hyvin pieneksi silpuksi, riippuen perheesi mieltymyksistä. Isommat palat antavat keitolle rakennetta, pienellä silpulla keitto on sosemaisempaa. Kuutioi leipä.
Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipuleita noin 5 minuuttia. Kumoa sekaan tomaatit, keitä noin 10 minuuttia. Lisää kasvisliemi, kuumenna kiehuvaksi. Mausta pippurilla. Sekoita mukaan leipäpalat ja keitä pari minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä.
Mausta basilikalla, lisää osa juustoraasteesta. Tarjoa raastetta myös erikseen.


Jauhelihapatongit
2 kpl
Pieniksi murusiksi paistettu, hyvin maustettu jauheliha tekee patongeista ruokaisaa purtavaa kasviskeittojen seuraksi. Tarjoa patongin kanssa tuorejuustoa tai muuta levitettä, jos nautit leipää sellaisenaan.
2,5 dl maitoa tai vettä
25 g (1/2 palaa) tuorehiivaa
2 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl öljyä
n. 4 dl hiivaleipävehnäjauhoja
200 g jauhelihaa
0,25 tl rouhittua mustapippuria
0,5 tl jauhettua maustepippuria
1 tl paprikajauhetta
0,5 tl suolaa
Murenna hiiva kulhoon. Mittaa kylmä maito päälle, sekoita tasaiseksi. Lisää kaurahiutaleet ja vehnäjauhot. Peitä liinalla ja anna kohota noin 30 min.
Kiehauta noin 0,5 l vettä ja kaada uuninkestävään kulhoon. Laita kiehuva vesi astiassa uunin pohjalle: vesi luovuttaa höyryä uuniin ja saa patonkien pinnan rapsakaksi. Paista patongit 225 asteessa kauniin ruskeiksi.
Älä peitä uunista ottamisen jälkeen, jottei pinnan rapeus häviäisi.


Saunaillan herkkuleipä
1 iso leipä
Leipä maistuu saunaillan päätteeksi tai iltateellä ja on kevyehkö lounas salaatin kanssa. Muhkeaan leipään kätkeytyy monia herkkuja. Parhaimmillaan leipä on lämpimänä, jäähtyneet viipaleet voi kuumentaa mikrossa tai pannulla.
4 dl maitoa tai vettä
25 g (1/2 palaa) tuorehiivaa
2 dl maissijauhoja
2 dl grahamjauhoja
n. 6 dl vehnäjauhoja
0,75 dl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
1 tl sokeria tai siirappia
0,5 tl suolaa
Täyte
170 g pekonia
8–10 aurinkokuivattua tomaattia
2 dl kypsää broileria, kalkkunaa tai makkarasuikaleita
3 dl (150 g) juustoraastetta
2 tl kuivattua oreganoa tai pizzamaustetta
Tee ensin taikina. Murenna hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen ja sekoita. Lisää maissi- ja grahamjauhot, sekoita voimakkaasti. Lisää vehnäjauhoja ja jatka alustamista käsin tai koneella. Lisää öljy, sokeri sekä suola ja jatka jauhojen lisäämistä, kunnes saat pehmeän, kulhon reunoilta ja pohjasta irtoavan, mutta käsiteltävän taikinan. Peitä vuoka liinalla ja anna kohota noin tunti eli kaksinkertaiseksi.
Valmista täyte. Paista pekoniviipaleet, nosta lautaselle. Suikaloi aurinkokuivatut tomaatit ja paloittele liha tai makkara suupalan kokoisiksi kuutioiksi.
Voitele leipävuoka (noin 17 x 30 cm). Kauli taikina vuoan korkuiseksi levyksi. Levitä taikinalle pekoniviipaleet pitkittäin, broileri, aurinkokuivatut tomaatit, juustoraaste ja oregano. Kääri lyhyeltä sivulta rullalle, nosta vuokaan.
Anna kohota vielä puolisen tuntia. Paista 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia, pienennä lämpö 175 asteeseen ja jatka paistamista noin 20 minuuttia, kunnes leipä on pinnalta kullan ruskea ja alkaa irrota vuoasta.
Anna jäähtyä 15 minuuttia ja kumoa. Jatka jäähdyttämistä vielä toinen vartti, leikkaa paksuiksi viipaleiksi ja nauti.


Leipäpaistos

4–6 annosta
Kiireettömänä aamuna maistuu tuhti ja ruokaisia leipävanukas. Voit tehdä vanukkaan uunivuokaan paistamista vaille valmiiksi jo illalla ja laittaa jääkaappiin kelmulla peitettynä. Tarkista aamulla nesteen määrä ja lisää tarvittaessa muna ja 1 dl maitoa. Anna vuoan lämmetä huoneenlämmössä uunin kuumenemisen ajan. Leipäpaistos sopii myös iltaherkuksi salaatin kanssa. Voit käyttää mitä tahansa kuivahtanutta leipää tai useampia erilaisia leipiä.
6–8 dl leipäkuutioita
2–3 dl juustoraastetta
150 g kinkkua
(2 tomaattia)
4 dl maitoa
5 kananmunaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
(0,5 dl silputtua persiljaa tai ruohosipulia)
Voitele noin 2 litran vetoinen uunivuoka ja levitä pohjalle puolet leipäpalasista. Ripottele päälle reilu puolet juustoraasteesta, suikaloitu kinkku ja kuutioidut tomaatit. Levitä loput leipäpalat päälle.
Vatkaa maito, munat pippuri ja persilja kevyesti sekaisin ja valuta vuokaan. Ripottele pinnalle loput juustoraasteesta.
Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, kunnes paistos on hyytynyt ja pinta saanut väriä.
Vinkki: Leipäpalojen sekaan voit laittaa myös tähteeksi jäänyttä kypsää lihaa, kalaa, liha- tai kasvismuhennosta. Munamaidon sijaan kostukkeeksi sopii valkokastike.


Makea leipävanukas
4–6 annosta
Hiukan paranneltu, makea versio leipävanukkaasta maistuu kevyen aterian päätteeksi tai päiväkahvilla. Paistos on parhaimmillaan lämpimänä. Lisäkkeeksi sopivat kohmeiset marjat tai hedelmäkompotti. Herkkupäivänä vanukkaan kanssa tarjotaan kerma- tai vaniljavaahtoa.
1–2 dl rusinoita
8–10 viipaletta kuivahtanutta paahtoleipää
n. 3 rkl omenahilloa tai marmeladia
(n. 3 rkl suklaa-pähkinälevitettä)
4 kananmunaa
4 dl maitoa
2 dl kermaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
Voitele uunivuoka ja ripottele osa rusinoista vuoan pohjalle.
Levitä leivät leikkuulaudalle ja voitele joka toinen leipä omenahillolla tai -marmeladilla, joka toinen halutessasi suklaa-pähkinälevitteellä. Paina aina kaksi leipää vastakkain ja leikkaa kolmioiksi.
Vatkaa munat, maito, kerma ja sokeri keskenään. Kasta leipäkolmiot seokseen ja nosta vuokaan. Ripottele loput rusinat ja kaada päälle loppu munamaito.
Paista 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, kunnes paistos on saanut väriä. Anna jäähtyä hiukan, nosta tarjolle.
Vinkki: Vanukkaan voi tehdä myös hiukan kuivahtaneesta pullasta. Vähennä sokerin määrä puoleen.


Bananabread, amerikkalainen banaanikakku
Hauska leivän ja kakun välimuoto. Amerikkalaiset paahtavat kakkuviipaleita ja sipaisevat pinnalle tuorejuustoa ja hilloakin.
(1 dl saksan- tai pekaanipähkinöitä)
(50 g tummaa suklaata)
5 dl jauhoja
1 tl soodaa
0,25 tl suolaa
2 dl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
0,5 tl jauhettua kanelia
2 kananmunaa
3–4 hyvin kypsää banaania
1 dl juoksevaa margariinia
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele suorakaiteen muotoinen vuoka. (Rouhi pähkinät ja suklaa isolla veitsellä.)
Sekoita kuivat ainekset. Vatkaa munat vaahdoksi eri kulhossa.
Survo kuoritut banaanit haarukalla muusiksi ja sekoita 3–4 erässä munavaahtoon margariinin kanssa. Sekoita muna-banaaniseos nopeasti kuivien ainesten joukkoon. Älä vatkaa. Ei haittaa, vaikka taikina näyttäisi kokkareiselta.
Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista uunin alimmalla tasolla 50–60 minuuttia, kunnes kakku alkaa irrota vuoan reunoilta. Anna jäähtyä vuoassa noin 10 minuuttia. Kun pystyt käsittelemään vuokaa paljain käsin, kumoa kakku ritilälle jäähtymään.


Punainen tallimestarin kiisseli
4–6 annosta
Perinteisesti tämä kiisseli valmistetaan karviaismarjoista, mutta myös kirpakat punaherukat sopivat hyvin. Marjat lisätään kokonaisina vasta valmiiseen kiisseliin, jotta vitamiinihävikki olisi mahdollisimman pieni. Rouhi jäiset marjat tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella ennen kiisseliin lisäämistä, jos kokonaiset marjat eivät syöjille maistu.
4 dl vettä
4 dl punaherukkamehua
3 rkl perunajauhoja
sokeria
3–4 dl jäisiä punaherukoita
3–4 dl raastettua tai murskattua ruis- tai sekaleipää
2 rkl (fariini)sokeria
(2 tl kaakaojauhetta)
Mittaa vesi, mehu ja perunajauhot kattilaan. Lisää sokeria tarpeen mukaan. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee ja pulpahtaa kerran. Nosta pois liedeltä ja sekoita joukkoon jäiset punaherukat.
Paahda leipärouhe kuivassa pannussa. Sekoita mukaan sokeri (sekä kaakaojauhe). Kaada annoskulhoihin kerroksittain leipäseosta ja kiisseliä. Tarjoa maidon tai kermavaahdon kanssa.

Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta