Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva Jaakko Kilpiäinen

NUMERO 2
15.2.2007

Pääkirjoitus
Elämänilo: Peräkylän avantokurpat ja muuta mukavoo
Vaalit: Vaalitaisteluni Minnan ja Markon välissä
Peruskorjaus: Kartano heräsi eloon
Kunnostus on menneen kunnioitusta
Rakennettu ympäristö: Kirkonkylän murros ja muutos
Ruokien ruoka: Elävä klassikko
Puisto: Puita, pensaita ja veistoksia
Puutarha: Tarhurin taimet Tikkalassa
Yrittäjät: Hattu naisen kruunaa
Ruoka: kaiken maailman keitot ja pullat
Valinnat: Arjen ympäristöteot
Käsityöt: Raita raidan päälle
Huikea, hurmaava huivi
Lämmöksi lähelle
Kansanperinne: Pöytä on katettu mehän haltiille
Tekijä: Soivaa savea

Toistuvat:
Asiasta toiseen
Koti maalla
Elämäntilanteita
Omalääkäri
Ristikko
Papin päiväkirja
Unto Uneksija

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 15.3. ja Maatilan Pellervo 1.3.2007.


Iso Kalenteri 2007
Iso  Kalenteri 2007 sisältyy Pellervon tilaukseen.


Asiaan


Kun tänä aamuna kävelin töihin, tuli mieleeni eräs tärkeä asia. Niin, siis kävelin töihin, vaikka harkitsin myös raitiovaunuun nousemista, sillä polveni on vähän kipeä. Se ei tietenkään ole mitenkään ihmeellistä, sillä myös äidilläni oli tässä iässä usein polvi kipeä. Vaiva varmaan on perinnöllinen, sillä myös mummollani oli polvessa kulumavikaa. Vaikka voihan se olla niinkin, ettei kulumavika olekaan perinnöllistä, vaan johtuu jostain aivan muusta syystä. Mummokin selvisi aika korkeaan ikään ennen polvivaivojaan. Mummo kertoikin kultaisen iän kerhon ystävistään, joilla oli paljon enemmän vaivoja kuin hänellä. Kultaisen iän kerhosta tulikin mieleeni, että...

Tässä vaiheessa tunnen varsinkin mieslukijoiden kysyvän katseen niskassani ja kuulen mutinaa: ”Mitä sille oikein tuli, eikö se jo pääse asiaan?”

Ilmiö on tuttu. Nainen selittää asiansa pidemmän kaavan mukaan, mies lyhyemmän. Syyksi on sanottu naisella olevan kukkakaaliaivot ja miehellä putkiaivot. Vaikka selitys ei ehkä ole tieteellisesti aivan aukoton, se kuvaa kuitenkin hyvin tilannetta. Nainen haluaa kertoa kaikki taustatekijät, jotta kuulija saisi mahdollisimman tarkan käsityksen itse asiasta. Mies taas puhuu kerrallaan yhdestä asiasta.

Kumpi tapa on parempi? Riippuu tilanteesta. Työelämässä yleensä toimitaan miesten tyylillä. Jotta asiat saataisiin rivakasti eteenpäin ja päätöksiä syntymään, on pakko rajata asiat mahdollisimman tarkkaan. Ei ole aikaa jaaritella mummoista ja kipeistä polvista. Ymmärrettävää, mutta silti tuntuu joskus, että päätökset tehdään liian kapealta pohjalta.

On sääli jos pidemmän kaavan mukainen asian esittäminen on yhä harvinaisempaa tai tyylilaji peräti katoaa, sillä siinä usein siirtyy myös paljon kaivattua hiljaista osaamista sukupolvilta toisille. Jos siis ei ole aivan tulipalokiire, kannattaa olla kärsivällinen ja kuunnella muutakin kuin paljaita faktoja.

Ja sitten itse asiaan. Mitä tärkeätä mietin kun aamulla kävelin töihin. En nyt enää saa sitä millään päähäni, mutta varmasti se oli jotain hyvin tärkeätä.

Teksti : Kaisu Räsänen
Sähköposti: nimi@pellervo.fi

haku
Hae Kodin Pellervosta