Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva Jaakko Kilpiäinen

NUMERO 2
15.2.2007

Pääkirjoitus
Elämänilo: Peräkylän avantokurpat ja muuta mukavoo
Vaalit: Vaalitaisteluni Minnan ja Markon välissä
Peruskorjaus: Kartano heräsi eloon
Kunnostus on menneen kunnioitusta
Rakennettu ympäristö: Kirkonkylän murros ja muutos
Ruokien ruoka: Elävä klassikko
Puisto: Puita, pensaita ja veistoksia
Puutarha: Tarhurin taimet Tikkalassa
Yrittäjät: Hattu naisen kruunaa
Ruoka: kaiken maailman keitot ja pullat
Valinnat: Arjen ympäristöteot
Käsityöt: Raita raidan päälle
Huikea, hurmaava huivi
Lämmöksi lähelle
Kansanperinne: Pöytä on katettu mehän haltiille
Tekijä: Soivaa savea

Toistuvat:
Asiasta toiseen
Koti maalla
Elämäntilanteita
Omalääkäri
Ristikko
Papin päiväkirja
Unto Uneksija

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 15.3. ja Maatilan Pellervo 1.3.2007.


Iso Kalenteri 2007
Iso  Kalenteri 2007 sisältyy Pellervon tilaukseen.


Kaiken maailman keitot ja pullat


Kuuma keitto lämmittää ihanasti, kun pakkanen on purrut posket punaisiksi. Erilaisia keittoja löytyy melkein jokaisesta maailmankolkasta. Jälkiruoaksi tarjotaan juuri paistettua pullaa.

 


Mustikkapitko tai juorupullat maistuvat jälkiruokana vaikkapa kuuman kaakaon kanssa. Kuva Ullamaija Hänninen

Keittoja voi valmistaa monenlaisista aineksista, sekä kotoisista että hiukan eksoottisista. Erilaiset juurekset antavat herkullisen maun liemiin. Siksi käytän keittoihin porkkanaa, sipulia, juuriselleriä, lanttua ja palsternakkaa. Kaupan vihannesosastolla kannattaa katsastaa muutakin tarjontaa. Kokeile edellisten lisäksi vaikkapa juuripersiljaa ja salaattifenkolia.

Useimmat keitot kestävät uudelleen lämmitystä hyvin, joten kannattaa valmistaa kerralla isompi satsi.

Seitiseljanka
Venäjältä kotoisin oleva seljanka on perinteikäs keitto. Se on kirpeänmakuinen, sakealieminen liha- tai kalakeitto. Kirpeyttä antavat sitruuna, suolakurkku, oliivit ja kaprikset. Kalaseljankaan voit käyttää mitä tahansa tuoretta kalaa satut saamaan. Paras keitto syntyy itse tehdystä kalaliemestä, mutta toisinaan täytyy turvautua liemikuutioihin tai nestemäisiin fondeihin. Pakasteallas on hyvä ottipaikka silloin, kun ei tuoretta kalaa saa.

1 (puna)sipuli
1–2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
n. 150 g salaattifenkolia tai lehtisellerinvartta
1 rkl margariinia
1 rkl vehnäjauhoja
7–8 dl vettä tai kalalientä
(1 kalaliemikuutio tai n. 1 rkl kalafondia)
1 pieni tlk (185 g) viipaloituja herkkusieniä
2 rkl tomaattipyreetä
1 laakerinlehti
0,5 tl rouhittua valko- tai mustapippuria
(suolaa)
400 g pakasteseitiä
100 g mauste- tai suolakurkkua
1–2 rkl sitruunamehua
(2 rkl kapriksia)
(0,5 dl viipaloituja oliiveja)
silputtua tuoretta tilliä
Lisäksi
ruokajogurttia, crème fraîchea tai smetanaa

Kuori kasvikset. Salaattifenkolia ei tarvitse kuoria. Viipaloi sipulit ja suikaloi porkkanat sekä fenkoli. Säästä tillimäiset tupsut keiton koristeeksi. Sulata margariini tilavan kattilan pohjalla. Kuullota kasvikset rasvassa ja ripottele pinnalle vehnäjauhot. Sekoita hyvin ja kaada päälle kalaliemi tai vesi ja liemitiiviste. Valuta joukkoon herkkusienten liemi. Mausta keitto tomaattipyreellä, laakerinlehdellä ja pippurilla. Anna keiton kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia. Kuutioi kohmeinen seiti ja laita kattilaan keiton sekaan. Jatka hauduttamista vielä noin 10 minuuttia. Suikaloi sillä aikaa herkkukurkku. Sekoita keiton joukkoon lopuksi sienet, kurkku ja sitruunamehu. Kuumenna kiehuvaksi. Tarkista maku ja ripottele keiton pinnalle halutessasi oliiveja tai kapriksia sekä silputtu fenkolintupsu ja tilliä. Tarjoa keiton kanssa ruokajogurttia.

Vähälaktoosinen tai maidoton: Käytä vähälaktoosista jogurttia tai ranskankermaa. Varmista myös, että liemitiivisteessä ei ole laktoosia. Keitto maistuu myös ilman hapanmaitolisäkettä.
Gluteeniton: jätä vehnäjauhot pois tai korvaa ne vastaavalla määrällä gluteenitonta jauhoseosta.

Linssikeitto
Hernekeitto on laskiaiseen ja muutenkin talveen kuuluva, mutta tarjoapa vaihteeksi sen sijaan linssikeittoa. Voit käyttää eri värisistä linssejä; punaisten ja vihreiden kypsennysaika vaihtelee, joten varmista keittoaika pakkauksesta. Linssejä löytyy esimerkiksi markettien luontaistuotehyllyltä.

2 sipulia
(2 valkosipulinkynttä)
2–3 porkkanaa
1 pieni purjo
1 tl öljyä
1 tl paprikajauhetta
0,5–1 tl currya
0,25 tl mustapippurirouhetta
1 tlk (400 g) säilöttyjä tomaatteja
n. 6 dl vettä
0,5 tl suolaa
1–2 laakerinlehteä
1,5 dl vihreitä tai punaisia linssejä
1 tl kuivattua meiramia
tai 1 rkl tuoretta meiramia

Kuori sipulit, valkosipulit ja porkkanat. Halkaise purjo ja huuhtele lehtien välistä. Silppua sipulit ja valkosipulit. Viipaloi porkkanat ja purjo.

Kuumenna öljy kattilan pohjalla ja kuullota kasviksia pari minuuttia koko ajan sekoittaen. Lisää mausteet ja kääntele ne kasvisten sekaan. Kaada kattilaan säilyketomaatit liemineen ja vesi. Voit kuutioida tomaatit halutessasi. Kuumenna kiehuvaksi, lisää suola ja laakerinlehdet. Huuhtele linssit ja sekoita keiton joukkoon. Keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen, kunnes linssit ovat pehmenneet. Vihreät linssit tarvitsevat noin 30 minuuttia kypsyäkseen, punaisille riittää 15 minuuttia. Lisää vettä tarvittaessa, mutta keitto saa olla melko sakeaa. Mausta lopuksi meiramilla, tarkista maku ja nosta tarjolle.

Jauhelihagulassi
(4–6 annosta)

Unkarista kotoisin oleva gulassi on oikeastaan keiton ja padan välimuoto. Perinteisesti se valmistetaan naudan tai lampaanlihasta pitkään hauduttamalla. Arkisempi ja nopeampi versio syntyy jauhelihasta. Tuoreen paprikan sijasta voit käyttää pakastettua tai säilöttyä paprikaa, sillä tuore paprika saattaa olla näin talvella melko hinnakasta.

1 iso sipuli
(3 valkosipulinkynttä)
2 porkkanaa
pala (100 g) selleriä
pala (100 g) lanttua
4 perunaa
1 tl öljyä
200–400 g jauhelihaa
1 rkl paprikajauhetta
3 rkl tomaattipyreetä
400–500 g tomaattimurskaa
n. 4 dl vettä
0,5 tl kuminoita
1 laakerinlehti
1 tl suolaa
0,25 tl jauhettua valko- tai mustapippuria
1–2 pientä paprikaa
(tai n. 100 g pakastettua tai säilöttyä paprikaa)

Kuori ja suikaloi sipuli, valkosipulit, porkkanat, selleri, lanttu ja perunat. Kuumenna öljy kattilassa ja ruskista jauheliha kevyesti. Lisää paprikajauhe ja paista noin minuutin verran. Sekoita jauhelihan joukkoon tomaattipyree sekä kasvikset. Kaada päälle tomaattimurska ja vettä sen verran, että saat sakean keiton. Sekoita joukkoon mausteet ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Lisää vettä tarvittaessa. Poista tuoreesta paprikasta kanta ja siemenet. Suikaloi paprika ja lisää keittoon. Keitä vielä noin 5 minuuttia. Tarkista maku ja nosta tarjolle.

Kanakeitto
(4–6 annosta)
Amerikkalaisissa elokuvissa potilaalle tuodaan usein kuumaa kanakeittoa. Mitään ihmeellisiä, parantavia ainesosia ei kanakeitossa kuitenkaan ole. Sen taika taitaa piillä siinä, että joku huolehtii ja välittää valmistamalla keittoa. Ja varsinkin flunssainen olo helpottuu kuumalla juomalla, oli se sitten mustaherukkamehua tai kanalientä.
Tähän keittoon käytetään hieman tuntemattomampaa, vihannestiskien melko uutta tulokasta, juuripersiljaa. Se on maukas, laihaa palsternakkaa muistuttava juures. Sitä kannattaa käyttää ihanan makunsa vuoksi myös padoissa ja laatikoissa, sellaisenaan keitettynä tai raakaraasteissa.

Liemi
1 pkt (3 kpl) broilerin koipi-reisipaloja
n. 1 l vettä
1 iso sipuli
2 porkkanaa
50 g juuriselleriä
0,5 tl suolaa
3 persiljanoksaa
5 maustepippuria
1 laakerinlehti
Keitto
2 porkkanaa
n. 150 g juuripersiljaa tai palsternakkaa
2 lehtisellerin vartta
0,25 tl mustapippurirouhetta
2 dl pätkittyä tummaa spagettia
(100 g pakastettua maissia)
1 rkl kuivattua oreganoa
tai 1–2 rkl tuoretta oreganoa
(suolaa)
Pinnalle: persiljaa tai oreganoa silputtuna

Valmista ensin liemi. Jos käytät marinoitua broileria, pyyhkäise ylimääräinen marinadi pois. Laita broileripalat tilavaan kattilaan. Kaada päälle vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Veden tulee peittää broileripalat. Kuori pinnalle mahdollisesti syntynyt vaahto. Ota liemeen tulevan sipulin uloin kuori pois ja leikkaa kanta, halkaise sipuli ja laita kattilaan. Sipulia ei tarvitse kuoria kokonaan, sillä kellertävä kuori värjää keiton vaalean kellertäväksi. Pese porkkana hyvin (sitä ei tarvitse kuoria) ja puolita myös se kattilaan. Kuori selleripala, leikkaa kahtia ja laita kattilaan suolan, persiljanoksien ja mausteiden kanssa. Keitä kannen alla miedolla lämmöllä noin 50 minuuttia eli kunnes broileripalat ovat kypsiä. Nosta broilerinkoivet lautaselle jäähtymään.

Siivilöi liemi takaisin kattilaan. Kasvikset ovat antaneet maun liemeen, niitä ei enää käytetä keittoon. Kuumenna siivilöity liemi kiehuvaksi.

Kuori keittoon tulevat porkkanat sekä persiljajuuri ja leikkaa viipaleiksi. Viipaloi myös sellerit ja laita kasvikset kattilaan. Mausta keitto pippurilla. Keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Sekoita joukkoon spagettipalat ja jatka kypsennystä 5 minuuttia. Poista broileripaloista nahka ja luut ja pilko liha lusikoitaviksi paloiksi. Sekoita broileripalat sekä oregano (ja jäiset maissinjyvät) keiton joukkoon ja jatka kypsentämistä vielä muutama minuutti. Tarkista maku sekä spagetin kypsyys ja ripottele keiton pinnalle runsaasti persiljasilppua. Tarjoa esimerkiksi maissileivän kanssa.
Muunnos: Saat keittoon itämaisen vivahteen, kun lisäät siihen pienen tölkillisen (160 ml) kookosmaitoa sekä ohjeen mausteiden lisäksi chiliä ja ripauksen jauhettua inkivääriä tai 1 teelusikallisen raastettua tuoretta inkivääriä.
Gluteeniton: käytä gluteenitonta pastaa.

Maissileipä
(n. 12 palaa)
Keittojen kanssa maistuu lämmin leipä. Leivinjauheella kohotettavat leivät ovat nopeita valmistaa, mutta ne ovat parhaimmillaan leivontapäivänä, ylimääräiset voit pakastaa.

3 dl maissiryynejä (polenta)
3 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
1 rkl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
4 dl maitoa
2 kananmuna
0,5 dl öljyä
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Maissiryynien sijasta voit käyttää mannasuurimoita. Vatkaa toisessa kulhossa maito, munat ja öljy kevyesti sekaisin ja kaada kuivien aineiden joukkoon. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun tai voideltuun noin 20 x 30 cm:n vuokaan. Myös pyöreä piirakkavuoka käy. Levitä taikina tasaiseksi.

Paista leipää uunin keskiosassa 30–40 minuuttia, kunnes leivän pinta on kauniin ruskea eikä tarkistustikkuun jää taikinaa. Anna jäähtyä hetki, ennen kuin paloittelet. Juuri uunista otettu leipä murenee helposti.

Vinkki: Ylijääneistä leipäpaloista voit valmistaa herkulliset leivät iltateelle. Paista halkaistut leipäpalaset esimerkiksi valkosipulilla maustetussa öljyssä nopeasti ruskeiksi. Nosta leipäpaloille muutama viipale mozzarellaa tai kotijuustoa sekä tomaattia ja ripottele pinnalle kuivattua tai silputtua tuoretta basilikaa. Tarjoa heti.
Vähälaktoosinen, laktoositon tai maidoton: käytä nesteenä sopivaa maitoa, kaura- tai soijajuomaa.
Gluteeniton: käytä vehnäjauhojen tilalla 1,5 dl Jyttejauhoja.

Pannupulla
(8–10 palaa)
Suomalaisen korvapuustin veroista pullaherkkua ei taida muualta löytää. Toki pullamaisia ihania leivonnaisia tehdään muissakin maissa, varsinkin Euroopassa. Tässä muutama esimerkki.
Alun perin ruotsalainen ohje on hauska kakun ja pullan välimuoto. Parhainta se on leivontapäivänä. Seuraavana päivänä voit uudistaa sitä kostuttamalla kakkupalat runsaalla marjasurvoksella ja tarjoamalla palojen seurana vielä jäätelöä tai kermavaahtoa.

3 kananmunaa
1 dl sokeria
1,5 dl maitoa
0,75 dl juoksevaa margariinia tai öljyä
3,75 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
1 tl jauhettua kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
Pinnalle: raesokeria ja/tai mantelilastuja

Voitele halkaisijaltaan n. 20 cm:n uunivuoka tai vuoraa se leivinpaperilla. (Valmis pulla on 5–6 cm korkea.) Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Vatkaa kulhossa puuhaarukalla munat ja sokeri sekaisin. Lisää maito ja rasva. Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa keskenään ja kaada seos munaseoksen joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja kaada uunivuokaan. Ripottele halutessasi pinnalle raesokeria ja mantelilastuja.

Kypsennä 20–30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea. Anna levähtää hetki ja kumoa pois vuoasta. Käännä paistopinta ylöspäin ja nosta pulla tarjolle.

Vähälaktoosinen tai maidoton: käytä nesteenä vähälaktoosista maitoa tai kaura- tai soijajuomaa ja rasvana öljyä tai laktoositonta/maidotonta margariinia.
Gluteeniton: Käytä vehnäjauhojen tilalla seosta jossa on 1,5 dl kaurajauhoja (Provena) ja 3 dl vähäproteiinista jauhoseosta. Vatkaa jauhot kierrevatkaimella muna-maitoseokseen.

Mustikkainen pullapitko
(n. 24 viipaletta)
Saksalaisessa alkuperäisohjeessa käytetään täytteeseen karhunvatukoita. Ne voisi korvata vaikka vadelmilla, mutta mielestäni vielä suomalaisempi marja on mustikka.

Taikina
6 dl vehnäjauhoja
0,75 dl sokeria
50 g voileipämargariinia
1 sitruunan raastettu kuori
2 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
1 kananmuna
Täyte:
250 g maitorahkaa
1/2 munaa
0,5 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 tl perunajauhoja
n. 3 dl mustikoita
Voiteluun
1/2 munaa
(Koristeluun tomusokeria)

Sekoita jauhot ja sokeri leivontakulhossa ja nypi sekaan rasva. Pese sitruuna hyvin ja raasta vain keltainen kuoriosa rasva-jauhoseokseen. Murenna hiiva toiseen kulhoon ja kaada päälle huoneenlämpöinen maito. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Vatkaa sekaan muna ja kaada jauho-rasvaseokseen. Alusta napakaksi taikinaksi. Lisää tarvittaessa jauhoja.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Kauli 2 cm paksuksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Sekoita täytteen ainekset. Pakastetut mustikat saavat olla jäisiä tai kohmeisia. Munan puolitus onnistuu, kun rikot munan ensin lasiin ja vatkaat rakenteen haarukalla rikki. Kaada siitä reilu puolet täytteeseen.

Levitä täyte taikinalevylle, mutta jätä reunoille ja päihin noin 2 cm:n saumavara. Kääri taikina rullalle ja nosta voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan. Peitä liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele pitko loppumunalla ja tee terävällä veitsellä muutama viilto pintaan. Paista uunin alimmalla ritilätasolla 40 minuuttia. Jos pinta uhkaa tummua liikaa, peitä leivinpaperilla. Anna pitkon jäähtyä vuoassa. Leikkaa viipaleiksi ja tupsauta halutessasi tomusokeria pullaviipaleiden päälle juuri ennen tarjoilua.

Laktoositon: käytä taikinaan laktoositonta margariinia sekä maitoa ja täytteeseen laktoositonta rahkaa.
Gluteeniton: Aloita leipominen murentamalla hiiva maidon joukkoon. Sekoita hyvin ja lisää sekaan 1,5 tl psylliumkuorijauhetta. Anna turvota 10 minuuttia. Jatka valmistusta ohjeen mukaan, mutta korvaa vehnäjauhot 5 desilitralla gluteenitonta jauhoseosta. Lisää jauhoseosta tarvittaessa alustuksen aikana.

Juorupullat
(12–15 kpl)
Herkkupullien ohje on tanskalaista alkuperää. Ne ovat melko rasvaisia, mutta ah, niin ihania! Kohotusaika on pitkä, joten nopeaan pullan himoon näistä ei ole. Sekä taikinaan että täytteeseen käy myös voileipämargariini (rasvaa vähintään 60 %).

Taikina
25 g tuorehiivaa
1 dl maitoa
2 rkl sokeria
n. 2,5 dl vehnäjauhoja
50 g margariinia
Täyte
50 g margariinia
2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
(Voiteluun kananmunaa)
Lisäksi
12–15 paperista leivosvuokaa

Murenna hiiva kulhoon ja kaada päälle maito sekä sokeri. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut maitoon. Lisää vehnäjauhoja vähitellen, jotta saat tahmean taikinan. Vaivaa joukkoon rasva. Lisää jauhoja tarvittaessa. Anna taikinan levähtää 10 minuuttia. Sekoita sillä aikaa täyteainekset kuohkeaksi seokseksi.

Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja vaivaa tasaiseksi. Kauli taikina n. 25 x 20 cm:n levyksi. Leikkaa siitä 12 tai 15 neliötä. Jaa täyte nokareina neliöiden keskelle. Nosta kulmat täytteen päälle ja nipistä tiukasti kiinni. Laita pullat paperivuokiin ja aseta vuoat pellille. Anna pullien kohota kaksinkertaisiksi (n. 2 tuntia). Älä kohota liian lämpimässä, ettei täyte sula. Voitele kohonneet pullat halutessasi munalla. Paista 225 asteessa uunin keskiosassa noin 10 minuuttia eli kullanruskeiksi. Anna jäähtyä ja tupsauta tomusokeria pinnalle.

Laktoositon tai maidoton: käytä sopivaa margariinia tai voita sekä maitoa tai soija- tai kaurajuomaa.
Gluteeniton: Murena hiiva kulhoon ja sekoita joukkoon 1 tl psylliumkuorijauhetta. Anna turvota 10 minuuttia. Lisää sokeri ja jatka valmistusta ohjeen mukaan, mutta korvaa vehnäjauhot n. 2 desilitralla gluteenitonta jauhoseosta. Vatkaa jauhot ja rasva taikinaan sähkövatkaimella.


Teksti : Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta