Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kuva Kimmo Torkkeli

NUMERO 2
21.2.2008

Pääkirjoitus
Yhdessä: Täällä tehdään mitä tahdotaan
Asuminen: Tyyppitalossa asuu onnellinen perhe
Talo, joka niisti nenänsä
Jokivarteen juurtuneet
Laiva on Laurin koti
Rakennusperinne: Kaiken vanhan vaalijat
Työn jälki: Omalla ladullaan
Talous: Suomalainen puu maailman markkinateillä
Ulkomailla: Nykypäivän Juurakon Hulda
Kokkaamaan: Siperian lahja maailmalle
Ruoka: Monenlaista makkarasta
Matkamuisto: Kaukasialainen kattaus
Lukijamatka: Armenia on enemmän
Puutarha: Varma kevään merkki
Elävä museo: Oi aika entinen
Käsityöt: Kirjottu kukkakimppu
Huppu tuolin ylle

Toistuvat:
Asiasta toiseen
Koti maalla
Omalääkäri
Elämäntilanteita
Pikkupojan elämää
Ristikko
Papin päiväkirja
Unto Uneksija

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 19.3. ja Maatilan Pellervo 6.3.2008.



Iso  Kalenteri 2007 sisältyy Pellervon tilaukseen.


Monenlaista makkarasta

 

Makkara on hyvä aterioiden aine. Runsailla ja monipuolisilla kasvishöysteilla saat kevyemmän, terveellisemmän ja maukkaamman tuloksen.


Siskonmakkarapasta
Siskonmakkaroista saa herkullisen sopan tai padan, mutta sopivat ne pastankin seuraan. Ohje on peräisin Pohjois-Italiasta, jossa kuten muuallakin Euroopassa on monenlaisia raakamakkaroita. Pasta voi olla kuivattua tai tuoretta ja malliltaan millainen vain, joskin nauhapastaan kastike tarttuu hyvin. Pinaatti- tai suomalainen nokkospasta antavat ruokaan väriä.
4 annosta
250 g nauhapastaa (tagliatelle, fettucine tai pappardelle)
1 sipuli
(valkosipulinkynsi)
1 dl vettä
400–500 g siskonmakkaroita
1 pss (200 g) pakastettuja vihreitä papuja tai herneitä
2 dl ruokakermaa
0,25 tl mustapippuria
ripaus chiliä tai cayennepippuria
(125 g pikkutomaatteja tai 1-2 tomaattia)
2–3 rkl silputtua tuoretta basilikaa
(4 rkl juustoraastetta, mieluiten raastettua parmesaania)
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valmista kastike pastan kypsymisen aikana. Kuori sipuli ja valkosipulinkynsi, suikaloi tai silppua sipulit. Kuumenna vesi pannussa, lisää sipulit ja anna hautua pari minuuttia.
Puserra siskonmakkaroiden sisus nokareina sipulien sekaan pannuun. Kuumenna sekoitellen noin 5 minuuttia. Ei haittaa vaikka makkara hajoaisi. Lisää jäiset pavut, sekoita ja kaada joukkoon kerma. Mausta. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen muutama minuutti. Sekoita kastikkeeseen puolitetut tai kuutioidut tomaatit, jatka keittämistä pari minuuttia.
Valuta pasta lävikössä ja kumoa kulhoon. Kaada kastike päälle. Ripottele pinnalle silputtua basilikaa ja juustoraastetta. Tarjoa heti.
Gluteeniton: Varmista makkaroiden gluteenittomuus ja käytä gluteenitonta pastaa.
Maidoton: Korvaa kerma soija- tai kaurakermalla ja varmista makkaroiden maidottomuus.


Värikäs nakkikastike
Perinteinen nakkikastike on herkullista, mutta melko energiapitoista. Tässä kevennetty versio, jota on höystetty kasviksilla. Käytä helpoimmin saatavilla olevia tuoreita tai pakastettuja kasviksia.
4 annosta
1 pkt (300 g) kuorettomia nakkeja
1 sipuli
(2 valkosipulinkynttä)
1 tl paprikajauhetta
3 rkl (70 g) tomaattipyreetä
4 dl vettä
0,5 tl rouhittua pippuria
3-4 dl (300 g) pilkottuja kasviksia maun mukaan
50-100 g sulatejuustoa
pieni herkkukurkku
(suolaa)
Leikkaa nakit viipaleiksi. Kuori ja suikaloi sipulit. Paahda nakkipalaset kuumassa pannussa ilman rasvaa kauniin ruskeiksi ja kaada lautaselle. Ruskista sipuleita hetki pannussa ja sekoita mukaan paprikajauhe ja tomaattipyree sekä hetken kuluttua vesi. Hämmentele tasaiseksi, mausta pippurilla ja anna kiehahtaa. Lisää kasvikset, keitä miedolla lämmöllä kannen alla 5–10 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää sulatejuusto nokareina, nakkipalat ja kuutioitu herkkukurkku. Kiehauta ja nosta tarjolle vihreän salaatin sekä perunasoseen tai -lumen kanssa.

Makkaragulassi
Gulassi on tuhti keiton ja padan välimuoto. Perinteisesti se tehdään naudanlihasta pitkään keittämällä. Makkaraversio on nopea valmistaa ja kypsyttää, eikä keitto hätkähdä uudelleen lämmitystä. Hapankaalin hyvää tekevät maitohappobakteerit tuhoutuvat pitkässä kuumennuksessa, mikä ei vaikuta makuun.
2 isoa sipulia
2 perunaa
1 vihreä paprika
2 lehtisellerinvartta tai pala salaattifenkolia
2 tl öljyä
1 rkl paprikajauhetta
(2 rkl tomaattipyreetä)
1 tlk (valkosipuli)tomaattimurskaa
n. 5 dl mietoa lihalientä
200 g lenkkimakkaraa tai mausteista grillimakkaraa
n. 200 g hapankaalia
(0,5 tl rouhittua valkopippuria)
Kuori sipuli ja perunat. Poista paprikasta kanta ja siemenet. Suikaloi kasvikset. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota kasviksia pari minuuttia. Lisää paprikajauhe ja pyree. Kaada sekaan tomaattimurska ja lihalientä niin paljon, että saat paksun keiton. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat lähes kypsiä. Lisää tarvittaessa vettä. Suikaloi makkara ja lisää keittoon. Jatka kuumentamista 5 minuuttia. Kääntele sekaan hapankaali, tarkista maku ja nosta tarjolle. Lisäkkeenä maistuu paksu maustamaton jogurtti ja leipä.

Kevennetty italiansalaatti
Italiansalaatiksi kutsuttu majoneesipohjainen salaattisekoitus on alun perin venäläinen ruoka. Muualla maailmassa se tunnetaankin nimellä salade russe, venäläinen salaatti. Italiansalaattia tarjotaan usein noutopöydässä paistin tai erilaisten leikkeleiden seuraksi. Tässä kevennetty versio, vaikka mehevyydestä ei olekaan tingitty. Käytä salaattiin tummaa pastaa, saat ruokaan lisää makua ja kuitua.
4-6 annosta
1–2 porkkanaa
5 dl vettä
1 dl pätkäspagettia tai simpukkapastaa
100 g pakasteherneitä
10 cm:n pätkä purjon valkoista osaa
100 g kesäkurpitsaa tai kurkkua
1 herkkukurkku
1 pieni omena
100 g kevyttä leikkelemakkaraa (esim. Balkanin makkaraa)
Kastike
200 g kermaviiliä
0,5–1 dl maustamatonta jogurttia tai kevytmajoneesia
1 rkl sitruunamehua
0,25 tl rouhittua mustapippuria
Kuori porkkanat ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoita joukkoon pasta. Kun pastan keittoaikaa on jäljellä 3 minuuttia (tarkista kypsennysaika pakkauksesta), sekoita joukkoon porkkanasuikaleet. Keitä kypsäksi, kaada pasta ja porkkanat lävikköön. Huuhtele nopeasti kylmällä vedellä ja valuta hyvin. Sekoita pasta-porkkanaseoksen joukkoon kohmeiset herneet ja kumoa seos kulhoon.
Halkaise purjo, huuhtele hyvin lehtien välistä ja leikkaa ohuiksi puolirenkaiksi. Suikaloi myös kesäkurpitsa, herkkukurkku, siemenkodattomaksi leikattu omena sekä makkara. Kääntele ainekset pastaseokseen.
Sekoita kastikeainekset keskenään ja kaada salaatin päälle. Nostele salaattiainekset kahden lusikan avulla sekaisin. Laita peitetty salaattikulho jääkaappiin maustumaan muutamaksi tunniksi tai tarjoa saman tien.
Vinkki: Vielä kevyempää saat, kun käytät makkaran tilalla savukinkkua.
Gluteeniton: Käytä gluteenitonta pastaa ja varmista makkaran gluteenittomuus.
Maidoton: Korvaa kermaviili maustamattomalla soijajogurtilla ja varmista majoneesin sekä makkaran maidottomuus.

Saunamestarin makkaranyytit
Makkara kuuluu monen saunarituaaleihin. Tämä ruokaisia versio sopii myös ulkoilun päätteeksi. Keitettyjen perunoiden sijaan voit valita pakastetut viipaleperunat.
4 annosta
6–8 kpl (n. 500 g) keitettyä perunaa
1 (puna)sipuli
4 grillimakkaraa
100–200 g yrteillä maustettua tuorejuustoa
2 rkl sinappia
0,5 tl mustapippuria
3–4 rkl silputtua tuoretta meiramia tai oreganoa
Kuori perunat ja leikkaa viipaleiksi. Kuori ja leikkaa sipuli ohuiksi lohkoiksi. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Voitele reilunkokoinen foliopala öljyllä ja levitä perunat ja sipulit siihen. Tai tee annoskokoiset nyytit kullekin syöjälle.
Sekoita juusto, sinappi ja mustapippuri. Nostele seos perunoiden päälle. Leikkaa makkarat vinottain paksuiksi viipaleiksi ja asettele perunoiden päälle. Ripottele pinnalle yrttejä.
Sulje folio nyytiksi. Kypsennä uunissa noin 30 minuuttia. Avaa nyytti vasta pöydässä. Tarjoa lisänä vihreää salaattia tai mehevää raastetta.
Vinkki: Jos kylvet pitempään kuin puoli tuntia, laita nyytit kylmään uuniin ja kytke virta päälle vasta saunaan lähtiessäsi. Tällöin kypsennysaika on 40–60 minuuttia, uunista riippuen. Nyytin voi kypsentää myös kiukaalla; käytä tukevaa foliota kaksinkertaisena tai tukevaa makkarapussia.
Gluteeniton: Varmista sinapin ja makkaran gluteenittomuus.
Maidoton: Varmista makkaran ja sinapin maidottomuus ja korvaa tuorejuusto soijatuorejuustolla.


Maissiset nakkisämpylät eli Corn dogs
Corn dogs eli maissitaikinalla kuorrutetut makkarat ovat Amerikassa suosittua pikaruokaa. Perinteisesti ne kypsennetään upporasvassa paistamalla. Yhtä maukkaan tuloksen saat uunissa. Makkaraksi sopii mikä tahansa ohut nakin tapainen, mutta mausteiset makkarat antavat maukkaamman tuloksen. Työskentely helpottuu, kun leikkaat pitkät makkarat puoliksi.
n. 10 kpl
n. 300 g (n. 10 kpl) nakkia
Taikina
2 dl karkeita maissijauhoja (polenta)
n. 2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,25 tl suolaa
1 tl sokeria
2 tl sinappia
1 kananmuna
1 dl maitoa tai vettä
1 rkl öljyä
Voiteluun: 0,5 dl vettä tai maitoa
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää sinappi, muna, neste ja öljy jauhoseokseen ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Lisää tarvittaessa jauhoja, joskin maissijauhot turpoavat hiukan leipomisen aikana. Jaa taikina yhtä moneen osaan kuin nakkeja tai puolikkaita on. Muotoile taikinasta jauhotetuin käsin makkaran mittainen pötkö ja painele käsissäsi tai jauhotetulla työpöydällä ohuemmaksi. Pyöritä taikina makkaran pinnalle ja nosta pötkylät leivinpaperoidulle pellille, voitele vedellä tai maidolla. Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes sämpylöiden pinta on kauniin ruskea.
Gluteeniton: Korvaa vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella. Varmista sinapin gluteenittomuus.
Maidoton: Käytä nesteenä vettä tai esimerkiksi kaurajuomaa ja varmista makkaroiden ja sinapin maidottomuus.

Juures-ryynimakkarapannari
Suolaiset pannukakut ovat ruokaisa väli- tai iltapala. Kun tarjoat lisänä salaattia, saat kevyen lounaan tai päivällisen.
4 annosta
3 dl maitoa
1,5 dl sämpylä- tai hiivaleipäjauhoja
1 kananmuna
0,5 l juuresraastetta
2 ryynimakkaraa (n. 200 g)
0,25 tl suolaa
0,25 tl jauhettua valkopippuria
2 tl kuivattua oreganoa tai basilikaa
Valmista pannukakkutaikina. Vatkaa jauhot hyvin maidon joukkoon. Anna turvota kasvisten valmistelun ajan. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Raasta erilaisia juureksia (porkkanaa, selleriä, sipulia, punajuurta ) hienoksi raasteeksi yhteensä noin puolen litran verran. Viipaloi makkarat. Levitä raaste ja makkaraviipaleet voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun uuni- tai piirakkavuokaan (halkaisija n. 26 cm). Kypsennä raastetta ja makkaroita noin 10 minuuttia uunissa. Ota vuoka uunista ja ripottele paistoksen mausteet. Kääntele vuoassa olevia aineksia.
Vatkaa kananmuna pannukakkutaikinan sekaan ja kaada taikina juuresseoksen päälle. Kypsennä pannukakkua uunissa 20–30 minuuttia, kunnes se on kauniin ruskea pinnalta ja reunoista. Tarjoa pannarin lisänä puolukkasurvosta tai -hilloa ja salaattia.
Gluteeniton: Ryynimakkarassa on aina gluteenia, joten joudut korvaamaan ryynimakkarat jollain maustetulla makkaralla. Valmista pannukakkutaikina tummista gluteenittomista jauhoista.
Maidoton: Varmista makkaran maidottomuus ja käytä taikinan nesteenä soija- tai kaurajuomaa.

Kruunattu suklaakiisseli
Suklaakiisseli on helppo ja herkullinen. Raikkaat marjat piristävät kiisselin pehmeyttä. Jos hyytelöit marjat kiisselin pinnalla, voit tehdä herkkuannokset valmiiksi jääkaappiin.
6 dl maitoa
1 kananmuna
0,5 dl kaakaojauhetta
0,5 dl sokeria
0,5 dl ohra- tai maissitärkkelystä
1 rkl vaniljasokeria
Pinnalle
n. 4 dl punaisia viinimarjoja tai muita marjoja
1 dl vettä
1 dl hyytelösokeria
Mittaa kattilaan kiisselin aineet vaniljasokeria lukuun ottamatta. Vatkaa kevyesti tasaiseksi. Kuumenna koko ajan pohjaa myöten sekoittaen, kunnes seos sakenee. Älä päästä kiehumaan, yksi kupla saa pulpahtaa pintaan. Jäähdytä kiisseliä hieman, hämmentele koko ajan. Mausta vaniljasokerilla. Kaada annosastioihin. Levitä jäiset marjat annosten pinnalle. Mittaa vesi pieneen kattilaan, kuumenna kiehuvaksi. Sekoita joukkoon hyytelösokeri ja keitä pari minuuttia sekoitellen. Nosta kattila liedeltä ja lusikoi seos suklaakiisselin pinnalla olevien marjon päälle. Anna jäähtyä jääkaapissa puolisen tuntia.

Halvatun hyvä suklaapunajuurikakku
Porkkana on vanha tuttu kakkujuures, mutta punajuurestakin saa maukkaan kakun. Kun raastat joukkoon hiukan palsternakkaa ja murustelet halvaa, maku sen kuin paranee.
Leivo taikinasta joko perinteinen kakku rengasvuoassa tai porkkanakakun tapaan suorakaiteen muotoinen levy, josta saat kuorrutettuna leivoksia. Munattomana ja maidottomana kakku sopii monelle. Parhaimmillaan se on parin päivän kuluttua.
n. 12 palaa
1 iso punajuuri (100 g)
100 g palsternakkaa
100 g halvaa
2 dl omenatäysmehua
1 dl rypsiöljyä
2 dl sokeria
1 rkl leivinjauhetta
1 dl kaakaojauhetta
3 dl vehnäjauhoja
(Kuorrutus: 100 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 prk (125 g) maitorahkaa
1 dl tomusokeria
n. 50 g halvaa)
Kuori punajuuri ja palsternakka ja raasta ne mahdollisimman hienoksi. Kuutioi tai murustele halva. Vuoraa noin 20 x 26 cm:n uunivuoka leivinpaperilla tai voitele ja jauhota rengasvuoka.
Sekoita mehu, öljy ja sokeri keskenään. Lisää raasteet ja halva. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi raasteseokseen. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin 60 minuuttia. Jos paistat kakun rengasvuoassa, anna sen jäähtyä aivan kylmäksi vuoassa ja kumoa vadille. Lämpimänä kakku on murenevaista, koska siinä ei ole kananmunaa.
Jos haluat juhlavamman tarjottavan, kuorruta kakku: sekoita huoneenlämpöisen juuston joukkoon maitorahka ja tomusokeri, levitä kakun pinnalle, murustele halva ja ripottele pinnalle.
Vinkki: Sekoita taikinan joukkoon 1 dl paloiteltuja konvehteja.
Gluteeniton: Korvaa vehnäjauhot gluteenittomilla jauhoilla ja korppujauhota vuoka esim. seesaminsiemenillä.
Maidoton. Valmista kakku ohjeen mukaan, mutta jätä kuorrutus pois. Varmista halvan maidottomuus.


Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta