Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Pirjo Rönkkö

NUMERO 2
19.2.2009

Pääkirjoitus

Tähtitieteen vuosi: Tähtitarhan taivastelijat

Terveys: Kyllä laiskakin liikahtaa

Asuminen: Anttilan kätevä isäntä
Sukutila: Kuin silloin ennen

Maisema: Kainuunmerta on korkealta katsominen

Kumma homma: Niklas Varisto, pikakirjoittaja

Muutos: Kotona rouva koirinensa

Porukkahenki: Ei mitään pankolla makaajia

Huonekasvit: Multaa, valoa ja ruukun vaihtoa

Siivous: Konstit on monet

Ruoka: Hartaasti haudutellen
Ravinto: Tutkijasta tuli täysjyväleipuri

Lukijamatka: Äänisen aallot, Laatokan laineet

Perhe: Suurten tunteiden suhde

Kodin Pellervon käsityöt:
Pakkaselle purtavaa
Uusin värein kevään valoon

Linnut: Ronkkuu korven mustakurkku

Joka kuukausi
Asiasta toiseen
Koti maalla
Kätsy
Elämäntilanteita
Omalääkäri
Ristikko
Pappi
Unto Uneksija

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 19.3. ja Maatilan Pellervo 5.3.2009.



Iso  Kalenteri 2009 sisältyy Pellervon tilaukseen.


Multaa, valoa ja ruukun vaihtoa


Nyt on huonekasvien huollon aika. Ikkunalaudalla alkaa myös olla riittävästi valoa vihannesten ja kesäkukkien kylvöksille.

Kevätauringon herättelemät huonekasvit innostuvat, kun niille vaihdetaan uusi multa ja niitä muutoinkin huolletaan ennen kasvuryöppyä. Kaikki kukat eivät tarvitse joka vuosi isompaa ruukkua, monille riittää pintamullan uusiminen. Kliiviat, punasarjat, ja joulukaktukset kukkivat jopa paremmin ahtaassa ruukussa. Myös hentojuuriset paavalinkukat viihtyvät pienissä ruukuissa, sillä isoissa niiden niiden juuret kärsivät helposti liiallisesta märkyydestä.
Ruukun vaihtamisen tarpeen saa selville kopauttamalla multapaakun varovasti irti ruukusta. Jos sisus on täynnä juuria, on isomman ruukun aika. Nopea- ja reheväkasvuisten lajien juuret täyttävät multatilan yleensä vuodessa. Uusi ruukku saa olla halkaisijaltaan muutaman sentin entistä suurempi. Suihkun alla pölyiset lehdet puhdistuvat ja mahdolliset tuholaiset saavat kyytiä.

Mullat vaihtoon

Mullan vaihtamiseen tarvitaan sanomalehtiä tai muovia työskentelyalustaksi, riittävästi uutta, puhdasta multaa, lekasoraa tai ruukun palasia salaoja-aineksiksi, erikokoisia, pestyjä ruukkuja ja veitsi sekä sakset. Sanomalehden palanen ruukun pohjalla estää mullan valumisen pohjareiästä. Paperi lahoaa ajan mittaan.
Liian isoksi kasvaneet ja alaosastaan ränsistyneet kasvit uudistetaan leikkaamalla. Uusia silmuja muodostuu parhaiten heti leikatun kohdan ala-puolelle, joten versot kannattaa katkaista tarpeeksi alhaalta. Leikatut versot voi juurruttaa.
Jos ruusukemaisesti kasvavia lajeja ei halua istuttaa enää isompiin ruukkuihin, voi kasvit jakaa kahteen tai useampaan osaan joko käsin tai veitsellä leikaten. Jokaiseen jakotaimeen on saatava mukaan kunnollinen juuristo ja tarpeeksi lehvistöä. Kaikki käsiteltävät kasvit on hyvä kastella perusteellisesti jo edellisenä päivänä, jotta ne ovat tukevassa nestejännityksessä ja irtoavat hyvin ruukuista.
Mullan vaihdon jälkeen kasvit kastellaan hyvin ja niitä suojataan muutama päivä auringolta. Myös jaetut ja uudelleen istutetut pidetään auringolta suojattuna niin kauan, että ne ovat juurtuneet kunnolla. Lannoitus aloitetaan vasta muutamien viikkojen kuluttua.
Uusia juuria syntyy paremmin, kun kasvualustan maaneste ei ole liian väkevää. Pistokkaat juurrutetaan joko juomalasissa tai suoraan multaan pistettyinä, jolloin ne tarvitsevat muovihupun tai juomalasin estämään liiallista haihtumista. Suojat poistetaan, kun pistokas istuu tiukasti mullassa.

Taimikasvatus alkaa

Taimikasvattaja innostuu sitä mukaa kuin aurinko kiipeää yhä korkeammalle. Joko kohta päästään haistelemaan mullan tuoksua ja aloittamaan puutarhan kasvukautta?
Jättisipulin, lobelian, kesäbegonian, tarhadaalian, kiinanneilikan ja tarhaorvokin siemenet pitäisi saada mullan alle mielellään jo helmikuun puolella, sillä ne vaativat kolmen neljän kuukauden taimikasvatuksen. Maaliskuussa kylvetään sellerit, purjo ja tomaatti, kesäkukista sinitähtönen, leijonankita, kiinanasteri, hämähäkkikukka, ahkeraliisa, koristetupakka ja petunia.
Huhtikuussa ovat vuorossa kaalit, keräsalaatti, lamopinaatti, salaattifenkoli, mausteyrtit ja samettikukka. Toukokuussa kylvettyinä ehtivät vielä istutuskuntoisiksi kurpitsat, avomaankurkku, sokerimaissi, auringonkukka, ruusupapu ja krassi.
Taimet viihtyvät päiväsaikaan parhaiten +18–22 asteen lämpötilassa, mutta yöllä tulisi olla viileämpää, noin +15 asteen tietämillä. Vähäinen valo ja erityisesti korkea yölämpötila kasvattavat honteloita taimia, joten asuinhuoneessa kasvatettaville taimille etsitään talon viilein ja valoisin ikkuna.

Tarpeelliset tavarat

Kylvöalustaksi käytetään aina puhdasta, uutta multaa, jotta pieniä taimia nujertavat lakastumistaudit pysyvät loitolla. Miedosti lannoitettu turve, hiekan ja turvemullan seos tai kevyt kaktus- ja kylvömulta sopivat hyvin. Siementen peittämiseen käytetään multaa tai hienoa hiekkaa.
Kylvöastiaksi sopivat tavalliset kukkaruukut, paperista, muovista tai turpeesta valmistetut kaupan pikkupotit, viilipurkit, puolitetut maitopurkit, kananmunakennot tai sanomalehdestä itse valmistetut paperipotit. Turve-, kananmunakenno- ja sanomalehtipoteissa kasvaneet taimet voi istuttaa kennoissaan maahan, sillä juuret kasvavat maatuvan potin läpi. Viili- ja maitopurkkeihin tehdään pohjaan reiät liian kasteluveden valumista varten.
Lisäksi tarvitaan ruukkujen alusastioita, muovikalvoa tai lasilevyjä kylvöjen päälle ja tietenkin nimilappuja, jotka voivat olla vaikka puisia jäätelötikkuja. Sumutinpullo on tarpeellinen pikkutaimien kastelemisessa.

KEVÄÄN ENSI HERKUT

Vihreää syötävää sipulien, vesikrassien, herneiden ja sipulien versoista.
Valoisalla ikkunalaudalla voi kasvatetaan terveellisiä, vihreitä versoja salaatteihin ja leivän päälliseksi. Ruoka- ja valkosipulit alkavat työntää versoja kevään tullen ihan itsestäänkin, mutta ne voi istuttaa ihan ruukkuihin tai hyötää kätevästi hyasinttimaljakossa.
Vesikrassi on monille tuttu, nopeasti itävä salaattivihannes. Siemenet kylvetään joko multaan tai kostean talouspaperin päälle. Syötävää saadaan reilussa viikossa. Paperin päälle kylvettyjä siemeniä on muistettava kastella usein, sillä ohut paperi ei pysy kauan kosteana.
Myös herneet ja auringonkukat versovat nopeasti. Pitemmän kasvatusajan, noin seitsemän viikkoa, vaativat nykyisin suosituiksi tulleet punajuuren pikkutaimet ja koristeellinen punahierakka (Rumex sanguineus), jota kutsutaan myös viinisuolaheinäksi. Ruukkuvihanneksina ostetut salaatit ja mausteyrtitkin jatkavat kasvuaan, jos ne istutetaan kotona isompiin ruukkuihin ja asetetaan valoisaan paikkaan. – LN


Teksti: Leena Nurmi
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta