Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Pirjo Rönkkö

NUMERO 2
19.2.2009

Pääkirjoitus

Tähtitieteen vuosi: Tähtitarhan taivastelijat

Terveys: Kyllä laiskakin liikahtaa

Asuminen: Anttilan kätevä isäntä
Sukutila: Kuin silloin ennen

Maisema: Kainuunmerta on korkealta katsominen

Kumma homma: Niklas Varisto, pikakirjoittaja

Muutos: Kotona rouva koirinensa

Porukkahenki: Ei mitään pankolla makaajia

Huonekasvit: Multaa, valoa ja ruukun vaihtoa

Siivous: Konstit on monet

Ruoka: Hartaasti haudutellen
Ravinto: Tutkijasta tuli täysjyväleipuri

Lukijamatka: Äänisen aallot, Laatokan laineet

Perhe: Suurten tunteiden suhde

Kodin Pellervon käsityöt:
Pakkaselle purtavaa
Uusin värein kevään valoon

Linnut: Ronkkuu korven mustakurkku

Joka kuukausi
Asiasta toiseen
Koti maalla
Kätsy
Elämäntilanteita
Omalääkäri
Ristikko
Pappi
Unto Uneksija

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 19.3. ja Maatilan Pellervo 5.3.2009.



Iso  Kalenteri 2009 sisältyy Pellervon tilaukseen.


Hartaasti haudutellen


Kevättalven kokkauspäivänä tehdään ruokaa hitaasti. Annetaan murkinan muhitella meheväksi ja paistetaan leipää juurta jaksaen vanhaan malliin.

Kanasta kolme ruokaa
Marketin pakastealtaasta löytyy vaatimattoman näköinen, muoviin pakattu pakastekana, josta saat hyvää ruokaa melko vähällä vaivalla. Jos et saa kanaa, käytä marinoimattomia broilerin koipi-reisipaloja. Ne kypsyvät tunnissa. Kanan keittoaika on pitkä, mutta se muhii liedellä muiden puuhien ohessa. Saat kanasta kolme herkullista ruokaa.
1 kana (n. 1,2 kg )
n. 2 l vettä
suolaa 2 tl
8 maustepippuria
1 tl valkopippureita
(1 rkl rosé- tai viherpippureita)
2–3 kaffirlimetinlehteä tai 2 laakerinlehteä
1 porkkana
1 sipuli
pala selleriä
(pala tuoretta chiliä)
Sulata kana mieluiten jääkaapissa kulhossa, jotta jääkaappiin ei valu sulamisvettä. Huuhtaise sulanut kana. Jos kanan vatsaontelossa on sen kaularanka, käytä sekin liemen valmistuksessa.
Nosta kana tilavaan kattilaan ja kaada päälle vettä niin, että lintu juuri ja juuri peittyy. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kuori pinnalle kohonnut vaahto pois. Lisää mausteet. Poista sipulista multainen kanta ja kuivat kerrokset, mutta älä kuori. Halkaise sipuli ja laita kattilaan kanan seuraksi. Pese porkkana hyvin, leikkaa kuorimatta kahteen, kolmeen osaan ja laita kattilaan kuoritun selleripalan kanssa. Keitä kanaa miedolla lämmöllä kannen alla noin 2–3 tuntia eli kunnes liha irtoaa helposti luista.
Siivilöi liemi ja anna jäähtyä. Nosta kana isolle lautaselle jäähtymään, perkaa. Kuori kanaliemen pinnalle jähmettynyt rasva pois. Voit käyttää sitä halutessasi keiton, kastikkeen ja piirakan täytteen valmistuksessa öljyn sijaan.

Talvinen kanakeitto
Kanan keittoliemestä saat maukkaan keiton. Käytä tuoreita, perheen mielikasviksia suikaloituina.
4–6 annosta
2 naurista tai pala lanttua
2 tl öljyä
2 tl jauhettua paprikaa
1–2 tl currya
1 pss (n. 500 g) pakastettuja wok-vihanneksia
1 l kanalientä
4 dl kypsää riisiä tai ohraa
2–4 dl pilkottua kypsää kanaa
100 g yrteillä maustettua sulatejuustoa
(suolaa, pippuria)
Kuori ja suikaloi nauriit. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota suikaleita mausteiden kanssa muutama minuutti. Lisää jäiset kasvikset ja jatka kuullottamista taas muutama minuutti. Kaada kanaliemi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää riisi, kanapalat ja sulatejuusto nokareina. Kuumenna sekoitellen kunnes juusto sulaa. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.
Vinkki: Korvaa riisi kuutioiduilla tai suikaloiduilla perunoilla. Lisää ne keittoon nauriiden kanssa.

Vähän erilainen kanaviillokki
3–4 annosta
2 dl kanan keitinlientä
1 pieni tlk (160 ml) kookosmaitoa
1–2 tl currytahnaa
2 rkl vehnäjauhoja
4 dl paloiteltua kypsää kanaa
Mittaa kanaliemi ja kookosmaito kattilaan. Sekoita joukkoon currytahna sekä vehnäjauhot. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes liemi alkaa kiehua. Keitä hiljaisella lämmöllä noin 5 minuuttia, hämmennä silloin tällöin.
Sekoita valmiin kastikkeen joukkoon kanapalat ja kuumenna vielä kiehuvaksi. Tarjoa vihreän salaatin ja keitetyn riisin kanssa.

Iltapalapiirakka
Murean kuoren alla on mehevä kana-kasvistäyte. Tarjoa piirakka iltapalana tai runsaan salaatin kanssa päivälliseksi.
8 palaa
Taikina
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
200 g margariinia
3 rkl kermaa tai vettä
Täyte
1 l paloiteltuja kasviksia (sieniä, purjoa, sipulia, parsakaalia tms.)
2 tl öljyä
0,5 tl suolaa
0,25 tl mustapippurirouhetta
1 tl kuivattua kirveliä
1 rkl vehnäjauhoja
2 dl kanalientä
0,5 l paloiteltua kypsää kanaa
1 dl juustoraastetta (esim. emmental)
Voiteluun munaa
Valmista ensin taikina. Nypi jauhot ja rasva sekaisin. Lisää neste ja sekoita nopeasti, älä vaivaa. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.
Kuullota kasviksia noin 5 minuuttia pannulla kunnes ne ovat lähes kypsiä. Mausta ja ripottele jauhot kasviksille. Sekoita. Kaada kanaliemi pannuun ja kuumenna hämmentäen kunnes kastike kiehahtaa. Nosta pannu pois liedeltä.
Voitele halkaisijaltaan noin 25 cm:n piirakkavuoka tai irtoreunainen kakkuvuoka. Kaaviloi tai painele hiukan yli puolet taikinasta pyöreäksi levyksi, joka nousee vuoan reunoille. Pistele pohja ja kaada jäähtynyt kasvisseos vuokaan. Levitä päälle kanapalat ja ripottele pinnalle juustoraaste. Jos kanaa on vain vähän, sekoita se kasvisten joukkoon ennen piirakkapohjalle levittämistä. Kaaviloi lopputaikina kanneksi. Nipistele sauma kunnolla kiinni. Voitele kansi munalla ja pistele harvakseen haarukalla. Paista 225 asteessa uunin keskiosassa noin 30 minuuttia kunnes pinta on kullanruskea. Tarjoa kuumana.

Papukeitto
Keitto vaatii pitkän valmistusajan, mutta maku korvaa vaivan.
8 annosta
2 dl kuivattuja papuja
1 kg luista naudan lapaa tai etuselkää
vettä
Keittoon:
lihan keittoliemi
2 porkkanaa
1 palsternakka
1–2 sipulia
pieni fenkoli tai pala selleriä
2 tl paprikajauhetta
2 tl öljyä
1 tlk tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyreetä
200 g pakaste- tai tölkkimaissia
(suolaa)
pinnalle silputtua persiljaa
Liota ja keitä pavut pakkauksen ohjeen mukaan, mutta älä lisää keitinveteen suolaa. Käytä mieleisiäsi papuja tai esimerkiksi papusekoitusta. Keitä liha kanan keitto-ohjeen mukaan kypsäksi (noin 2 tuntia). Anna jäähtyä ja siivilöi liemi kulhoon. Puhdista ja paloittele liha.
Kuori ja kuutioi tai viipaloi keittoon tuleva porkkana, palsternakka ja sipulit. Suikaloi fenkoli. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota kasviksia sekä paprikajauhetta muutama minuutti. Lisää lihan keittoliemi, tomaattimurska ja -pyree. Keitä hiljaisella lämmöllä noin 20 minuuttia. Lisää pavut, jatka kypsentämistä 5–10 minuuttia. Tarkista maku ja lisää maissit sekä lihakuutiot. Kuumenna keitto vielä kiehuvaksi. Ripottele pinnalle runsaasti silputtua persiljaa ja nosta tarjolle.
Vinkki: Keitä koko pakkaus papuja. Ota keittoon tarvittava määrä erikseen (n. 5 dl keitettyjä) ja pakasta loput sopivina annoksina.

Taivaallinen jauhelihakastike
Jauhelihakastike on sitä parempaa, mitä kauemmin maltat hauduttaa sitä.
6–8 annosta
3 sipulia
4–6 valkosipulinkynttä
150 g juuri- tai lehtiselleriä
3 porkkanaa
2 tl öljyä
800 g jauhelihaa
2 tlk tomaattimurskaa
0,5 dl tomaattipyreetä
1 rkl soijakastiketta
1 tl rouhittua mustapippuria
2 tl kuivattua timjamia
2–4 dl mietoa lihalientä, punaviiniä tai vettä
1 tl sokeria
(suolaa)
Raasta karkeaksi kuoritut kuori kasvikset. Kuumenna öljy tilavassa kattilassa, kuullota kasvisraastetta. Lisää jauheliha ja anna ruskistua kevyesti. Kaada sekaan tomaattimurska ja mausta tomaattipyreellä, soijalla, pippurilla ja timjamilla. Lisää 2 dl haluamaasi lientä. Keitä hiljaisella lämmöllä ilman kantta vähintään 30 minuuttia silloin tällöin sekoittaen. Laita kansi kattilan päälle ja jatka keittämistä toiset 30 minuuttia. Jos kastikkeesta uhkaa tulla liian sakeaa, lisää nestettä. Pyöristä maku sokerilla ja lisää tarvittaessa suolaa.

Ulkoilijan possupata
Kaapin perukoilta löytyi vanha savipata. Joskus se oli ahkerassakin käytössä. Siinä ateria valmistuu melko vaivattomasti, ja ruoan kypsyessä voi käydä vaikka hiihtolenkillä. Ruoka hautuu myös uunipadassa, kunhan lisäät padanpohjalle noin 3 desilitraa mietoa lihalientä.
6 annosta
noin 1 kg:n painoinen porsaan lapapala
1 rkl hunajaa
0,5–1 tl suolaa
0,5 tl jauhettua valkopippuria
1 tl kuivattua salviaa tai rosmariinia
6 perunaa
3 porkkanaa
pieni kyssäkaali tai retikka
3 keltajuurta tai naurista
pieni purjo
6 valkosipulinkynttä
0,5 tl jauhettua valkopippuria
0,5 tl suolaa
Laita savipata kylmään veteen likoamaan.
Levitä hunaja lapapalan lihan pinnalle, ripottele mausteet. Jos liha on jo kevyesti suolattua, vähennä suolan määrää.
Pese ja kuori kasvikset. Huuhtele purjo hyvin lehtien välistä. Leikkaa perunat puoliksi, jos ne ovat kovin suuria ja muut kasvikset reiluiksi paloiksi. Valkosipulinkynnet voit jättää kokonaisiksi.
Valuta savipadan osat, mutta älä kuivaa. Levitä padan pohjalle perunat ja kasvikset. Ripottele päälle pippuri ja suola. Nosta lopuksi lapapala päälle nahkapuoli ylöspäin. Laita kansi padan päälle ja nosta kylmään uuniin. Säädä uuni 175 asteeseen. Anna lihapadan muhia uunissa 2–3 tuntia. Lisukkeeksi sopivat salaatti ja etikkasäilykkeet.

Punertava lohikiusaus
Lohikiusauksen myötä saat ujutettua kasviksia ruokavalioon melkein puolivahingossa. Laatikkoon kätköytyy punajuurien lisäksi sieniä ja palsternakkaa. Jos käytät suolasieniä, jätä ohjeen suola kokonaan pois! Kirjolohen sijaan voit käyttää muutakin kalaa.
4–6 annosta
2 isoa punajuurta
2 sipulia
6 perunaa
150 g palsternakkaa
200 g tuoreita, viljeltyjä sieniä tai 100 g säilöttyjä
2 tl öljyä
0,5 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1 tl jauhettua maustepippuria
600 g kirjolohifileetä
0,5 tl suolaa
0,5 tl jauhettua valkopippuria
0,5 dl silputtua tilliä
5 dl kermamaitoa, maitoa tai ruokakermaa
Pinnalle silputtua tilliä
Kuori kasvikset ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi tai raasta yleiskoneella isoksi raasteeksi. Suikaloi sienet. Kuullota punajuuria, sipuleita ja sieniä noin 5 minuuttia kuumassa öljyssä pannussa tai kattilassa. Lisää perunat ja palsternakka. Mausta suolalla ja pippureilla.
Levitä puolet seoksesta laakeaan uunivuokaan. Poista kalafileestä nahka (ja ruodot) ja aseta filee perunaseoksen päälle. Leikkaa kala tarvittaessa pienemmiksi paloiksi, jotta se mahtuu vuokaan. Ripottele pinnalle mausteet ja tillisilppu. Levitä vuokaan loput perunaseoksesta. Kaada päälle neste. Sitä tulee olla niin paljon, että se juuri ja juuri näkyy ainesten seasta. Nosta vuoka uuniin ja kypsennä 175 asteessa 1 tunti 20 minuuttia.

Mehevä maalaisleipä
Hiukan happamalle maistuva leipä on helppo leipoa, mutta vie aikaa.
2 kpl
Juuri
10 g tuorehiivaa
3 dl vettä
2 dl piimää tai maustamatonta jogurttia
5 dl täysjyvävehnäjauhoja
Taikina:
15 g tuorehiivaa
0,5 dl vettä
1 tl suolaa
1 rkl juoksevaa hunajaa tai siirappia
3 dl kaurahiutaleita
6 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 rkl öljyä
Valmista ensin juuri. Murenna hiiva tilavaan kulhoon ja kaada sekaan vesi. Sekoita kunnes hiiva on liuennut. Lisää piimä ja jauhot. Vatkaa tasaiseksi ja anna levätä peitettynä huoneenlämmössä 1–2 tuntia. Siirrä jääkaappiin vähintään 12 tunniksi (vaikka yön yli).
Seuraavana päivänä: Ota taikinajuuri jääkaapista. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja kaada juuren joukkoon. Lisää suola, hunaja, kaurahiutaleet sekä jauhot. Vaivaa kiinteäksi taikinaksi. Lisää loppuvaiheessa öljy. Anna kohota lämpimässä noin 45 minuuttia.
Leivo jauhojen avulla kaksi haluamasi mallista leipää ja nosta ne leivinpaperoidulle pellille. Viillä leipien pintaan muutama poikkiviilto. Peitä liinalla ja kohota puoli tuntia. Paista leipiä 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä ilman liinaa, jotta kuori pysyy rapeana.

Jyväisä hapanleipä
Hiivaton, miedosti hapan ruislimppu on herkullista, mutta sen valmistumisessa vierähtää monta päivää. Pitkä kohotus on tarpeen. Jos juuret eivät käy kunnolla, leipä ei kohoa, vaan siitä tulee kivikovaa.
2 limppua tai 3–4 reikäleipää
Hapanjuuri
1 rkl hapanta piimää, kefiiriä tai bulgarianjogurttia
1 dl vettä
1 dl ruisjauhoja
Sekoita tilavassa kulhossa voimakkaasti puuhaarukalla vatkaten hapanjuuren ainekset. Jätä kulho huoneenlämpöön liinalla peitettynä 2–3 vuorokaudeksi. Älä sekoita juuren tekeytymisen aikana. Kun juuri kuplii ja tuoksuu happamelle, se on valmista käytettäväksi.
Taikinajuuri
juurivelli
0,5 dl vettä
2 dl ruisrouhetta
2 dl karkeita ruisjauhoja
Sekoita juurivelliin kädenlämpöinen vesi, ruisrouhe sekä -jauhot. Anna seistä edelleen liinalla peitettynä noin vuorokausi. Pakasta tästä juuresta noin 1 dl taikinaa seuraavan kerran leipomista varten. Näin säästät aikaa. Sulatat taikinapalan ja aloitat hapanleipätaikinan valmistamisen ohjeen taikinajuuri-kohdasta.
Taikina:
2,5 dl vettä
2 tl (meri)suolaa
n. 6 dl karkeita ruisjauhoja
Lisää melko lämpöiseen veteen suola, sekoita kunnes suola on liuennut. Kaada suolaliuos taikinajuureen ja vaivaa sekaan ruisjauhoja kunnes saat jämäkän taikinan. Peitä liinalla, anna kohota noin 6 tuntia (ei haittaa vaikka kohoasi vuorokauden).
Leivo jauhoja apuna käyttäen kaksi limppua tai kolmesta neljään reikäleipää ja nosta ne leivinpaperoidulle pellille. Kohota 1–2 tuntia liinan alla. Pistele haarukalla ja paista ensin 225 asteessa 30 minuuttia. Pienennä sitten lämpö 175 asteeseen ja jatka kypsentämistä 45–60 minuuttia. Kääri uunista otetut leivät leivinliinaan pariksi tunniksi.

Korvapuustit viinereiden tapaan
Mehevät ja hiukan rapeat viineri-korvapuustit onnistuvat, kunhan olet kauliessasi helläkätinen: jos taikinakerrokset rikkoontuvat, lehtevyys kärsii.
16–20 kpl
2 dl maitoa
1 pala (50 g) hiivaa
0,5 dl sokeria
6-7 dl vehnäjauhoja
200 g margariinia
Täyte:
50 g margariinia
1 dl jauhettua mantelia tai pähkinää
1 rkl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
Murenna hiiva kulhoon ja liuottele maidon kanssa, lisää sokeri ja jauhot. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi, lisää tarvittaessa jauhoja. Anna kohota liinan alla noin 20 minuuttia.
Kaaviloi kevyesti taikina jauhotetulla alustalla suorakaiteen muotoiseksi levyksi (noin 30 x 50 cm). Vuole kylmä margariini juustohöylällä lastuiksi 2/3 taikinalevylle. Taita kolmeen osaan siten, että ensin rasvaton osa rasvaisen päälle ja vielä rasvainen taikina näiden päälle. Käännä taiteltu levy niin, että saumaton puoli on itseesi päin. Kaaviloi jälleen varovasti isommaksi levyksi ja toista taittelu, kääntely ja kaavilointi 2–3 kertaa. Ole varovainen, älä anna taikinan repeillä. Kääräise taikina tuorekelmuun ja nosta jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.
Valmista täyte sekoittamalla huoneenlämpöiseen margariiniin mantelijauhe, jauhot ja sokeri. Kauli taikinalevy varovasti jälleen noin 30 x 50 cm:n levyksi ja leikkaa pitkittäin puoliksi. Levitä täyte keskelle ja taittele taikinareunat täytteen päälle. Leikkaa kumpikin pötkö 8–10 kolmioksi, nosta kolmiot pystyyn ja paina kolmion kärki kevyesti sisään kuten korvapuustit. Nosta leivinpaperoidulle pellille ja kohota puolisen tuntia.
Paista 250 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes pullat ovat kauniin ruskeita. Anna jäähtyä hetki ja koristele tomusokerilla.
Vinkki: Viineripullat ovat parhaimmillaan paistopäivänä. Pakasta pullat raakoina, vailla viimeistä nostatusta. Ota tarvittava määrä pullia pellille sulamaan ja kohoamaan. Paista ohjeen mukaan. Näin saat uunituoretta kahvipöytään helposti!.

Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta