Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Hanna Vainionpään ja shetlanninlammaskoira Laran kuvasi Jarmo Vainionpää.

NUMERO 2
17.2.2011


LUKIJAMATKA: Volga vie Venäjän sydämeen

PÄÄKIRJOITUS

LUOTOLAISET: Perämeren ympäröimät

YRITYS: Potkuri tuloo

TERVEYS:
Matkasaarnaaja paasaa rasvoista
Ruoka lohduttaa ja lihottaa

HENKILÖ: Muonion monitoiminainen

OPISKELU: Kielitandemilla pääsee perille

TAITAJA: Korujen kaukaiset tarinat

KULTTUURITEKO: Kunnioitus, tahto ja velvoitus

PUUTARHA:
Mettä ja mettiäisen kukkaa
Siemen on pieni ja ihmeellinen

TAITEILIJAPARI: Kielen ja muodon liitto

RUOKA: Sopivaa syötävää kaikille

KERAAMIKKO: Uutta elämää astioille

KÄSITYÖT
Sininen hetki
Suklaalla soinnutettu
Hopeista hohdetta
Runsas huivi ja pitsikorut

KAHDESSA KULTTUURISSA: Eroista iloiten

AMMATTILAINEN: Wäinö velhon takaa

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Koti maalla
Elämäntilanteita
Uuden edessä
Ristikko
Papin päiväkirja

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 17.3. ja Maatilan Pellervo 3.3.2011.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.


Sopivaa syötävää kaikille


Juures-nuudelisalaatti ja härkäpavut

Käytä gluteenittomaan salaattiin riisi- tai lasinuudeleita. Lasinuudelit on valmistettu mungpavuista.
6 annosta
1 dl kuivattuja härkä- tai muita papuja
vettä
2 naurista tai keltajuurta
150 g palsternakkaa
150 g:n pala lanttua
2 isoa porkkanaa
2–3 punasipulia
2 rkl öljyä
0,5 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1–2 valkosipulin kynttä
250 g nuudeleita
1–2 ruukkua salaattia
1 ruukku viinisuolaheinää tai rucolaa
1/2 ruukkua tuoretta basilikaa
Liota papuja runsaassa vedessä noin 10 tuntia ja keitä kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan.
Kuori juurekset ja sipulit, leikkaa lohkoiksi.
Sekoita öljy, suola sekä pippuri sekä murskatut valkosipulin kynnet keskenään ja kääntele kasviksia öljyssä. Kumoa ja levitä leivinpaperoidulle pellille ja kypsennä 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat napakan kypsiä ja saaneet hiukan väriä.
Pehmennä sillä välin nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan, huuhtele nopeasti kylmällä vedellä liisteröitymisen ehkäisemiseksi ja valuta hyvin.
Revi salaatti, viinisuolaheinä ja basilika tarvittaessa pienemmäksi ja levitä tarjoiluvadille.
Sekoita nuudelit ja keitetyt pavut pellillä olevien juuresten sekaan nostellen, jotta pellillä oleva öljy maustaisi nekin.
Nostele nuudeli-juuresseos salaattipedille ja aseta tarjolle lempisalaatinkastikkeesi kanssa.
Vinkki: Pääsiäisenä kannattaa lampaanpaistin loppuja suikaloida salaatin sekaan joko papujen kanssa tai jättää pavut pois.

Kvinoaleipä

Luontaisesti gluteeniton, mehevä pannuleipä, joka maistuu keiton, salaatin tai padan lisäkkeenä sekä tietysti myös aamu- tai iltapalana. Kvinoan sijaan voi käyttää keitettyä riisiä tai kaurasuurimoita. Ja jos leivän ei tarvitse olla gluteenitonta, myös keitetty ohra käy. Huomaa, ohjeen jauhot ovat hienoja maissijauhoja, ei maissitärkkelystä tai maissiryynejä (polenta).
Maidottoman version saa, kun käyttää piimän sijaan maustamatonta soijapohjaista ”jogurttia”.
Kananmunan voi korvata sekoittamalla jauhoihin 0,5 dl soijajauhoja tai sekoittamalla ensin 1 dl maitojauhetta ja 2 dl vettä keskenään ja lisäämällä sen piimän kanssa taikinaan.
n. 16 palaa
7 dl maissijauhoja
2 dl keitettyä kvinoaa
2 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
5 dl piimää
2 kananmunaa
(Pinnalle: n. 1 dl keitettyä kvinoaa)
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vuoraa lasagne- tms. suorakaiteen muotoinen (n. 25x 30 cm:n kokoinen) vuoka leivinpaperilla.
Sekoita tilavassa kulhossa maissijauhot, kvinoa, sooda ja suola hyvin keskenään. Tee seoksen keskelle kolo. Kaada siihen piimä ja riko sekaan munat. Vatkaa haarukalla ensin munat piimään ja sekoita sitten niin, että jauhoseos sekoittuu piimä-munaseokseen.
Levitä taikina uunivuokaan ja ripottele pinnalle halutessasi keitettyä kvinoaa.
Nosta vuoka uuniin ja paista keskiosassa kullanruskeaksi, noin 30 minuuttia.

Suklaapalat

Maidottomat, luontaisesti gluteenittomat herkkupalat, joiden mehevyyden salaisuus on keitetyissä pavuissa! Parhaimman tuloksen saat mustilla pavuilla niiden tärkkelyspitoisuuden vuoksi, mutta muutkin pavut käyvät.
16 palaa
1 tlk (n. 400 g) mustia papuja suolaliemessä
3 kananmunaa
1 dl öljyä
1 dl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
1,5 dl (ruoko)sokeria
100 g tummaa suklaata
1 dl pekaani- tai saksanpähkinöitä
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vuoraa noin 20x20 cm:n vuoka leivinpaperilla ja sivele paperi öljyllä.
Kaada valutetut, huuhdellut pavut munien, öljyn, kaakaojauheen ja sokerien kanssa monitoimikoneen kulhoon. Sekoita tasaiseksi massaksi.
Rouhi suklaa ja pähkinät karkeasti ja kääntele taikinaan.
Levitä taikina vuokaan ja kypsennä uunin keskiosassa noin 30 minuuttia, kunnes kakun keskusta on juuri ja juuri kypsynyt. Anna jäähtyä ennen paloittelua.
Tarjoa sopivan jäätelön tai vaahdon kanssa.

Kaksi piirakkaa

Gluteeniton, murea piirakkapohja, josta saa sekä suolaisen että makean piirakan. Maidoton versio: käytä voin sijaan maidotonta margariinia, korvaa täytteen kerma kaura- tai soijapohjaisella kerman kaltaisella tuotteella, jätä juusto pois tai korvaa se esim. soijapohjaisella cheesylla. Kananmunan sijaan: sekoita 0,5 dl vettä ja 2 rkl maitojauhetta tai soijajauhoja tahnaksi, tai käytä kylmää vettä (0,5 dl).
Makean piirakan rahkan voi vaihtaa soijapohjaiseen jogurtinkaltaiseen tuotteeseen tai pehmeään, sitruunatilkalla maustettuun tofuun. Jos piirakan ei tarvitse olla gluteeniton, korvaa maissijauhot vehnäjauhoilla ja maissiryynit mannaryyneillä.
1 iso (n. 28 cm:n piirakkapohja) eli n. 12 palaa
1 dl perunajauhoja
1 dl maissijauhoja
1 dl maissiryynejä (polenta)
1 dl (50 g) mantelijauhetta
(0,5 dl tomusokeria)
100 g voita
1 kananmuna
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Suolaiseen piirakkaan ei käytetä sokeria.
Lisää voi ja nypi ainekset murumaiseksi taikinaksi tai sekoita monitoimikoneella. Sekoita joukkoon lopuksi muna.
Painele pehmeä taikina voideltuun piirakkavuokaan, myös reunoille. Käytä tarvittaessa apuna perunajauhoja.
Valmista täyte. Laita piirakkapohja jääkaappiin suolaisen täytteen valmistamisen ajaksi tai tee täyte ensin ja vasta sitten pohja.

Kinkku-punajuuripiirakka

n. 28 cm piirakkapohjaan
3 punajuurta
1 sipuli
2 tl öljyä
n. 150 g savukinkkua
2–3 dl ruokakermaa
2 kananmuna
0,5 tl suolaa
0,25 tl jauhettua valkopippuria
1 tl kuivattua timjamia
(n. 100 g sinihome- tai vuohenjuustoa)
Kuori punajuuret ja sipuli. Leikkaa suikaleiksi tai raasta karkeaksi ja kuullota pannulla öljyssä noin 10 minuuttia, kunnes punajuuret pehmenevät hiukan.
Suikaloi kinkku ja sekoita punajuuriseokseen. Levitä hiukan jäähtynyt seos piirakkapohjalle.
Sekoita kerma, munat ja mausteet keskenään ja valuta piirakalle. (Murustele tai viipaloi päälle vielä juusto.)
Paista piirakkaa uunin alimmalla ritilätasolla noin 30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja piirakan reunat saaneet väriä.

Mehevä marjapiirakka

n. 28 cm piirakkapohjaan
1 prk (250 g) maitorahkaa
2–3 rkl sokeria
n. 5 dl pakastemarjoja
1 rkl sokeria
1 rkl perunajauhoja
Makeuta rahka sokerilla (jos käytät maustettua soijajogurttia, sokeria ei tarvita) ja levitä piirakkapohjalle.
Sekoita jäiset marjat, sokeri sekä perunajauhot keskenään, ripottele piirakalle. Herukat, puolukat ja raparperipalat tarvitsevat 2–3 rkl sokeria lisää.
Kypsennä piirakka uunin alimmalla ritilätasolla noin 30 minuuttia, kunnes piirakan reunat ovat saaneet väriä.

Hedelmäiset kaurakeksit

Maidottomat, kananmunattomat ja mehevät keksit, jotka saa gluteenittomiksi, kun korvaa täysjyväjauhot tummilla jyttejauhoilla. Varmista myös kauran sopivuus!
n. 30 kpl
3 dl (n. 250 g) kuivattuja taateleita, aprikooseja tai luumuja
100 g saksanpähkinöitä
1,5 dl (ruoko)sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl makeuttamatonta omenasosetta
0,75 dl öljyä
3 dl (isoja) kaurahiutaleita
2 dl täysjyvävehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl jauhettua kanelia
0,25 tl suolaa
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Leivinpaperoi kaksi uunipeltiä.
Silppua luumut ja pähkinät monitoimikoneella tai isolla veitsellä pieneksi.
Sekoita sokerit, omenasose ja öljy isossa kulhossa keskenään. Lisää luumu-pähkinäseos ja sekoita hyvin.
Mittaa taikinalle kaurahiutaleet, jauhot leivinjauhe, kaneli ja suola. Kääntele sekaisin, mutta älä sekoita enää voimakkaasti.
Lusikoi taikinasta nokareita pelleille. Kasta sormenpäitä veteen ja paina nokareita kevyesti matalammiksi.
Kypsennä uunin keskiosassa noin 10 minuuttia, kunnes keksit ovat saaneet väriä reunoille ja pohjaan.
Vetäise paperi pelliltä ja anna keksien jäähtyä ennen irrottamista.
Säilytä viileässä.

Mantelinen marjarahkatorttu

Ihana torttu, joka maistuu kaikille ja sopii moneen ruokavalioon. Pohja on munaton, maidoton ja luontaisesti gluteeniton. Torttu sopii myös diabeetikoille ja vähähiilihydraattista ruokavaliota suosiville, varsinkin, jos korvaat pinnan kiilteen makeutusaineella makeutetulla mehulla ja liivatteella hyydytetyllä seoksella. Pohjia voi paistaa valmiiksi pakastimeen, jos tiedossa on isot juhlat.
Maidoton versio syntyy kun korvaat täytteen kerman vaahtotuvalla kaura- tai soijapohjaisella kermankaltaisella tuotteella (varmista gluteenittomuus!) ja rahkan pehmeällä, sitruunamehutilkalla maustetulla tofulla.
1 noin 20 cm:n torttu eli 8 annosta
Pohja:
5 dl (200 g)jauhettua mantelia
0,5 tl kanelia
0,75 dl öljyä
2 rkl vaaleaa siirappia (esim vaahterasiirappi)
Täyte:
2 dl kuohukermaa
250 g maitorahkaa
2 dl mansikka tai muuta marjasurvosta
(sokeria)
Pinnalle:
marjoja
2 dl vettä
1 dl hyytelösokeria
Sekoita pohjan ainekset kulhossa keskenään. Jos taikina sekoittelunkin jälkeen tuntuu liian kuivalta, lisää 1–2 rkl öljyä.
Painele seos leivinpaperoituun tai kevyesti voideltuun, halkaisijaltaan 20 cm irtoreuna- tai piirakkavuokaan. Nostele taikinaa myös reunoille.
Kypsennä 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes paistos on saanut väriä ja tuntuu keskeltä koitettaessa kypsältä. Anna jäähtyä.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon rahka.
Levitä osa marjasoseesta mantelipohjalle ja sekoita loput kermarahkan joukkoon. Sokeroi tarvittaessa lisää.
Lusikoi rahkaseos mantelipohjan päälle ja nosta jääkaappiin, ellet tarjoa torttua kohtapuoliin.
Asettele kohmeiset marjat rahkaseokselle vähän ennen tarjoilua.
Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoita joukkoon hyytelösokeri. Kuumenna koko ajan sekoittaen, ja kun seos kiehahtaa ja muuttuu kirkkaaksi, nosta pois liedeltä. Anna jäähtyä pieni hetki ja lusikoi seosta varovasti marjojen päälle. Se hyytyy melko nopeasti kakun pinnalle, kun marjat ovat kohmeisia.

Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

Viljalajit

Keliaakikon elimistölle ongelman tuottaa viljassa oleva proteiini, gluteeni. Keliakiaa sairastava ei voi lainkaan käyttää kotimaisia viljalajeja eli vehnää, ruista tai ohraa eikä näitä viljoja sisältäviä elintarvikkeita.
Tuoteselosteet kannattaa lukea tarkasti, sillä gluteenia on yllättävissäkin tuotteissa. Useimmille keliaakikoille sopii kaura, mutta asia kannattaa varmistaa. Keliaakikon leivonnaisiin pitää valita puhdaskaura, joka ei ole joutunut kosketuksiin muun viljan kanssa.
Gluteenittomia jauhoseoksia ja tuotteita on kahdenlaisia: gluteenittomia ja erittäin vähägluteenisia. Varmista, saako vieraasi oireita vehnätärkkelyksestä. Tarkista tuoteselosteesta, ettei jauhoseoksessa tai tuotteessa ole vehnätärkkelystä, koska se ei sovi vehnäallergisille.

Maitotuotteet

Maidoton ja laktoositon ruokavalio eivät ole sama asia. Laktoosi-intoleranssissa maidon sokeri, laktoosi, ei imeydy ohutsuolessa, koska elimistöstä puuttuu maitosokeria pilkkova laktaasi-niminen ruuansulatusentsyymi.
Laktoosi-intolerantikot voivat käyttää laktoosittomia tai vähälaktoosisia maitotuotteita sekä pieniä määriä tavallisia hapanmaitotuotteita. Ensin mainituissa laktoosi on poistettu kokonaan ja toisissa laktoosi on pilkottu.
Hiukan makea maku vähälaktoosisessa maidossa johtuu laktoosin pilkkomisesta.
Maitoallergiassa ongelman tuottaa lehmänmaidon proteiini, jolloin hoitona on täysin maidoton ruokavalio. Kaikkia maito- ja maitoa sisältäviä tuotteita pitää välttää.
Tuoteselosteita kannattaa lukea, sillä maitoproteiiniakin laitetaan yllättäviin elintarvikkeisiin.

Kananmunat

Kananmunaton ruokavalio on leipojalle hankala. Pullat sekä monet leivät ja sämpylät onnistuvat hyvin ilman kananmunaa, mutta useimmat kakku- ja pikkuleipätaikinat tarvitsevat munaa.
Korvikkeita on olemassa (esim. apteekista), mutta samanlaista kakkupohjaa kuin munilla ei niillä saa. Soijajauhoilla tai maitojauheella voi korvata munamaidon esimerkiksi laatikkoruuissa.

 

Keliaakikolle soveltuvia

• Hirssi, maissi, riisi, kvinoa ja tattari.
• Peruna- ja soijajauhot.
• Amarantti, yksivuotinen valevilja Etelä-Amerikasta. Jauhot luontaisesti gluteenittomia. Lähisukulainen kvinoa. Suurustukseen, lettutaikinoihin ja leivontaan.
• Gram-jauho kikherneistä. Ei yksinään sovi leivontaan, ruuanvalmistukseen kyllä.
• Tef-jauho hirssin sukuisen ruohokasvin, tef-heinän valkoisista tai ruskeista siemenistä. Luontaisesti gluteeniton. Leivontaan ja ruuanvalmistukseen.
• Fibrex-hiutaleet sokerijuurikaskuitua. Luontaisesti gluteenitonta. Leivonnaisiin kuitulisänä tai kuohkeuttajana.
• Psyllium ja ksantaani. Leivontalisiä. Parantavat gluteenittomien hiivataikinoiden sitkoa, mehevyyttä ja kuohkeutta sekä muiden taikinoiden koossapysymistä.
Käyttövinkkejä löytyy tuotepakkauksista.

haku
Hae Kodin Pellervosta