Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Jyrki Luukkonen.

NUMERO 2
16.2.2012


Pääkirjoitus
Kolme verkkaista kertomusta
Talvitaivaan jalokivet
Täällä on lasten lysti olla
Auttaminen selkäytimessä

TERVEYS
Alkoholisti huutaa apua
Koira on toimiva troppi
Marskin postia
Kipinää uuteen elämään
Alan vaihto kertaheitolla

ASUMINEN
Koko suvun mummola
Kauniin näkemisen lahja

PUUTARHA
Tarhurille tietoa tarjolla
Myrkytön värinokkonen

RUOKA
Pakkaspäivien padat ja keitot
Karjalan viimeiset taitajat

KÄSITYÖT
Selkeää seinälle
Pitsiä peitoksi
Vielä niitä saa!
Taiteen tehtävä on tuottaa iloa

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Pieniä tarinoita
Koti maalla
Elämäntilanteita
Kirjan kannet auki
Ristikko
Papin päiväkirja

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 15.3. ja Maatilan Pellervo 1.3.2012.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.


Pakkaspäivän padat ja keitot


Ihanasti tuoksuvat padat ja keitot kutsuvat pöydän ääreen. Ruokia kannattaa tehdä kerralla isompi erä: maut eivät pakastamisesta ja lämmityksestä kärsi.

Pyhän parempi poropata

Saa tätä herkkua nauttia arkenakin, mutta juusto ja smetana tekevät siitä myös viikonlopun aterialle sopivan. Poronkäristyksen sijaan käy riista- tai saksanhirvikäristys. Jos käytät muita sieniä kuin suppilovahveroita, liota niitä huoneenlämmössä vesitilkassa puolisen tuntia ja lisää liotusveden kanssa pataan. Muista, korvasienten liotusvettä EI käytetä!
300 g poronkäristyslihaa
2 (puna)sipulia
2 valkosipulin kynttä
2 porkkanaa
voita tai öljyä
pari kourallista kuivattuja suppilovahveroita
n. 2 dl mietoa lihalientä tai vettä
0,5 tl rouhittua mustapippuria
n. 1 dl smetanaa tai kermaa
75g sinihomejuustoa
1 dl hillosipuleita
Anna lihan sulaa kohmeiseksi. Kuori ja silppua sipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuori ja viipaloi porkkanat.
Ruskista sipulisilppua kevyesti padassa kuumassa rasvassa. Lisää liha, jatka paistamista muutama minuutti. Sekoita mukaan porkkanat ja kourassa murskatut suppilovahverot. Mausta pippurilla. Lisää lientä niin, että ainekset melkein peittyvät.
Anna hautua kannen alla noin tunnin ajan.
Lisää pataan smetana tai kerma, murennettu juusto sekä hillosipulit.
Tarkista maku ja sekoita. Tarjoa esimerkiksi perunasoseen kanssa.

Viinimpi broileripata

Belgialainen kanapadan ja keiton välimuoto waterzooi ja ranskalainen kukkoa viinissä ovat antaneet inspiraation tähän keittoon tai pataan. Sitä voi nauttia miten haluaa. Luulliset broileripalat kannattaa perata, jos tarjoat ruuan keittona. Alkoholiton viini käy hyvin ruokaan, viinin voi myös korvata kanaliemellä ja tilkalla valkoviinietikkaa.
3–4 kpl broilerin koipireisipalaa tai n. 1 kg koipipaloja
0,5 dl vehnäjauhoja
0,25 tl rouhittua mustapippuria
0,5 tl suolaa
1 porkkana
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
170 g pekonia
1/2 pll (3,75 dl) valkoviiniä
2 dl vettä
1–2 laakerinlehteä
6–8 oksaa tuoretta timjamia tai 2 tl kuivattua timjamia
8–10 pientä perunaa
n. 10 pientä sipulia (esim. salottisipulia)
200 g herkkusieniä (tai n. 2 dl esikypsennettyjä suppilovahveroita tai tatteja)
2 dl kermaa
(suolaa)
Pinnalle: silputtua persiljaa
Sekoita vehnäjauhot, pippuri ja suola lautasella. Kierittele broileripalat jauhoissa, jätä odottamaan.
Kuori porkkana, sipuli ja valkosipulinkynnet. Silppua sipulit ja leikkaa porkkanat suikaleiksi tai viipaleiksi.
Suikaloi pekoni, laita siitä puolet pannulle. Kuumenna, kunnes rasvaa irtoaa. Ruskista broilerinpalat nopeasti, nosta paksupohjaiseen kattilaan tai pataan.
Laita pannulle porkkanapalat ja sipulit, paista kevyesti. Kumoa kasvikset pataan, kaada päälle viini sekä vesi. Lisää laakerinlehti ja timjaminoksat. Hauduta joko liedellä tai uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia.
Kuori perunat, lohko tarvittaessa. Laita perunat ainesten sekaan pataan. Kuori pienet sipulit ja puhdista tuoreet sienet, paloittele tarvittaessa.
Kuumenna loput pekonista pannulla, kunnes rasva alkaa irrota. Ruskista sipulit sekä sienet, laita pataan muiden ainesten sekaan. Kaada joukkoon kerma. Jatka kypsentämistä noin 10 minuuttia, kunnes myös perunat ja sipulit ovat kypsiä.
Tarkista liemen maku. Ripottele pinnalle persilja ennen tarjoamista.

Paahdettu sosekeitto

Pavut antavat keitolle ruokaisuutta, mutta poiskin ne voi jättää. Jos pakastimessa on keitettyjä härkä- tai muita papuja, käytä niitä. Älä pelästy valkosipulin määrää. Uunissa paahtaminen muuttaa maun pähkinäiseksi, sipuli ei ole lainkaan voimakkaan makuista. Keiton voi tehdä myös muista kasviksista, pääasia, että kasviksia on reilu litra.
1 kokonainen valkosipuli
1–2 sipulia
3 porkkanaa
n. 200 g palsternakkaa
n. 100 g juuriselleriä
(2–3 jauhoista perunaa)
2 rkl öljyä
0,5 tl suolaa
0,25 tl jauhettua valkopippuria
2 tl paprikaa
1 tl kuivattua timjamia, oreganoa tai rakuunaa
0,5 tl kuivattua rosmariinia
n. 8 dl mietoa liha- tai kasvislientä
1 tlk (400 g) papuja tomaattikastikkeessa
Irrota valkosipulin uloimmat kuoret, erottele kynnet, mutta älä kuori niitä.
Kuori ja leikkaa juurekset reiluiksi lohkoiksi. Levitä ne uunipannulle, valuta päälle öljy. Ripottele mausteet ja kypsennä 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia, kunnes kasvikset ovat saaneet väriä ja pehmenneet.
Kuumenna lihaliemi kattilassa. Poimi valkoispulinkynnet erikseen, kaada muut kasvikset kattilaan.
Kuori valkosipulinkynnet keittoon: purista kynsiä kevyesti sormien välissä.
Soseuta ainekset. Lisää pavut sekä tarvittaessa nestettä. Kuumenna kiehuvaksi, tarkista maku ja nosta tarjolle. Jos haluat soseuttaa myös pavut, laita ne keittoon kasvisten kanssa.

Kookospuolukkakiisseli

Kiisseli sopii maidottomaankin ruokavalioon. Kookoshiutaleet antavat lisämakua ja hauskaa rakennetta kiisseliin, mutta ohjeen toteuttamiseksi kookos ei ole välttämätön.
Kookoskiisseli
1 tlk ( 400 ml) kookosmaitoa
1,5 dl kookoshiutaleita
0,5 dl sokeria
1 dl vettä
2 rkl perunajauhoja
2 tl vaniljasokeria
Puolukkakiisseli
4 dl puolukoita
2–4 rkl sokeria
2 dl vettä
1,5 rkl perunajauhoja
Kaada kookosmaito kattilaan, lisää kookoshiutaleet sekä sokeri. Huuhtaise kookostölkki 0,5 desilitralla vettä. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä välillä hämmentäen pari minuuttia. Nosta kattila liedeltä.
Sekoita kiisselin loppuvesi ja perunajauhot keskenään, kaada ohuena nauhana kookosseokseen koko ajan sekoittaen. Nosta kattila takaisin liedelle, kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli pulpahtaa kerran pari. Ota pois liedeltä, anna jäähtyä.
Mittaa puolukat, sokeri, vesi ja perunajauhot kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen, kunnes seos kirkastuu, sakenee ja pulpahtaa. Nosta pois liedeltä, anna jäähtyä.
Kaada kookoskiisseli tarjoiluastiaan tai annosmaljoihin. Lusikoi puolukkakiisseli pinnalle. Ripottele koristeeksi kookoshiutaleita ja puolukoita ja nosta tarjolle.

Sitruunainen turkinpippuritiikerikakku

Jos et pidä salmiakista, korvaa turkinpippurirouhe suklaarouheella, lakritsakastike suklaisella tai sekoita kerman joukkoon 2 rkl kaakaojauhetta.
200 g voita
1,5 dl sokeria
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
Vaaleakakku:
1 sitruuna
Raidat:
1 dl turkinpippurirouhetta
0,5 dl lakritsakastiketta tai kermaa
Pese sitruuna hyvin ja raasta keltainen kuoriosa. Purista sitruunasta mehu, sekoita kuoriraaste mehuun. Jätä sivuun.
Voitele ja korppujauhota noin 1,5 litran kakkuvuoka. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.
Sekoita taikinaan jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Ota taikinasta 1/3 erikseen toiseen kulhoon ja sekoita siihen turkinpippurirouhe sekä lakritsakastike.
Sekoita sitruunamehuseos lopputaikinaan.
Levitä kakkuvuoan pohjalle vajaa puolet vaaleasta taikinasta, lusikoi sen päälle salmiakkitaikinaa eri kokoisina nokareina. Lusikoi loput vaaleasta taikinasta. Töki veitsenkärjellä tai haarukalla taikinaa, jotta saat lisää raitaisuutta kakkuun. Tasoita pinta. Vedä ura taikinan keskelle, jotta kypsyvään kakkuun ei synny kohoumaa.
Kypsennä kakku uunin alimmalla ritilätasolla noin 50 minuuttia.
Anna jäähtyä hetki, kumoa vuoasta. Pese vuoka ja laita takaisin kakun päälle. Anna jäähtyä.

Toisenlainen sipulikeitto

Vähän ruokaisampi versio perinteisestä sipulikeitosta. Jos lihalientä jää yli, pakasta se tai käytä johonkin pataan tai keittoon.
1 kg luullista keittolihaa tai 800 g luutonta
vettä
1 tl suolaa
10 maustepippuria
2 laakerinlehteä
1 kg sipuleita
(2–3 valkosipulinkynttä)
1 (n. 200 g) palsternakka
1 rkl öljyä
1 rkl voita
1 tl sokeria tai hunajaa
2–3 tl paprikaa
2–3 rkl tomaattipyreetä
1 tlk (n. 400 g) tomaattimurskaa
(Lisäksi: vahvaa juustoraastetta, leipäkuutioita)
Pyyhkäise liha tarvittaessa kostealla talouspaperilla, jotta saat luunsirut pois. Laita liha kattilaan. Kaada päälle vettä niin paljon, että liha juuri ja juuri peittyy. Kuumenna kiehuvaksi, poista pinnalle syntynyt vaahto, lisää suola, pippurit sekä laakerinlehdet. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin tunti, kunnes liha on pehmeää ja kypsää. Siivilöi liemi. Anna lihapalojen jäähtyä. Leikkaa lihat irti luista ja pilko pienemmiksi paloiksi.
Kuori lihan kiehuessa sipulit (ja valkosipulinkynnet) sekä palsternakka. Viipaloi sipulit, raasta palsternakka.
Kuumenna öljy ja voi paksupohjaisessa kattilassa tai padassa. Lisää sipulit, paista hetki miedolla lämmöllä, mutta älä päästä ruskistumaan vielä. Laita kansi päälle, pienennä lämpöä. Kypsennä sipuleita noin 15 minuuttia, hämmennä silloin tällöin, etteivät pala pohjaan.
Lisää lämpöä. Ripottele sipuleille sokeri ja paprikajauhe. Ruskista sipulit kevyesti, sekoita mukaan tomaattipyree. Kaada päälle lihalientä noin 8 dl sekä tomaattimurska. Kuumenna kiehuvaksi, pienennä lämpöä. Hauduta keittoa puolisen tuntia tai enemmänkin, jos maltat.
Lisää lihapalat, tarkista maku. Nosta tarjolle leipäkuutioiden ja juustoraasteen kanssa. Ruokailijat saavat itse annostella keittoonsa leivän ja juuston.

Punainen lapapata

Lihapata saa muhia uunissa pitkään, mutta tarkista välillä neste. Jos poistut keittiöstä tunneiksi, laita lientä heti reilummin.
n. 1 kg naudan lapaviipale
2 porkkanaa
100 g juuriselleriä
100 g lanttua
2 sipulia
3–4 valkosipulin kynttä
1 tlk (n. 400 g) tomaattimurskaa
n. 2 dl lihalientä
1 oksa tuoretta rosmariinia
0,5 tl rouhittua pippuria
(suolaa)
Pyyhkäise lapapala kostealla talouspaperilla tarvittaessa ja laita pataan.
Kuori kasvikset ja laita reiluina paloina tehosekoittimeen tai monitoimikoneen kulhoon. Jauha karkeaksi rouheeksi. Kasvikset voi myös raastaa.
Sekoita kasvikset tomaattimurskan ja lihaliemen kanssa. Mausta ja kaada lihapalan päälle.
Hauduta noin 150 asteisessa uunissa 2–3 tuntia, kunnes liha on niin kypsää, että se irtoaa luusta ja leikkaantuu lusikalla. Kurkista välillä pataan, lisää tarvittaessa nestettä.
Tarkista valmiin padan maku, lisää suolaa. Nosta tarjolle uuniperunoiden, perunasurvoksen tai keitettyjen perunoiden kanssa.

Herukkainen pullakakku

Laskiaisena hernerokka-aterian päätteeksi maistuu pulla. Tee pullakakku ja leikkaa se annospaloiksi. Tarjoa kermavaahdon kera.
1,5 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl maitoa
1 dl sulatettua voita
2 tl jauhettua kardemummaa
2 dl vehnäjauhoja
2 dl täysjyvävehnävehnäjauhoja (graham)
1 rkl leivinjauhetta
Väliin:
3 dl puna- tai mustaherukoita
0,5 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
Pinnalle:
0,5 dl mantelilastuja tai -rouhetta
2 rkl raesokeria
Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan noin 22 cm:n irtoreunavuoka. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Sekoita munat ja sokeri kulhossa. Lisää maito ja voisula. Sekoita hyvin. Mittaa päälle kardemumma, jauhot ja leivinjauhe. Hämmennä ainekset sekaisin.
Kaada kolmasosa taikinasta vuokaan. Sekoita jäisiin tai kohmeisiin marjoihin sokeri ja perunajauhot. Levitä puolet marjoista taikinalle. Kaada päälle hiukan taikinaa, ripottele loput marjat vuokaan. Lusikoi lopputaikina päälle. Ripottele pinnalle raesokeria ja mantelilastuja.
Kypsennä uunissa alimmalla ritilätasolla noin 40 minuuttia, kunnes pullakakku irtoaa vuoan reunoilta ja on kullanruskea pinnalta. Varmista kypsyys tikulla.
Ota pullakakku uunista, anna jäähtyä haaleaksi. Pullakakku on parhaimmillaan leipomispäivänä.

Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta