Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva Leena Nurmi

NUMERO 3
15.3.2007

Pääkirjoitus
Elämänmuutos: Perloksen hommista kylätalkkariksi
Puutarha: Heräävän kevään keltaiset
Salaatti on rapeaa, kirpeää, pähkinäistä, pehmeää
Kukkia elämän onnelassa
Parasta Piikkiöstä
Peruskorjaus: Hulppeasti holvien alla
Ruoka: Kasviksilla kohti kevättä
Perinteet: Tavat tuovat juhlan tupaan
Elämänasenne: Iloisesti nuukaillen
Lukijamatka: Islanti on toista maata
Käsityöt: Tulppaaneita tulvillaan
Kansallispuvut: Yliset, aliset, nirkot ja nyytingit
Omalla alallaan: Tulisieluinen lintumies
Keksintö: Kirveelle töitä
Entisöinti: Kolmen tuulen niemellä

Toistuvat:
Asiasta toiseen
Koti maalla
Elämäntilanteita
Omalääkäri
Ristikko
Papin päiväkirja
Unto Uneksija

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 19.4. ja Maatilan Pellervo 5.4.2007.


Iso Kalenteri 2007
Iso  Kalenteri 2007 sisältyy Pellervon tilaukseen.


Kasviksilla kohti kevättä

 

Kasviksilla saa mukavaa vaihtelua melkein ruokaan kuin ruokaan. Kevään korvalla vihannekset ja juurekset tuovat pöytään sekä makua että väriä. Aterian päätteeksi nautitaan raikas jälkiruoka.


Mamman lihapullat kypsennetään mehevässä tomaattikastikkeessa. Runsas salaatti on hyvä lounas tai kevyt päivällinen.
Kuva Ullamaija Hänninen

Täysipainoiseen ja monipuoliseen ruokavalioon kuuluu riittävästi kasviksia, marjoja ja hedelmiä.

Niistä saa elimistölle tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita kuitua unohtamatta. Kuitu antaa kylläisyyden tunnetta ja auttaa vatsan toiminnassa.

Suositusten mukaan kasviksia, hedelmiä ja marjoja tulisi syödä 400–500 grammaa päivässä. Määrä voi ensin tuntua melkoiselta, mutta kun esimerkiksi kasviksia ujuttaa vaihtelevasti vähän joka ruokaan, tulee suositusmäärä helposti täyteen. Jos perheesi ei ole tottunut syömään paljon kasviksia, aloita kasvislisäys ensin pienillä määrillä.

Mamman lihapullat
(24 kpl)
Maukkaassa tomaatti-kasviskastikkeessa keitetyt lihapullat ovat keveitä, varsinkin kun käytät vähärasvaista jauhelihaa. Lihapullataikinankin sekaan voit laittaa 1–2 dl hienoksi raastettuja juureksia.

0,5 dl kaurahiutaleita
0,5 dl vettä
400–500 g jauhelihaa
0,5 tl suolaa
0,5 tl jauhettua valkopippuria
0,25 tl jauhettua maustepippuria

Keitinkastike
1 sipuli
1 porkkana
n. 50 g selleriä
(2 tl öljyä)
1 tlk (400–500 g) tomaattimurskaa
2 dl vettä
1/2 liha- tai kasvisliemikuutio tai vastaava määrä fondia
0,5 tl (sitruuna)pippuria
2 tl kuivattua oreganoa tai pizzamausteseosta

Valmista ensin kastike. Kuori sipuli, porkkana ja selleri. Raasta karkeaksi raasteeksi. Paahda raasteita pinnoitetun kattilan pohjalla ilman rasvaa. Teräskattilaan täytyy laittaa tilkka öljyä. Kun kasvikset ovat hiukan pehmenneet, kaada päälle tomaattimurska ja vesi. Mausta liemitiivisteellä, pippurilla ja yrteillä. Peitä kannella ja anna hautua hiljaisella lämmöllä lihapullataikinan valmistamisen ajan.

Sekoita välillä.
Mittaa hiutaleet kulhoon ja kaada päälle vesi. Anna veden imeytyä hiutaleisiin. Sekoita puuron joukkoon jauheliha ja mausteet. Pyörittele seoksesta 24 lihapullaa.

Soseuta kastike halutessasi tasaiseksi sauvasekoittimella ja kuumenna kiehumispisteeseen. Nostele lihapullat kastikkeen joukkoon. Keitä hiljaisella lämmöllä kannen alla 10–15 minuuttia. Sekoita varovasti tai ravista kattilaa, ettei kastike pala pohjaan.
Tarjoa lihapullat esimerkiksi tumman spagetin kanssa.
Laktoositon: varmista liemitiivisteen laktoosittomuus.
Gluteeniton: käytä gluteenitonta pastaa ja varmista liemitiivisteen gluteenittomuus.

Aurinkoinen broilerisalaatti
Mehevä salaatti on nopea valmistaa ja maistuu milloin vain. Kuskusin ja broilerin voi tarjota lämpimänä tai kylmänä salaatin päällä. Salaatti on hyvin muuntelukelpoinen. Broilerin fileepihvien sijaan siihen sopii muu kypsä liha tai vaikka savukala.

4 broilerin tai kalkkuna fileepihviä
(paprikajauhetta, currya, mustapippuria, suolaa)
1,5 dl vettä
1,5 dl kuskusryynejä
n. 1 l erilaisia salaatteja revittynä
1–2 porkkanaa
1 omena
n. 10 viinirypälettä
1 dl hillosipuleita
(herneenversoja)

Kastike
4 öljyyn säilöttyä aurinkokuivattua tomaattia
1 pieni sipuli
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1 rkl viinietikkaa
2 rkl öljyä
1 dl appelsiini- tai omenatäysmehua
n. 0,5 dl vettä
(ripaus sokeria)
(1 rkl silputtua tuoretta oreganoa, meiramia tai basilikaa)

Valmista ensin kastike. Suikaloi tomaatit ja paloittele kuorittu sipuli. Soseuta ne sauvasekoittimella tahnaksi. Lisää sekaan pippuri, viinietikka ja öljy. Voit hyvin käyttää tomaattien säilöntäöljyä. Sekoita tasaiseksi. Ohenna mehulla ja vedellä sopivan juoksevaksi. Mausta kastike halutessasi sokerilla ja yrtillä.

Mausta broilerifileet, jos et käytä valmiiksi marinoituja fileitä.
Kuumenna vesi pienessä kattilassa, nosta pois liedeltä ja sekoita joukkoon kuskusryynit. Anna turvota 3–5 minuuttia.

Laita revityt salaatit kulhoon tai vadille. Käytä yhtä tai useampaa salaattilajiketta. Kuori porkkana ja vuole siitä kuorimaveitsellä lastuja salaatin päälle. Kuori omena, poista siemenkota ja leikkaa omena viipaleiksi. Levitä omenat puolitettujen viinirypäleiden ja hillosipulien kanssa salaatin päälle.

Paista broileripihvit kypsiksi. Ohuet pihvit kypsyvät muutamassa minuutissa. Nostele kuskus ilmavaksi kahden haarukan avulla ja levitä salaatille. Leikkaa broileripihvit pienemmiksi ja asettele lopuksi salaatin päälle. Koristele halutessasi herneen tai muilla versoilla. Kaada kastike salaatille tai tarjoa erikseen.

Gluteeniton: korvaa kuskus pakkauksen ohjeen mukaan kypsennetyllä quinoalla tai riisillä.

Kasvislasagne
(6–8 annosta)
Lasagne on tuhtina pidettyä ruokaa. Mutta sitäkin saa kevennettyä. Tee kasvisversio ja laita vain lasagnen pinnalle valkokastike. Tosin tässä versiossa ei maitoa ole käytetty kuin juuston muodossa.

Kasvisten seassa on proteiinilisänä soijarouhetta. Se muistuttaa kypsyttyään broileri- tai possujauhelihaa. Soijarouheen voit korvata 200 grammalla kalkkuna- tai broilerijauhelihaa.

Kasviksina on pakastealtaan antia. Niistä saa nopeasti ja helposti ruokaa. Toki tuoreita kannattaa käyttää, jos niitä on varastossa. Tuoreiden herkkusienien sijaan voit käyttää noin 2 desilitraa pakastettuja tai suolattuja, liotettuja sieniä. Kuivattuja sieniä tarvitset kourallisen.

Kasviskastike:
2 sipulia
200 g tuoreita herkkusieniä
n. 400 g pakastekasviksia (esim. puutarhurinsekoitus)
1,5 dl soijarouhetta
1 tlk tomaattimurskaa
3–5 dl vettä
1 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
2 tl kuivattua oreganoa
n. 12 kpl (täysjyvä)lasagnelevyjä

Juustokastike
3 dl vettä tai mietoa kasvislientä
0,5 dl vehnäjauhoja
100 g sulatejuustoa
0,5 tl suolaa
0,25 jauhettua valkopippuria
(ripaus muskottia)
Pinnalle
1–2 dl juustoraastetta (rasvaa noin 15 %)

Kuori sipuli ja suikaloi se. Viipaloi sienet. Kuutioi tuoreet, kuoritut kasvikset. Paahda sipulia mieluiten ilman rasvaa tilavassa paistinpannussa tai paistokasarissa muutama minuutti. Lisää sienet ja jatka kypsentämistä pari minuuttia. Sekoita joukkoon kasvikset ja soijarouhe. Kaada päälle tomaattimurska ja vettä sen verran, että saat löysän kastikkeen. Keitä hiljalleen noin 5 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä. Kastikkeen tulee olla löysää. Tuoreita kasviksia kannattaa hauduttaa 10 minuuttia.

Valmista juustokastike. Mittaa vesi ja jauhot kattilaan. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Keitä miedolla lämmöllä pari minuuttia. Sekoita joukkoon sulatejuusto ja mausteet. Jos käytät maustettua sulatejuustoa, lisää mausteita varoen.
Voitele laakea ja melko korkealaitainen uunivuoka kevyesti öljyllä.

Levitä pohjalle ohut kerros kasviskastiketta. Asettele päälle lasagnelevyjä vieri viereen. Kaada levyille puolet kastikkeesta. Kerrostele vuoka täyteen. Päällimmäiseksi tulee lasagnelevyjä. Kaada lopuksi vuokaan juustokastike ja levitä se peittämään lasagnelevyt.

Nosta vuoka 175-asteiseen uuniin ja kypsennä noin 30 minuuttia. Ripottele pinnalle juustoa ja jatka kypsennystä vielä noin 10 minuuttia eli kunnes juusto sulanut ja saanut vähän väriä. Anna lasagnen levätä noin 20 minuuttia ennen tarjoamista.

Sienitäytteinen punajuurimureke
(6 annosta)
Jauhelihavalinnalla saa säädeltyä murekkeen rasvaisuutta. Tähän murekkeeseen käy hyvin vähärasvainen jauheliha, sillä kasvikset antavat mehevyyttä. Tarjoa murekkeen kanssa uunipaahdettuja juureksia ja lohkoperunoita. Ne kypsyvät samassa uunissa.

2 raakaa punajuurta
1 peruna
1 porkkana
1 sipuli
1 kananmuna
1 tl suolaa
0,5 tl jauhettua valko- tai mustapippuria
1 tl kuivattua rosmariinia
400–500 g jauhelihaa

Täyte
200 g herkkusieniä
1 sipuli
0,5 tl suolaa
0,25 tl rouhittua mustapippuria
1 rkl vehnäjauhoja

Kuori ja raasta kasvikset. Sekoita raasteen joukkoon muna ja mausteet sekä lopuksi jauheliha. Taputtele seos leivinpaperin päälle paksuksi levyksi.

Valmista täyte. Viipaloi sienet ja silppua sipuli. Tuoreiden sienien tilalla voit hyvin käyttää noin 2 desilitraa säilöttyjä. Paista sieniä ja sipulia pannulla, kunnes sienistä alkaa irrota nestettä. Mausta seos ja ripottele sekaan jauhot. Sekoita tasaiseksi.

Levitä sienitäyte jauhelihalevyn keskelle ja ummista mureke. Nosta mureke papereineen uuni- tai leipävuokaan. Paista mureketta 200 asteessa noin 35 minuuttia.

Gluteeniton: jätä vehnäjauhot täytteestä pois tai korvaa ne gluteenittomalla jauhoseoksella.

Keväiset kalapihvit
(n. 24 kpl)
400–500 g kalaa fileenä
2 raakaa perunaa
1 sipuli
1 dl vehnäjauhoja
2 rkl perunajauhoja
2 kananmunaa
1 tl suolaa
0,25 tl jauhettua valkopippuria
2 tl kuivattua timjamia
150 g pakastepinaattia sulatettuna
1 dl maitoa tai vettä
Paistamiseen: öljyä tai juoksevaa margariinia

Poista kalasta isoimmat ruodot ja jauha kala. Raasta kuoritut perunat ja sipuli hienoksi raasteeksi. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi. Nestettä tulee olla sen verran, että saat lusikoitavan seoksen. Paista koepala ja maista. Lisää tarvittaessa mausteita. Laita reilu ruokalusikallinen seosta joka lettupannun koloon, levitä tasaiseksi ja paista miedolla lämmöllä molemmin puolin kullanruskeiksi.

Pidä valmiit pihvit lämpimänä folion alla.
Tarjoa kalapihvit salaatin ja esimerkiksi juuresmuusin kanssa. Valmista muusi tavalliseen tapaan, mutta korvaa osa perunoista porkkanalla sekä palsternakalla, lantulla tai sellerillä.
Muunnos: Käytä pakastepinaatin sijaan vastaava määrä tuoretta, silputtua pinaattia tai silppua murekeseokseen ruukullinen rucolaa ja kourallinen tuoretta basilikaa.

Vinkki: Voit tehdä seoksesta myös kalamurekkeen. Levitä kalaseos leivinpaperilla vuorattuun, noin reilun litran vetoiseen pitkänomaiseen vuokaan. Peitä vuoka foliolla. Kypsennä kalamureke 200 asteessa uunissa vesihauteessa noin tunti. Mureke on kypsää, kun se irtoaa vuoan reunoilta.

Gluteeniton: korvaa vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella.
Laktoositon: käytä nesteenä vettä.

Mustaherukkavaahto
Vanha kunnon piimähyytelö on raikas ja kevyt jälkiruoka. Kaikki tosin eivät ole ihastuneita piimään, joten heille tämä herkku kannattaa tarjota toisella nimellä. Käytä mustaherukoiden tilalla niitä marjoja, joita pakastimestasi löytyy. Sokeria marjojen makeuden mukaan.

4 liivatelehteä
1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
3 dl piimää
1–2 dl mustaherukoita
1–2 rkl sokeria
(2 rkl silputtua sitruunamelissaa, minttua tai kanelibasilikaa)
2 rkl mehutiivistettä

Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi ja sekoita joukkoon piimä. Survo mustaherukat kevyesti. Jätä jokunen kokonainen marja koristeeksi.
Sekoita marjat piimäseokseen ja makeuta sokerilla. Halutessasi voit maustaa seoksen silputulla yrtillä.

Kuumenna mehutiiviste höyryävän kuumaksi. Purista liivatteista vesi ja sekoita liivatteet mehun joukkoon. Kaada liivateliuos ohuena nauhana mustaherukka-piimäseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen. Tarkista makeus ja jaa seos annosmaljoihin tai laseihin. Anna hyytyä pari tuntia jääkaapissa. Koristele marjoilla ja yrtinlehdillä.

Vinkki: Jos haluat kumottavat hyytelöt, käytä ohjeeseen 6 liivatelehteä.
Laktoositon: käytä kauravaniljakastiketta ja laktoositonta piimää.

Näppärä murupiirakka
Yllätysvieraille, päiväkahvin tai iltateen seuraksi kaipaa joskus pientä makeaa. Tässä yksi nopeasti valmistettava piirakka.

2 kypsää perunaa
tai 1,5 dl pakastettua perunasoseainesta
75 g rasiamargariinia tai voita
0,75 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 kananmuna

Täyte:
n. 0,5 l pakastemarjoja
3 rkl (hillo)sokeria
(1 rkl perunajauhoja)

Kuori ja raasta perunat tai kaada kulhoon pakastettu perunasoseaines. Laita kulhoon myös jääkaappikylmä margariini, sokeri, vehnäjauhot ja leivinjauhe. Nypi ainekset sekaisin hiekkamaiseksi seokseksi. Ota seoksesta noin 1/3 erilliseen kulhoon.
Lisää muna lopputaikinaan ja sekoita tasaiseksi. Voitele piirakkavuoka (halkaisija noin 24 cm), ja levitä taikina vuoan pohjalle sekä hiukan reunoille. Käytä tarvittaessa jauhoja apuna.

Levitä marjat piirakalle ja ripottele päälle sokeri. Hillosokeri sisältää pektiiniä, joka jäähtyessään kiinteyttää marjatäytettä. Jos et käytä hillosokeria, sekoita tavallisen sokerin joukkoon perunajauhot. Ripottele lopuksi piirakan pinnalle erikseen otettu muruseos.

Paista piirakkaa 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes piirakan reunat ja murupinta ovat kullanruskeat.

Tarjoa murupiirakan kanssa vaniljakastiketta tai jäätelöä.
Laktoositon: varmista rasvan laktoosittomuus.
Gluteeniton: Korvaa vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella. Vaaleita jytte-jauhoja kannattaa laittaa vajaa 2 desilitraa.

Kaura-pähkinäkeksit
(n. 16 kpl)
Nämä laktoosittomat ja gluteenittomat keksit maistuvat kiisselin seurana tai pienenä makeana palana kahvin tai teen kanssa ja valmistuvat nopeasti. Kaurajauhojen tilalla voit hyvin käyttää vehnäjauhoja, jos keksien ei tarvitse olla gluteenittomia.

2 dl kaurahiutaleita
0,5 dl kauraleseitä
0,5 dl manteli- tai pähkinärouhetta
0,75 dl kaurajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
0,5 dl sokeria
1 kananmuna
0,5 dl juoksevaa margariinia tai öljyä
0,5 dl täysmehua (esim. omena)
(0,5 dl rusinoita)

Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Laita vajaan ruokalusikallisen kokoisia taikinanokareita leivinpaperoidulle pellille. Jätä leviämisvaraa. Paista 225 asteessa noin 7 minuuttia, kunnes keksien reunat ovat saaneet väriä. Anna jäähtyä ennen paperista irrottamista.



Teksti : Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta