Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kuva Topi Pakarinen

NUMERO 3
19.3.2008

Pääkirjoitus
Muutos: Väärin ajatteleminen muuttaa maailmaa
Asenne: Avoimena ajan haasteisiin
Intohimo: Tuoksujako takanasi
Puutarha: Mielessä väikkyy kesä
Kivikko kukkii
Viiniä omasta köynnöksestä
Syreenin paluu
Vihannestarhan hurmurit
Työn äärellä: Luonto versoo mielikuvia maljakoihin
Ruoka: Ikkunallakin vihertää
Kansainvälisyys: Pullaa ja punamultaa
Rakennusperinne: Kainuulainen korpikartano
Kodin Pellervon käsityöt: Reilut räsymatot
Tehdas: Syliin sopivia tynnyreitä
Käännekohtia: Rohkeutta uskoa parempaan
Liikunta: Tie kutsuu kulkijaa
Terveys: Yhdet jalat kaiken ikää

Toistuvat:
Asiasta toiseen
Koti maalla
Elämäntilanteita
Omalääkäri
Unto Uneksija
Ristikko
Papin päiväkirja

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 17.4. ja Maatilan Pellervo 3.4.2008.



Iso  Kalenteri 2008 sisältyy Pellervon tilaukseen.


Ikkunallakin vihertää


Pieni ryytimaa tuottaa runsaasti iloa. Se rikastaa ruokia ja leipomuksia, ja vehreydellään se valaisee orastavan kevään tietä.

Jos haluat ryytimaan ikkunalaudalle, saat sen ostamalla kaupan vihannesosastolta ruukkuyrttejä. Istuta ne isompiin astioihin, hyvään kukkamultaan. Katso että kasvien juuret ovat valkoiset eikä taimissa näy hometta tai kuivuneita lehtiä. Leikkaa muoviruukut varovasti halki ja irrota paakku juuria vahingoittamatta. Liian pienessä ruukussa yrtti kasvattaa vain rentoja varsia ja nuukahtaa helposti. Latvo kasveja istutuksen jälkeen matalammiksi ja valmista erilaisia yrttiherkkuja.

Toki yrtit säilyvät jonkin aikaa myyntiruukuissaankin. Laita yrtti ruukkuineen esimerkiksi juomalasiin tai kokoa muutamasta yrtistä asetelma sopivaan kulhoon. Huolehdi riittävästä kastelusta, mutta varo liikakastelua. Voit myös leikata yrtit varsineen kasvatusruukusta ja säilyttää vesilasissa tai pienessä maljakossa leikkokukkien tapaan. Basilika alkaa helposti kasvattaa juuria, joten saat pienen basilikaviljelmän, kun istutat muutaman juurtuneen oksan sopivaan ruukkuun.

Valoisalla etelä-ikkunalla voit yrittää kasvattaa yrttejä siemenistä jo maaliskuussa. Kylvä siemenet kostutettuun multaan reiluun astiaan. Itämistä nopeuttaa rei’itetty muovi tai harsokangas. Muista huolehtia kostutuksesta. Merkitse ruukkuihin kasvilaji, varmuuden vuoksi. Kun sirkkalehdet ovat avautuneet, siirrä taimet varovasti lehdistä nostaen esimerkiksi turveruukkuihin, 3–6 tainta / ruukku. Taimet voit nostaa myöhemmin keväällä lämpiminä päivinä parvekkeelle tai pihalle. Helpoimmat siemenestä kasvatettavat ovat rakuuna, sitruunamelissa, persilja, meirami, kynteli, tilli ja timjami. Hiukan vaativampia ovat rosmariini, basilika ja laventeli.

Versoilla ja iduilla saat keväisiin ruokiin raikkautta ja lisävitamiineja, ja lapsille riittää kasvustossa seuraamista. Herneen- ja auringonkukanversot on helppo kasvattaa. Levitä yön yli liotettuja kuivattuja herneitä (ihan tavalliset soppaherneet käyvät) tai kuorellisia auringonkukansiemeniä laakeaan astiaan hiekkapitoisen, kostean mullan päälle. Peitä astia kelmulla, rei’itä kelmu ja nosta pimeään pariksi päiväksi. Muista suihkauttaa kylvöstä vedellä joka päivä. Kun ituja alkaa näkyä, nosta idätys valoisalle ikkunalaudalle. Poista kelmu ja pidä kylvös tasaisen kosteana. Kun auringonkukan sirkkalehdet ovat avautuneet, voit alkaa sadonkorjuun. Herneenversot voit syödä milloin maltat, mutta viimeistään 10–15 cm pitkinä.

Herkullinen vihannes- eli voileipäkrassi on nopea kasvatettava. Leivitä ohut kerros siemeniä kostean mullan tai talouspaperin päälle. Rei’itetty kelmu nopeuttaa itämistä. Vihanneskrassi ei tarvitse edes pimeää jasaat muutamassa päivässä vihreää leivän päälle sekä mausteeksi salaatteihin. Maku kitkeröityy helposti mitä pidemmäksi ja vanhemmaksi vihanneskrassi tulee, joten korjaa satoa saksilla leikkaamalla heti kun pystyt. Kokeile versottaa myös retiisiä, retikkaa tai sinappia.

Maistuisivatko sipulin versot? Laita sipuli juomalasiin, jonka pohjalla on hiukan vettä. Sipuli saa koskettaa vettä vain aavistuksen, ettei se mätäne. Parin päivän kuluttua sipulista työntyy versoja, joita voit käyttää ruohosipulin tapaan. Valkosipulin versoja saat, kun työnnät valkosipulin kynsiä vieri viereen matalaan astiaan kosteaan multaan. Neljän viiden päivän kuluttua pääset jo sadonkorjuuseen. Rei’itetty muovi ja pimeys nopeuttavat versomista.

Vehnän- ja rukiinjyvät ovat maukkaita idätyksen jälkeen, ne ovat myös varsinaisia vitamiinipommeja. Liota kourallinen vehnänjyviä isosuisessa lasipurkissa yön yli, kaada vesi pois ja laita purkki alassuin siivilään. Kostuta jyviä tarvittaessa kerran pari päivässä. Kun idut ovat 0,5–3 cm pitkiä nosta ne ikkunalle, jotta niihin syntyy lehtivihreää, toki ne voi syödä ilman vihreyttäkin. Käytä viljan ituja salaateissa ja muissa ruuissa, tuorepuuroissa ja vaikka marjarahkassa. Yli-itäneet jyvät voit ripotella kosteaan multaan ja kasvattaa oraaksi. Orassilppu maistuu salaateissa, jogurtissa ja juomissa. Muita hyviä idätettäviä ovat sinimailanen (alfa alfa), mungpapu, sarviapila ja linssit. Niitä kannattaa huuhdella idätyksen aikana pari kolme kertaa päivässä.

 

Yrttituorejuusto
Tuorejuustoa on helppo tehdä itse. Kun sekoitat mukaan hiukan rypsiöljyä makua pehmentämään, saat näppärästi hyviä rasvahappoja.
1 l piimää tai maustamatonta jogurttia
1 dl silputtuja yrttejä (esim. basilikaa,
timjamia, oreganoa, meiramia)
2 rkl (kylmäpuristettua) rypsiöljyä
(ripaus suolaa ja pippuria)

Kaada jogurtti tai piimä kattilaan ja kuumenna varovasti lähes kiehumispisteeseen, jolloin jogurtti alkaa kokkaroitua ja hera erottua. Kaada seos harsokankaalla vuorattuun siivilään. Anna valua, kunnes siivilään jäänyt massa on mielestäsi sopivan paksua (aikaa menee noin 3–5 tuntia). Kumoa juustomassa kulhoon, sekoita mukaan yrtit ja öljy sekä halutessasi hiukan suolaa ja pippuria.
Levite säilyy jääkaapissa viikon verran.

 

Yrttisämpylät
Juuston hera kannattaa käyttää herkullisiin sämpylöihin. Ohjeesta saa 16–20 kpl.
5 dl juuston heraa + vettä tai maitoa
50 g (1 pkt) tuorehiivaa
n. 6 dl rouheisia sämpyläjauhoja
n. 6 dl hiivaleipäjauhoja
1 rkl pellavansiemeniä
1 rkl seesaminsiemeniä
0,5 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
tai idätettyjä vehnänjyviä
0,5 tl suolaa
2 rkl rypsiöljyä
0,5–1 dl silputtuja yrttejä (basilikaa, rakuunaa, timjamia)

Sekoita hiiva nesteeseen, lisää hiivanesteen joukkoon n. 4 dl jauhoja sekä siemenet. Sekoita paksuksi velliksi. Peitä taikinakulho liinalla, anna seistä noin 15 minuuttia. Kun velli kuplii kevyesti, lisää suola, öljy, yrttisilppu ja melkein kaikki loput jauhot. Vaivaa taikina tasaiseksi. Lisää tarvittaessa jauhoja. Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja vaivaa tasaiseksi. Jaa taikina puoliksi ja leivo tangot, leikkaa ne 8–10 osaan. Pyörittele sämpylät, nosta leivinpaperoidulle pellille, taputtele matalammiksi ja anna kohota liinalla peitettynä puolisen tuntia. Paista sämpylöitä 225-asteisen uunin keskitasolla 10–12 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskeita.

 

Salviakalkkunaa
Näiden kalkkunapihvien esikuvana on italialainen pihvi saltimbocca. Kotoisen version voi hyvin valmistaa saunapalvitai keittokinkusta. Viikonlopun herkku syntyy, kun käytät ilmakuivattua kinkkua. Ole suolan kanssa varovainen, ilmakuivattu kinkku ei kaipaa suolaa lainkaan.
4 maustamatonta kalkkunan- tai broilerin fi leepihviä
n. 25 g yrteillä maustettua tuorejuustoa
0,5 tl rouhittua pippuria
(suolaa)
8 salvianlehteä
4–8 viipaletta ilmakuivattua kinkkua tai keittokinkkua
4–8 salvianlehteä
n. 2 dl vettä

Nuiji fi leepihvit kevyesti ohuemmiksi. Levitä pihveille tuorejuusto, ripottele päälle pippuria ja laita kullekin pihville kaksi salvianlehteä sekä viipale kinkkua, jos haluat. Taita pihvit kahtia ja kiepauta ympärille kinkkuviipaleet, sulje nyytit cocktailtikulla.
Ruskista pihvit pannussa nopeasti kummaltakin puolelta paina pihveille salvianlehdet. Kaada pannuun vesi ja hauduta pihvit kannen alla miedolla lämmöllä kypsiksi (noin 15 minuuttia). Koristele pihvit ennen tarjoamista tuoreilla salvianlehdillä. Haudutusliemestä saat kastikkeen, jonka voit voit saostaa vaalealla suuruksella.

 

Nopea yrttinen juusto-pinaattipasta
250 g tummaa kierrepastaa, esim. ruispastaa
100–150 g tuoretta tai pakastettua pinaattia
3–4 dl vettä tai mietoa kasvislientä
100 g kevytsulatejuustoa (maustettua tai maustamatonta)
ripaus chiliä
0,25 tl rouhittua mustapippuria
200 g raejuustoa
(suolaa)
1 dl silputtuja yrttejä (esim. basilikaa, ruohosipulia ja hiukan timjamia)

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi, valuta ja pidä lämpimänä. Pehmennä revityt pinaatinlehdet kattilassa ja kaada päälle neste. Laita ensin vähän nestettä ja lisää tarvittaessa. Kuumenna kiehuvaksi ja sekoita joukkoon sulatejuusto, mausta chilillä ja pippurilla. Ota kattila liedeltä, lisää raejuusto ja silputut yrtit. Sekoittele tasaiseksi ja kaada pastan päälle. Nostele pastaa kahden lusikan avulla, jotta kastike levittyy tasaisesti ja tarttuu pastan pintaan. Ripottele pinnalle tuoretta basilikaa. Tarjoa vihreän salaatin kanssa.

Vinkki: saat ruokaisamman kastikkeen, kun sekoitat siihen suikaloitua kypsää lihaa tai kalaa.

 

Yrtti-munakastike
Munakastike on herkullinen ja maukas kalan ja kalamurekkeen kanssa. Yrttinen versio sopii hyvin myös kasvispihveille sekä broilerin tai kalkkunan seuraan.

2 oksaa timjamia
1 oksa meiramia
4–5 rosmariinin neulasta
muutama basilikanlehti
4 dl vettä
0,5 dl silputtua ruoho- tai kevätsipulia
tai purjoa
0,5 tl suolaa
0,25 tl rouhittua pippuria
1 dl vettä
0,5 dl vehnäjauhoja
2–3 kovaksi keitettyä kananmunaa
1 dl silputtuja tuoreita yrttejä

Laita yrttioksat, rosmariini ja revityt basilikalehdet veden kanssa kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 5 minuuttia. Poista yrttioksat. Pane sipuli, suola ja pippuri kattilaan liemen joukkoon. Sekoita vesi ja jauhot tasaiseksi velliksi ja kaada ohuena nauhana koko ajan sekoittaen yrttiliemeen. Keitä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia välillä sekoittaen. Kuori ja silppua munat. Sekoita munamurska ja yrtit kastikkeeseen.
Vinkki: jos haluat samettisemman kastikkeen, sekoita vehnäjauhot desiin ruokakermaa. Gluteeniton: käytä suurustamiseen gluteenittomia jauhoja.

 

Keväinen kasviskeitto
1 pieni purjo
2 perunaa
pala (50 g) lanttua
pala (50 g) selleriä
pieni palsternakka tai juuripersiljaa
(0,5 dl härkäpapurouhetta tai vihreitä linssejä)
100 g tuoreita sieniä tai 1 dl pakastettuja sieniä
2 tl öljyä
9 dl vettä
n. 0,5 dl soijakastiketta
2 rkl makeaa chilikastiketta
0,25 tl rouhittua mustapippuria
1–2 dl yrttejä ja versoja silputtuna
pari kourallista ituja

Halkaise purjo, huuhtele lehtien välit ja suikaloi. Kuori perunat, porkkana, lanttu, selleri ja palsternakka, leikkaa suikaleiksi tai pieniksi kuutioiksi. Jos käytät papurouhetta tai linssejä, laita ne desilitraan vettä likoamaan (noin 5 minuutiksi). Leikkaa tarvittaessa sienet pienemmiksi. Kuullota sieniä pari minuuttia öljyssä, lisää kasvikset ja jatka kuullottamista muutama minuutti. Kaada päälle vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita mukaan hernerouhe tai linssit vesineen. Keitä noin 15 minuuttia kunnes kasvikset ovat kypsiä. Mausta liemi soijalla, chilikastikkeella ja pippurilla. Chilikastikkeen sijasta voit laittaa ripauksen chilijauhetta tai jättää chilin pois. Ripottele keiton pinnalle yrttisilppu jaidut juuri ennen tarjoilua. Jos keitto tuntuu liian keveältä sellaisenaan, leivo seuraksi suolaiset muffi nit. Ne valmistuvat näppärästi myös yllätysvieraille tai iltateelle.

 

Ruokaisat maissi-yrttimuffinit
6–8 isoa tai 12 pienempää
2 kananmunaa
0,5 dl öljyä
2,5 dl maitoa
75–100 g keittokinkkua tms.
0,5–1 dl silputtuja tuoreita yrttejä ja versoja
200 g pakastemaissia
0,5 tl suolaa
2 dl karkeita maissijauhoja (polenta)
4 dl hiivaleipä- tai vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
(Pinnalle: seesaminsiemeniä)

Riko munat kulhoon, sekoita mukaan öljy ja maito. Suikaloi kinkku. Lisää suikaleet yrttien ja kohmeisten maissien sekä suolan kanssa maitoseokseen. Mittaa päälle jauhot ja leivinjauhe. Sekoita nopeasti taikinaksi. Jaa taikina muffi nipellin koloihin tai paperisiin vuokiin ja paista uunissa keskimmäisellä ritilätasolla. Pienet muffinit 200 asteessa noin 20 minuuttia, isot 175 asteessa noin 30 minuuttia eli kunnes pinta on kauniin ruskea ja muffi nit alkavat irrota vuokien reunoilta. Jäähdytä hetki ja nosta tarjolle.
Vinkki: korvaa maissi hienoksi raastetulla porkkanalla. Maidoton: korvaa maito vedellä tai sopivalla maitojuomalla.
Gluteeniton: käytä hiivaleipäjauhojen tilalla 1 dl tummia jyttejauhoja + 2 dltummia gluteenittomia jauhoja.

 

Minttu-appelsiinilotta
Näyttävä, mutta helppo jälkiruoka syntyy appelsiinista ja tuorejuustosta. Jos et halua askarrella kumottavia annosmaljoja,paloittele appelsiinit ja sekoita ne juustoseokseen. Laita seos tarjoilukulhoon ja anna viilentyä hetki jääkaapissa. Mintun sijaan voit käyttää kanelibasilikaa.
2–3 appelsiinia
1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
200 g maustettua (esim. sitruuna-) tai maustamatonta tuorejuustoa
0,5 dl silputtua minttua, piparminttua tai sitruunamelissaa
(sokeria)

Kuori appelsiinit. Katso että valkoista kuoriosaa on mahdollisimman vähän appelsiinin pinnassa. Leikkaa appelsiineista viipaleita ja vuoraa neljä annoskulhoa appelsiiniviipaleilla. Pilko loppuappelsiinit pieneksi. Vatkaa vaniljakastike kovaksi vaahdoksi, sekoita mukaan tuorejuusto ja appelsiinisilppu,mausta minttusilpulla ja halutessasi sokerilla. Lusikoi seos appelsiiniviipaleiden päälle kulhoihin ja nosta jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi. Kumoa appelsiinilotat tarjoilulautasille, koristele mintunlehdillä.
Vinkki: saat herkusta kevyemmän, kun korvaat puolet juustosta maitorahkalla.

 

Pumpulikakku
Helppo, herkullinen pumpulikakku tunnetaan myös perunajauhokakkuna. Uutta makua saat lisäämällä taikinaan joukkoon 0,5 dl silputtua minttua, sitruunamelissaa, sitruuna- tai kanelibasilikaa. Gluteenittomana kakku sopii moneen kahvipöytään; muista jauhottaa vuoka gluteenittomilla jauhoilla! Maidoton versio syntyy, kun käytät maidotonta rasiamargariinia, tosin rasvaa täytyy olla vähintään 60 %.
Kakku maistuu sellaisenaan kahvin tai teen kanssa. Oiva jälkiruoka kootaan kakusta, nopeasti kuumennetuista pakastemarjoista ja jäätelöstä.
3 kananmunaa
2,5 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
3,5 dl perunajauhoja
200 g margariinia

Voitele ja jauhota reilun litran vetoinen rengasvuoka hyvin. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi munavaahtoon. Vatkaa tasaiseksi. Sulata ja kiehauta rasva, lisää se heti ohuena nauhana taikinaan koko ajan hyvin vatkaten. Jos käytät 60 % rasvaa sisältävää margariinia, vatkaa todella huolellisesti. Muuten taikinaan syntyy rasvan sisältämän veden vuoksi kovia klimppejä paistovaiheessa. Kaada taikina vuokaan. Paista kakkua uunin alimmalla ritilätasolla noin 50 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea ja kakku alkaa irrota vuoan reunoista. Jäähdytä haaleaksi, kumoa tarjoiluvadille. Kakku säilyy mehevänä muutaman päivän.


Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta