Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva Leena Nurmi.

NUMERO 3
17.3.2011


PÄÄKIRJOITUS

KYLÄ: Piirivuori pyörii jo kohti kesää

POLIISIMIES: Puolustuskyvyttömien puolesta puhuja

ELÄKKEET: Tasaraha joka iikalle

ERÄMATKAILU: Juoksua lumpeenlehdillä

LUKIJAMATKA: Islannin ihmeitä

MAISEMA Kuusamon komeat kanjonit

YRITYS: Pässinpökkimää isältä pojalle

VALINTA: Tiitus täällä!

TERVEYS:
Kuntoutuksen kova pudotuspeli
Taistelu äidin puolesta
Kun kilpirauhanen oireilee

PERUSKORJAUS: Ammattilainen asialla

ASUMINEN: Koti on koti

PUUTARHA:
Jalo harrastus palkitsee
Kaunottaret tulevat taas
Pohjoisen oloihin

RUOKA: Pääsiäistä meiltä ja muualta

KÄSITYÖT
Nyt neulotaan!
Tähteistä tehty
Narusta on moneksi

TEKSTIILITAITEILIJA: Kuin hengitys käy työ yhä

KAUPPIAS: Lankakaupan Lennu

HARRASTUS: Pienestä pitäen

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Elämäntilanteita
Koti maalla
Uuden edessä
Ristikko
Papin päiväkirja

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 21.4. ja Maatilan Pellervo 7.4.2011.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.


Pääsiäistä meiltä ja muualta


Pyhäpäivinä on aikaa nauttia ateriasta. Kananmunat, lammas ja rahka kuuluvat monessa ruokakulttuurissa pääsiäiseen.

Pirteä hernesosekeitto

Piparjuurella maustetun tuorejuuston sijaan käy myös yrttinen vaihtoehto. Silloin keiton voi maustaa nokareella piparjuuritahnaa tai raastetulla piparjuurella maun mukaan.
4 annosta
1 iso peruna (jauhoinen lajike)
1 sipuli
8–9 dl kasvislientä
400 g pakasteherneitä
n. 100 g piparjuurella maustettua tuorejuustoa
1 tl sitruunamehua
0,25 tl jauhettua valkopippuria
4 viipaletta ilmakuivattua kinkkua
herneenversoja
Kuori peruna ja sipuli, silppua ne.
Kuumenna kasvisliemi kattilassa, sekoita mukaan perunat ja sipuli. Keitä miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia.
Lisää jäiset herneet. Jatka keittämistä n. 15 minuuttia, kunnes ainekset ovat pehmenneet.
Soseuta ja mausta keitto tuorejuustolla, sitruunamehulla ja pippurilla. Lisää nestettä, jos keitto tuntuu liian paksulta.
Kuumenna kinkkuviipaleet pannulla ilman rasvaa, kunnes ne kuivuvat rapeiksi.
Jaa keitto lautasille. Murustele kinkku pinnalle. Koristele herneenversoilla ja nosta tarjolle aterian alkuun esimerkiksi rapeiden juustokeksien kanssa.

Rapeat juustokeksit

n. 20 kpl
150 g voita
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
100 g (n. 2 dl) juustoraastetta (esim. emmental)
(kylmää vettä)
Nypi voi, jauhot ja juustoraaste sekaisin. Jos taikina tuntuu liian kuivalta, lisää tilkka vettä. Vältä vaivaamista. Kääri taikina kelmuun ja anna jähmettyä jääkaapissa n. tunti.
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Kauli kevyesti jauhotetulla alustalla noin 1 cm paksuksi levyksi ja leikkaa haluamasi mallisiksi kekseiksi. Nosta leivinpaperoidulle pellille ja paista uunin keskiosassa n. 7 minuuttia, kunnes keksit ovat kullanruskeita.
Tarjoa keiton tai salaatin kanssa. Maistuvat myös tuorejuustolla sipaistuina iltateellä.

Paidákia
lampaankyljykset kreikkalaisittain

Kyljysrivin sijaan ruuan voi valmistaa lampaan tai karitsankyljyksistä. Niitä varataan 2–4 syöjää kohti riippuen kyljyksen lihaisuudesta. Kyljyksien kypsymisaika on lyhyempi kuin kyljysrivin.
4–6 annosta
n. 1 kg karitsan tai lampaankyljysriviä
2 rkl (oliivi)öljyä
1 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
5 valkosipulinkynttä
2 sitruunaa
2 oksaa rosmariinia
6 oksaa oreganoa
Kuumenna öljy tilavalla pannulla ja ruskista kyljykset nopeasti. Nosta uunivuokaan. Ripottele lihalle suola ja pippuri.
Kuori valkosipulinkynnet ja paloittele ne muutamaan osaan. Laita ne yrttien kanssa lihalle.
Pese sitruunat hyvin. Raasta toisen sitruunan keltainen kuoriosa lihalle ja purista mehu lihalle. Leikkaa toinen sitruuna lohkoiksi ja asettele vuokaan lihan viereen ja päälle.
Kypsennä 150 asteisessa uunissa n. 20 minuuttia, kunnes lihan sisälämpötila on 55 °C.
Ota lihat uunista ja kääräise folioon tai voipaperiin vetäytymään noin 10 minuutiksi.
Tarjoa lämpimän juuressalaatin kanssa.
Lämmin juuressalaatti
4–6 perunaa
200 g lanttua
200 g palsternakkaa
100 g selleriä
4–5 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
0,5 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1 tl kuivattua oreganoa
2 (puna)sipulia
1 pss (n. 300 g) pakastettuja vihreitä papuja
1 rkl balsamiviinietikkaa
1 ruukku esim. tammenlehtisalaattia
Kuori ja paloittele kasvikset. Jos haluat kypsentää sipulit, kuori ja lohko nekin. Levitä kasvikset valkosipulia lukuun ottamatta uunipannulle. Murskaa valkosipulit kulhoon, sekoita joukkoon öljy ja mausteet. Valuta öljy kasviksille.
Kypsennä 200 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia. Kääntele muutaman kerran paiston aikana. Levitä kasvisten sekaan jäiset pavut ja jatka kypsentämistä vielä 5 minuuttia, kunnes pavutkin ovat kuumentuneet ja saaneet hiukan väriä.
Suikaloi kuoritut sipulit.
Ota kasvikset uunista ja pirskottele viinietikka kasviksille.
Levitä kasvikset revityn salaatin päälle vadille, ripottele pinnalle sipulisuikaleet ja nostele kevyesti sekaisin ennen tarjoilua.

Torta Pasqualina
italialainen pääsiäispiiras

Perinteinen italialainen pääsiäisherkku Ligurian ja Piemonten alueilla. Täytteenä voi olla latva-artisokan pohjia, pinaattia, purjoa, kukka- tai parsakaalia. Tässä piirakassa on täytteenä sekä pinaattia että parsakaalia. Pienirakeinen raejuusto sopii parhaiten, sillä se muistuttaa italialaista tuorejuustoa, ricottaa (käytä sitä, jos kaupastasi löytyy). Piirakan kuori voi olla filotaikinaa, valmista voi- tai lehtitaikinaa tai itse tehtyä rahkavoitaikinaa.
8–10 palaa
500 g valmista voi- tai lehtitaikinaa
Täyte:
400 g parsakaalia
150 g pakastettua pinaattia
1 iso sipuli
(2 valkosipulinkynttä)
1 rkl öljyä
1 rkl silputtua tuoretta oreganoa tai meiramia
1 rkl silputtua tuoretta persiljaa
6 kananmunaa
100 g voimakasta juustoraastetta (esim. parmesaani)
400–500 g raejuustoa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1 tl suolaa
(voiteluun kananmunaa)
Voitele halkaisijaltaan noin 24 cm:n irtoreunavuoka. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Leikkaa taikinasta 1/3 erilleen. Kauli isompi pala halkaisijaltaan noin 30 cm:n pyöryläksi ja nosta vuokaan. Painele pohjalle ja reunoja vasten. Taikina saa mennä reilusti reunojen yli.
Jos käytät pakastettua parsakaalia, ota se sulamaan hyvissä ajoin, samoin pinaatti.
Kuori sipuli ja valkosipulit, silppua hienoksi. Paloittele parsakaali pienemmäksi.
Kuullota sipulia öljyssä, lisää parsakaali ja pinaatti. Keitä, kunnes pannulla oleva neste on haihtunut (liian kostea täyte kostuttaa piirakan pohjaa ja se jää helposti raa’aksi).
Mausta meiramilla ja persiljalla. Anna jäähtyä.
Sekoita kulhossa 2 kananmunaa, juustoraaste, raejuusto, pippuri ja suola.
Lusikoi puolet parsakaaliseoksesta vuoan pohjalle ja levitä päälle juustoseos. Tee lusikalla täytteeseen neljä isoa koloa ja riko jokaiseen varovasti yksi muna. Peitä juustoseos varovasti lopulla parsakaaliseoksella.
Kauli lopputaikina kanneksi piirakan päälle. Taittele ja nipistele kansi ja reunat yhteen. (Voitele munalla.) Pistele kanteen haarukalla reikiä ja kypsennä uunin alimmalla ritilätasolla n tunti, kunnes piirakka on kullanruskea.
Vinkki: Reunojen ylitse menevästä taikinasta voit leikata osan pois ja tehdä piirakan pintaan esimerkiksi lehtikuvioita.

Feta-pinaattipiiraset

Jos edelliseltä aterialta ei ole jäänyt perunasosetta, valmista sose pussillisesta perunasosejauhetta tai -hiutaleita pakkauksen ohjeen mukaan. Anna soseen jäähtyä kädenlämpöiseksi.
12–15 kpl
Kuoret:
n 4 dl perunasosetta
150 g voita
4 dl täysjyvävehnäjauhoja
n. 4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
(0,5 tl suolaa)
Täyte:
150 g pakastettua pinaattia
150 g feta tai salaattijuustoa
1 pieni sipuli
6 aurinkokuivattua tomaatinpuolikasta
kourallinen tuoretta basilikaa tai 2 tl kuivattua
0,5 tl rouhittua mustapippuria
(suolaa)
Voiteluun kananmuna
Valmista ensin täyte. Ota pinaatti sulamaan hyvissä ajoin, valuta se siivilässä.
Murustele feta. Kuori ja silppua sipuli. Suikaloi tomaatit ja silppua tuore basilika. Sekoita täytteen ainekset, mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Kumoa perunasose kulhoon ja paloittele huoneenlämpöinen voi sekaan. Sekoita tasaiseksi. Lisää jauhot ja leivinjauhe, sekoita tasaiseksi taikinaksi. Jauhoja on riittävästi, kun taikina on hyvin leipoutuvaa ja irtoaa käsistä ja kulhosta. Lisää taikinaan jauhojen kanssa suola, jos muusi on suolatonta.
Kauli kuoritaikina kevyesti jauhotetulla pöydällä noin 0,5 cm paksuksi levyksi (n. 45 x 24 cm) ja leikkaa neliöiksi.
Laita reilu ruokalusikallinen täytettä joka neliölle. Sivele taikinareunat vedellä ja nosta reunat ylös kolmioksi. Nipistele kiinni ja paina ryppyreunaa hiukan alaspäin.
Nosta piiraset leivinpaperoidulle pellille, voitele munalla, jos haluat kiiltävän pinnan. Paista uunin keskiosassa n. 15 minuuttia, kunnes piiraset ovat kullanruskeita.
Vinkki: Korvaa puolet juustosta silputulla, kypsällä lampaanlihalla.

Suklaamaljat

Vaahdolla voi täyttää myös halkaistuja suklaamunia, jos murokuorien teko tuntuu hankalalta. Myslin sijaan sopivat riisimurot, kaura- tai muut hiutaleet. Täytesuklaavaahdon voi maustaa myös rommi- tai punssiaromilla.
n. 12 kpl
100 g (tummaa)suklaata
0,5 dl kermaa
1–1,5 dl mysliä
Täyte:
100 g suklaata
1 dl kermaa
1 kananmuna
(1 tl raastettua appelsiinikuorta)
Vuoraa esim. kananmunakenno tuorekelmulla kelmua syvennyksiin painellen.
Paloittele suklaa kattilaan tai kulhoon ja kaada päälle kerma. Sulata varovasti liedellä, vesihauteessa tai mikrossa välillä hämmentäen. Kun suklaa on sulanut, sekoita mukaan mysli.
Painele seos heti munakennon koloihin pohjalle ja reunoille. Koeta saada suklaakuoresta mahdollisimman ohut, jotta se on helpompi syödä.
Valmista täyte. Rouhi suklaa karkeaksi rouheeksi kulhoon. Kuumenna kerma lähes kiehuvaksi ja kaada suklaan päälle. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut. Anna jäähtyä hiukan. Vatkaa sekaan kananmuna (sekä appelsiininkuoriraaste). Nosta täyte jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.
Vaahdota täyte kuohkeaksi ja pursota tai lusikoi suklaakuorien sisään.

Pääsiäisen pupupullat

Pullataikinaohje löytyy esimerkiksi vehnäjauhopussin kyljestä. Pupuihin tarvitaan vain puolikas taikina eli nestettä 2,5 dl. Toki samalla vaivalla kannattaa pyöräyttää puolen litran taikina ja pakastaa puolet pullista myöhempää käyttöä varten tai leipoa taikinasta vaikka korvapuusteja. Nopean täytteen saa käyttämällä 2 prk valmista maustettua, esim. vaniljarahkaa. Siihen ei lisätä kermaa.
10–12 kpl
2,5 dl:n pullataikina
Täyte:
1 dl vaahtoutuvaa kermaa tai vaniljakastiketta
1 tlk maitorahkaa
1 rkl vaniljasokeria
1–2 rkl appelsiinimarmeladia
2 rkl mantelirouhetta
(0,5 dl rusinoita)
(sokeria)
Koristeeksi:
suklaanappeja, -rakeita tai suklaarusinoita
Valmista taikina ohjeen mukaan, kohota ja leivo 10–12 pitkänomaiseksi pullaksi. Kohota liinan alla, voitele kananmunalla ja paista kullanruskeiksi.
Valmista täyte.
Vatkaa kerma tai vaniljakastike kiinteäksi vaahdoksi. Sekoita mukaan maitorahka, vaniljasokeri, appelsiinimarmeladi ja mantelirouhe. Silppua rusinat, lisää täytteeseen. Tarkista makeus.
Leikkaa jäähtyneistä pullista päältä pala pois ja puolita leikatut palat pitkittäin. Niistä tulee pupun korvat.
Koverra pulliin kolo ja sekoita pullamurut täytteeseen.
Lusikoi täytettä pullille reilusti. Paina korvapalat paikoilleen ja laita suklaarakeet silmiksi.

Amerikkalainen limetti-juustokakku

Perinteisesti juustokakkuun käytetään tuorejuustoa, mutta tässä osa juustosta korvataan maitorahkalla. Limetin voi korvata sitruunalla. Kuvan kakku on valmistettu puolikkaasta annoksesta halkaisijaltaan 18 cm:n kokoisessa vuoassa.
Pohja:
200 g Digestive-keksejä
100 g voita
Täyte:
1prk (n. 300 g) limetti- tai sitruunatahnaa (lime/lemoncurd)
1 tlk (250 g) maitorahkaa
2 prk (a 200 g) maustamatonta tuorejuustoa
n. 0,5 dl sokeria
2 rkl maissitärkkelystä tai perunajauhoja
2 limettiä
4 kananmunaa
Pinnalle:
200 g ranskankermaa
(limettiviipaleita, pääsiäismakeisia, sitruunamelissanlehtiä)
Vuoraa irtopohjaisen kakkuvuoan (halkaisija n. 26cm) pohja leivinpaperilla. Voitele vuoan reunat kevyesti.
Sulata voi. Murskaa keksit ja sekoita mukaan hiukan jäähtynyt rasva. Painele keksiseos tiiviisti kakkuvuoan pohjalle ja vähän reunoillekin.
Lusikoi 2/3 limettitahnasta isoon kulhoon, kumoa päälle maitorahka, juusto, sokeri ja maissitärkkelys.
Pese limetit hyvin. Raasta vihreää kuoriosaa n. ruokalusikallinen ainesten sekaan kulhoon. Purista limeteistä mehu ja kaada kuoriraasteen päälle.
Erota munista valkuaiset ja keltuaiset. Laita valkuaiset kuivaan, puhtaaseen kulhoon ja keltuaiset juustoseokseen.
Vaahdota valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi.
Vatkaa sen jälkeen juustoseos kuohkeaksi (näin vatkainta ei tarvitse puhdistaa välillä). Tarkista täyteen makeus.
Kääntele valkuaisvaahto juustoseokseen, kaada se kakkuvuokaan keksipohjan päälle.
Kypsennä 175 asteisessa uunissa n. 50 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja alkanut saada väriä.
Anna kakun jäähtyä huoneenlämmössä; rakenne pysyy pehmeämpänä.
Sekoita loppu limettitahna ranskankermaan. Levitä seos jäähtyneelle kakulle (koristele esim. limettiviipaleilla).

Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta