Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva Leena Nurmi.

NUMERO 3
17.3.2011


PÄÄKIRJOITUS

KYLÄ: Piirivuori pyörii jo kohti kesää

POLIISIMIES: Puolustuskyvyttömien puolesta puhuja

ELÄKKEET: Tasaraha joka iikalle

ERÄMATKAILU: Juoksua lumpeenlehdillä

LUKIJAMATKA: Islannin ihmeitä

MAISEMA Kuusamon komeat kanjonit

YRITYS: Pässinpökkimää isältä pojalle

VALINTA: Tiitus täällä!

TERVEYS:
Kuntoutuksen kova pudotuspeli
Taistelu äidin puolesta
Kun kilpirauhanen oireilee

PERUSKORJAUS: Ammattilainen asialla

ASUMINEN: Koti on koti

PUUTARHA:
Jalo harrastus palkitsee
Kaunottaret tulevat taas
Pohjoisen oloihin

RUOKA: Pääsiäistä meiltä ja muualta

KÄSITYÖT
Nyt neulotaan!
Tähteistä tehty
Narusta on moneksi

TEKSTIILITAITEILIJA: Kuin hengitys käy työ yhä

KAUPPIAS: Lankakaupan Lennu

HARRASTUS: Pienestä pitäen

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Elämäntilanteita
Koti maalla
Uuden edessä
Ristikko
Papin päiväkirja

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 21.4. ja Maatilan Pellervo 7.4.2011.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.


Punaposkia pohjoisen oloihin


Karstulassa sijaitseva Rajalan taimisto tuottaa hedelmäpuiden taimia Keski- ja Pohjois-Suomen tarpeisiin. Ulla ja Timo Viertamon lisäämistä lajikkeista kestävimmät menestyvät Rovaniemen korkeudella asti.


Ruvenkestävä "Särsö" on menestyneimpiä omenalajikkeita Karstulassa. Kuva Leena Nurmi

Karstula on Keski-Suomen luoteisosassa, noin 100 kilometriä Jyväskylästä luoteeseen. Paikkakunta kuuluu V-menestymis-vyöhykkeeseen, jossa talven ankaruus usein koettelee puutarhakasveja, erityisesti hedelmäpuita.
Karstulan kuntarajan pohjoisreunalla sijaitsee kaunis Kimingin kylä peltoineen, metsineen ja järvineen. Sinne Ulla ja Timo Viertamo perustivat 1980-luvun alussa taimiston, jossa työskentelivät maatilan pidon ohella. Timon talvitöihin kuului myös lumenaurausta ja metsätöitä.
Pari vuotta sitten Ulla ja Timo luopuivat lehmistä ja ryhtyivät kokopäiväisiksi taimistoviljelijöiksi. Pariskunta tapasi toisensa ollessaan töissä Ahosen taimistolla, joka myös on Karstulassa.
Rajalan taimistosta lähtee vuosittain 2 500–4 000 hedelmäpuun tainta istutettaviksi etenkin pohjoisen puutarhoihin, kuten Oulun seudulle, mutta myös Rovaniemelle, Kemijärvelle ja jopa Sallaan asti. Timo Viertamo korostaa pienilmaston ja sopivan kasvualustan merkitystä hedelmäpuiden kestävyydelle mitä pohjoisemmaksi mennään.
Taimistolla on lisäyksessä noin 50 kauppalajiketta, joista suurin osa omenapuita. Luumu-, päärynä- ja kirsikkalajikkeita on lisäyksessä pieniä määriä.
Viertamot varttavat hedelmäpuita myös tilauksesta asiakkaiden omista lajikkeista. Perusrunkoina omenapuilla käytetään kestäviä Antonovkan siementaimia.
Myyntikuntoon pienet puun alut varttuvat astiataimina. Ne päätyvät pääosin Oulun ja Kajaanin seudun taimimyymälöihin, mutta asiakkaat voivat myös itse tehdä hankintoja Rajalan taimistolta.

Omenapuun istutus

Omenapuulle valitaan puutarhan parhain paikka: lämmin, aurinkoinen ja suojainen. Hyvä kasvualusta on ravinteikasta ja multavaa eikä pohjaveden vaivaamaa.
Keski- ja Pohjois-Suomessa omenapuut kannattaa istuttaa aina 20–30 sentin korkuiseen harjuun. Harju lämpenee keväällä nopeammin ja estää veden seisomisen juuristoalueella. Myös etelämpänä puut hyötyvät alavilla mailla tai savimaahan istutettuina kohopenkistä.
Kasvualustan tulee olla kalkittua ja peruslannoitettua. Sopiva määrä kalkkia on puoli ämpärillistä puuta kohden istutusmultaan sekoitettuna. Peruslannoitukseen voi käyttää puutarhan moniravinnelannoitetta tai kompostia, mutta kohtuullisesti. Hyvä istutuskuopan koko on läpimitaltaan 80–100 senttiä ja syvyys saman verran.
Omenapuut myydään astiataimina, joita voidaan istuttaa keväästä syksyyn. Pohjois-Suomessa taimet kannattaa kuitenkin istuttaa keväällä tai alkukesällä, jotta ne ehtivät juurtua kunnolla ennen talven tuloa.
Taimi istutetaan paakkua rikkomatta hieman syvempään kuin entinen kasvusyvyys, joka näkyy rungossa vaalean ja tumman kohdan rajana. Jalonnuskohdan tulee kuitenkin jäädä maanpinnan yläpuolelle.
Jos ruukku on täynnä juuristoa ja se on alkanut kiertyä paakun sivulle, tehdään neljälle sivulle noin kahden sentin syvyiset viillot. Tämä estää kiertymisen jatkumisen istutuksen jälkeen.

Runsaasti vettä

Istutuskuoppa täytetään reiluun puoleen väliin ja kastellaan runsaasti, 20–30 litraa puuta kohden. Kun vesi on imeytynyt, lisätään loppu istutusmulta ja tiivistetään varovasti.
Istutuksen yhteydessä omenapuun taimi tuetaan vahvalla tukiseipäällä. Se isketään maahan ennen istutusmullan lisäystä. Runko sidotaan seipääseen istutuksen jälkeen kahdesta kohdasta. Tuki saa olla paikallaan kahden kasvukauden ajan. Jatkossa taimille annetaan vettä kevään ja kesän ajan kerran viikossa 20–30 litraa puuta kohden.
Omenapuulle tehdään leikkaus keväisen istutuksen yhteydessä, mutta syksyllä istutettu puu leikataan vasta seuraavana keväänä. Leikkauksessa poistetaan mahdollinen kilpalatva, jäljelle jäänyttä latvaversoa typistetään noin kolmannes ja sivuversoja noin puolet. Sisäänpäin kasvavat versot poistetaan kokonaan. Istutusleikkauksen voi jättää myös ammattitaitoisen myyjän tehtäväksi.

Kattava lajikeluettelo Kodin Pellervossa 3/2011.

Teksti: Leena Nurmi
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta