Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Katja Harviainen

NUMERO 2
16.2.2012


Pääkirjoitus
Suuruudenhullut suunnitelmat
Työpajasta nuorten turva

TERVEYS
Oman kylän hoitokodissa
Lempeää terveydenhuoltoa
Sairaus poisti tympeät maanantait

LUKIJAMATKA
Vuonojen vietäväksi

PUUTARHA
Ruusu-muorin paratiisi
Eurajoen helmi
Kasvin paras peti
Satoisa salaatti
Nyt täällä kelpaa asua
Puurtajasta nauttivaksi naiseksi

RUOKA
Valo tulee pöytään
Pitopöytien kuningatar
Sitä saa mitä tilaa
Lampuri-teurastajan rankka arki
Jäävuori suoraan edessä!

KÄSITYÖT
Kuistille tulee kevät
Aurinkoa istuimelle
Nappaa Esteri kainaloon
Virkkaaja värkkää

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Elämäntilanteita
Koti maalla
Kirjan kannet auki
Pieniä tarinoita
Ristikko
Papin päiväkirja

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 19.4. ja Maatilan Pellervo 5.4.2012.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.


Mitäpä kansakunta historiallaan


Paikkarin torppa, Sammatti. Elias Lönnrotin synnyinkoti. Rakennettu 1800-luvulla. Kansanrunouden kerääjän ja Kalevalan kokoajan esineistöä. Suljettu 2012.

Kotkaniemi, Luumäki. Presidentti P. E. Svinhufvudin koti. Senaatin puheenjohtajana, valtionhoitajana ja pääministerinä Svinhufvud hoiti tehtäviään Kotkaniemestä. Suljettu 2012.

Kuusiston kartano, Kaarina. Rakennettu 1738, suomen vanhimpia säilyneitä puisia asuinrakennuksia. Jalkaväkirykmentin everstin virkatalo. Suljettu 2012.

Anjalan kartano, Kymijoki, Kouvola. Uusklassistinen kartanomiljöö. Ruotsin ja Venäjän välisen sodan lopettamista vaatinut Anjalan liittokirja kirjoitettiin vuonna 1788 tässä valtioiden välisen rajajoen kartanossa. Suomen valtion omistuksessa vuodesta 1907. Suljettu 2012.

Yli-Lauroselan talomuseo, Ilmajoki. Talonpoikainen mahtitalo 1800-luvulta, esineistö 1900-luvun alusta. Kymmenkunta rakennusta historiallisessa, eheässä pihapiirissä. Suljettu 2012.

Museovirasto, Helsinki. Aineellisen kulttuuriperinnön ja kulttuuriympäristön asiantuntija, palvelujen tuottaja, toimialansa kehittäjä ja viranomainen. Lamautettu 2012.

Museoviraston henkilökunta, Suomi. Pakkosäästöä 55 työvuotta. Irtisanottu 40 työntekijää 2012.


”Kansa ei ymmärrä parastaan”, tuhahti muuan kansanedustaja toimittajalle. Kuinka oikeassa hän olikaan, olihan ymmärtämätön kansa hänetkin edustajakseen valinnut!

Jos nykyisen hallituksen suunnitelma toteutuu, 336 kuntaa nitistetään noin 70:een. Muutamassa vuodessa paikantamisesta ja Suomen maantieteestä tulee tietokilpailulaji.

Missä on Perho? Kokkolassa. Missä Laihia? Vaasassa. Missä Käsivarsi? Päälaella. Missä Keitele? Iisalmessa. Missä Siikainen? Porissa. Missä Mynämäki? No se on Turuus.

Jo tehdyt kuntaliitokset ovat synnyttäneet kaupunkeja, joilla ei kaupunkirakenteen kanssa ole mitään yhteistä.

Mistä olet kotoisin? Kauhavan kaupungin Hirvijoen kaupunginosasta. Siitä samastako, missä ovat Korvenperä, Vanahakytö, Peräsarka, Häjyranta ja Alaasenvainio? Siitä.


Nykyistä valtaeliittiä ei menneisyys jaksa innostaa. Sitä ei suomalainen kulttuuriperintö kiinnosta, ja Suomen historia on sille täi tuohivirsussa. Ei se piittaa paikannimistä, ei urheiluseuroista, ei yhdistyksistä, vaikka juuri niihin kiteytyy suomalaisten identiteetti ja jostakin kotoisin oleminen. Eliitti tähyää Eurooppaan, ihan Akropoliin kukkulalle asti, ja silloin se väistämättä on Suomeen selin.

Jo on saatu läänit sekaisin, mutta vielä on edessä suurempaa. Maakuntalaulut. Kun ne pakkoliitetään Nälkämaan lauluun, on parasta sentään lainata Vaasan marssista viimeinen säepari: Niin onnehen maan pohjoisen / vie kunto työ sen poikien.

Teksti: Anna-Liisa Huhtala-Fiskars
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta