Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Katja Harviainen

NUMERO 2
16.2.2012


Pääkirjoitus
Suuruudenhullut suunnitelmat
Työpajasta nuorten turva

TERVEYS
Oman kylän hoitokodissa
Lempeää terveydenhuoltoa
Sairaus poisti tympeät maanantait

LUKIJAMATKA
Vuonojen vietäväksi

PUUTARHA
Ruusu-muorin paratiisi
Eurajoen helmi
Kasvin paras peti
Satoisa salaatti
Nyt täällä kelpaa asua
Puurtajasta nauttivaksi naiseksi

RUOKA
Valo tulee pöytään
Pitopöytien kuningatar
Sitä saa mitä tilaa
Lampuri-teurastajan rankka arki
Jäävuori suoraan edessä!

KÄSITYÖT
Kuistille tulee kevät
Aurinkoa istuimelle
Nappaa Esteri kainaloon
Virkkaaja värkkää

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Elämäntilanteita
Koti maalla
Kirjan kannet auki
Pieniä tarinoita
Ristikko
Papin päiväkirja

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 19.4. ja Maatilan Pellervo 5.4.2012.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.


Satoisa salaatti


Mizuna eli japaninkaali on mieto, ristikukkaisiin kuuluva salaattikasvi. Alkuperä juontaa Aasiaan.

Se sopii salaatin lisäksi keittoihin, muhennoksiin, munakkaisiin ja vokkiruokiin. Lehdet ovat väriltään hennonvihreät ja koristeellisen liuskaiset. Valkoiset lehtiruodit ovat rapeat.

Mizunaa myydään ruukkuvihanneksena, mutta sitä on helppo itsekin kasvattaa. Ainoa ongelma ovat kirpat, jotka voivat hetkessä syödä lehdet reikäisiksi. Tiivis harso kasvuston päällä ehkäisee tuhoja.

Mizuna kylvetään suoraan avomaalle aikaisin keväällä. Taimet harvennetaan noin 20 sentin välein. Kasvi muodostaa parinkymmenen sentin korkuisia ruusukkeita, joihin tulee lehtiä koko kesän, vaikka niitä kerättäisiinkin ahkerasti syksyyn asti. Sadon korjuuseen päästään puolentoista kuukauden kuluttua kylvöstä.

Kasvin voi katkaista kokonaan, jolloin saadaan uusi kasvusto. Kylvön voi myös uusia. Maa kannattaa pitää kosteana, sillä kuivassa mizuna alkaa helposti kukkia.

Teksti: Leena Nurmi
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta