Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Katja Harviainen

NUMERO 2
16.2.2012


Pääkirjoitus
Suuruudenhullut suunnitelmat
Työpajasta nuorten turva

TERVEYS
Oman kylän hoitokodissa
Lempeää terveydenhuoltoa
Sairaus poisti tympeät maanantait

LUKIJAMATKA
Vuonojen vietäväksi

PUUTARHA
Ruusu-muorin paratiisi
Eurajoen helmi
Kasvin paras peti
Satoisa salaatti
Nyt täällä kelpaa asua
Puurtajasta nauttivaksi naiseksi

RUOKA
Valo tulee pöytään
Pitopöytien kuningatar
Sitä saa mitä tilaa
Lampuri-teurastajan rankka arki
Jäävuori suoraan edessä!

KÄSITYÖT
Kuistille tulee kevät
Aurinkoa istuimelle
Nappaa Esteri kainaloon
Virkkaaja värkkää

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Elämäntilanteita
Koti maalla
Kirjan kannet auki
Pieniä tarinoita
Ristikko
Papin päiväkirja

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 19.4. ja Maatilan Pellervo 5.4.2012.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.


Valo tulee pöytään


Pääsiäispöytään katetaan kevään vihreää ja keltaista. Syödään salaattia, kalaa ja lammasta. Maistellaan kulitsaa, kakkua, raikasta rahkaa ja hedelmäistä herkkua.

Avokado-kikhernesalaatti

Gluteeniton versio syntyy kvinoalla, tattari- tai kaurarouheella. Kypsennä ne pakkauksen ohjeen mukaan. Kikherneiden tilalle käyvät keitetyt härkäpavut.
1 dl bulgursuurimoita
vettä
1 tlk (n. 400 g) säilöttyjä kikherneitä
1 avokado
1 (vihreä) omena
1 limetti
reilu kourallinen minttua
ruukullinen korianteria tai (silolehti)persiljaa
0,5 tl suolaa
0,25 tl rouhittua mustapippuria
(1 tl sokeria)
2 rkl öljyä
n. 70 g vuonankaalia, rucolaa tai muuta salaattia
muutama ruukkusalaatinlehti
Kypsennä bulgur pakkauksen ohjeen mukaan ja anna jäähtyä.
Huuhtele ja valuta kikherneet.
Halkaise avokado ja poista kivi. Kuori avokadonpuolikkaat ja kuutioi hedelmäliha. Kuutioi kuorittu omena. Halkaise limetti ja purista limetistä mehu. Kaada puolet mehusta omena- ja avokadokuutioille. Kumoa kikherneet sekaan.
Silppua minttu sekä persilja salaattiin. Sekoita loppuun limettimehuun suola, pippuri, (sokeri) ja öljy. Valuta seos salaatille, sekoita nostellen. Anna maustua jääkaapissa tunti tai pari.
Lisää vuonankaali, sekoita kevyesti nostellen. Koristele ruukkusalaatinlehdillä. Nosta tarjolle.

Lammasmureke ja feta-pinaattitäyte

800 g lampaan tai karitsanjauhelihaa
1 iso sipuli
2 perunaa
1 kananmuna
1 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
0,5 tl jauhettua maustepippuria
Täyte:
100 g tuoretta pinaattia tai 150 g pakastettua
200–300 g feta- tai salaattijuustoa
(4 aurinkokuivatun tomaatin puolikasta)
2 valkosipulin kynttä
ripaus muskottia
0,25 tl jauhettua valkopippuria
1 tl kuivattua minttua tai 1 rkl tuoretta minttusilppua
Silppua kuorittu sipuli ja valkosipulit. Raasta kuoritut perunat. Sekoita mausteiden kanssa jauhelihaa.
Taputtele murekeseos kevyesti öljytylle leivinpaperille lähes pellin kokoiseksi levyksi.
Suikaloi tuore pinaatti ja murustele feta sekaan (lisää silppuna aurinkokuivatut tomaatit). Kuori valosipulinkynnet ja murskaa ne pinaattiseokseen. Mausta muskottiripauksella, pippurilla ja mintulla.
Levitä pinaattiseos jauhelihalevyn toiselle reunalle, käännä jauheliha paperin avulla täytteen yli. Sulje sauma ja päädyt.
Kypsennä mureketta 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia. Mureke on kypsää, kun haarukalla pistettäessä sisältä ei tule punaista nestettä.
Kypsennä murekkeen kanssa samalla pellillä perunalohkoja, puolikkaita kelta- ja valkosipuleita. Valkosipulin maku muuttuu ihanan pähkinäiseksi uunissa paahdettuna.
Murekkeen seurana maistuu myös sitruunalla ja silputulla oreganolla maustettu perunasurvos.

Värikäs sitruunakala

Jos kuha- tai siikafileitä ei ole saatavana, käytä pakastekalaa, esim. seitiä. Sitruunaruohotahnaa löytyy isommista marketeista aasialaisten elintarvikkeitten hyllystä. Jos sitä ei ole, valuta kaloille sitruunamehua.
400–500 g kuha- tai siikafileitä
(valkosipulinkynsi)
0,25 tl jauhettua valkopippuria
1 tl suolaa
1 limetti
n. 2 rkl sitruunaruohotahnaa
1 pieni purjo
1 keltainen paprika
1/2–1 chilipalko
öljyä
2 tl hunajaa
n. 1 tl kalakastiketta (tai soijaa)
Murskaa kuorittu valkosipulinkynsi ja purista limetistä mehu. Sekoita ne pippurin ja suolan kanssa sitruunaruohotahnaan ja levitä kalafileille. Anna maustua 15 minuuttia.
Huuhtele ja suikaloi purjo, puhdistettu paprika ja chili. Kuullota öljyssä pari minuuttia, mausta hunajalla ja kalakastikkeella.
Nosta kalafileet uunivuokaan. Levitä kasvisseos päälle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes kalat ovat kypsyneet.
Nosta ruoka tarjolle esimerkiksi perunalumen kanssa.

Pehmeä valkosuklaakakku

Tämä mehevä kakku maistuu myös ilman kuorrutusta, mutta kuorrutus tekee siitä juhlavan. Anna seoksen jäähtyä kunnolla, ettei se valu liikaa kakun pinnalta. Voit koristella kakun rakeilla, karamelleilla tai valkosuklaasta vuolluilla lastuilla. Jos haluat varmistaa, ettei kakun reunasta tule kovin tumma, kääri vuoan ympärille foliota ennen täyttämistä.
250g voita
200 g valkosuklaata
1 dl kermaa
0,75 dl maitoa
3 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
Kuorrutus:
1 dl kermaa
200 g valkosuklaata
Paloittele voi ja suklaa kattilaan. Kaada päälle kerma, maito ja sokeri. Kuumenna miedolla lämmöllä hiljalleen sekoittaen, kunnes ainekset ovat sulaneet. Nosta pois liedeltä ja anna jäähtyä noin 15 minuuttia kunnes seos on kädenlämpöistä.
Laita halkaisijaltaan 22–26 cm irtoreunavuoan pohjalle kaksinkertainen leivinpaperipala. Voitele vuoan reunat. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. (Kakkutaikina mahtuu juuri ja juuri halkaisijaltaan 22 cm:n vuokaan.)
Mittaa kulhoon jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Kaada päälle suklaaseos. Sekoita vähän ja riko sekaan munat. Hämmennä tasaiseksi taikinaksi.
Kaada taikina vuokaan ja kypsennä uunin alimmalla ritilätasolla noin 1 tunti 10 minuuttia, kunnes tikulla koitettaessa kakku on kypsä. Kakun keskusta saa olla hieman pehmeä. Isommassa vuoassa kakku kypsyy nopeammin, korkeampi kakku vaatii reilun tunnin, uunista riippuen.
Valmista kuorrutus. Paloittele suklaa. Kuumenna kerma kattilassa ja sekoita suklaa joukkoon. Anna jäähtyä hyvin ja valuta hitaasti kakun pinnalle.

Maustettu hedelmäsalaatti

Hedelmäsalaatti sopii esimerkiksi valkosuklaakakun seuraksi tai jälkiruuaksi sellaisenaan kermavaahtonokareella koristeltuna. Salaattiin on helppo käyttää jo nahistuvaiset omenat tai appelsiinit tai ylikypsät banaanit ja päärynät. Osan hedelmistä voi korvata pakastemarjoilla. Jos käytät sokeriliemeen säilöttyjä hedelmiä, korvaa ohjeen liemi sillä. Tähtianis korvataan laittamalla limeen puoli teelusikallista aniksen siemeniä.
n. 1,2 l paloiteltuja hedelmiä (kiiviä, viinirypäleitä, melonia, sharonhedelmää, omenaa)
1 dl sokeria
0,5 dl vettä
1 tähtianis
pala kanelitankoa
2 limettiä tai 1 sitruuna
2–3 rkl silputtua tuoretta minttua tai sitruunamelissaa
Valmista ensin mausteliemi. Mittaa sokeri ja vesi kattilaan, lisää tähtianis ja kanelitanko. Kuumenna kiehuvaksi, keitä pari minuuttia. Anna jäähtyä vähintään kädenlämpöiseksi. Poista tähtianis sekä kanelitanko.
Pese limetit hyvin, raasta halutessasi toisen kuoriosa sokeriliemeen. Purista limeteistä mehu ja sekoita minttusilpun kanssa sokeriliemeen.
Kaada liemi paloiteltujen hedelmien päälle. Anna maustua viileässä tunnin verran. Ripottele pinnalle tuoretta minttusilppua ja nosta tarjolle.

Manteli-pitsikeksit

Mantelikekseihin uppoavat kulitsasta ylijääneet valkuaiset. Kekseihin ei käytetä vehnäjauhoja tai maitotuotteita, joten ne sopivat moneen ruokavalioon. Ohjeet on helppo puolittaa, joten saat kahdenlaisia keksejä kahdella valkuaisella.
n. 30 kpl
2 dl (100 g) mantelijauhetta
1,5 dl sokeria
2 munanvalkuaista
kuorittuja manteleita
Sekoita mantelijauhe ja sokeri. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita manteliseos vaahtoon hyvin. Nostele teelusikalla pellille nokareita. Jätä laajenemisvaraa. Yhdelle pellille mahtuu puolet annoksesta.
Laita jokaiselle nokareelle manteli joko kokonaisena tai halkaistuna.
Paista keksejä 175 asteessa noin 12 minuuttia, kunnes niiden reunat alkavat saada väriä. Irrota vähän jäähtyneinä. Säilytä kuivassa ja ilmatiiviisti.

Sitruunaiset mantelikeksit

n. 30 kpl
50 g (1 pss) mantelirouhetta
1 dl sokeria
2 valkuaista
2–3 tl raastettua sitruunankuorta
300 g mantelimassaa tai marsipaania
Pinnalle:
n. 1 dl tomusokeria
Sekoita mantelirouhe, sokeri, valkuaiset ja hyvin pestystä tai luomusitruunasta raastettu keltainen kuoriosa mantelimassaan. Parhaiten se käy monitoimikoneella, mutta onnistuu myös tukevalla, isolla metallilusikallakin.
Ota taikinasta teelusikallisia leivinpaperoidulle pellille. Keksit eivät pahemmin leviä, joten voit laittaa niitä melko lähekkäin. Siivilöi päälle puolet tomusokerista.
Kypsennä 200-asteisen uunin keskiosassa noin 10 minuuttia, kunnes keksit ovat pinnalta kuivia, sisältä vähän pehmeitä ja saaneet hiukan väriä.
Siivilöi loppusokeri juuri uunista otettujen keksien pinnalle. Anna jäähtyä. Irrota varovasti ja säilytä ilmatiiviisti viileässä.

Hedelmäinen rahkajäädyke

8 annosta
2 tlk (a 250 g) maitorahkaa
n. 4 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
2–3 rkl sokeria
100g mantelilastuja
1 sitruunan mehu
2 tl vaniljasokeria
1 tlk (227 g) säilykeananasta renkaina tai paloina
1 pieni tlk (n. 300 g) säilykepersikkaa, papaijaa tai mangoa viipaleina
1 pieni appelsiini
Paahda mantelilastut kuivalla pannulla kevyesti. Varo polttamasta. Kaada pannulta lautaselle jäähtymään. Paloittele ananas tarvittaessa pienemmäksi, mutta älä silppua. Älä kaada lientä pois. Paloittele valutetut persikanpalat, käytä liemi esimerkiksi salaatinkastikkeeseen tai raastetta mehevöittämään. Leikkaa kuorittu appelsiini pieniksi paloiksi.
Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi, sekoita siihen rahka. Mausta sitruunamehulla,vaniljasokerilla ja sokerilla. Lisää ananakset liemineen, persikka ja appelsiinipalat. Kääntele sekaan lopuksi suurin osa mantelilastuista. Säästä osa koristeluun.
Kaada jäädykeseos kylmällä vedellä huuhdeltuun, noin 2 litran vetoiseen esimerkiksi rengasvuokaan. Peitä kelmulla ja anna olla pakkasessa ainakin yön yli.
Ota jäädyke huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Kumoa vadille.
Koristele mantelilastuilla ja halutessasi hedelmälohkoilla.

Kulitsa

Pääsiäiseen kuuluva hedelmäinen pulla, josta on monia erilaisia ohjeita. Kulitsa pitää paremmin muotonsa, kun sen paistaa kakkuvuoassa, mutta leivinpaperoidulla pellilläkin paistaminen onnistuu. Sahrami antaa kauniin keltaisen värin ja hiukan makua taikinaan, mutta sen voi jättää pois. Sahrami on kallista; jos sitä muutoin ei tule käytettyä, ei sitä tätä varten kannata hankkia. Ohjeeseen käytetään vain puoli pussia.
150 g voita
3 dl maitoa
(1/2 pss eli hyppysellinen sahramia)
50 g tuorehiivaa tai kaksi pussia (a 11 g) kuivahiivaa
2 dl sokeria
0,5 tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria
1 rkl kardemummaa
2 kananmunan keltuaista
1 dl rusinoita
1 dl mantelirouhetta
100 g sukaattia tai hillottua appelsiininkuorta
2–3 tl sitruunan kuoriraastetta
10–12 dl vehnäjauhoja
Laita voi ja maito kattilaan (sekä sahrami). Kuumenna hitaasti, kunnes voi on sulanut. Jäähdytä kädenlämpöiseksi tai jos käytät kuivahiivaa, saa maitoseos olla 42-asteista.
Murenna tuorehiiva maitoseokseen ja sekoita hyvin. Kuivahiiva sekoitetaan pieneen jauhomäärään ja alustetaan taikinaan jauhojen kanssa.
Lisää sokeri, suola, vaniljasokeri, kardemumma ja keltuaiset. Sekoita taas hyvin. Lisää jauhoja muutamassa erässä ja vaivaa hyvin. Kun taikina on vielä pehmeää, vaivaa sekaan rusinat, mantelirouhe, sukaatit ja sitruunankuoriraaste. Alusta hyvin ja lisää jauhoja, kunnes taikina on pehmeää ja leipoutuvaa. Peitä kulho liinalla, anna kohota lämpimässä kaksinkertaiseksi (puolisen tuntia).
Voitele ja jauhota halkaisijaltaan 24 cm:n irtoreunavuoka.
Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle työpöydälle ja vaivaa kevyesti. Muotoile taikinasta pallo, nosta vuokaan. Voit muotoilla taikinasta kirjaimet X ja B kulitsan pinnalle. Anna kohota liinalla peitettynä puolisen tuntia.
Voitele kulitsan pinta munalla tai maidolla ja laita 200-asteiseen uuniin alimmalle ritilätasolle. Kypsennä ensin tässä lämmössä 20 minuuttia ja pienennä sitten lämpö 175 asteeseen ja jatka kypsentämistä vielä noin 40 minuuttia, kunnes kulitsa on kypsä. Jos pinta uhkaa tummua liikaa, peitä vuoka foliolla.
Anna jäähtyä. Tarjoa kulitsa esimerkiksi pashan kanssa.

Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta