Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

Kannen kuva:
Anna-Liisa Huhtala-Fiskars ja Jarmo Uusi-Rintakoski

NUMERO 3 - 2013

Pääkirjoitus

LUKIJAMATKA
Tie suuriin elämyksiin

Kylässä kukin on kohdallaan

Kylmä on kalan koti

Idän musta kulta

 

TERVEYS
Lisää aikaa ja hoivaa

Omaishoitajia ajetaan ahdinkoon

Lasta pitää suojella

Sairaus voi jäädä selvittämättä

 

Sukutilan uudet asukkaat

Hyvät ja pahat tässä elämässä

Lumikukka oppii ymmärtämään

 

PUUTARHA
Kuin paratiisin porteilla

Suuri ja terveellinen suku

Joka kukassa suuri lupaus

Työtä atsalean hyväksi

 

RUOKA
Kevään suuri juhla

 

ILOKSI
Tuoksuvaa ja pörheää pääsiäistä

 

KÄSITYÖT

Raitaa siksak

Parasta pellavaa pyyhkeisiin

Vanutettua pitsiä

Pienimmän suurimpaan juhlaan

 

Kinnerillä kulkee kevyesti

 

JOKA KUUKAUSI

Asiasta toiseen

Pikkupojan elämää

Koti maalla

Kirjan kannet auki

Pieniä tarinoita

Elämäntilanteita

Ristikko

Papin päiväkirja

 

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 18.4. ja Maatilan Pellervo 2.4.2013.



Iso Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.

Pääsiäisen reseptit

Peruna-juureslaatikko

Rosmariininen pääsiäislammas

Minttukastike

Hedelmä-rahkahyytelö

 

Peruna-juureslaatikko

Juustoraaste mehevöittää ja sitoo aineksia. Kasvisliemen sijaan laatikon voi kostuttaa kermalla, johon on sekoitettu 1 tl suolaa.

6–8 annosta
6 keskikokoista perunaa
2 isoa porkkanaa
1 (200 g) palsternakka
100 g juuriselleriä
4–5 valkosipulinkynttä
100–150 g (2–3 dl) juustoraastetta
0,5 tl jauhettua valkopippuria
4 dl vettä
1 kasvisliemikuutio

Kuori ja viipaloi perunat sekä juurekset. Lado viipaleet voideltuun uunivuokaan. Puserra kerrosten väliin valkosipulia ja ripottele osa juustoraasteesta.

Kuumenna vesi, sekoita liemikuutio siihen. Lisää pippuri. Kaada liemi vuokaan. Liemen tulee vain pilkottaa ainesten seasta.

Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Ripottele pinnalle loput juustoraasteesta. Jatka kypsentämistä toiset puoli tuntia, tai kunnes juusto on saanut väriä ja kasvikset ovat pehmenneet.

Rosmariininen pääsiäislammas

reilu 1 kg luutonta lampaanlihaa (paisti, paahtopaisteja, ulkofileetä)

Marinadi:
0,5 dl öljyä
2 rkl tuoretta rosmariinia
6–8 valkosipulinkynttä
0,5 dl vahvaa kahvijuomaa
1 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
rosmariininoksia

(Valeluliemi paistille: 1 dl vahvaa kahvijuomaa, 1 dl ruokakermaa)
Laita öljy, rosmariininneulaset ja kuoritut valkosipulinkynnet pieneen silppuriin tai tehosekoittimeen, jauha hienoksi. Sekoita mukaan kahvi, suola ja pippuri. Kaada seos tukevaan muovipussiin, laita pussiin lampaanliha. Pyörittele lihaa marinadissa. Nosta jääkaappiin maustumaan yön yli. Käännä pussia muutaman kerran maustumisen aikana.

Ota paisti huoneenlämpöön noin tunti ennen uuniin laittamista. Fileille ja paahtopaisteille riittää puoli tuntia.

Laita paistia varten uuni kuumenemaan 225 asteeseen, paahtopaisteille 125 astetta.

Aseta muutama oksa rosmariinia uunipannulle. Nosta paisti pannulle. Työnnä paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan.

Kypsennä paistia ensin uunin ylimmällä tasolla 10 minuuttia. Vähennä lämpötila 125 asteeseen, nosta pannu uunin keskelle tai alimmalle tasolle. (Sekoita kerma ja kahvi keskenään, valele paistia kypsymisen aikana.) Kypsennä paistia tunnin verran, kunnes mittari näyttää sisälämpötilaksi 65–70 astetta.

Kiedo kypsä paisti folioon.

Anna tasaantua noin 15 minuuttia ennen viipaloimista.
Pyyhi paahtopaisteista marinadi kevyesti pois. Laita paistinpannulle nokare voita ja loraus öljyä, kuumenna kuumaksi. Ruskista lihat nopeasti. Nosta lihat uunivuokaan, jonne on asteltu muutama rosmariininoksa.

Työnnä lihalämpömittari yhden paistin paksuimpaan kohtaan. Kypsennä loppuun uunin keskitasolla. Kun paistin sisälämpötila on noin 60–65 astetta, on liha sisältä vaaleanpunervaa ja mehevä.

Nosta paistit uunista. Anna vetäytyä folion alla noin 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Lampaan ulko- tai sisäfileet kypsennetään vain pannulla. Pyyhi marinadi lihoilta. Ruskista fileet pannulla voi-öljyseoksessa. Ripottele silputtua rosmariinia noin 1 rkl fileille paiston aikana. Sisäfileille riittää 5 minuuttia, ulkofileet kypsyvät paksuudesta riippuen 6–8 minuutissa. Liha saa jäädä keskeltä vaaleanpunaiseksi.

Peitä kypsät fileet foliolla. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Minttukastike

1 dl minttuhyytelöä
1 dl silputtua tuoretta minttua
2 dl paksua, maustamatonta jogurttia
(suolaa, pippuria)

Sekoita minttusilppu minttuhyytelön joukkoon. Lisää jogurtti. (Mausta suolalla ja pippurilla.) Anna maustua jääkaapissa vähintään 10 minuuttia. Kastike säilyy jääkaapissa kannellisessa astiassa 2–3 päivää.

 

Hedelmä-rahkahyytelö

Koristeellisen kumotun hyytelön saa, kun vuoraa kulhon appelsiiniviipaleilla. Jos hyytelö tarjotaan laseista, riittää 4 liivatelehteä ja 2 appelsiinia.

4-6 annosta
6 liivatelehteä
4 appelsiinia
n. 100 g viinirypäleitä
1 omena tai päärynä
n. 10 lehteä sitruunamelissaa
2 dl vaahtoutuvaa kermaa
0,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruuna- tai appelsiinimehua
1 tlk (250g) maitorahka

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan noin 10 minuutiksi.
Kuori appelsiinit. Poista valkoinen sisäkuori mahdollisimman hyvin. Leikkaa 2 appelsiinia ohuiksi viipaleiksi, kuutioi loput. Puolita huuhdellut viinirypäleet. Kuori ja kuutioi omena tai päärynä. Silppua sitruunamelissanlehdet.

Vaahdota kerma kuohkeaksi, mausta sokereilla.

Kuumenna sitruunamehu höyryäväksi. Purista liivatelehdistä enin vesi kevyesti pois ja sekoita kuumaan mehuun. Valuta koko ajan vatkaten liivateliuos kerman sekaan. Sekoita mukaan rahka, sitruunamelissa ja hedelmät. Tarkista makeus.

Vuoraa pyöreäpohjainen kulho appelsiiniviipaleilla. Lusikoi rahkaseos appelsiiniviipaleille. Voit myös jakaa seoksen 6 annoslasiin tai -maljaan. Peitä kelmulla. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia.

Kumoa iso hyytelö tarjoiluvadille. (Koristele viinirypäleillä ja sitruunamelissalla, niillä voit somistaa myös annosmaljat.)

 

 

Reseptit: Marita Suontausta