Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva Pirjo Rönkkö

NUMERO 4
19.4.2007

Pääkirjoitus
Kasvit: Linné kukkien häissä
Taiteen tekijä: Mummilleni
Puutarha: Monivuotiset köynnökset
Piha: Nurmikko keväthuoltoon
Riskit: Todennäköinen kuolinsyyni
Luovuus: Eväitä elämän tielle
Ruoka: Suussa sulavaa sukkelasti
Läheisriippuvuus: Vapaaksi toisen huolista
Hyvät harrastukset: Hengen ja aineen tähden
Käsityöt: Suloisia neuleita pikkuisille
Peruskorjaus: Pienen keittiön suuri remontti
Asuminen: Perinteisen tyylin talo
Hyönteiset: Kummituksia olohuoneessa
Historia: Armenian pitkä ja kivinen tie
Lukijamatka: Kaukasuksella kaikki turha unohtuu

Toistuvat:
Asiasta toiseen
Koti maalla
Elämäntilanteita
Omalääkäri
Ristikko
Papin päiväkirja
Unto Uneksija

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 16.5. ja Maatilan Pellervo 3.5.2007.


Iso Kalenteri 2007
Iso  Kalenteri 2007 sisältyy Pellervon tilaukseen.


Suussa sulavaa sukkelasti


Broilerin ja kalkkunan liha on aina mureaa, ja luuttomat palat kypsyvät nopeasti. Perinteikäs vorschmack puolestaan vaatii pitkää haudutusta – mutta se kannattaa. Jälkiruoaksi vaikkapa raikas hedelmäsalaatti.

Pikaisesti kypsyvää siipikarjan lihaa käytetään usein nimenomaan arkiruokiin. Sekä broileria että kalkkunaa saa myös jauhettuna. Käytä sitä kuten tavallistakin jauhelihaa. Mausteeksi sopivat samat mausteet kuin muillekin broileri- tai kalkkunaruoille. Ohjeissa voit korvata kalkkunan broilerilla tai päinvastoin.
Siipikarjan liha on vähärasvaista. Sitä kannattaa kypsentää varoen, ettei lopputuloksesta tule kuiva. Jos sinulla ei ole pinnoitettua pannua, käytä paistamisessa hiukan rasvaa.
Ohjeissa on käytetty marinoimatonta lihaa. Jos käytät marinoitua, vähennä mausteiden määrää tai jätä ne kokonaan pois.
Poikkeuksena näiden nopeasti valmistettavien ohjeiden joukossa on vorschmack. Sitä ei valmisteta broilerista eikä kalkkunasta, ja se vaatii pitkän haudutusajan. Mutta se puolustaa paikkaansa tässä pääsiäisen jälkeen sopivana ruokana. Perinteinen vorscmack on aika ihmeellinen ruoka. Se valmistetaan hienoksi jauhetusta kypsästä lihasta ja sillistä tai anjoviksesta, sipulista ja mausteista. Vorschmackia haudutetaan useita tunteja ja se tarjotaan uuniperunoiden, smetanan ja etikkasäilykkeiden kanssa. Kuulostaa oudolta, mutta jos yhtään pidät anjoviksesta ja sillistä, pidät tästäkin ruoasta.

Hedelmäinen kalkkunapasta
(4 annosta)
Nopeasti ja helposti valmistuva pastaruoka. Jos et halua näin hedelmäistä ruokaa, korvaa osa hedelmistä kuutioidulla porkkanalla ja palsternakalla. Kypsennä juureskuutioita sipulin kanssa pannulla noin 5 minuuttia. Muista laittaa pastavesi kiehumaan, jotta saat pastan kypsäksi samaan aikaan kastikkeen kanssa. Pinaattipastalla saat ruokaan lisää makua ja keväistä vihreyttä.

1 sipuli
1 omena
150 g tuoretta pinaattia
2 tl öljyä
n. 300 g kalkkunasuikaleita
0,5–1 tl currya
0,5 tl jauhettua pippuria
0,5 tl suolaa
(1 tl kurkumaa)
1–2 dl vettä
50–100 g maustamatonta sulate- tai tuorejuustoa
1 tlk (400 g) eksoottista hedelmäsekoitusta

Suikaloi kuorittu sipuli ja kuutioi kuorittu omena, josta on siemenkota leikattu pois. Huuhtele pinaatti ja napsaise paksut lehtiruodit tarvittaessa pois. Suikaloi pinaatti.
Kuumenna öljy pannulla ja ruskista ensin sipulisilppu siinä kevyesti. Lisää mausteet ja lihasuikaleet pannulle. Kurkumaa ei välttämättä tarvitse lisätä, mutta se antaa kauniin keltaisen värin lihalle. Paista lihoja muutama minuutti koko ajan sekoitellen. Lisää pinaatti sekä omena ja jatka kypsennystä taas pari minuuttia. Kaada pannulle vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita ainesten joukkoon sulatejuusto nokareina. Kuumenna, kunnes juusto on sulanut. Valuta säilykehedelmät liemestään ja sekoita hedelmäpalat pannulla olevien ainesten sekaan. (Voit maustaa kastikkeen säilöntäliemitilkalla, mutta kaikkea lientä ei kannata käyttää tähän ruokaan, ettei kastikkeesta tule liian makea.) Kuumenna ruoka vielä kiehuvaksi. Valuta keitetty pasta ja kumoa tarjoilukulhon pohjalle. Levitä kalkkunakastike pinnalle tai tarjoa pasta ja kastike erikseen.

Gluteeniton: käytä gluteenitonta täysjyväpastaa.
Laktoositon: varmista juuston laktoosittomuus.

Broileripaistos
(4–6 annosta)
Tämän tähteitä hyväksikäyttävän paistoksen esikuvana on englantilainen paimenen paistos, shepherds pie, jossa liha-kasvismuhennos muhii perunasosekannen alla. Jos sinulla ei ole valmista muusia, tee neljän hengen annos pakasteaineksista tai jauheesta. Toki voit valmistaa muusin myös survotuista perunoista. Vaihteeksi muusikannen sijaan käy myös voitaikinakansi. Pakastekasvikset jatkavat lihamuhennosta. Käytä esimerkiksi parsa- ja kukkakaalia sisältäviä sekoituksia tai sitä sekoitusta, josta perheesi pitää.

1 sipuli
2 tl öljyä
400 g pakastekasviksia
0,5 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1 rkl vehnäjauhoja
1 dl vettä
2 dl ruokakermaa
4–5 dl kypsää, paloiteltua broilerin lihaa
1 rkl silputtua tuoretta meiramia, oreganoa tai basilikaa
Pinnalle: n. 8 dl perunasosetta
1 kananmuna
1 dl juustoraastetta
(ripaus muskottia)

Kuori ja suikaloi sipuli. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipuli siinä. Lisää jäiset pakastekasvikset ja kääntele pari minuuttia. Lisää mausteet ja jauhot, sekoita hyvin ja kaada päälle vesi sekä kerma. Keitä pari minuuttia. Jos kastike tuntuu kovin paksulta, lisää vettä.
Kääntele lopuksi sekaan broileri ja yrttisilppu. Levitä seos voideltuun uunivuokaan.
Sekoita perunamuusin joukkoon muna ja juustoraaste. Mausta halutessasi muskotilla. Ohenna muusia tarvittaessa vedellä tai maidolla. Levitä muusi uunivuoassa olevalle muhennokselle kanneksi. Paista 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes paistoksen pinta on saanut väriä ja alla oleva muhennos on kuplivan kuumaa.
Maidoton/laktoositon: käytä kermana laktoositonta, kaura- tai soijakermaa.
Gluteeniton: korvaa vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella.

Broilerinmaksapannu
(4 annosta)
Broilerinmaksa on mietoa ja siksi se maistuu niillekin, jotka eivät pidä maksan voimakkaasta mausta. Broilerin tai kalkkunanmaksa myydään pakasteena. Toki tämän ruoan voi valmistaa myös naudanmaksasta.

1 pkt (300 g) broilerinmaksaa
1 sipuli
2–3 vartta lehtiselleriä
200 g tuoreita herkkusieniä
2 tl öljyä
0,5 tl suolaa
0,5 tl jauhettua valko- tai mustapippuria
1–2 dl vettä
1 pss (200 g) pakastettuja pikkuporkkanoita
n. 8 cocktailkurkkua
2 rkl silputtua tuoretta meiramia (tai 2 tl kuivattua)

Valuta sulaneet maksat, taputtele talouspaperilla kuivaksi ja paloittele haarukkapaloiksi.
Kuori ja silppua sipuli, suikaloi selleri ja leikkaa sienet puoliksi tai neljään osaan.
Kuumenna öljy paistokasarissa ja kuullota sipulia siinä muutama minuutti. Lisää pannulle maksapalat ja ruskista ne nopeasti. Sekoita joukkoon sellerit ja sienet. Jatka paistamista muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada ainesten sekaan ensin 1 desilitra vettä ja kuumenna se kiehuvaksi. Sekoita joukkoon pikkuporkkanat. Keitä hiljaisella lämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes porkkanat ovat kypsyneet. Lisää tarvittaessa vettä. Paloittele cocktailkurkut ja sekoita yrttisilpun kanssa maksakastikkeen sekaan. Tarkista maku ja ainesten kypsyys. Tarjoa maksapannu salaatin ja keitetyn ohran tai tumman riisin kanssa.

Keväinen broileripata
(4 annosta)
Herkullinen, hieman itämaisen makuinen pata, jonka valmistukseen käytetään kotoisia aineksia. Tuoreet kasvikset voit korvata pakastetuilla juureskuutioilla. Tarjoa broileripadan kanssa ruisleipää ja salaattia.

n. 300 g maustamattomia broilerin tai kalkkunan rintafileitä
0,5 tl suolaa
0,25 tl jauhettua valkopippuria
2 isoa perunaa
2 porkkanaa
200 g lanttua
200 g palsternakkaa tai retikkaa
100 g juuriselleriä
100 g siitake- tai herkkusieniä
1 rkl öljyä
2 dl vettä
1 pieni tlk (160 ml) kookosmaitoa
1 rkl soijakastiketta
noin 1 rkl ruokalusikallinen raastettua tuoretta inkivääriä (tai 1 tl jauhettua inkivääriä)
0,5 tl jauhettua valkopippuria
(tuoretta tai kuivattua chiliä)
1 pss (200 g) pakastettuja vihreitä papuja
1–2 tl sitruunamehua
Pinnalle:
tuoretta korianteria tai persiljaa silputtuna

Leikkaa broileri sopiviksi haarukkapaloiksi, ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Kuori kasvikset ja kuutioi ne noin 2–3 senttimetrin kokoisiksi palasiksi. Paloittele tai puolita suuret sienet.
Kuumenna öljy pannulla ja ruskista broilerin palat nopeasti muutamassa erässä. Siirrä ne kattilaan. Paista kaikki kasvikset omissa erissään kevyesti pannulla ennen kattilaan laittamista.
Kaada vesi ja kookosmaito kattilaan. Mausta soijalla ja inkiväärillä. Nestettä tulee olla sen verran, että se juuri ja juuri näkyy kasvisten seasta. Lisää tarvittaessa vettä ja maistamisen jälkeen suolaa tai pippuria.
Keitä aineksia miedolla lämmöllä ilman kantta noin 10 minuuttia.
Lisää sekaan jäiset pavut ja jatka keittämistä, kunnes kasvikset ovat kypsiä ja nesteestä jäljellä noin puolet.
Nosta pata tarjolle ja ripottele pinnalle silputtua korianteria tai persiljaa.
Vinkki: Korvaa kookosmaito ruokakermalla tai miedolla lihaliemellä ja ripottele padan sekaan 2–3 ruokalusikallista kookoshiutaleita.

Vorschmack
(8 annosta)
Pääsiäisen jälkeen valmistan usein lampaanpaistin tähteistä vorschmackia. Ohjeita on olemassa monia. Tämän olen saanut entiseltä naapuriltani Merjalta. Ohjeessa käytetään sekä silliä että anjovista.
Koska vorschmackia pitää kypsentää monta tuntia, kannattaa kerralla tehdä iso satsi ja pakastaa osa sopivina annoksina. Saat niistä helposti iltapalaa vaikka lauantaisaunan päätteeksi.
Tarjoa vorschmack uuniperunoiden tai ruisleivän kanssa. Lisäkkeenä maistuvat smetana, kevytranskankerma tai maustamaton ruokajogurtti, herkkukurkku- ja etikkapunajuurikuutiot sekä punasipuli silppuna tai renkaina. Kokeile vorschmackia myös suolaisten ohukaisten täytteenä.

2 sipulia
3 valkosipulin kynttä
n. 400 g kypsää lampaanlihaa
n. 200 g kypsää sianlihaa TAI
n. 300 g raakaa nauta-sikajauhelihaa
1 tlk (100 g) anjovista
n. 100 g maustesilliä fileenä
1 rkl öljyä
3 rkl (70 g) tomaattipyreetä
0,25 tl mustapippurirouhetta
0,25 tl jauhettua valkopippuria
n. 3 dl vettä tai mietoa lihalientä

Kuori ja silppua sipulit ja valkosipulin kynnet. Valuta anjoviksista liemi, mutta ota se talteen. Jauha lampaanliha ja kypsä sianliha sekä silli ja anjovis monitoimikoneella tai lihamyllyllä karkeaksi seokseksi.
Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota siinä sipulisilppu. Jos käytät raakaa jauhelihaa, kypsennä se sipulien kanssa. Murustele jauhelihaa paistaessasi mahdollisimman pieneksi.
Lisää lammasseos, anjovisliemi, tomaattipyree sekä mausteet. Kaada joukkoon lihalientä sen verran, että saat hieman perunasosetta löysemmän seoksen. Kuumenna kiehuvaksi.
Hauduta seosta hyvin miedolla lämmöllä 2–4 tuntia. Sekoita silloin tällöin, jotta ruoka ei pala pohjaan. Jos seos tuntuu liian paksulta, lisää hieman lihalientä. Halutessasi voit kypsentää vorschmackin vuoassa, noin 150 asteisessa uunissa. Kypsennysaika on suunnilleen sama kuin kattilassa haudutettaessa, mutta uunissa ei ole pohjaanpalamisen vaaraa.
Vorschmack on valmista, kun lautaselle lusikalla nostettu kokkare ei leviä vaan pysyy kekona.

Pizzapannari
(6 annosta)
Pizzan tapaan kuorrutettu pannukakku on maistuva välipala tai iltapala. Salaatin kanssa se on kevyt lounas tai päivällinen.

5 dl maitoa
2,5 dl sämpyläjauhoja
0,5 dl kauraleseitä
2 kananmunaa
0,25 tl suolaa
Vuoan voiteluun: 1 rkl margariinia
Pinnalle:
n. 300 g broileri- tai kalkkunajauhelihaa
0,5 tl suolaa
1 tl currya
0,25 tl jauhettua pippuria
1 rkl silputtua tuoretta oreganoa tai 2 tl kuivattua
2 tomaattia
1–2 dl juustoraastetta

Vatkaa maidon sekaan jauhot ja leseet. Anna turvota noin 20 minuuttia. Valmistele sillä aikaa täytteitä.
Ruskista broilerijauheliha kevyesti ja mausta suolalla, currylla ja pippurilla. Silppua oregano, viipaloi tomaatit ja raasta juusto. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Vatkaa pannukakkutaikinan sekaan munat ja suola. Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija n. 28 cm) tai muuhun uunivuokaan. Nosta vuoka uuniin ja paista pannukakkua 10 minuuttia uunin keskiosassa. Ripottele jauheliha ja oregano puolikypsän pannukakun pinnalle, levitä tomaattiviipaleet päälle ja viimeistele juustoraasteella. Jatka kypsennystä noin 20 minuuttia, kunnes pannukakun pinta ja reunat ovat kullanruskeita.
Laktoositon/maidoton: käytä sopivaa maitoa ja voitele vuoka öljyllä tai kasvimargariinilla.
Gluteeniton: korvaa sämpyläjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella (tummia Jyttejauhoja riittää 2 dl) ja käytä keliaakikolle sopivia kauraleseitä.

Suklainen rahka-mokkavaahto


Suklainen rahka-mokkavaahto.
Kuva Ullamaija Hänninen

(4–6 annosta)
Pääsiäisestä jääneet suklaamunat voit käyttää tähän herkulliseen rahkajälkiruokaan. Monasti suklaamunien sisältö kiinnostaa lapsia enemmän kuin itse suklaa ja siksi suklaakuoria saattaa kerääntyä. Tämä herkku sopii niin arkeen kuin juhlaan. Kahvin maku on sen verran mieto, että moni lapsikin pitää tästä.

1 dl vahvaa kahvia
2 rkl sokeria
50–75 g (n. 1,5 dl) tummaa tai vaaleaa suklaata
1 prk (250 g) maitorahkaa
1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

Kuumenna kahvi ja sekoita joukkoon sokeri. Rouhi suklaa ja sulata se kahvin joukkoon. Säästä osa rouheesta halutessasi koristeeksi. Lisää rahka ja sekoita tasaiseksi. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi ja sekoita rahkamassan joukkoon. Tarkista makeus ja lisää sokeria tarvittaessa. Lusikoi seos annosmaljoihin. Ripottele annosten pinnalle loput suklaasta. Säilytä jääkaapissa tarjoiluun asti.
Laktoositon: Käytä laktoositonta rahkaa ja sekä laktoositonta kermaa vaniljavaahdon sijaan. Myös kaurapohjainen vaniljakastike sopii tähän. Käytä suklaana tummaa suklaata, jossa ei ole maitoa lainkaan.

Raikas hedelmäsalaatti
(6 annosta)
Hedelmäsalaatti on hyvä välipala tai jälkiruoka. Käytä niitä hedelmiä, joita on tarjolla. Osa hedelmistä voi hyvin olla säilöttyjäkin. Korvaa silloin osa sokeriliemestä hedelmien säilöntäliemellä. Hedelmäpaloja tulee olla reilu litra ja lientä noin puoli litraa. Hedelmien sekaan voit laittaa myös pakastemarjoja.
Hedelmäsalaatti maistuu ihan sellaisenaan, mutta se muuttuu juhlavammaksi, kun tarjoat lisäkkeenä rahkalla raikastettua kermavaahtoa, vaniljavaahtoa tai jäätelöä.

Sokeriliemi
5 dl vettä
1 dl sokeria
1 rkl sitruunamehua
3–4 oksaa tuoretta sitruunamelissaa tai minttua
Hedelmäsalaattiin
2 appelsiinia
1 kiivi
1/2 tuore ananas
2 omenaa
1 päärynä
1 pieni banaani
100 g vihreitä viinirypäleitä
100 g tummia viinirypäleitä
1 rkl silputtua tuoretta sitruunamelissaa tai minttua

Mittaa vesi ja sokeri kattilaan. Kuumenna ensin miedolla lämmöllä, kunnes sokeri sulaa ja nosta sitten lämpötilaa, jotta liemi kiehahtaisi. Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon sitruunamehu ja yrttioksat. Anna maustua kannen alla noin puoli tuntia. Siivilöi liemi ja nosta jääkaappiin viilenemään.
Kuori appelsiinit, kiivi, ananaksen puolikas, omenat, päärynä ja banaani. Leikkaa hedelmät kuutioiksi. Tuoreen ananaksen sijaan voit käyttää pienen (227 g) tölkillisen säilöttyä ananasta joko renkaina tai paloina. Halkaise viinirypäleet ja poista siemenet tarvittaessa. Laita hedelmäpalat kulhoon ja ripottele pinnalle yrttisilppu. Kaada päälle kylmä sokeriliemi. Anna maustua viileässä tarjoiluun saakka.


Teksti : Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta