Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kuva Ari Korkala

NUMERO 4
17.4.2008


Pääkirjoitus
Sähkökatkot: Apua – taas meni sähköt!
Perinne: Helkajuhlassa tuntuu kevään kimallus
Paluumuuttaja: Maalaislääkärin urakierto
Koulutus: Ympäristökoulussa luonto opettaa
Taiteilija: Työmaa Muumilaaksossa
Elämäntapa: Rautakorven muuttolinnut
Harrastus: Torvensoittajia, vaan ei totisia
Valinnat: Satumetsän suojelijat
Ammatista toiseen: Musiikin viemä mies
Uusiokäyttö: Tavarataivas kaiken kerääjille
Ruoka: Kevätillan suolapalat ja makeat paistokset
Henkinen hyvinvointi: Itsemurhaan on monta syytä
Puutarha: Sipulikukkien aikaan
Pensaiden kevätleikkaukset
Terveys: Hyvä uni on elämänlaatua
Yhteistyön voimaa: Ketosen torppa säilyi sijoillaan

Toistuvat:
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Elämäntilanteita
Omalääkäri
Unto Uneksija
Ristikko
Papin päiväkirja

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 22.5. ja Maatilan Pellervo 8.5.2008.



Iso  Kalenteri 2008 sisältyy Pellervon tilaukseen.


Kevätillan suolapalat ja makeat paistokset

 

Onko tuttua: koluat keittiössä kaappeja ja toteat, ettei siellä ole oikein mitään? Jotain kivaa saunahyvää tekisi kuitenkin mieli syödä esimerkiksi lauantai-illan kunniaksi.

Monen onneksi tarkempi jääkaapin ja pakastimen koluaminen tuottaa tuloksia ja kaappien kätköistä löytyneistä aineksista saa ihan kelvollista syötävää. Ja kun varaat aina kaappeihin joitakin säilykkeitä, jauhoja, kasviksia, kananmunia, hiukan juustoa ja maitoa sekä pakastimeen marjoja, katkarapuja ja makkaraa, saat taiottua helposti herkkuja vaikka yllätysvieraille.
Saunan jälkeen kaipaa usein jotain suolaista syötävää. Meidän perheessä ”nyhjää tyhjästä” -saunaruoka on katkarapukasari. Yksinkertaisimmillaan se on vain tomaattimurskaa, sipulia ja mausteita sekä tietysti katkaravunpyrstöjä. Jos vihanneslokerossa on juureksia, kuten yleensä on, silppuan niitä tomaattikastikkeen sekaan.
Katkarapukasarin pohjana oleva tomaattikastike on monikäyttöistä. Hauduta sitä kerralla reilu satsi ja pakasta ilman katkarapuja sopivina annoksina. Lisää sulatuksen jälkeen sekaan kuutioitua tofua, ruskistettua jauhelihaa, kypsää muuta lihaa tai kalaa jne. niin saat nopeasti kastiketta. Jos jatkat kastiketta tomaattimurskalla sekä lihaliemellä on lopputuloksena maukasta keittoa.
Jos aiot herkutella kasarilla saunan jälkeen, voit hyvin hauduttaa kastikepohjaa pitkään ja lisätä siihen saunan jälkeen sulaneet tai kohmeiset katkaravut.

Katkarapukasari
n. 0,5 l silputtuja kasviksia (porkkanoita sipulia, valkosipulia, selleriä, palsternakkaa)
2 tl öljyä
1 tlk (n. 400 g) tomaattimurskaa
1 d vettä
1 rkl paprikajauhetta
0,5 tl rouhittua mustapippuria
0,25 tl jauhettua maustepippuria
1 rkl soijakastiketta
(2 rkl tomaattipyreetä)
(1 tl currya)
1 rkl silputtua tuoretta oreganoa
n. 200 g katkaravunpyrstöjä
(suolaa)
Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa ja kuullota kasviksia siinä muutama minuutti. Kumoa sekaan tomaattimurska ja vesi. Mausta paprikalla, pippureilla ja soijalla sekä halutessasi tomaattipyreellä ja currylla. Keitä hiljalleen kannen alla vähintään puoli tuntia silloin tällöin sekoittaen. Lisää tarvittaessa vettä. Ei haittaa vaikka seos muhisi reilun tunninkin. Sekoita joukkoon oregano ja sulaneet, valutetut katkaravut vähän enne tarjoilua. Kuumenna vain sen verran, että katkaravut kuumenevat. Ne sitkistyvät helposti, jos keität niitä. Tarkista ruoan maku ja tarjoa riisin tai leivän ja salaatin kanssa.
Joskus aterialta jää sen verran vähän savukalaa, ettei siitä riitä kaikille toiseksi ateriaksi. Toki siitä saa hyvää leivänpäällistä, salaattia, keittoa tai piirakkaa. Kun kuorrutat kalapalat ja tähteeksi jääneet viipaloidut perunat porkkanaisella kastikkeella, saat hiukan erilaista iltapalaa. Salaatin kanssa tarjottuna paistos on hyvä lounas tai päivällinen.

Savukalapaistos
2 porkkanaa
1 sipuli
1 tl öljyä
0,75 dl vehnäjauhoja
6 dl maitoa
0,25 tl suolaa
0,25 tl jauhettua valkopippuria
(ripaus muskottia)
6 keitettyä perunaa tai 4 dl keitettyä riisiä
3–4 dl perattua savukalaa
2 tl kuivattua oreganoa
2 kananmunaa
1–2 dl juustoraastetta
Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi ja silppua sipuli. Kuullota kasviksia kattilassa noin 5 minuuttia. Sekoita joukkoon jauhot. Kaada päälle maito ja sekoita hyvin. Kuumenna koko ajan hämmentäen, kunnes kastike sakenee. Mausta. Anna kastikkeen jäähtyä kädenlämpöiseksi.
Kuori ja viipaloi tai kuutioi perunat ja levitä uunivuoan pohjalle. Asettele kalapalat päälle ja ripottele pinnalle oregano.
Vatkaa munat jäähtyneen kastikkeen joukkoon ja kääntele lopuksi joukkoon juustoraaste. Kaada kastike savukalojen ja perunoiden päälle vuokaan.
Paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes paistoksen pinta on saanut kullanruskeaa väriä.
Vinkki: Vaihda sipuli purjopalaan.
Gluteeniton: Vaihda vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen.

Uunimunakas
Kananmuna on monikäyttöinen raaka-aine. Siitä saa helposti suolaisia ja makeita herkkuja. Munakas on maukas ruoka, mutta hankala kypsentää paistinpannulla neljälle hengelle. Valmista munakas vaihteeksi uunissa. Käytä pinnalle tulevaan seokseen makkaran sijaan nakkeja, jotain kypsää lihaa tai kalaa tai pelkästään kypsennettyjä kasviksia. Siis niitä aineksia mitä kaapissa kulloinkin on.
6 kananmunaa
1 dl vettä, maitoa tai kermaa
1 rkl vehnäjauhoja
0,25 tl jauhettua pippuria
0,25 tl suolaa
1 tl öljyä
Pinnalle:
1 (puna)sipuli
1 valkosipulinkynsi
n. 2 dl pakastettuja tai suolasieniä
200 g lenkkimakkaraa
(pala paprikaa tai tomaatti)
1 dl juustoraastetta
1 rkl tuoretta timjamia tai
1 tl kuivattua timjamia
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele uuninkestävä vuoka (n. 20 x 15 cm) tai annosvuoat öljyllä.
Riko munat kulhoon. Vatkaa kevyesti joukkoon vesi, jauhot ja mausteet.
Kaada munaseos vuokaan ja kypsennä munakasta uunissa noin 10 minuuttia.
Valmista sillä aikaa täyte. Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet ja suikaloi ne. Paista sipuleita pienessä öljytilkassa muutama minuutti, lisää sienet ja jatka paistamista noin 5 minuuttia.
Suikaloi makkara tai viipaloi nakit ja rukista ne kevyesti sipuli-sieniseoksen joukossa. Jos jääkaapissa on pala paprikaa tai pöydällä nahistuu tomaatti tai pari, kuutioi ne.
Kun munakas on kiinteytynyt ja lähes kypsä, levitä sen pinnalle makkara-sieniseos, (tomaattikuutiot), juusto ja timjami. Laita uuniin vielä noin viideksi minuutiksi, jotta juusto sulaa ja saa väriä.
Vinkki: Ruokaisamman uunimunakkaan saat, jos viipaloit tai kuutioit vuoan pohjalle ensin 3 keitettyä perunaa ja kaadat munakasmassan niiden päälle.

Kinkkutäytteiset juustosarvet
Joskus täytyisi saada nopeasti jotain suolaista kahvin tai teen kanssa tai leiväntapaista keiton seuraksi. Silloin ei kannata haaveilla hiivataikinasta. Onneksi leivinjauheellakin saa leivottua vaikka sarvia. Voit käyttää leivontaan rasiamargariinia, kunhan siinä on rasvaa vähintään 60 %. Parhaimmilta sarvet maistuvat leivontapäivänä, sillä nämä pikataikinaleivonnaiset tuppaavat kuivahtamaan nopeammin kuin hiivataikinaleivonnaiset. Pakasta ylijääneet sarvet ja tarjoa sulatetut sarvet lämmitettyinä.
10–12 kpl
4 dl hiivaleipä-, sämpylä- tai vehnäjauhoja
1,5 dl juustoraastetta
2 tl leivinjauhetta
50 g margariinia
2 dl maustamatonta jogurttia tai kermaviiliä
Täyte:
5–12 kinkkuviipaletta
5–12 juustoviipaletta
Sekoita jauhot, juustoraaste ja leivinjauhe keskenään. Nypi joukkoon pehmeä rasva. Lisää joukkoon jogurtti. Jos maltat tai ehdit, anna taikinan kovettua hetkisen aikaa jääkaapissa. Jauhota työpöytä hyvin ja kumoa taikina pöydälle. Kaaviloi taikinasta jauhotetun kaulimen avulla noin 20 cm x 30 cm:n levy. Leikkaa levy pitkittäin puoliksi ja leikkaa kumpikin taikinasuikale viideksi tai kuudeksi kolmioksi kahdeksaan osaan. Leikkaa kinkusta ja juustosta taikinakolmioille sopivat suikaleet. Aseta joka kolmiolle juusto ja kinkkuviipale, kääri palat sarviksi kolmion pohjasta alkaen. Nosta sarvet leivinpaperoidulle pellille.
(Voitele halutessasi maidolla ja ripottele pinnalle siemeniä tai leseitä.) Paista sarvet 225 asteessa noin 10–15 minuuttia, kunnes sarvet ovat saaneet väriä.
Vinkki: Täytteeksi kinkun sijaan käy myös suikaloitu lenkkimakkara tai nakit. Juuston voit jättää täytteestä pois tai vaihtaa sen tuore- tai sulatejuustoon.
Gluteeniton: Korvaa vehnäjauhot esimerkiksi 3 desilitralla gluteenitonta jauhoseosta ja 0,5 desilitralla tummia jyttejauhoja. Lisää tarvittaessa jauhoja.

Broileripiirakka
Suolainen piirakka maistuu salaatin kanssa kevyenä lounaana tai iltateellä. Pohjataikina on vähärasvainen, mutta kaurahiutaleiden ansiosta maukas.
Täytteeseen voit broilerin sijaan käyttää taas melkein mitä tahansa. Esimerkiksi säilykekalat ovat mainioita myös piirakassa.
Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
(1 dl juustoraastetta)
0,5 dl öljyä tai juoksevaa margariinia
0,25 tl suolaa
1 tl kuivattua meiramia tai rakuunaa
n. 1 dl vettä tai maitoa
Täyte:
3–4 dl kypsää broilerinlihaa
3–4 dl kypsiä kasviksia paloiteltuna
TAI n. 200 g pakastekasviksia
(50 g home- tai vuohenjuustoa)
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1–2 dl juustoraastetta
2 kananmunaa
2 dl maitoa tai kermaa
0,25 tl suolaa
1 tl kuivattua meiramia tai rakuunaa
Mittaa kaikki pohjan kuivat aineet ja juustoraaste kulhoon. Sekoita. Kaada joukkoon öljy ja maito. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina lusikalla tai jauhotetuin käsin piirakkavuokaan, myös reunoille.
Paloittele broilerinliha ja kasvikset tarvittaessa pienemmiksi paloiksi. Levitä ne vuokaan pohjataikinan päälle. Murustele homejuusto joukkoon, jos käytät sitä. Ripottele päälle pippuri ja juustoraaste.
Sekoita munat, maito ja mausteet keskenään ja kaada piirakan pinnalle.
Paista piirakkaa 225 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes piirakan pinta ja reunat ovat saaneet väriä ja täyte on hyytynyt.
Gluteeniton: Käytä vehnäjauhojen sijaan gluteenittomia jauhoja ja varmista kaurahiutaleiden puhtaus.
Maidoton: Käytä rasvana öljyä ja unohda juustoraaste. Korvaa kerma soija- tai kaurapohjaisella ruoanlaittoon soveltuvalla kermalla. Myös kevytversiot käyvät.

Sitrus-marenkipiirakka
Näyttävyydestään huolimatta tämä sitrus-marenkipiirakka on helppo valmistaa. Varmista vain, ettei valkuaisen joukkoon joudu yhtään keltuaista. Ja muista vatkata valkuaiset puhtaassa, kuivassa kulhossa puhtaalla vatkaimella! Pohjataikinaan voit hyvin käyttää rasiamargariinia, kunhan siinä on vähintään 60 % rasvaa. Ja kiisseliin käyvät mitkä tahansa sitrushedelmät, vaikka pelkkä sitruuna.
100 g margariinia
2 rkl sokeria
1 kananmuna
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
Täyte:
1 appelsiinin mehu (n. 1 dl)
1 sitruunan mehu tai 0,5 dl greippimehua
(2 tl sitruunan tai appelsiinin kuoriraastetta)
1 dl vettä
1 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
2 keltuaista
1 rkl margariinia tai voita
Pinnalle:
2 munanvalkuaista
0,5 dl tomusokeria
(1 tl sitruunan tai appelsiinin kuoriraastetta)
Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna ja vatkaa kuohkeaksi. Siivilöi jauhot vaahtoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Voitele piirakka- tai irtoreunavuoka (halkaisija n. 22 cm) kevyesti ja painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.
Paista piirakkapohjaa 200 asteessa uunin keskiosassa noin 20 minuuttia. Älä pelästy, taikina valahtaa reunoilta alas, mutta se ei haittaa.
Valmista pohjan kypsyessä täyte. Purista appelsiinista ja sitruunasta mehut ja kaada ne kattilaan. Jos käytät kuoriraastetta, pese hedelmät hyvin kuumalla vedellä ja raasta vain värillistä kuoriosaa.
Mittaa mehujen joukkoon vesi, sokeri ja perunajauhot.
Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita keltuaiset mehuseoksen joukkoon. Lisää rasva. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee ja pulpahtaa korkeintaan kerran.
Kaada kiisseli esipaistetulle pohjalle. Vatkaa valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri joukkoon vähitellen ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Mausta halutessasi kuoriraasteella.
Levitä valkuaisvaahto huolimattomasti piirakan pinnalle. Jatka piirakan kypsentämistä vielä 5–10 minuuttia, kunnes marenki on saanut väriä. Tarjoa piirakka haaleana tai täysin jäähtyneenä.
Gluteeniton: Korvaa vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella.

Marja-murupaistos
Huhtikuussa alkaa olla aika käyttää pakastimesta viimeiset sinne säilötyt marjat. Paistoksen esikuvana on englantilainen jälkiruokaherkku crumble, jossa taikinamurusten alla on omenalohkoja tai marjoja. Tässä versiossa murutaikinaan käytetään kaurahiutaleita ja -leseitä.
n. 1 l pakastemarjoja
1 rkl perunajauhoja
2 rkl sokeria
Pinnalle:
2 dl kaurahiutaleita
1 dl kaura- tai muita leseitä
0,5 dl (fariinin)sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
100 g margariinia
Levitä marjat neljään uuninkestävään annosvuokaan tai yhteen noin 1,5 litran vetoiseen vuokaan. Sekoita perunajauhot ja sokeri keskenään ja ripottele seos marjoille.
Sekoita pinnalle tulevat ainekset keskenään murumaiseksi seokseksi ja jaa se marjojen päälle.
Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes kauraseos on saanut väriä.
Tarjoa vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.
Gluteeniton: Käytä hiutaleina ja leseinä puhdaskauraa. Myös tattari- tai hirssihiutaleista ja kauraleseistä tulee hyvä muruseos.
Maidoton: Varmista margariinin maidottomuus ja tarjoa marjamuru esimerkiksi kaurajäätelön kanssa.

Jäätelökakku äidille
Tämä kakku on helppo valmistaa ja sen voi tehdä lähes salaa. Kakkua ei paisteta, joten äiti ei tunne tuoksua! Kakku maistuu myös sunnuntaiaterian jälkiruoaksi.
3 dl speltti-, kaura- tai ruishiutaleita
25 g margariinia tai voita
3/4 dl (fariinin)sokeria
Täyte:
1 kananmuna
0,5 dl sokeria
4 dl kohmeisia pakastemarjoja
4 dl jogurttia (maustettua tai maustamatonta)
250 g rahkaa
Pinnalle:
2–3 dl marjasurvosta
kokonaisia marjoja
(pikkumarenkeja, koristerakeita tms.)
Sekoita kulhossa hiutaleet, rasva ja sokeri. Hiutaleet voi paahtaa kevyesti kuumassa pannussa, jolloin niihin saa uutta makua.
Päällystä irtoreunavuoan (halkaisija n. 24 cm) pohja voipaperilla. Levitä ruishiutaleseos vuokaan.
Vatkaa muna ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon kevyesti survotut pakastemarjat, jogurtti ja rahka. Lisää sokeria jos käytät maustamatonta jogurttia. Kananmuna ei ole välttämätöntä täytteessä, mutta se parantaa sen rakennetta.
Kaada seos varovasti hiutaleseoksen päälle vuokaan. Jos haluat voit laittaa vuoan reunoille ennen täytteen kaatamista kokonaisia marjoja tai halkaistuja mansikoita.
Peitä vuoka kelmulla ja nosta pakastimeen ainakin vuorokaudeksi.
Ota kakku pakastimesta noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Irrota reuna ja nosta kakku tarjoiluvadille. Levitä pinnalle (siivilöity) marjasurvos ja koristele haluamallasi tavalla.
Vinkki: Täytteen voi pakastamisen sijaan myös hyydyttää. Pehmitä 8–10 liivatelehteä kylmässä vedessä ja sulata ne tilkkaan kuumaa vettä. Liivatteen määrä riippuu jogurtin paksuudesta. Juokseva jogurtti vaatii enemmän liivatetta.
Kaada liivateliuos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen täytteen joukkoon. Kaada täyte pohjaseoksen päälle, peitä kelmulla ja anna jähmettyä jääkaapissa seuraavaan päivään tai vähintään 4 tuntia.


Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta