Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Sanna Hälvän ja Niko Torvisen kuvasi Pirjo Rönkkö.

NUMERO 4
16.4.2009

Pääkirjoitus

Vapaaehtoiset: Auttamisesta sisältöä elämään

Aika: Melua toreilla ja turuilla

Yrittäjäperhe: Alansa ainoa suomalainen

Asuminen: Puhtaiden linjojen paluu

Puutarha:
Kasvimaan kevätherkut
Pihlaja, pyhä puu

Valistus: Sivistyksen mittarit

Terveys:
Apua: nuha ei parane
Vaara vaanii

Kodinhoito: Hohtavaksi huolletut

Ruoka: Kaikille hyvää samasta pöydästä

Kodin Pellervon käsityöt: Valon valkoinen varjo

Nuohous: Balettitanssija piipun päällä

Näyttely: Emäntiä sen kuutta sorttia

Maailmalla: Mongolien matkassa

Joka kuukausi
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Koti maalla
Omalääkäri
Elämäntilanteita
Ristikko
Papin päiväkirja
Unto Uneksija
Mitä milloinkin

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 20.5. ja Maatilan Pellervo 7.5.2009.



Iso  Kalenteri 2009 sisältyy Pellervon tilaukseen.


Kaikille hyvää samasta pöydästä


Juhlavieraista yksi ei voi syödä maitotuotteita, toinen kärsii vilja-allergiaa, kolmannen vatsa ei siedä kananmunaa. Huomaavainen emäntä kattaa pöytään tarjottavaa, joka sopii ja maistuu ihan kaikille. Näin vieraista kukaan ei joudu silmätikuksi.

Olen muokannut leivonnaisten ohjeet niin, että ne sopivat ja maistuvat kaikille, myös niille, joiden ei tarvitse noudattaa ruokavaliota. Ohjeissa saattaa esiintyä joitakin tuntemattomampia aineksia, mutta niille löytyy monenlaista käyttöä. Hirssihiutaleista syntyy hyvää puuroa, tattari-, maissi- ja soijajauhoja voit lisätä erilaisiin leivonnaisiin makua ja rakennetta muokkaamaan. Soijajauhot maistuvat marjojen kanssa jogurttiin tai viiliin sekoitettuna. Soija sisältää runsaasti proteiinia ja sen kasviestrogeenit ovat hyväksi naisille. Maissisuurimoista eli polentasta teet italialaista lisäkettä, polentapuuroa, joka maistuu sellaisenaan liha- tai kalaruuan lisäkkeenä. Sitä voi myös jäähtyneenä leikata ja paistaa, grillata tai pariloida. Muista, että maissijauhot ja -tärkkelys ovat eri asioita.

Manteli-hirssikakku
Gluteeniton ja maidoton, kun margariini on maidotonta. Esimerkiksi tummansinisen rasian Keiju käy hyvin.
8–10 palaa
200 g margariinia
2 dl sokeria
150 g (4 dl) manteli- tai pähkinäjauhetta
1 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
1 sitruuna kuori ja mehu
2 tl leivinjauhetta
2 dl hirssihiutaleita
Voitele ja jauhota esim. pähkinärouheella tai -jauheella halkaisijaltaan noin 23 cm:n kokoinen tasapohjainen vuoka.
Vaahdota rasva ja sokeri puuhaarukalla kuohkeaksi. Sekoita joukkoon mantelijauhe ja vaniljasokeri. Lisää kananmunat yksitellen, joka lisäyksen jälkeen voimakkaasti sekoittaen. Pese sitruuna hyvin ja raasta sen keltainen kuoriosa taikinaan. Puolita sitruuna ja purista mehu. Sekoita sitruunanmehu taikinan joukkoon leivinjauheen ja hirssihiutaleiden kanssa. Kaada taikina vuokaan, tasoita pinta ja kypsennä 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 1 tunti 15 minuuttia. Varmista kypsyys tikulla.

Pehmeä suklaakakku
Gluteeniton, maidoton, kun varmistat rasvan ja suklaan maidottomuuden. Kakku on tuhtia ja täyttävää – ja vie kielen mennessään.
8–10 palaa
150 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus 70 %)
150 g margariinia
2,5 dl sokeria
4 kanamunaa
1 rkl maissijauhoja, peruna- tai maissitärkkelystä
Sulata paloiteltu suklaa ja margariini varovasti kattilassa tai turvallisemmin vesihauteessa. Sekoita joukkoon sokeri ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Lisää suklaaseokseen munat yksitellen ja joka lisäyksen jälkeen lusikalla tai puuhaarukalla voimakkaasti sekoittaen. Vatkaa lusikalla voimakkaasti seokseen jauhot ja kaada taikina voideltuun tasapohjaiseen (irtoreuna)vuokaan (halkaisijalta n. 20 cm). Kypsennä 200-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla 25 minuuttia.
Älä pelästy, kakun pinta on kovettunut, mutta uunista nostettaessa sisus höllyy. Tällaista sen kuuluukin olla!
Anna kakun jäähtyä täysin ja irrota reunat. Jos maltat, anna kakun seistä seuraavaan päivään. Tarjoa esimerkiksi marja- tai hedelmäsalaatin, sorbetin tai sopivan jäätelön tai vaahdon kanssa.

Marjatäytekakku
Gluteeniton, munaton, maidoton. Täytekakkupohja jää matalaksi. Jos haluat enemmän kerroksia, valmista kaksi kakkupohjaa ja tuplamäärä täytettä! Jos tarvitset täysin gluteenittoman kakun, varmista, sopiiko kaura ruokavalioon, käytä puhdaskauratuotteita. Kakkupohja kuivuu helposti, joten se on pakastettava, ellet kokoa kakkua samana päivänä.
12 palaa
1 dl maissijauhoja
2 dl perunajauhoja
1 dl kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 banaani (n. 100 g)
1 dl öljyä
2,5 dl kivennäisvettä tai sitruunalimonadia
Täyte ja kuorrutus:
1 prk (200 g) vaahtoutuvaa kaura- tai soijakermaa (esim Gogreen)
n. 100 g maustamatonta tuorejuuston kaltaista soijavalmistetta tai pehmeää tofua
sokeria
1–2 dl mansikka- tai vadelmasurvosta
200 g (4 dl) pakastevadelmia
Voitele mieluiten irtoreunainen vuoka (halkaisija noin 23 cm) maidottomalla margariinilla tai öljyllä, jauhota kauraleseillä tai kookoshiutaleilla.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Kuori banaani ja survo se. Tarvitset sosetta reilun desin. Sekoita banaanisurvos ja öljy kuiviin aineisiin. Lisää lopuksi kivennäisvesi varovasti sekoittaen. Kaada taikina kakkuvuokaan ja kypsennä 175-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla noin 40 minuuttia.
Anna kakun jäähtyä hetki ja kumoa. Anna jäähtyä kokonaan ja leikkaa kahteen osaan. Kostuta kakkupohjat esim. samalla sitruunalimonadilla, jota käytit taikinaan. Vatkaa kauravaahto kovaksi ja sekoita siihen soijavalmiste. Makeuta sokerilla. Ota puolet vaahdosta erilleen ja kääntele vadelmat toiseen vaahtoon. Jätä osa vadelmista kakun koristeeksi. Nosta yksi pohjalevy tarjoiluvadille, sivele pintaan marjasurvosta ja lusikoi marjavaahto päälle. Nosta toinen kakkupohja vaahdolle ja sivele pinta survoksella. Levitä loput vaahdosta kakulle ja halutessasi reunoille. Koristele.
Vinkki: Korvaa banaani esim. vauvojen hedelmäsoseella. Tarvitset sosetta 125 g purkin (n. 1 dl).

Herukka-omenamuffinit
Gluteeniton, maidoton, munaton.
12 kpl
1 omena
1 dl vettä
1 dl fariinisokeria
1 dl öljyä
1,5 dl tattarijauhoja
1,5 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 dl pakastettuja puna- tai mustaherukoita
(pinnalle:
1 dl mansikanmakuista tomusokeria
1–3 tl vettä)
Kuori omena, leikkaa lohkoiksi ja poista siemenkota, paloittele ja laita veden kanssa mikronkestävään astiaan. Kuumenna pari minuuttia, kunnes palat ovat pehmenneet. Survo omenat veden sekaan ja anna jäähtyä hiukan. Sekoita omenasose, sokeri ja öljy keskenään kulhossa.
Yhdistä jauhot ja leivinjauhe ja sekoita omenaseokseen voimakkaasti vatkaten. Kääntele lopuksi sekaan kohmeiset marjat. Lusikoi taikina paperisiin muffinivuokiin tai muffinipellin öljyllä sipaistuihin koloihin. Paista 200-asteisen uunin keskimmäisellä ritilätasolla noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja kumoa.
Koristele sokerikuorrutteella ja marjoilla. Sekoita tomusokeriin vettä sen verran, että saat sopivan paksun seoksen. Valuta veitsenkärjellä tai lusikalla raitoja muffinien pinnalle. Anna jähmettyä.
Vinkki: Muffineihin voit käyttää myös muita marjoja, esimerkiksi puolukoita. Jos et tarvitse gluteenitonta leivonnaista, korvaa tattarijauhot ruisjauhoilla tai 2 desillä vehnäjauhoja.

Maissikakkuset
Maidoton, munaton gluteeniton.
noin 15 kpl
25 g margariinia
0,75 dl sokeria
2 tl soijajauhoja
1 rkl vettä
1 dl maissijauhoja
0,5 dl tattarijauhoja
Vaahdota rasva ja sokeri puuhaarukalla. Sekoita mukissa soijajauhot ja vesi tahnaksi. Lisää tahna maissi- sekä tattarijauhojen ja leivinjauheen kanssa rasvaseokseen. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja muotoile 4–5 cm paksuksi pötköksi. Kääri muovikelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi. Aseta pötkö leivinpaperoidulle pellille ja leikkaa noin 1,5 cm paksuisiksi viipaleiksi. Paista 175 asteessa noin 10 minuuttia.
Vinkki: Koristele pikkuleivät sulatetulla tummalla suklaalla (tarkista maidottomuus) joko kastamalla puolet keksistä sulatettuun suklaaseen tai valuttamalla kekseille suklaata.

Hiekkakeksit
Gluteeniton, munaton, maidoton, kun varmistat rasvan maidottomuuden.
noin 30 kpl
100 g margariinia
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 rkl soijajauhoja
2 rkl vettä
1 tl leivinjauhetta
1 dl perunajauhoja
0,75 dl tattarijauhoja
Sulata rasva ja keitä sitä pari minuuttia. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon sokeri ja vaniljasokeri. Yhdistä soijajauho sekä vesi keskenään ja lisää jauhojen sekä leivinjauheen kanssa rasva-sokeriseokseen. Sekoita tasaiseksi. Ota taikinasta kahden teelusikan avulla nokareita leivinpaperoidulle pellille. Nokareet leviävät paistettaessa, joten jätä tilaa. Paista 175 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes keksien reunat saavat väriä. Anna jäähtyä pellillä ja irrota varovasti. Nämä keksit murenevat helposti!

Kookos-maustekakku
Iki-ihanan pumpulikakun mausteinen muunnos.
Gluteeniton, maidoton, kun käytät maidotonta margariinia.
n. 20 viipaletta
2 kananmunaa
1,5 dl sokeria
2 dl perunajauhoja
1 dl kookoshiutaleita
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 tl jauhettua kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
0,5 tl jauhettua neilikkaa
2 tl jauhettua kardemummaa
175 g margariinia
Voitele ja jauhota noin litran vetoinen rengaskakkuvuoka maidottomalla margariinilla ja kookoshiutaleilla.
Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita perunajauhot, kookoshiutaleet, leivinjauhe, vaniljasokeri ja mausteet keskenään ja lisää muna-sokerivaahtoon. Sulata margariini ja anna sen kiehahtaa. Kaada se heti ohuena nauhana taikinan sekaan koko ajan vatkaten. Valuta taikina vuokaan ja kypsennä 175 asteessa, uunin alimmalla ritilätasolla noin 50 minuuttia. Anna jäähtyä vuoassa, kumoa ja säilytä peitettynä, ettei kakku kuivu.

Maissi-paprikamuffinit
Gluteeniton, munaton, maidoton.
12 kpl
1,5 dl maissijauhoja
0,5 dl tattarijauhoja
2,5 dl karkeita maissijauhoja
0,25tl suolaa
1 rkl leivinjauhetta
1 rkl kuivattua rakuunaa
1 rkl soijajauhoja
0,5 dl vettä
1 pss (200 g) pakastemaissia
0,5 punainen paprika
100 g pehmeää tofua
2–2,5 dl kaura-, soija tai riisijuomaa
0,5 dl öljyä
2 tl makeaa chilikastiketta
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele muffinipellin kolot tai levitä tukevia paperisia muffinivuokia uunipellille. Poista pestystä paprikanpuolikkaasta siemenet ja silppua paprika pieneksi.
Sekoita kulhossa jauhot, leivinjauhe, suola, sokeri ja rakuuna. Mittaa soijajauhot ja vesi lasiin tai mukiin ja sekoita tasaiseksi. Murenna tofu haarukalla ja sekoita paprikasilpun ja maissin kanssa jauhoseokseen. Mittaa seoksen päälle öljy, kaurajuoma, sekä chilikastike. Kaada päälle soijajauhoseos. Sekoita taikina tasaiseksi, mutta älä vaivaa. Lisää tarvittaessa nestettä.
Jaa taikina muffinivuokiin ja paista noin 25 minuuttia, kunnes muffinit ovat kullanruskeita. Ota uunista ja anna muffinien levähtää hetki vuoassa (noin 5 minuuttia) ja nosta tarjolle.
Pakasta ylijääneet muffinit valmistuspäivänä, sillä nämä muffinit kuivuvat helposti.
Vinkki: Jos et tarvitse munatonta leivonnaista, korvaa soijajauho-vesiseos kevyesti vatkatulla kananmunalla. Jos voit käyttää maitoa, korvaa tofu raejuustolla ja kaurajuoma maidolla.

Mehevät kinkku-perunamuffinit
Munaton, maidoton, gluteeniton. Perunasoseen voit valmistaa myös jauheesta, jos sosetta ei ole jäänyt tähteeksi edelliseltä aterialta. Varmista muusin maidottomuus. Jauhe ei saa sisältää maitoproteiinia, jos tarvitset täysin maidottomat muffinit.
12 kpl
1,5 rkl soijajauhoa
1 rkl rouhittuja pellavansiemeniä
0,75 dl vettä
100 g kinkku- tai kalkkunaleikettä
1 dl kevät- tai ruohosipulisilppua
3 dl kaura-, riisi- tai soijajuomaa tai vettä
2 rkl öljyä
2 dl perunasosetta
2 dl maissijauhoja
1,5 dl tattarijauhoja
1 tl leivinjauhetta
(suolaa)
Sekoita kulhossa soijajauhot ja pellavansiemenrouhe veden kanssa tasaiseksi. Anna turvota noin 5 minuuttia. Kuutioi kinkku ja sekoita soijajauho-pellavansiemenseokseen. Lisää perunasose ja öljy. Mittaa joukkoon jauhot ja leivinjauhe. Sekoita hyvin.
Voitele 12 koloisen muffinipellin kolot hyvin margariinilla tai öljyllä (tai levitä tukevia paperisia muffinivuokia leivinpellille). Jaa taikina vuokiin ja paista 200 asteessa 25–30 min, kunnes leivonnaisten pinta on saanut väriä. Anna jäähtyä hiukan ja tarjoa.
Pakasta ylimääräiset muffinit heti jäähtymisen jälkeen, sillä muffinit kuivuvat helposti.

Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta