Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva Anna-Liisa Huhtala-Fiskars ja Tapani Lepistö.

NUMERO 4
22.4.2010


Pääkirjoitus

KYLÄ: Jongunjoen johdattamat

KULTTUURIKOTI: Avoimien ovien elämä

ASUMINEN: Hovin väki

ARVOT: Paluu kohtuuden tielle

SOITIN: Taivaallisten soitinten työmaa

LUKIJAMATKA: Islanti on ihmeellinen

TERVEYS:
Tärkeintä on tämä hetki
Ikävähkö sairaskertomus

PUUTARHA:
Kesäkukkien palkittua laatua
Ketterät kaalit
Viljahirssi
Somat ja sirot onnenapilat

YRITTÄJÄT: Teetä ja tunnelmaa

HARRASTUS: Laatuviiniä suomalaisin voimin

RUOKA: Näppäriä arkiherkkuja

KÄSITYÖT
Pehmeät kynnysmatot
Värejä meren henkeen
Ihania pitsejä pöydälle

ERIKOISMIES: Takaperinajattelija

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Koti maalla
Vapaaehtoinen
Elämäntilanteita
Ristikko
Papin päiväkirja
Unto Uneksija

Seuraava Kodin
Pellervo ilmestyy 20.5. ja Maatilan Pellervo 6.5.2010..



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.


Näppäriä arkiherkkuja


Nyt tehdään ja tarjotaan näpsäköitä ruokia. Rakennusaineina käytetään myös edellispäivän aterian rippeet. Aikaa säästyy, kun tekee valmisteluja ennakkoon. Aineksia voi pilkkoa kannellisiin rasioihin ja nostaa ne jääkaappiin odottamaan valmistusta.

Lämmin seesami-juuressalaatti
Maukas lisäke monelle ruualle. Kuullottaminen ja maustaminen mehevöittävät kellarista löytyviä viimeisiä juureksia, joita ei enää ihan raakaraasteena viitsisi tarjota.
4 annosta
2 porkkanaa
n. 150 g palsternakkaa tai lanttua
100 g juuriselleriä
2–3 valkosipulinkynttä
2–3 perunaa
n. 0,5 dl seesaminsiemeniä
1 rkl (seesami)öljyä
0,5 dl vettä
1 rkl soijakastiketta
1 tl sokeria
1/2 tuore chili tai chilijauhetta maun mukaan
Kuori kasvikset ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi.
Paahda seesaminsiemeniä pannulla, kunnes ne alkavat tuoksua paahdetulta. Kumoa siemenet lautaselle.
Kaada öljy pannulle ja kuullota kasvissuikaleet lähes kypsiksi. Älä ruskista. Juureksiin saa jäädä pieni suutuntuma.
Sekoita veden joukkoon soija, sokeri ja silputtu tuore chili tai chilijauhe. Kaada liemi kasviksille ja sekoita. Anna hautua muutama minuutti. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa lisää.
Ripottele pinnalle seesaminsiemenet ja tarjoile esimerkiksi lindströmin-, savukalapihvien tai paistettujen broilerifileiden kanssa.

Lindströmin helpommat pihvit
Lindströminpihvit ovat meheviä punajuuren ansiosta, mutta arkiruuaksi melko työläitä. Tässä versiossa oikaistaan käyttämällä etikkapunajuuria. Lisämakua tuo kurkkusalaatti. Pihvit ovat maidottomia ja gluteenittomia.
6 annosta
1 sipuli
0,5 dl kaurahiutaleita
1–2 etikkapunajuurta
1 dl kurkkusalaattia
400 g jauhelihaa
0,5 tl mustapippuria
1 tl jauhettua maustepippuria
(0,5 tl suolaa)
(Lisäksi: 2–3 sipulia)
Kuori ja silppua sipuli, silppua myös etikkapunajuuret. Sekoita sipulit, punajuuret, hiutaleet ja kurkkusalaatti keskenään. Jos käytät kokonaisia tai viipaloituja maustekurkkuja, silppua ne sipulin ja punajuurien kanssa. Lisää jauheliha sekä mausteet ja sekoita hyvin.
Jaa taikina 12 osaan ja taputtele kostutetuin käsin pihveiksi. Paista pannulla miedolla lämmöllä kypsiksi tai leivinpaperoidulla uunipellillä 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
(Paista toisella pannulla sipulirenkaita pihvien seuraksi.)
Vinkki: Valmista seoksesta uunissa mureke. Samassa lämmössä kypsyvät myös lohkoperunat ja -juurekset lisäkkeeksi.

Sukkelat savukalapihvit
Pihveihin voit käyttää myös muuta kypsää kalaa kuin savustettua. Mausta siinä tapauksessa kalaseosta vähän reilummin, tietysti riippuen käytetyn kalan mausteisuudesta ja suolaisuudesta. Pihvit ovat gluteenittomia ja ilman kastiketta maidottomia.
4 annosta
2 keitettyä perunaa
1 pieni sipuli
4 dl perattua savukalaa
1–2 kananmuna
0,25 tl rouhittua mustapippuria
0,25 tl paprikajauhetta
0,5 tl kuivattua timjamia, tilliä tai kirveliä
2 rkl perunajauhoja
(0,5 tl yrttisuolaa)
Paistamiseen: öljyä
Kuori ja raasta perunat sekä sipuli hienoksi raasteeksi. Hienonna savukalaa haarukalla pienemmäksi ja laita kaikki pihviainekset kulhoon. Sekoita tasaiseksi massaksi.
Sipaise pinnoitetun lettupannun kolot öljyllä, kuumenna pannu. Laita kalamassasta reilu kaksi ruokalusikallista joka lettupannun koloon, paina ohuemmaksi ja paista miedolla lämmöllä kauniin ruskeiksi.
Tarjoa pihvit esimerkiksi yrttikastikkeen sekä keitettyjen perunoiden kanssa.
Vinkki: Paista pihvit leivinpaperoidulla pellillä 200-asteisessa uunissa, noin 15 minuuttia.
Yrttikastike
2 dl maustamatonta jogurttia
1 rkl kuivattua basilikaa tai oreganoa
1 rkl sinappia tai ketsuppia
1 tl (viini)etikkaa
1 tl sokeria
Sekoita ainekset ja tarjoa kastike savukalapihvien kanssa.
Vinkki: Korvaa kuivatut yrtit 0,5 dl:lla tuoreita silputtuja yrttejä.

Tex-mexhenkinen kalkkunakastike
Tuoreiden, viljeltyjen sienien sijaan tähän käyvät myös pakastetut tai kuivatut sienet. Jos käytät suolasieniä, liota niitä ja jätä ohjeen suola pois. Vihreiden papujen sijaan voit käyttää pakastettuja tai säilöttyjä maissinjyviä.
4–6 annosta
2 sipulia
200 g tuoreita herkkusieniä
tai 1 tlk säilöttyjä viipaloituja herkkusieniä (280 g)
2 tl öljyä
1 rasia (n. 300 g) marinoimattomia kalkkuna- tai broilerisuikaleita
1 tl paprikajauhetta
1 tl curryjauhetta
1 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1 tlk valkoisia papuja tomaattikastikkeessa (400 g)
n. 1 dl vettä
n. 100 g pakastettuja vihreitä papuja
0,25 tl jauhettua chiliä tai maun mukaan
Kuori ja suikaloi tai silppua sipulit. Viipaloi isot herkkusienet ja puolita pienemmät. Jos käytät säilykesieniä, valuta niistä suolaliemi pois.
Kuumenna öljy tilavassa paistinpannussa tai kasarissa, paista sipulisilppua siinä muutama minuutti. Lisää kalkkunasuikaleet ja jatka kypsentämistä noin 5 minuuttia.
Kääntele sekaan sienet ja mausteet. Kypsennä välillä sekoittaen jälleen noin 5 minuuttia. Kumoa kastikkeeseen pavut tomaattiliemineen, sekoita ja ohenna tarvittaessa vedellä. Lisää jäiset pavut ja mausta chilillä.
Keitä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa lisää. Tarjoa keitettyjen perunoitten tai riisin ja vihreän salaatin kera.
Vinkki: Jätä kastike sakeaksi ja tarjoa lettujen, tortillaleipien tai tacokuorien täytteenä.

Paprikalla väritetty perunamunakas
Keitettyjen perunoiden sijaan munakkaan voi valmistaa myös raaoista perunoista. Leikkaa kuoritut perunat hyvin ohuiksi viipaleiksi ja paista välillä käännellen noin 15 minuuttia, kunnes perunaviipaleet alkavat olla lähes kypsiä. Jatka sitten ohjeen mukaan.
4 annosta
4–6 keitettyä perunaa
1 iso sipuli
1 paprika
3 rkl öljyä
(1–2 dl silputtua kypsää lihaa, leikkelettä tai makkaraa)
0,5 tl rouhittua pippuria
1 tl suolaa
6 kananmunaa
silputtua persiljaa
(1 rkl makeaa chilikastiketta)
Kuori perunat ja sipuli, viipaloi ne. Puhdista ja suikaloi paprika. Kuumenna puolet öljystä paistinpannulla, ruskista perunat ja sipuli kevyesti. Kääntele sekaan paprikat ja liha, mausta ja jatka kypsentämistä vielä muutama minuutti välillä aineksia käännellen.
Vatkaa munien rakenne kulhossa rikki, sekoita mukaan silputtu persilja ja halutessasi chilikastike. Valuta loppuöljy pannulle ja kaada munaseos perunaseokselle. Peitä kannella ja paista kypsäksi miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Pistele munakasmassaa paiston aikana pienellä lastalla, jotta se hyytyy myös keskeltä, ja nostele varovasti pohjalta, ettei munakas pala pannun pohjaan.
Tarjoa suoraan pannusta tai kumoa lautaselle ja koristele persiljalla.

Mehevä makkarakastike
Makkara maistuu niin isoille kuin pienillekin. Siitä saat moni ruokia nopeasti ja näppärästi. Juuresraaste mehevöittää kastiketta. Sulatejuusto ei ole välttämätöntä, mutta pyöristää makua mukavasti.
4 annosta
2 porkkanaa
pala lanttua
pala selleriä
1 sipuli
2 tl öljyä
200 g lenkkimakkaraa
1 tl paprikajauhetta
0,25 tl jauhettua valkopippuria
0,5 tl suolaa
1 tlk tomaattimurskaa (esim. yrteillä maustettua)
(vettä)
n. 100 g sulatejuustoa
Kuori kasvikset ja raasta karkeaksi raasteeksi. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota raastetta hetki.
Suikaloi tai kuutioi makkara ja lisää kasvisten sekaan. Mausta ja paista muutama minuutti. Kaada pannulle tomaattimurska ja lisää tarvittaessa vettä. Kastike saa jäädä sakeaksi. Hauduta noin 5 minuuttia.
Lisää sulatejuusto palasina tai nokareina. Sekoita tasaiseksi ja kiehauta. Tarkista maku ja nosta tarjolle esimerkiksi perunasoseen kanssa.

Jauhelihapaistos
Käytä paistokseen edelliseltä aterialta jäänyttä perunasosetta. Tai valmista tähän ruokaan perunasose jauheesta tai pakasteperunasoseaineksista.
4–6 annosta
5–6 dl valmista perunasosetta
1 kananmuna
ripaus muskottipähkinää
2 porkkanaa
1 sipuli
400 g jauhelihaa
2 tl öljyä
0,25 tl mustapippuria
2 dl vettä
1–2 rkl tavallista tai chiliketsuppia
(suolaa)
1 dl juustoraastetta
Sekoita perunasoseen joukkoon kananmuna ja muskotti. Levitä puolet seoksesta voidellun vuoan pohjalle.
Raasta kuoritut porkkanat ja sipuli karkeaksi.
Kuumenna öljy paistinpannulla ja kuullota kasvisraaste. Lisää jauheliha ja paista murumaiseksi. Mausta. Sekoita mukaan ketsuppi ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta kannen alla 5 minuuttia. Varo ettei kaikki neste haihdu! Lisää tarvittaessa vettä.
Levitä jauhelihaseos perunasoseen päälle vuokaan ja nostele loppu perunasoseesta kastikkeen päälle. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista 225 asteessa 10–15 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja ruoka kuumennut.
Tarjoa paistoksen lisäkkeenä salaattia tai raastetta.

Näppärä mustikkakukko
Perinteinen mustikkakukko on hiukan vaativa ja energiapitoinen herkkupaistos. Kun taikina tulee vain pinnalle, kevenee kukko arkipäivän makupalaksi. Mustikoiden sekaan voit laittaa muitakin marjoja. Esimerkiksi herukat tuovat mukavaa kirpakkuutta.
6 annosta
1 l pakastettuja mustikoita
2 rkl sokeria
1 rkl perunajauhoja
Pinnalle:
100 g voita tai margariinia
0,5 dl sokeria
1,5 dl ruisjauhoja
0,5 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
2 rkl ruisleseitä
(0,5 tl leivinjauhetta)
Levitä mustikat piirakka- tai paistosvuokaan. Sekoita sokeri ja perunajauhot keskenään, ripottele mustikoille.
Nypi pinnalle tulevat ainekset keskenään taikinaksi ja nostele nokareina mustikoille. Paista kukkoa 200 asteessa 20–30 minuuttia, kunnes taikinapinta on saanut väriä.
Tarjoa haaleana tai kylmänä esimerkiksi vaniljakastikkeen kanssa.

Uuniton suklaatorttu
6 annosta
Ei ihan tavallinen arkiherkku, ja vaatii hiukan työtä, mutta juhlistaa vaikka perjantai-illan. Jos kaapissa lymyää vielä jokunen suklaamuna pääsiäisestä, käytä ne tähän.
Gluteenittoman tai maidottoman saat, kun käytät gluteenittomia keksejä, maidotonta tummaa suklaata, maidotonta margariinia sekä kaura- tai soijapohjaisia, maidonkaltaisia tuotteita.
2,5 dl maitoa
2 dl ruokakermaa
0,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
0,5 dl kaakaojauhetta
2 rkl perunajauhoja
1 kananmunaa
n. 100 g suklaata maun mukaan
25 g kylmää voita tai margariinia
Väliin: n. 12 kpl suorakaiteen mallisia tai muita keksejä
Lisäksi: kerma- tai vaniljavaahtoa
Mittaa maito, kerma, sokerit, kaakaojauhe sekä perunajauhot kattilaan ja riko sekaan muna. Vatkaa kevyesti ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos paksunee ja lähes kiehahtaa. Älä päästä kiehumaan!
Nosta pois liedeltä ja lisää kuuman kiisselin sekaan paloiteltu suklaa muutamassa erässä, välillä voimakkaasti puuhaarukalla tai sähkövatkaimella pienellä teholla sekoittaen. Kun suklaa on sulanut, vatkaa seosta pari minuuttia.
Lisää voi nokareina, muutamassa erässä ja jatka vatkaamista, kunnes seos on jäähtynyttä ja kauniin kiiltävää.
Vuoraa noin 7 dl vetoinen, laakea pakastuksen kestävä rasia leivinpaperilla ja asettele kerros keksejä rasian pohjalle. Riko keksejä tarvittaessa. Lusikoi kolmannes suklaaseoksesta kekseille. Toista kerrokset, peitä rasia kannella ja nosta pakastimeen vähintään pariksi tunniksi. Paloittele kohmeinen torttu ja nosta tarjolle kermavaahdon kanssa.
Jos jäädytät torttua pidempään, ota se huoneenlämpöön noin puoli tuntia enne tarjoilua, jotta paloittelu onnistuu.

Pikapullat
10–12 kpl
Helpoista, maidottomista herkkupaloista ei synny paljon tiskiä. Ohjetta sopii toteuttaa pikku leipurienkin kanssa.

2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
1 tl jauhettua kardemummaa
1 tl kanelia
1 kananmuna
1 dl omenasosetta
0,5 dl öljyä
(2 rkl rusinoita)
(2 rkl manteli- tai pähkinärouhetta)
Pinnalle: raesokeria tai pähkinärouhetta
Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää muna, omenasose ja öljy sekä rusinat ja pähkinät halutessasi. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
Lusikoi taikina pieniin, voideltuihin muffinipellin koloihin tai paperisiin leivosvuokiin. Ripottele raesokeria tai pähkinärouhetta pinnalle.
Kypsennä 225 asteessa uunin keskiosassa noin 10 minuuttia, kunnes pikapullat ovat kullanruskeita.
Tarjoa mieluiten lämpiminä ja leivontapäivänä.

Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta