Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Mirjam Tupaselan kuvasi Tapani Lepistö.

NUMERO 4
21.4.2011


PÄÄKIRJOITUS

JOKAPÄIVÄINEN
LEIPÄ:
Ruis on aina ruista
Rukiissa kansan turva
Missä leipä leivottu, siellä koti

VALINTA: Aivan omanlaista elämää

PERINTEINEN: Tankki täyteen!

MAAILMALLA: Saunaa ja sielunhoitoa

TEHTÄVÄ: Kriisinhallinta kellon ympäri

RAKENTAMINEN
Naulantarkkaa hommaa
Paljon vartija
Tarkastajan sana painaa
Vanhan korjaus voi yllättää
Talo valmiina tontille
Missä on pisteen paikka?

KUNNOSTUS: Entistä ehompi sohvasänky

PERUSKORJAUS: Härkälän uusi alku

PUUTARHA:
Erikoisemmat
Kukkatarha Kainuun korvessa
Nyt lanttua ja naurista puutarhaan

RUOKA: Kevätkevennys
TERVEYS: Vastuun ottamisen vaikea taito

KÄSITYÖT: Kaunista kullannupulle

HARRASTUS: Käsityökissojen taikayö

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Elämäntilanteita
Koti maalla
Uuden edessä
Ristikko

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 19.5. ja Maatilan Pellervo 5.5.2011.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.


KEVÄTKEVENNYS


Keveyttä ruokavalioonsa kaipaavan täytyy muistaa monipuolisuus ja terveellisyys. Ohjeistamme löytyy sopivia myös niille, jotka haluavat vähentää aterioistaan hiilihydraatteja.

Lautasmalli tarjoaa sopivassa suhteessa ravintoaineita ja energiaa:
Puolet lautasesta täytetään kylmillä ja lämpimillä kasviksilla, ei siis pelkällä salaatilla. Hiukan vajaan neljänneksen peittävät peruna, tumma, kuitupitoinen riisi tai pasta. Reilu loppu neljäsosa lautasesta täyttyy lihalla, kalalla, munalla tai proteiinipitoisilla palkokasveilla.
Ajattelutapaa voi hyvin soveltaa myös keittoihin, pata- ja laatikkoruokiin. Ruumiillista työtä tekevät tai paljon urheilevat syövät vähän isompia annoksia ja täydentävät aterioita jälkiruualla tai ravitsevilla välipaloilla. Painontarkkailija ei santsaa eikä napostele aterioiden välillä.

Rahka-raejuustomaljat

Painoaan tarkkailevan ei tarvitse kaikesta hyvästä luopua. Tässä herkussa on runsaasti proteiinia, joka lisää kylläisyyden tuntua ja pitää nälkää. Kannattaa nauttia kevyen keitto- tai salaattiaterian päätökseksi tai välipalana.
4 annosta
1 tlk (250 g) maitorahkaa
1 tlk (250 g) raejuustoa
2–3 dl pakastemarjoja
1–2 rkl hunajaa
Pinnalle:
4–5 dl marjoja
2 dl vettä
0,5 dl hyytelösokeria
Sekoita maitorahka, raejuusto ja kohmeiset marjat keskenään. Makeuta hunajalla. Jaa seos neljään juomalasiin.
Mittaa vesi kattilaan, kuumenna kiehuvaksi. Sekoita mukaan hyytelösokeri. Kiehauta seos. Keitä minuutin verran.
Jaa kohmeiset marjat laseihin ja lusikoi hyytelöliemi päälle. Anna jäähtyä, nosta tarjolle.
Vinkki: Jos et halua käyttää hyytelösokeria, keitä paksu marjakiisseli ja lusikoi sitä rahkaseoksen pinnalle.

Jauhoton omena-kookospannukakku

Pannukakku sopii keliaakikoille ja niille, jotka haluavat vähentää hiilihydraatteja ruokavaliossaan.
16 palaa
5 dl maitoa
4 kananmunaa
1,5 dl (n. 80 g) mantelijauhetta
1 dl kookoshiutaleita
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
(1 rkl fibrexhiutaleita)
2–3 omenaa
1 tl kanelia
Vatkaa maito ja munat kevyesti. Lisää mantelijauhe, kookoshiutaleet, leivinjauhe, suola (ja kuitulisän fibrexhiutaleet). Nosta kulho jääkaappiin ja anna taikinan turvota tunti tai pari.
Leikkaa kuoritut omenat viipaleiksi ja leivitä leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle. Ripottele pinnalle kaneli.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita pannaritaikina hyvin ja kaada omenoiden päälle uunipannulle.
Paista pannukakkua uunin keskiosassa noin 20 minuuttia, kunnes pinta ja reunat ovat kullanruskeat.
Leikkaa palasiksi ja nosta tarjolle.

Rahkatäytteiset kanelikierrepullat

Näitä pullia voi painoansa tarkkaileva syödä vähemmin omantunnon tuskin. Arkisessa pullataikinassa voi hyvin olla kuitupitoisempia jauhoja seassa. Rahkatäyte tuo mehevyyttä vähärasvaisiin pulliin. Samoista aineksista syntyy rahka-omenapiirakka, kun kaulit taikinan leivinpaperille ja vetäiset sen uunipellille. Levitä rahkatäyte pinnalle ja asettele reilusti omenaviipaleita täytteen päälle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
16 kpl
2 dl rasvatonta maitoa
1/2 palaa (a 50 g) tuorehiivaa
4 dl täysjyvävehnäjauhoja
0,25 tl suolaa
2 tl jauhettua kardemummaa
0,5 dl sokeria
n. 3 dl vehnäjauhoja
0,5 dl rypsiöljyä tai sulatettua voita
Täyte:
1 tlk (250 g) maitorahkaa
1 kananmuna
0,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2–3 tl jauhettua kanelia
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna siihen hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää täysjyväjauhot puuhaarukalla vatkaten. Peitä liinalla ja jätä kulho noin vartiksi lämpimään paikkaan. Valmista täyte. Sekoita maitorahkaan muna, sokerit ja kaneli.
Kun taikinan alku kuplii selvästi, lisää suola, kardemumma ja sokeri. Alusta vähitellen vehnäjauhoja kädellä vaivaten. Lisää loppuvaiheessa rasva.
Kun taikina on pehmeää ja helposti leipoutuvaa, kumoa se kevyesti jauhotetulle työpöydälle. Kauli ohueksi levyksi (noin 45 x 30 cm).
Levitä rahkaseos taikinalle ja kääri rullalle. Leikkaa terävällä veitsellä 16 osaan. Nosta palat paperisiin pullavuokiin. Pullat voi paistaa myös leivinpaperoidulla pellillä, mutta vuoassa niiden täyte ei karkaa.
Anna kohota liinan alla noin 15 minuuttia. Paista 225-asteisessa uunissa kullanruskeiksi (noin 10 minuuttia). Pullat ovat parhaimmillaan leivontapäivänä.

Värikäs liha-makaronilaatikko

Laatikkoa on jatkettu hernerouheella ja juuresraasteella. Makaronina on kuitupitoista pientä simpukkapastaa, mutta muukin tumma pasta käy.
6 annosta
1,5 dl hernerouhetta
2 dl vettä
1 iso sipuli
1 iso porkkana
100 g selleriä
400 g jauhelihaa
0,5 tl suolaa
0,5 tl jauhettua maustepippuria
8 dl tummaa pastaa
1 l rasvatonta maitoa
1 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1 tl kuivattua meiramia
3 kananmunaa
Laita hernerouhe kuumuutta kestävään kulhoon. Kiehuta vesi ja kaada rouheelle. Anna pehmentyä noin 30 minuuttia.
Kuori kasvikset. Silppua sipuli ja raasta muut.
Paahda jauheliha kevyesti pannulla ilman rasvaa. Lisää sipuli ja anna hiukan kypsyä. Mausta suolalla ja pippurilla.
Nosta pannu liedeltä. Sekoita mukaan hernerouhe mahdollisine liotusvesineen.
Levitä puolet pastasta raakana kevyesti voidellun, noin 2 l-vetoisen uunivuoan pohjalle. Ripottele pastalle juuresraasteet ja jauhelihaseos.
Vatkaa maidon sekaan suola, pippuri, meirami ja munat.
Kaada munamaito vuokaan. Nestettä tulee olla reilusti. Sen pitää peittää ainekset kokonaan, jotta pasta kypsyisi. Paista 200-asteisen uunin alatasolla noin 1 tunti.

Saunaillan savukalasalaatti nizzalaisittain

Salaattiin voi käyttää säilöttyä kalaa tai tuoretta savukalaa. Kalan säilöntäöljyn voi korvata muulla hyvälaatuisella öljyllä.
4 annosta
4 keitettyä keskikokoista perunaa
2 kovaksi keitettyä kananmunaa
1 pss (200–300 g) pakastettuja vihreitä papuja
n. 200 g jäävuorisalaattia tai muuta salaattia
1 (puna) sipuli
(3 tomaattia)
8 anjovisfileetä
1 tlk savustettuja muikkuja öljyssä
1 dl kivettömiä oliiveja
Kastike:
4 rkl muikkujen öljyä
1 rkl viinietikkaa
ripaus suolaa ja pippuria
1 tl kuivattua rakuunaa tai kirveliä
Keitä perunat kypsiksi, tai käytä edelliseltä aterialta jääneitä. Leikkaa kuoritut perunat viipaleiksi.
Keitä kananmunat pehmeän koviksi (8 minuuttia), anna jäähtyä, kuori ja leikkaa lohkoiksi.
Kypsennä pavut liedellä tai mikrossa pakkauksen ohjeen mukaan. Anna jäähtyä.
Suikaloi salaatti ja leikkaa kuorittu sipuli ohuiksi viipaleiksi tai renkaiksi. (Viipaloi tomaatit.)
Levitä salaatti, tomaatti ja sipulit laakealle vadille.
Asettele perunaviipaleet, munalohkot ja pavut päälle.
Valuta anjovikset liemestään ja nosta munalohkoille. Laita salaatille myös muikut ja ripottele oliivit.
Sekoita kastikeainekset ja valuta salaatille. Anna maustua jääkaapissa esimerkiksi saunomisen ajan. Lisää ruokaisuutta kaipaavat voivat syödä salaatin täysjyväleivän kanssa.

Hapanimelä broileripannu

Runsaasti kasviksia sisältävä ruoka ei välttämättä tarvitse perunaa, riisiä tai nuudeleita seurakseen.
4–6 annosta
400 g marinoimattomia broilerisuikaleita
1 rkl soijakastiketta
0,25 tl jauhettua valkopippuria
1 rkl maissitärkkelys- tai perunajauhoja
1 iso sipuli
2–3 valkosipulin kynttä
2 porkkanaa
200 g palsternakkaa
100 g selleriä
2–3 keltajuurta
200 g tuoreita herkkusieniä
n. 250 g parsakaalia (tuore tai pakaste)
2 rkl öljyä
Kastike:
1 tlk (227 g) ananasrenkaita tai -paloja
2 rkl omena- tai valkoviinietikkaa
1rkl soijakastiketta
2 rkl ketsuppia
1–2 tl hunajaa
2 tl maissitärkkelys- tai perunajauhoja
Pinnalle: silputtua kevät- tai ruohosipulia
Laita lihasuikaleet kulhoon. Mausta soijalla ja pippurilla. Ripottele sekaan jauhot. Sekoita käännellen ja jätä maustumaan kasvisten käsittelyn ajaksi.
Kuori kasvikset, myös parsakaalin varsiosa, jos käytät tuoretta. Viipaloi tai suikaloi kasvikset, viipaloi herkkusienet ja paloittele parsakaali pienemmiksi kukinnoiksi.
Kuumenna puolet öljystä tilavalla paistinpannulla tai wokkipannussa ja ruskista lihasuikaleet. Nosta pois pannulta.
Kaada pannulle loput öljystä ja kumoa kasvikset siihen. Paista melko kovalla lämmöllä, koko ajan kasviksia nostellen, kunnes ne alkavat olla kypsiä.
Valuta ananastölkistä liemi pieneen kulhoon. Paloittele ananas. Lisää palat ja broilerisuikaleet pannulle, sekoita ja kuumenna hetki. Kumoa seos kulhoon ja pidä lämpimänä.
Sekoita ananasmehuun muut kastikkeen ainekset ja hulauta kastike pannulle. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee ja kirkastuu.
Kaada kastike kasvis-broileriseoksen päälle. Ripottele pinnalle sipulisilppua ja nosta tarjolle.

Paranneltu palapaisti

Liha voi olla porsaan etuselkää, lapaa, kinkkua, valmiita kuutioita tai suikaleita. Jos muuta luutonta lihaa ei ole saatavilla, voi käyttää myös ulkofileetä.
4–6 annosta
400 g luutonta porsaanlihaa
2 sipulia
2 porkkanaa
100 g selleriä
200 g lanttua
2 rkl öljyä
2 rkl vehnäjauhoja
n. 4 dl vettä
0,25 tl jauhettua valkopippuria
1 rkl soijakastiketta
1 pss (200 g) pakastettuja vihreitä papuja, herneitä tai parsakaalia
2–3 tl sinappia
Kuutioi liha. Kuori ja kuutioi kasvikset.
Kuumenna puolet öljystä pannulla ja kuullota kasviksia kevyesti. Kaada pataan. Lisää loppu öljy pannulle. Ruskista lihat kevyesti, ripottele jauhot ja jatka paistamista vielä hetki. Kaada lihat pataan. Huuhtele pannu vedellä, kaada huuhdevesi pataan. Vettä pitää olla niin paljon, että se näkyy ainesten lomasta.
Mausta pippurilla ja soijakastikkeella. Hauduta kannen alla liedellä tai uunissa noin 40 minuuttia, kunnes liha on kypsää. Tarkista nesteen määrä kypsennyksen aikana; lisää tarvittaessa vettä.
Sekoita pataan jäiset pavut ja jatka kypsentämistä vielä viitisen minuuttia. Mausta sinapilla ja tarvittaessa pippurilla ja suolalla. Tarjoa esimerkiksi uunissa kypsennettyjen perunoitten kanssa.

Punainen merimiespata

Tässäkin ruuassa on ajateltu lautasmallia, kun perunoiden osuus aineksista pienentyy juuresten ansiosta.
4 annosta
400–500 g naudan ulko- tai sisäpaistia
1 rkl rasvaa
0,5 tl suolaa
0,25 tl jauhettua valko- tai mustapippuria
4 punajuurta
4 perunaa
1–2 sipulia
200 g lanttua
100 g selleriä
4–5 dl mietoa lihalientä
5 maustepippuria
pari oksaa tuoretta timjamia
1 laakerinlehti
Pinnalle: silputtua tuoretta timjamia
Leikkaa liha ohuiksi viipaleiksi ja ruskista pannulla parissa erässä. Mausta suolalla ja pippurilla.
Kuori ja viipaloi kasvikset. Kerrostele peruna- ja kasvisviipaleet lihan, pippureiden ja timjaminoksien kanssa uunivuokaan tai pataan.
Tuikkaa sekaan laakerinlehti ja kaada päälle lihaliemi.
Kypsennä 175-asteisessa uunissa tunnin verran, kunnes ainekset ovat kypsiä. Lisää tarvittaessa nestettä kypsennyksen aikana.
Tarjoa lisänä mehevää kaali-juuresraastetta.

Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta