Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Jarmo Uusi-Rintakoski

NUMERO 4
19.4.2012


Pääkirjoitus

LUKIJAMATKA
Vuonojen kutsu
Lähiöstä itään

TERVEYS
Tehohoitoa terveydenhuollon murtumiin
Vaarallinen paikka
Muistellen eletään toistamiseen
Kun läheinen loukkaa

Äideistä parhain
Talouslaskua Paljakanvaaralla
Eheän asumakentän kehässä
Elämää ekopöntössä

PUUTARHA
Sadoittain silmäniloa
Torvet töröllään
Vuoden vihannesperhe
Pihan ikivihreä selkäranka
Löytöretki lähihistoriaan

RUOKA
Keittiössä vihertää

KÄSITYÖT
Hyvin pyyhkii
Sievästi sinistä
Kuin karamelli

Ei käy pussin päälle
Takaisin sielunmaisemaan

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Elämäntilanteita
Koti maalla
Kirjan kannet auki
Pieniä tarinoita
Ristikko
Papin päiväkirja

Seuraava Kodin Pellervo 16.5. ja Maatilan Pellervo 3.5.2012.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.


Keittiössä vihertää


Tuoreista yrteistä ateria saa väriä, makua ja raikkautta. Samalla ruuan suolamäärää voi vähentää. Huhtikuisissa herkuissa maistuu kevät.


Itämaiset kalapihvit

Hauki on hyvä kala murekkeisiin ja pihveihin. Muukin kala tähän ruokalajiin käy, mutta kovin arvokasta ja hienoaromista ei mausteiden takia kannata käyttää. Currytahnan sijaan massan voi maustaa curryjauheella.
400 g haukifileitä
pari kevätsipulia tai 10 cm:n pala purjoa
1 valkosipulinkynsi
1 dl kevyesti silputtua persiljaa tai korianteria
muutama oksa tilliä
1 rkl timjaminlehtiä
2 tl currytahnaa
(2 tl sitruunaruohotahnaa)
1 rkl kala- tai soijakastiketta
1 tl jauhettua inkivääriä tai -tahnaa
1 limetin mehu
1 kananmuna
Paistamiseen: voita tai öljyä
Poista ruodot mahdollisimman hyvin, paloittele kalafileet. Laita palat monitoimikoneen kulhoon ja pyöräytä muutaman kerran.
Paloittele kevätsipulit ja valkosipuli. Pienennä persiljaa (tai korianteria) hieman. Laita kaikki ainekset kalan sekaan ja jauha rouheaksi massaksi. Muotoile pieniä pihvejä kostutetulle työlaudalle.
Kuumenna rasva paistinpannulla. Paista pihvit miedolla lämmöllä molemmin puolin kauniin ruskeiksi.

Hapankaalikeitto

Käytä keittoon uunissa kypsytettyjen broileripalojen tai kokonaisen broilerin tähteitä. Perkaa liha talteen ja keitä luista liemi. Keiton voi valmistaa myös liemitiivisteestä ja makkarasta. Lisäruokaisuutta saa perunalla, pastalla tai kypsällä viljalla. Hapankaalin hyvää tekevät maitohapot säilyvät, kun laitat kaalit kulhoihin, kuumennat keiton kiehuvaksi ja kauhot sen kaalin päälle kulhoihin.
1 l kana- tai kasvislientä
0,5 dl kuivattuja sieniä
1 sipuli
1–2 vartta lehtiselleriä
2–3 oksaa timjamia
2–3 dl kypsiä broileri- tai kanapaloja
n. 4 dl (400 g) hapankaalia
(1 dl silputtua ruohosipulia tai kevätsipulia)
Liota sieniä tarvittaessa pienessä vesitilkassa noin 30 minuuttia.
Kuumenna liemi kiehuvaksi. Kuori ja silppua sillä aikaa sipuli pieneksi, suikaloi selleri. Lisää sienet liotusvesineen keittoon sipulisilpun ja sellereiden kanssa. Muista: korvasienet on ryöpättävä kaksi kertaa liottamisen jälkeenkin, eikä liotusvettä koskaan saa käyttää ruokiin!
Riivi timjaminlehdet keiton sekaan. Keitä noin 15 minuuttia. Lisää kanapalat sekä hapankaali. Kuumenna kiehuvaksi. Ripottele pinnalle ruohosipulia. Nosta tarjolle.

Mallas-yrttipossunfilee

Porsaan sisäfilee saa mehevän kuorrutuksen mämmi-leipämaltaista ja hunajasta. Myös ruisjauhot sopivat kuorrutukseen.
n. 600 g porsaan sisäfileetä
1–2 rkl hunajaa
0,5 dl mämmi-leipämaltaita
1 tl suolaa
0,5 tl rouhittua musta- tai valkopippuria
voita tai öljyä
n. 2 dl erilaisia yrttejä silputtuna (esim. persiljaa, basilikaa, timjamia, rakuunaa)
Sivele hunaja fileen pintaan. Sekoita suola ja pippuri maltaisiin lautasella. Pyörittele lihaa seoksessa, kunnes seos peittää sen.
Kuumenna rasva pannulla. Ruskista liha kauttaaltaan kauniin ruskeaksi. Pienennä lämpöä ja paista kypsäksi pannulla tai 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Anna fileen levähtää hetki.
Levitä yrttisilppu leikkuulaudalle, pyörittele lihaa silpussa ja leikkaa viipaleiksi. Nosta tarjolle esimerkiksi fenkoli-ohraton ja salaatin kanssa. Ripottele laudalle jääneet yrtit annosten pinnalle.
Fenkoliohratto
Ohrasta saa tehtyä risoton tapaisen, maukkaan lisäkkeen. Mehevin tulos syntyy, kun valmistat ohralisäkkeen risoton tapaan, nestettä vähitellen lisäten. Ohjeessa on käytetty 15 minuutissa kypsyviä ohrahelmiä (Torino).
10 cm:n pätkä purjoa
pieni kerä (n. 100 g) salaattifenkolia
1 porkkana
7 dl mietoa kana- tai kasvislientä
1 rkl öljyä
2 dl ohrahelmiä
0,25 tl jauhettua valkopippuria
(suolaa)
0,5 dl silputtua rakuunaa tai oreganoa
Huuhtele halkaistu purjopala hyvin, suikaloi se. Poista kova kanta ja suikaloi fenkoli. Jätä tillimäinen lehtiosa ohraton koristeeksi. Kuori porkkana, suikaloi tai kuutioi se.
Kiehauta kanaliemi. Kuumenna öljy toisessa kattilassa. Kuullota kasviksia noin 5 minuuttia. Kumoa sekaan ohra. Kääntele hetki kasvisten seassa. Lisää noin 2 dl kuumaa lientä, keitä koko ajan sekoitellen, kunnes liemi on imeytynyt ohraan. Lisää noin 1 dl lientä, sekoita. Jatka, kunnes kaikki neste on käytetty. Tarkista kypsyys, hauduta tarvittaessa vielä hetki. Mausta ja nosta tarjolle.

Pitsapiirakka

Pikkusuolainen herkku on nopea pyöräyttää, sillä pohjaa ei tarvitse kohottaa. Täytteeksi sopii pitsan tavoin lähes mikä vain. Kuvan kasvispitsassa on käytetty säilykekirsikkatomaatteja ja mozzarella-juustopalloja. Mozzarellan voi korvata 100 g:lla (noin 2 dl) juustoraastetta. Tomaatit säilyvät ehjinä, kun liemi valutetaan täyteseoksen sekaan ja tomaatit asetellaan vasta täytteen päälle. Isommat säilyketomaatit kannattaa suikaloida ja levittää kirsikkatomaattien tavoin täytteelle. Jos kaipaat lihaa, korvaa aurinkotomaatit kinkkusuikaleilla tai paistetulla jauhelihalla.
Täyte:
1 porkkana
2 sipulia
2 lehtisellerinvartta
1 rkl (aurinkokuivattujen tomaattien) öljyä
1 dl suikaloituja aurinkokuivattuja tomaatteja
2 rkl punaista pestoa tai tomaattipyreetä
1 tlk (n. 400 g) säilyke(kirsikka)tomaatteja tai tomaattimurskaa
0,5 tl rouhittua valko- tai mustapippuria
0,5 tl suolaa
1 rkl tuoretta timjamia tai oreganoa
1 pkt (n. 125 g) mozzarellaa (esim. palloja)
Pohja:
1 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäjauhoja
1 dl täysjyvävehnäjauhoja (graham)
2 tl leivinjauhetta
1 tl kuivattua oreganoa tai pizzamausteseosta
(0,25 tl suola)
2 rkl öljyä
1 dl vettä
Pinnalle:
kourallinen rucolaa
kourallinen tuoreita basilikanlehtiä
Valmista ensin täyte. Raasta kuorittu porkkana, suikaloi sipulit ja selleri.
Kuumenna öljy tilavalla paistinpannulla. Kuullota sipulia hetki. Lisää porkkanaraaste sekä selleri. Jatka kypsentämistä noin 5 minuuttia. Älä päästä ruskistumaan. Lisää aurinkotomaatit ja pesto. Hulauta sekaan säilyketomaatit tai vain niiden liemi. Mausta pippurilla, suolalla ja timjamilla. Hauduta noin 5 minuuttia välillä sekoittaen. Anna hieman jäähtyä.
Valmista pohja. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää öljy ja vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Älä vaivaa.
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Kauli tai taputtele (jauhotetuin käsin) taikina leivinpaperin päälle ohueksi, pyöreäksi levyksi, halkaisija noin 30 cm (tai painele taikina öljyllä siveltyyn piirakkavuokaan, halkaisija n. 28 cm). Vetäise leivinpaperi pellille.
Levitä taikinapohjalle täyte ja juusto (sekä kirsikkatomaatit).
Kypsennä uunin keskiosassa 12–15 minuuttia, kunnes pitsapiirakan reunat ja pinta ovat saaneet väriä. Ota paistos uunista ja levitä sille rucola sekä basilika. Nosta tarjolle.

Keväinen hapankermakakku

Reippaasti vanhentuneenkin kerman tuoksu on raikkaan hapan, ja kerma on käyttökelpoista. Vähänkin epämiellyttävä, tympeä tuoksu kertoo pilaantuneesta. Jos hapantunutta kermaa ei ole, käytä kermaviiliä tai ranskankermaa (cremé fraîche).
Kakku maistuu kahvin kanssa, ja pyhäherkkua syntyy kostuttamalla ja kuorruttamalla. Varovasti kolmeen osaan halaistun kakun voit täyttää ennen kuorruttamista vaikka vappubrunssille tai äitienpäivälounaalle. Tuplaa täytteen määrä, jos sekä kuorrutat että täytät. Myös koristeellinen pursotus vaatii enemmän ainetta. Kuvan kakku on tehty pienemmässä vuoassa puolikkaasta taikinasta.
1 limetti tai sitruuna
1 ruukku sitruunamelissaa
4 kananmunaa
2,5 dl sokeria
2 dl hapanta kermaa
3 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
0,5 tl ruokasoodaa
0,5 tl leivinjauhetta
Kostutus:
1 limetin tai sitruunan mehu
n. 2 rkl tomusokeria
Kuorrutus:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl silputtua sitruunamelissa
1 tl raastettua limetin- tai sitruunankuorta
1 limetin tai sitruunan mehu
n. 2 rkl tomusokeria
(sitruunamelissanlehtiä, limettiviipaleita, koristerakeita)
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota noin 2 litran kakkuvuoka.
Raasta hyvin pestyn limetin kuoren vihreä osa. Halkaise hedelmä ja purista mehu. Silppua sitruunamelissa.
Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi, pysyväksi vaahdoksi.
Lisää kerma, limettimehu sekä kuoriraaste taikinaan. Sekoita kevyesti.
Siivilöi taikinaan vehnäjauhot, perunajauhot, sooda ja leivinjauhe. Sekoita nopeasti tasaiseksi.
Kaada puolet taikinasta vuokaan, ripottele sitruunamelissasilppu ja valuta lopputaikina päälle.
Kypsennä kakku uunin alimmalla ritilätasolla 50–60 minuuttia.
Anna kakun jäähtyä hieman, kumoa ritilälle. Pese ja kuivaa paistovuoka ja peitä kakku sillä. Anna jäähtyä.
Jos kostutat ja kuorrutat kakun, laita se vielä hieman lämpimänä takaisin vuokaan.
Sekoita keskenään limettimehu ja sokeri. Mehu saa olla raikkaan kirpeää. Valuta mehua lämpimälle kakulle. Jos kakkuvuokasi on alumiininen, varo, ettei hapanta lientä joudu vuoan reunoille. Peitä vuoka ja anna kakun oleentua vaikka seuraavaan päivään.
Sekoita kuorrutuksen ainekset. Levitä kuorrutus huolimattoman näköisesti veitsellä kakun pintaan.
(Koristele halutessasi sitruunamelissanlehdillä, ohuilla limettiviipaleilla tai koristerakeilla.)

Sauna-illan makkaraherkku

Tuoreen paprikan sijaan käy pakastettu tai säilötty.
2–3 sipulia
3 porkkanaa
1/2–1 salaattifenkoli
1 punainen paprika
1 omena
3–4 mausteista grillimakkaraa (bratwurstia, krakovanmakkaraa tms.)
1 rkl öljyä tai voita
1 pieni prk (120 g) smetanaa tai ranskankermaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1 rkl silputtua tuoretta basilikaa
1 rkl silputtua tuoretta oreganoa
(suolaa)
Suikaloi kuorittu sipuli. Viipaloi kuoritut porkkanat. Suikaloi fenkoli. Halkaise paprika, poista siemenet ja kanta. Suikaloi paprika. Kuutioi kuorittu omena. Leikkaa makkarat haarukkapalasiksi.
Kuumenna öljy pannulla ja ruskista makkarat kevyesti. Nosta makkarat pois ja laita sipulit, porkkanat ja fenkoli pannulle. Kuullota puolikypsiksi noin 5 minuuttia. Lisää paprikat ja omenat. Sammuta liesi, peitä pannu kannella ja jätä muhimaan saunomisen ajaksi. Jos kasviksista ei ole irronnut nestettä, lisää pannulle hiukan vettä.
Kuumenna kasvisseos nopeasti juuri ennen tarjoilua. Sekoita mukaan makkarapalat, smetana ja mausteet. Tarkista maku ja lämpötila. Tarjoa esimerkiksi hapankaalin ja etikkavihannesten kanssa.

Nokkosmunakasrulla

Keväinen herkku sopii kevyeksi ateriaksi salaatti seuranaan tai alkuruokana sunnuntailounaalla. Jos tuoreita nokkosia ei vielä ole, käytä pakastepinaattia. Sitä tarvitaan 150 g. Täytteeksi sopii kalan ja katkarapujen sijaan ruskistettu, maustettu jauheliha, jota ryydittävät kuullotetut sipulisilppu ja porkkanaraaste.
1 dl täysjyvävehnäjauhoja (graham)
1,5 dl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
1 l tuoreita nokkosia tai n. 2 dl ryöpättynä
3–4 kananmunaa
1 tl suolaa
0,25 tl jauhettua valkopippuria
(ripaus muskottia)
(0,5 tl leivinjauhetta)
(n. 1 dl juustoraastetta)
Täyte:
1 pss (n. 180 g) pakastettuja katkaravunpyrstöjä
200 g yrtti- tai katkaraputuorejuustoa
1 dl silputtua tilliä tai ruohosipulia
0,25 tl rouhittua mustapippuria
400 g lämminsavukalaa (n. 4 dl perattuna)
1–2 rkl sitruunamehua
Mittaa kulhoon jauhot. Vatkaa mukaan noin puolet maidosta. Kun seos on tasaista, lisää loppu maito. Anna turvota noin 30 minuuttia. Ota pakastetut katkaravut huoneenlämpöön sulamaan.
Ryöppää nokkoset, valuta ja silppua. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Vatkaa jauhoseokseen munat yksitellen, lisää suola, pippuri (ja leivinjauhe).
Levitä leivinpaperi uunipannulle. Kaada vielä kertaalleen sekoitettu taikina pannuun. Kypsennä uunissa noin 25 minuuttia, kunnes munakaspannarin pinta on kullanruskea.
(Levitä puhtaalle leivinpaperille juustoraastetta.) Kumoa munakas leivinpaperille. Anna jäähtyä.
Sivele jäähtyneen munakaslevyn pinnalle huoneenlämpöinen tuorejuusto. Ripottele tillisilppu, pippuri ja pienennetty savukala sekä sulaneet, valutetut katkaravut. Jos ravunpyrstöt ovat kovin isoja, ne voi silputa. Pirskottele kalalle ja katkaravuille sitruunamehua. Kääri rullalle, käytä apuna leivinpaperia. Nosta jääkaappiin odottamaan tai leikkaa viipaleiksi ja tarjoa heti.

Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta