Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva Ullamaija Hänninen

NUMERO 5
16.5.2007

Pääkirjoitus
Kannanotto: Taivaan tulia koko Lappiin
Puutarha: Kaikkein kauneimmat pikkupuut
Vihannesmaa pienelle pihalle
Puisto: Kärkölään kartanoretkelle
Elinsiirrot: Kahdesti elämälle pelastettu
Jalavan kauppa: Tavaraa ja tarinoita
Yrittäjät: Äidin askelissa hoitoalalle
Ruoka: Herkkuja suven juhliin
Matelijat: Me kaikki matkalla mökille
Peruskorjaus: Varastosta arvotaloksi
Käsityöt: Vanha pitsi kaunistaa ikkunaa
Intohimona käsityöt: Nuttu poikineen
Joki: Vastavirtaan Tonavaa

Toistuvat:
Asiasta toiseen
Koti maalla
Elämäntilanteita
Omalääkäri
Ristikko
Papin päiväkirja
Unto Uneksija

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 7.6. ja Maatilan Pellervo 14.6.2007.


Iso Kalenteri 2007
Iso  Kalenteri 2007 sisältyy Pellervon tilaukseen.


Vihannesmaa pienelle pihalle


Pienellä pihalla ei välttämättä ole sopivaa paikkaa kasvimaalle, mutta ruukuille löytyy aina tilaa.


Pienen pihan vihannesmaa rajatussa kasvualtaassa ei vie paljon tilaa. Kuva Leena Nurmi

Vihannesten kasvatus ruukuissa tai kasvualtaissa onnistuu, kun muistaa huolehtia riittävästä kastelusta ja ravinteista. Ruukkupuutarha on hyvä vaihtoehto viherpeukalolle, jolla ei ole maata tai tilaa puutarhassaan.
Ruukkutarha on myös hauska, sillä se ei ole koskaan valmis. Ruukkuja voi siirrellä mielensä mukaan aina sinne, missä kulloinkin kaivataan piristystä. Niissä voi kasvattaa paitsi kesäkukkia myös perennoja, monivuotisia köynnöksiä, pensaita ja pikkupuita sekä marjoja ja vihanneksia.
Ruukkuviljelyyn sopivat periaatteessa kaikki kasvit, kunhan niille on tarjota riittävästi kasvualustaa, kosteutta ja ravinteita. Vihanneksista ruukuissa on totuttu kasvattamaan yrttejä, tomaatteja ja amppelimansikoita, mutta niissä viihtyvät mainiosti myös salaatit, lehtivihannekset, kurpitsat, pavut, kaalit ja avomaankurkut.
Mitä isommaksi ja rehevämmäksi vihannes kasvaa, sitä kookkaampi ruukku sille tarvitaan. Yrtit viihtyvät tavallisissa parvekelaatikoissakin, mutta voimakaskasvuiset kurpitsat ja kaalit vaativat ison astian. Ruukun pohjassa on oltava reikä, etenkin jos se sijoitetaan taivasalle. Seisova vesi saa kasvin hengiltä melko nopeasti.
Kasvualusta valitaan kasvin mukaan. Niukkaa lannoitusta tarvitsevat yrtit ja salaatit menestyvät hiekansekaisessa kevyessä mullassa. Voimakasta lannoitusta vaativat kasvit istutetaan kalkittuun ja hyvin lannoitettuun puutarhamultaan. Ruukkuihin käy myös ravinteikas kompostimulta, joka on hyvin palanutta ja mielellään myös seulottua. Ruukkupuutarhan vihannekset istutetaan yleensä taimista, jotka on karaistu eli totutettu ulkoilmaan. Taimet suojataan tarvittaessa keväthalloilta lasikuvulla tai harsopeittein. Pienimmät ruukut voi nostaa sisätiloihin kylmän yön uhatessa.
Kesällä on muistettava huolehtia riittävästä kastelusta ja lisäravinteista, jotta vihannekset voivat hyvin ja tuotavat satoa. Lisälannoitukseen käytetään kastelulannoitetta, liotettuja kanankakkarakeita tai esimerkiksi nokkosvettä. Nokkosvesi valmistetaan siten, että noin kaksi kiloa tuoreita nokkosia pilkotaan ämpäriin, johon lisätään kaksi ruokalusikallista kivijauhetta tai talkkia ja kymmenen litraa kylmää vettä. Seos jätetään käymään ja sitä sekoitetaan kerran päivässä; sekoittaminen ja kivijauhe ehkäisevät hajuhaittoja.
Liuos on valmista noin kymmenen päivän kuluttua, jolloin se on väriltään tummaa ja sakka on painunut pohjalle. Käyte siivilöidään ja säilytetään suljettavissa muovikanistereissa. Kasveja lannoitetaan laimennetulla nokkosvedellä – jossa on yksi osa nokkosuutetta ja kymmenen osaa vettä – joka toinen viikko tai tarpeen mukaan.


Teksti: Leena Nurmi
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta