Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Ullamaija Hänninen

NUMERO 5
20.5.2009

Pääkirjoitus

KAINUU: Kukas sieltä kömmertää?

YMPÄRISTÖ: Ekologinen reppu on raskas

YHTEYDET: Talkoilla viesti kulkee

RAKENTAJA: Taivaan tulipallon voimalla

ASUMINEN: Paluumatka asemalle
SUURI MUUTOS: Tämä ainutkertainen elämä

TERVEYS: Siitepölyä ei tarvitse sietää

PUUTARHA: Ruusun aika
Tuoksuu kuin saippua

TAITURI: Joel vuolee linnulle lennon

KOTIMAAN HERKKUJA: Meillä on lähellä kaikkea hyvää

YRITTÄJÄT: Kotimaiset kunniassaan

RUOKA: Kevät on juhlan aikaa

KÄSITYÖT: Kepeät kesäkassit

LUKIJAMATKA: Satumainen Slovenia, kiehtova Kroatia

KLASSIKKO: Täällä asui Avonlean tunnetuin tyttö

TEATTERI: Karvakuonoille kampetta

LUONTO: Valkovuokon kiihkeät kevätviikot

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Koti maalla
Omalääkäri
Ristikko
Papin päiväkirja
Unto Uneksija

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 17.6. ja Maatilan Pellervo 4.6.2009.



Iso  Kalenteri 2009 sisältyy Pellervon tilaukseen.


Kevät on juhlan aikaa


Juhlan lähtökohta voi olla väri. Kun se on päätetty, katsotaan riittävätkö astiat vai lainataanko sävyyn sopivia ystäviltä. Tarjottavat tehdään valmiiksi päivää paria aikaisemmin. Keittiöön on pyydetty apuvoimia täydentämään tarjoilua tarpeen mukaan. Näin isäntäväki saa keskittyä olennaiseen, kutsuvieraisiin.

Pieniä suolapaloja
Älä hermostu, näiden suupalojen tekeminen ei juhlapäivänä ole hankalaa! Tee täytteet edellisenä päivänä maustumaan, viipaloi leivät ja paahda crostinit valmiiksi. Juhlapäivänä vain lusikoit täytteet leiville ja koristelet. Leikkaa leipiä riittävästi varalle, silloin täytteiden lisäys menekin mukaan käy kätevästi. Varaa vähintään neljä leipästä syöjää kohti. Menekki riippuu muiden tarjottavien määrästä; mitä enemmän valinnanvaraa, sitä vähemmän yhtä lajia menee. Pikkusuolaisen syöminen onnistuu vaikka seisaaltaan.

Crostinit
n. 20 kpl
1 iso patonki
valkosipulinkynsi
2 rkl öljyä
Leikkaa patonki viipaleiksi ja asettele viipaleet leivinpaperoidulle pellille. Murskaa valkosipuli öljyn joukkoon ja pirskottele öljy patonkiviipaleille. Paista 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes patonkipalat ovat saaneet väriä. Anna jäähtyä.
Tomaattisalsa
n. 20 crostinille
1 (vihreä) paprika
6 tomaattia
1 punasipuli
1 valkosipulin kynsi
2 rkl öljyä
1 rkl viinietikkaa
1 rkl tuoretta korianteria tai oreganoa silputtuna
2 rkl tuoretta basilikaa silputtuna
0,25 tl rouhittua mustapippuria
0,25 tl suolaa
(ripaus chiliä)
Leikkaa paprika neljään osaan, poista kanta sekä siemenet ja paahda paloja kuivalla pannulla hetki. Irrota kuori ja silppua paprika. Leikkaa tomaatit puoliksi ja poista siemenet. Näin salsasta ei tule liian kosteaa. Silppua hedelmäliha ja kumoa paprikasilpun kanssa kulhoon.
Kuori ja silppua puna- sekä valkosipuli hyvin pieneksi ja lisää kulhossa olevien kasvisten päälle. Lisää loput ainekset ja sekoita hyvin. Anna makujen tasaantua jääkaapissa yön yli. Laita noin ruokalusikallinen tomaattisalsaa crostinille ja koristele halutessasi basilikanlehdellä.

Broilerinmaksatahna
n. 20 crostinin päälle
1 sipuli
300 g broilerinmaksaa
2 tl öljyä
0,5 tl jauhettua maustepippuria
0,25 tl jauhettua valkopippuria
0,25 tl jauhettua inkivääriä
(2 rkl sherryä tai madeiraa)
150 g keittokinkkua tms
1 maustekurkku
2–3 rkl tuoretta rakuunaa silputtuna
n. 0,5 dl ranskankermaa
(suolaa)
(Koristelu: cocktailkurkkuja suikaloituna
tuoretta rakuunaa)
Kuori ja silppua sipuli. Valuta sulatetut broilerinmaksapalat. Kuullota sipulia muutama minuutti kuumassa öljyssä ja lisää broilerinmaksa. Paista miedolla lämmöllä kypsäksi. Mausta ja anna hiukan jäähtyä.
Jauha sipuli-maksaseos suikaloidun kinkun ja maustekurkun kanssa karkeaksi tahnaksi. Sekoita lopuksi mukaan rakuuna. Jos seos tuntuu liian tanakalta, lisää ranskankermaa. Tarkista sopiva suolaisuus. Anna maustua jääkaapissa yön yli.
Laita nokare maksatahnaa leiville. Koristele cocktailkurkkusuikaleilla ja rakuunatupsulla.

Tummat leivät
Leikkaa esimerkiksi saaristolaisleipä viipaleiksi, puolita tai jaa viipaleet kolmeen osaan, jotta saat sopivia suupaloja.

Kalatahna
n. 20 pienelle leipäpalalle
150 g kylmäsavulohta
3 dl perattua lämminsavukalaa
200 g valkosipulilla maustettua tuorejuustoa
1 dl silputtua kevätsipulia
0,25 tl rouhittua mustapippuria
(maitoa tai kermaa)
(Koristeluun: silputtua kevätsipulia)
Leikkaa kylmäsavulohi pieneksi silpuksi. Sekoita mukaan loput ainekset. Notkista seosta tarvittaessa maidolla tai kermalla. Anna makujen tasaantua jääkaapissa yön yli.

Katkaraputahna
n 20 pienelle leipäpalalle
n. 150 g kuorittuja katkarapuja
1 dl (yhteensä) tuoretta persiljaa, basilikaa ja sitruunamelissaa silputtuna
1 tl sitruunan kuoriraastetta
100 g maustamatonta tuorejuustoa
150 g paksua ranskankermaa
1 rkl sitruunamehua
0,25 tl jauhettua mustapippuria
0,25 tl suolaa
(Koristeeksi: sulatettuja, pieniä katkaravunpyrstöjä
tilliä)
Silppua sulatetut, valutetut katkaravut hienoksi. Sekoita mukaan muut ainekset. Tarkista maku, anna maustua yön yli. Lusikoi tahnaa leiville ja koristele pienillä katkaravunpyrstöillä ja tillitupsulla.

Yrttiset feta-pinaattikolmiot
Nämä herkullisen rapeat suolaiset herkut ovat parhaimmillaan vastapaistettuina. Kolmioissa on hiukan näperreltävää, mutta voit tehdä ne voitelua ja paistamista vaille valmiiksi jo edellisenä päivänä ja pakata kannelliseen rasiaan kostutetulla voipaperilla peitettynä. Voit myös pakastaa täyteyt kolmiot ja paistaa vasta ennen tarjoilua. Pidä huoli, ettei taikina pääse kuivumaan ennen täyttämistä. Jos et tarjoa lisäkkeenä salaattia, syömien onnistuu sormin.
n. 30 kpl
1 pkt (450 g) filotaikinaa (pakasteesta)
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 tl öljyä
150 g pakastettua pinaattia
150 g feta-juustoa
0,5 dl silputtua basilikaa
1 rkl silputtua kirveliä
0,5 tl rouhittua mustapippuria
(suolaa)
Sivelyyn: öljyä tai sulatettua margariinia
Voiteluun: kananmuna
Ota taikina sulamaan, mutta älä poista sitä vielä pakkauksesta. Valmista täyte. Silppua kuoritut sipulit ja kuullota niitä hetki öljyssä. Valuta sulatettu pinaatti ja sekoita sipulin joukkoon. (Jos käytät tuoretta pinaattia, sitä tarvitaan noin 500 g. Suikaloi se ja pehmitä sipulin seassa.) Anna jäähtyä.
Murustele feta ja sekoita pinaattiseokseen. Mausta yrteillä, pippurilla ja tarvittaessa suolalla, lisäys riippuu juuston suolaisuudesta.
Ota taikina paketista ja avaa rulla. Leikkaa taikinalevypino kuudeksi tai kahdeksaksi yhtä suureksi kaistaleeksi. Peitä levyt kelmulla tai kostealla leivinliinalla, jotta ne eivät kuivahda.
Ota yhdestä kaistalepinosta 2–3 kerrosta. Sivele levyjen väliin rasvaa. Laita noin ruokalusikallinen täytettä kaistaleen toiseen reunaan. Taita alakulma viistosti täytteen päälle. Kiedo syntynyt kolmio samalla tavalla taitellen taikinasuikaleen sisään. Kolmionmuoto säilyy koko taittelun ajan. Käännä sauma alaspäin ja nosta leivinpaperoidulle pellille. Jos taitteluohje tuntuu hankalalta luettuna, taikinapakkauksessa on piirros apuna.
Kun kaikki taikina on taiteltu kolmioiksi, sivele kolmiot kananmunalla ja paista 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita.
Gluteeniton: Käytä filotaikinan sijaan gluteenitonta voitaikinaa. Kauli se ohuemmaksi. Leikkaa sopivankokoisia neliöitä, nosta täytettä neliöille ja taita kolmioksi tai kääräise täyte pehmitettyihin riisipapereihin (saa esim. etnisistä kaupoista).

Minttuinen sitrusjuoma
Reilu litra tiivistettä
4 limettiä
3 sitruunaa
1 kanelitanko
3 oksaa tuoretta minttua
2 oksaa sitruunamelissaa
1 l kiehuvan kuumaa vettä
6 dl sokeria
Tarjoiluun: limettiviipaleita, sitruunamelissan ja mintunoksia
kivennäisvettä
Pese limetit ja sitruunat hyvin ja viipaloi kuumaa vettä kestävään kannelliseen astiaan. Laita sekaan kaneli ja yrtit. Kaada päälle kiehuvan kuuma vesi ja anna maustua yön yli.
Siivilöi juoman alku kattilaan, puserra sitruksista ja mausteista kaikki maku talteen ja heitä pois. Lisää sokeri ja kuumenna koko ajan sekoittaen kiehuvaksi. Sammuta liesi, mutta jätä kattila lämpimälle levylle noin 10 minuutiksi. Jäähdytä.
Tarjoilu. Laita kannuun muutama mintun ja sitruunamelissanoksa sekä hyvin pestystä limetistä leikattuja viipaleita ja jääpaloja. Kaada päälle 1 osa sitrusjuomaa ja 4 osaa kivennäisvettä tai tee sekoitus makusi mukaan.
Vinkki: Jäädytä limettiviipaleita, yrttien lehtiä ja vettä pienessä pakastusrasiassa (varmista, että rasiasta tulevat jääpalat mahtuvat kannun suuaukosta). Saat kauniita juomanviilentäjiä, jotka kestävät pitempään kuin pienet jääpalat.

Lahjakakku
Esikuvana on iki-ihana prinsessakakku. Välikerros tehdään pähkinä-marengista. Neliön tai suorakaiteen muotoisesta kakusta saa suuremmallekin porukalle tarjottavaa, sellaista kakkua on myös helpompi leikata. Kakku kannattaa tehdä muutamaa päivää aikaisemmin, jotta se saa mehustua. Jos pelkäät marsipaanikuoren kostuvan säilytyksessä liikaa, kauli kuorrutus vasta edellisenä päivänä kakun pinnalle. Huom! Kuvan kakku on tehty puolikkaasta annoksesta.
Pähkinämarengista saat yksinäänkin helposti kakun vaikka juhannusjuhliin, kun puolitat levyn ja täytät mansikoilla ja kermavaahdolla.
n. 30 palaa
Pähkinäpohja:
5 valkuaista
1,5 dl sokeria
100 g pähkinä- tai mantelijauhetta
Kakkupohjat:
8 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl perunajauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
Kostutus:
n. 3 dl omenasosetta
n. 3 dl puolukkasurvosta
TAI n. 6 dl pehmitettyä, sokeroitua raparperia
(sokeria)
Täyte:
5 keltuaista
6 dl maitoa
2 dl kevyt- tai ruokakermaa
1 dl perunajauhoja
0,75 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
5–6 dl kuohukermaa
Päälle:
n. 500 g esim. vihreää mantelimassaa tai marsipaania
n. 100 g esim. punaista mantelimassaa tai marsipaania
Valmista ensin pähkinäpohja. Erottele munista valkuaiset ja keltuaiset. Keltuaiset tulevat täytteeseen, joten säästä ne. Ne säilyvät jääkaapissa kannellisessa astiassa pari päivää.
Vaahdota valkuaiset ja lisää sokeria vähitellen koko ajan vatkaten, kunnes saat kiiltävää vaahtoa. Kääntele sekaan pähkinäjauhe, levitä leivinpaperoidulle pellille ja paista 200 asteisen uunin keskiosassa 10 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja irrota paistopaperista.
Valmista kakkupohjat. Vatkaa 4 munaa ja 1 dl sokeria vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi vaahtoon puolet peruna- ja vehnäjauhoista sekä leivinjauheesta. Sekoita nopeasti taikinaksi ja levitä leivinpaperoidulle uunipellille. Paista 20 asteisen uunin keskiosassa noin 15 minuuttia, kunnes kakkupohja on kullanruskea. Kumoa paistopaperilta puhtaalle paperille ja valmista toinen kakkupohja samalla tavalla.
Tee kakun vaniljatäyte. Vatkaa kattilassa keltuaiset ja maito kevyesti sekaisin ja lisää kevytkerma sekä perunajauhot. Sekoita tasaiseksi ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee, höyryää ja pulpahtaa kerran. Kiisseli on paksua! Nosta pois liedeltä ja jäähdytä hieman. Lisää sokerit ja jäähdytä kylmäksi. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi ja sekoita vaniljakiisseliin.
Sekoita omenasose ja puolukkasurvos keskenään, sokeroi tarvittaessa ja levitä puolet siitä toiselle kakkupohjalle. Lusikoi noin puolet vaniljatäytteestä omenaseoksen päälle ja nosta pähkinäpohja päälle. Lusikoi lähes kaikki loput vaniljatäytteestä pähkinäpohjalle.
Levitä omenaseos toiselle kakkupohjalle ja kumoa se sosepuoli alaspäin vaniljatäytteelle. Levitä vaniljatäytteen loppu kakun reunoille ja pinnalle. Vie viileään odottamaan marsipaanikuorrutusta.
Kauli vihreä marsipaani leivinpaperin päällä kakkua suuremmaksi levyksi. Kumoa levy kakulle, leikkaa tarvittaessa ylimääräistä marsipaania hiukan pois ja taittele reunat varovasti kakun alle, aivan kuin kakku olisi kääritty vihreään paperiin.
Ota punaisesta marsipaanista pala ja kauli se pitkäksi levyksi. Leikkaa sopivan paksuisiksi nauhoiksi ja aseta haluamallasi tavalla kakun pinnalle ikään kuin lahjanauhaksi. Taittele nauhasta rusetti tai useampi.
Säilytä tiiviissä rasiassa viileässä.
Vinkki: Kakun voi pakastaa kuorruttamatta tai kuorrutettuna.
Gluteeniton: Korvaa kakkupohjien vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella.

Aleksanterin suupalat
Pieniä makeita herkkupaloja saat perinteisistä Aleksanterin leivoksista, kun leikkaat ne pienemmiksi. Leivonnaiset pitää valmistaa jo vähintään tarjoilua edeltävänä päivänä. Kuorrutuksen voit värjätä elintarvikeväreillä kattaukseen sopivaksi. Sävyjä on runsaasti, myös internetissä on useita leivontatarvikkeita myyviä sivustoja.
n. 40 kpl
500 g margariinia tai voita
3 dl sokeria
2 pientä kananmunaa
2 tl vaniljasokeria
n. 10 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
Täyte:
n. 2 dl kiinteää vadelma- tai omenahilloa
Pinnalle:
2 dl mansikkatomusokeria
ripaus punaista karamelliväriä
n. 1 rkl vettä tai sitruunamehua
2 dl tomusokeria
ripaus vihreää karamelliväriä
n. 1 rkl sitruunamehua tai vettä
Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen, voimakkaasti vatkaten. Sekoita vaniljasokeri, leivinjauhe ja 9 dl jauhoja keskenään ja kaada nopeasti rasvaseokseen. Lisää jauhoja tarvittaessa.
Jaa taikina kahteen osaan, kauli suoraan kahdelle leivinpaperille mahdollisimman tasaisiksi, noin 35 x 30 cm:n kokoisiksi levyiksi. Pistele levyt haarukalla. Kypsennä pohjia 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes levyt ovat kullanruskeita.
Levitä pohjalevylle kerros hilloa ja aseta toinen levy varovasti hillon päälle. Käytä pohjalevyn siirtämisessä apuna leivinpaperia. Leikkaa leivoslevy puoliksi ja siirrä puolikkaat hiukan erilleen.
Valmista kuorrutus. Jos haluat tehdä erivärisiä kuorrutuksia, mittaa ensin mansikkatomusokeri kulhoon ja ripauta sekaan hiukan punaista karamelliväriä, jos haluat syventää väriä. Lisää kulhoon nestettä vähitellen ja sekoita, kunnes saat melko paksun tahnan. Levitä kuorrutus nopeasti toiselle leivoslevylle.
Sekoita sitten toinen, esim. vihreä kuorrutus ja levitä toiselle levylle.
Leikkaa levyt terävällä veitsellä pieniksi leivoksiksi, ennen kuin kuorrutus on täysin kuivunut. Anna kuorrutuksen jähmettyä.
Säilytä kannellisessa rasiassa viileässä, mutta vain yhteen kerrokseen pakattuna! Leivokset pysyvät hyvinä ainakin kolme päivää.
Vinkki: Käytä leivoksiin 2 pakettia (á 400 g) valmista pakastemurotaikinaa.

Hunajaiset pähkinäkeksit
Jos et löydä hunajapaahdettuja, voit käyttää tavallisia, suolaamattomia maapähkinöitä. Lisää silloin taikinaan vielä 2 rkl fariininsokeria.
n. 60 kpl
2 dl hunajapaahdettuja maapähkinöitä
200 g margariinia tai voita
2 dl fariininsokeria
1 dl hunajaa
2 kananmunaa
1 dl perunajauhoja
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Pinnalle: pähkinöitä
Rouhi pähkinät isolla veitsellä.
Vatkaa rasva, sokeri ja hunaja kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Yhdistä pähkinärouhe, peruna- ja vehnäjauhot sekä leivinjauhe ja sekoita rasvaseokseen tasaiseksi taikinaksi.
Nosta kulho jääkaappiin tunniksi tai pariksi. Kun taikina on hieman jähmettynyt, ota siitä kahden teelusikan avulla nokareita pellille. Paina jokaiseen keksiin pähkinä ja kypsennä keksit 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes pohja ja pinta on saanut hiukan väriä. Valuta keksit pelliltä ja anna jäähtyä.
Keksit säilyvät kannellisessa rasiassa noin viikon, voit myös pakastaa ne.
Vinkki: Anna taikinan jähmettyä ainakin kaksi tuntia. Muotoile siitä halkaisijaltaan noin 3 cm paksu tanko ja nosta hetkeksi pakastimeen. Leikkaa tangosta noin 1 cm:n paksuisia viipaleita pellille. Saat tasamuotoisia ja -kokoisia keksejä.

Pistaasipullat
Valmista pullataikina nesteenä puoli litraa maitoa. Taikinaohje löytyy esimerkiksi vehnäjauhopussiin kyljestä. Käytä täytteeseen suolattomia pistaasipähkinöitä. Jos et saa suolattomia, laita suolaiset pähkinät siivilään ja huuhtele juoksevalla kylmällä vedellä. Valuta hyvin ja taputtele astiapyyhkeen välissä kuiviksi. Vinkki: Täytteeseen voit murustella kakun koristelusta ylijääneen vihreän marsipaanin.
n. 60 kpl
pullataikina 0,5 litrasta maitoa
Täyte:
2 dl (n. 150 g) kuorittuja, suolattomia pistaasipähkinöitä
4 dl tomusokeria
150 g margariinia tai voita
(vihreää mantelimassaa)
Valmista taikinan kohotessa täyte. Jauha pähkinät ja tomusokeri monitoimikoneessa sekaisin. Lisää rasva (ja murusteltu mantelimassa). Sekoita tasaiseksi.
Jaa kohonnut pullataikina kahtia. Kaaviloi ne jauhotetulla pöydällä noin 70 x 25 cm:n levyiksi. Levitä täyte ja taittele levyt pitkittäin kolmeen osaan, niin että täyte jää taikina sisälle. Leikkaa taikinalevyt 2–3 cm:n suikaleiksi. Kiepauta jokainen suikale muutamalle kierteelle, kääräise rinkulaksi ja nosta leivinpaperoidulle pellille. Nipistä saumat tarvittaessa tiukemmin kiinni. Kohota liinan alla kaksinkertaisiksi. Voitele pullat kananmunalla ja paista 200 asteessa noin 10 minuuttia. Koristele esimerkiksi vihreällä tai punaisella koristelugeelillä.

Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta