Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva Jaakko Kilpiäinen

NUMERO 5
20.5.2010


Pääkirjoitus

LAPPI: Tenolla otellaan ja mitellään

YHTEISKUNTA: Ei ole yhtä köyhyyttä

NUORET: Arvot kohdallaan

JAKSAMINEN: Edes jotakin pysyvää

ASUMINEN: Suloinen kesä koittaa nätille mökille

ENERGIA: Puhdasta energiaa heinästä ja jätteistä

PUUTARHA:
Vuoden kaunottaret
Kukkaryöppy amppelissa
Intiaaniriisi
Apua moneen vaivaan

YRITYS: Suuren perheen pieni suklaapuoti

RUOKA: Tervetuloa!

KIRJAILIJA: Äidin aapinen

ELÄMÄNTAPA: Esineisiin kätketyt muistot

KÄSITYÖT:
Mimosa kukkii
Sinistä ja vihreää

KÄSITYÖMESSUT:
Taitajat työn touhussa

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Koti maalla
Elämäntilanteita
Vapaaehtoinen
Papin päiväkirja
Ristikko

Seuraava Kodin
Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 17.6. ja Maatilan Pellervo 3.6.2010.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.


Tervetuloa!


Kevät on monenlaisten juhlien aikaa. Sukulaisia ja ystäviä voi kestitä muistakin syistä, vaikkapa uuden kevään ja kesän kunniaksi.

Juhlien järjestämisessä pätee edelleen vanha sanonta: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Aloita siis ajoissa. Kirjaa paperille pienimmätkin muistettavat asiat sekä työt ja hankinnat. Mieti, kuka mitäkin tekee, jotta säästyt viime hetken paniikilta. Pyydä tarvittaessa apuvoimia keittiöön, jotta voit itse keskittyä seurusteluun vieraiden kanssa.
Tarjottavat on viisaasti suunniteltu niin, että myös juhlien järjestäjälle jää aikaa juhlaan. Herkut vain viimeistellään ennen tilaisuutta. Oikein isoa tilaisuutta varten kannattaa keittiöön palkata henkilö, joka huolehtii kahvin keittämisestä, noutopöydän täydennyksestä ja käytetyistä astioista.
Hyvä on muistaa, että mitä enemmän lajeja on tarjolla, sitä pienempiä annoksia vieraat yleensä ottavat.

Kalaisa kakku
Voileipäkakkumainen komistus, joka kuitenkin sisältää leipää vähemmän kuin perinteinen. Vähärasvaisuutensa ansioista kakku sopii hyvin myös diabeetikoille. Gluteeniton versio syntyy leipää vaihtamalla. Intoleranttien varalta voit käyttää laktoosittomia tai vähälaktoosisia tuotteita ja täysin maidoton kakku syntyy soijatuotteista.
Jos kakku joutuu seisomaan pitkään tarjoilupöydässä ja epäilet sen koossa pysymistä, laita täyteseoksiin liivatetta. Juustojen makuina voit käyttää, mitä haluat. Kuvan kakussa on kalakerroksessa pippuriseoksella maustettua juustoa, kasviskerroksessa aurinkokuivatuilla tomaateilla maustettua.
Pinnalle pursotin katkarapujuustoa. Kakkua ei tarvitse kuorruttaa kokonaan juustolla, mutta halutessasi voit pursottaa juustoa myös reunoille, juustoa pitää varata tuplamäärä.
Vinkki: Kuutioi kakun valmistuksessa ylijääneet leipäpalat ja paahda ne uunissa salaatin päälle ripoteltaviksi krutongeiksi tai jauha rukiiseksi korppujauhoksi.
n. 15 palaa
(4 liivatelehteä)
n. 10 viipaletta ruislimppua
n. 1/2 dl mietoa kalalientä tai maitoa
Kalatäyte:
200 g (n. 4 dl) savustettua, perattua kalaa tai kalasäilykettä
n. 150 g graavi- tai kylmäsavukalaa
1/2 tuorekurkku
200 g tuorejuustoa
(pippuria ja suolaa)
1/2 ruukku jääsalaattia tms.
Kasvistäyte:
200 g palsternakkaa tai juuriselleriä
öljyä
4 kevätsipulia
1/2 ruukku jääsalaattia
kourallinen tuoretta basilikaa
200 g maustettua tuorejuustoa
1/4 tl (sitruuna)pippuria
2 rkl maustamatonta tai maustettua fraichea (esim. aurinkokuivattu tomaatti)
Pinnalle:
200 g tuorejuustoa
n. 2 rkl fraichea tai majoneesia
n. 2 dl tilli- ja kevätsipulisilppua
vesikrassia
pieniä tai isoja tomaatteja
Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan, jos haluat niitä käyttää. Vuoraa noin 1,5 litran vetoinen, pitkänomainen leipävuoka (tai foliovuoka) tuorekelmulla.
Viistä leivistä kovat reunat. Leikkaa puolet ruisleivistä noin 2 cm leveiksi, vuokaan sopiviksi suikaleiksi. Leivän suikalointi helpottaa valmiin kakun leikkaamista.
Kasta ruisleipäsuikaleet kevyesti kalaliemeen ja asettele ne vuoan pohjalle poikittain.
Silppua sekä lämminsavustettu että graavattu kala. Laita puolet graavikalasta kannelliseen rasiaan jääkaappiin koristelua varten.
Raasta kurkku karkeaksi ja sekoita kalojen kanssa tuorejuustoon. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.
Purista kahdesta liivatelehdestä enin vesi pois ja sekoita ne höyryävän kuumaan vesitilkkaan (2 rkl). Kaada liuos ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen.
Lusikoi täyte leipäviipaleiden päälle vuokaan ja tasoita pinta.
Leikkaa salaatti pieneksi ja ripottele täytteen päälle.
Kuori ja raasta palsternakka. Pehmitä sitä pannulla öljyssä, älä ruskista. Anna jäähtyä.
Silppua kevätsipulit, salaatti ja basilika pieneksi ja sekoita palsternakan kanssa tuorejuustoon. Tee liivateliemi kuten kalatäytteeseen.
Levitä seos vuokaan kalatäytteen ja salaatin päälle ja peitä pinta leipäviipaleilla. Sivele leivät kalaliemellä, peitä vuoka kelmulla ja nosta kakku jääkaappiin. Anna maustua mieluiten yön yli.
Kumoa voileipäkakku vadille. Notkista tuorejuustoa fraichella, pursota kakun pinnalle sekä reunoille koristeita.
Koristele pinta ja reunat tilli-sipulisilpulla sekä vesikrassinoksilla. Ripottele kakun pinnalle graavikalasilppu, asettele reunoille tomaatteja. Laita koristeet niin, että kakusta on helppo ottaa viipaleita. Nosta tarjolle.

Kotijuusto

Juuston voi valmistaa myös laktoosittomasta kevytmaitojuomasta ja -piimästä.
juustomuotillinen tai kaksi kahvisuodattimessa valutettua juustoa
1 l piimää
2 l täys- tai kevytmaitoa
2 kananmunaa
1 tl suolaa
1 dl silputtuja yrttejä
Ota piimä huoneenlämpöön jo edellisenä päivänä, jos muistat.
Kuumenna maito lähes kiehumispisteeseen ja nosta pois liedeltä.
Vatkaa munat piimän sekaan ja kaada seos kuuman maidon joukkoon koko ajan sekoittaen.
Peitä kattila kannella ja anna heran erottua puolisen tuntia. Jos seos ei ala juoksettua eli erottua, kuumenna varovasti, mutta älä päästä kiehumaan.
Nosta juustomassa reikäkauhalla kulhoon, ripottele sekaan yrttisilppu ja suola. Sekoita ja lusikoi massa harsolla vuorattuun, kulhon päälle nostettuun juustomuottiin tai siivilään. Taittele harso massan peitoksi ja laita halutessasi kevyt paino päälle. Voit lusikoida seoksen myös kahteen suodatinpaperilla vuorattuun kahvisuodattimeen. Laita ne mukien päälle valumaan.
Nosta juusto valutusastioineen viileään paikkaan kiinteytymään. Kumoa seuraavana päivänä tarjolle ja koristele yrttisilpulla.
Vinkki: Käytä juuston hera sämpylä-, leipä- tai pullataikinaan. Heran voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Helppo paahtopaisti

Paistista saat hyvin tarjottavaa isollekin porukalle. Varaa ruuan muusta määrästä riippuen paistia 50–100 g syöjää kohti. Seuraksi käyvät erilaiset salaatit, juusto ja leipä. Niille, jotka mieluummin syövät kalaa, voit varata savustettua kalaa joko kokonaisena tai fileenä.
1,5 kg paahtopaisti tai sisäpaisti
2 tl öljyä
3 l vettä
3 dl (karkeaa meri)suolaa
Pinnalle: n. 2 tl rouhittua mustapippuria
Ota paisti huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Hiero pintaan öljy ja ruskista paisti nopeasti kuumalla pannulla joka puolelta. Nosta uunivuokaan ja työnnä paistolämpömittari paistin paksumpaan kohtaan.
Kypsennä 125 asteessa, kunnes mittari näyttää 58–60 astetta. Silloin paisti on keskeltä vielä punertavaa ja mehevää. Aikaa kuluu noin puolitoista tuntia.
Keitä sillä välin suolaliemi. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoita mukaan suola. Anna jäähtyä.
Laita paisti isoon kattilaan tai elintarvikeämpäriin ja kaada suolaliemi päälle. Anna maustua noin tunti.
Nosta paisti liemestä, ripottele pinnalle mustapippurirouhetta. Kääri voipaperiin ja folioon, anna vetäytyä ja jäähtyä. Säilytä jääkaapissa seuraavaan päivään.
Leikkaa paisti ohuiksi viipaleiksi tarjoiluvadille.

Yrttimarinoitu perunasalaatti

Tässä salaatissa kiireinen emäntä voi hiukan oikaista ja käyttää tyhjiöpakattuja, käyttövalmiita pikkuperunoita sekä yrttikastikkeen tilalla valmista pestokastiketta. Sitä tarvitaan purkillinen (n. 180 g).
Jos teet perinteisesti, keitä 1,5 kiloa pestyjä perunoita kypsiksi, kuori ja kuutioi. Jatka ohjeen mukaan.
Maidottomassa versiossa jätät vain juuston pois yrttikastikkeesta!
n. 15 annosta
Yrttikastike:
kourallinen tuoretta persiljaa
1 ruukku basilikaa
(pari oksaa tuoretta timjamia)
2 valkosipulinkynttä
1/2 dl kuorittuja auringonkukan- tai pinjansiemeniä
1/2 tl rouhittua mustapippuria
n. 2 dl (oliivi)öljyä
1 dl voimakasta juustoraastetta (esim. parmesaani tai mustaleimaemmental)
(suolaa)
Salaatti:
2 pkt (1 kg) käyttövalmiita pikku- tai pariisinperunoita
100 g rucolaa
1/2 kurkkua
250 g kirsikkatomaatteja
1 nippu kevätsipulia
Valmista ensin yrttikastike. Revi persilja ja basilika käsin hiukan pienemmiksi ja laita tehosekoittimeen. Tipauta sekaan timjaminoksat ja kuoritut valkosipulinkynnet sekä siemenet ja pippuri. Jauha hienoksi. Anna koneen käydä ja valuta sekaan öljy ohuena nauhana, kunnes seos on sopivan paksua. Lisää juustoraaste ja pyöräytä koneella muutaman kerran. Tarkista maku ja paksuus.
Kumoa perunat pakkauksesta siivilään ja huuhtaise tarvittaessa kylmällä vedellä. Kääntele yrttikastikkeen joukkoon. Voit antaa marinoitua vaikka seuraavaan päivään.
Revi rucola käsin pienemmäksi ja levitä tarjoiluvadille. Kuutioi kurkku, puolita tomaatit ja silppua kevätsipulit. Kääntele ainekset perunoiden sekaan ja kumoa rucolan päälle tarjoiluvadille.


Onnittelumaljat
Raikas malja erilaisiin juhliin. Alkoholillisen version saat käyttämällä alkoholipitoista siideriä tai kuohuviiniä.
15 lasillista
n. 2,5 dl punaherukkamehutiivistettä
n. 2,5 dl jäisiä punaherukoita
1,5 l alkoholitonta siideriä
Laita joka lasiin noin ruokalusikallinen mehutiivistettä sekä jäisiä marjoja. Kaada päälle kylmä siideri.


Marjakakku
Gluteeniton kakku, jonka saat maidottomaksi, kun käytät koristeluun kermankaltaista soija- tai kauravalmistetta. Kakku sopii vähärasvaisuutensa vuoksi hyvin myös diabeetikoille.
8 palaa
2 munaa
1/2 dl sokeria
3/4 dl maissitärkkelystä
1/2 dl rouhittuja hasselpähkinöitä tai jauhettua mantelia
tl leivinjauhetta
Kostutus: n. 1/2 dl omenatäysmehua
Pinnalle: n. 4 dl kohmeisia pakastemarjoja tai paloiteltuja hedelmiä
1 prk vaahtoutuvaa kermaa
Voitele pyöreä, irtoreunainen vuoka (halkaisija 24 cm) ja jauhota se halutessasi pähkinärouheella. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Kaada taikinaan pähkinärouhe ja siivilöi sekaan maissitärkkelys ja leivinjauhe. Vatkaa tasaiseksi. Kaada vuokaan ja paista noin 15 minuuttia, kunnes kakku irtoaa vähän vuoan reunoista.
Irrota hiukan jäähtynyt kakku vuoasta, jäähdytä nopeasti ja kääri kelmuun tai suojaa muutoin kuivumiselta.
Kostuta pinta ja levitä sille kohmeiset marjat. Vatkaa kerma vaahdoksi, makeuta kevyesti sokerilla ja pursota kakun pinnalle marjojen viereen. Kerman voi tarjota myös erikseen.

Valkosuklaa-seesamikeksit
Gluteenittomat keksit sopivat hyvin myös diabeetikolle. Maidottomia saat, kun vaihdat valkosuklaan tummaksi. Varmista suklaan maidottomuus!
n. 70 kpl
1/2 limetin mehu
100 g valkosuklaata
1 dl rypsiöljyä
1 1/2 dl sokeria
1 kananmuna
1/2 dl kuorittuja seesaminsiemeniä
n. 4 dl perunajauhoja
(Pinnalle: kuorittuja seesaminsiemeniä
raastettua limetinkuorta)
Pese limetti hyvin ja raasta sen kuoren vihreästä osasta 2 tl. Purista puolikkaasta mehu.
Leikkaa suklaa isolla veitsellä karkeaksi rouheeksi.
Mittaa öljy, sokeri ja muna kulhoon. Vatkaa pari minuuttia sähkövatkaimella.
Lisää limetin kuoriraaste ja -mehu, suklaarouhe, seesaminsiemenet sekä perunajauhot. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taikinan pitää olla niin kiinteää, että saat siitä nokareita lusikalla eikä se leviä pellille laitettaessa. Lisää tarvittaessa jauhoja.
Ota taikinasta reilu teelusikallinen ja laita leivinpaperoidulle pellille. Jätä hiukan leviämisvaraa.
(Ripottele kekseille seesaminsiemeniä ja limetinkuoriraastetta) Paina kevyesti hiukan matalammiksi.
Paista keksejä 225-asteisen uunin keskiosassa noin 10 minuuttia, kunnes keksit alkavat saada hiukan väriä. Jäähdytä ritilällä ja siirrä ilmatiiviiseen rasiaan viileään.

Manteli-hillotangot
Mantelitangot onnistuvat myös gluteenittomalla jauhoseoksella sekä maidottomalla margariinilla ja maidonkaltaisella juomalla.
n. 24 kpl
100 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
1 pieni kananmuna
4 dl vehnäjauhoja
1/2 tl jauhettua inkivääriä
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 dl maitoa
n. 100 g mantelilastuja
n. 2 dl kiinteää hilloa, esimerkiksi punaherukka tai vadelma
(Pinnalle: 1 dl mantelilastuja)
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vuoraa noin 20 x 20 cm:n vuoka leivinpaperilla.
Vatkaa huoneenlämpöinen rasva sekä sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi. Lisää muna ja jatka vatkaamista vielä minuutin verran.
Mittaa vaahtoon vehnäjauhot, inkivääri ja leivinjauhe. Sekoita tasaiseksi, kääntele sekaan mantelilastut. (Ripottele pinnalle mantelilastut.)
Painele puolet taikinasta kevyesti vuokaan. Levitä taikinalle hillo ja lusikoi päälle loput taikinasta. Tasoita pinta, (ripottele päälle mantelilastuja).
Paista uunin keskiosassa noin 20 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea. Anna jäähtyä vuoassa.
Nosta levy pois vuoasta ja leikkaa pitkänomaisiksi pikkuleiviksi sahalaitaisella veitsellä. Säilytä ilmatiiviissä rasiassa viileässä.

Herkkukranssi
2 kranssia
5 dl:n pullataikina
Täyte:
2 dl kiinteää omenasosetta
(2 tl perunajauhoja)
4 dl maitoa
1 kananmuna
1 dl sokeria
1/2 dl maissitärkkelystä
2 tl vaniljasokeria
50 g voita
(Pinnalle: 2 dl (mansikka)tomusokeria, n. 1 rkl vettä)
Valmista pullataikina esimerkiksi vehnäjauhopussin kyljessä olevan ohjeen mukaan, ja kohota hyvin.
Tee kohoamisen aikana täytteen vaniljakreemi. Sekoita pienessä kattilassa maito, muna, sokeri ja maissitärkkelys. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee. Älä päästä kiehumaan.
Nosta kattila liedeltä. Anna hiukan jäähtyä, lisää vaniljasokeri ja voi, sekoita hyvin. Anna jäähtyä.
Kumoa kohonnut taikina kevyesti jauhotetulle leivontapöydälle ja jaa kahteen osaan. Kauli ensin toinen pala suorakaiteen muotoiseksi, noin 50 x 30 cm:n levyksi.
Sekoita omenasoseen joukkoon tarvittaessa perunajauhoja. Levitä puolet soseesta taikinalle.
Lusikoi puolet vaniljakreemistä soseelle, levitä varovasti ja kääri levy rullalle. Leikkaa rulla viipaleiksi ja nosta viipaleet hiukan limittäin joko leivinpaperoidulle pellille tai kevyesti voideltuun piirakkavuokaan renkaaksi. Valmista toinen kranssi samalla tavalla. Kohota liinalla peitettyinä noin kaksinkertaisiksi.
Paista kranssit 200-asteisessa uunissa alimmalla ritilätasolla noin 35 minuuttia, kunnes pullan pinta ja pohja on kauniin ruskea. Anna jäähtyä.
Sekoita tomusokeriin vettä sen verran, että saat juuri ja juuri lusikalla valutettavan jähmeän seoksen. Valuta kuorrutusta nauhana kranssien pinnalle, anna jähmettyä.

Ylioppilaan kakku
Mehevän kakun voi koristella monella tavalla. Jos et halua tuloksen muistuttavan ylioppilaslakkia, unohda toffee ja kauli haluamasi värinen marsipaani kakun pinnalle. Koristele teemaan sopivasti. Tee erivärisistä marsipaaneista kukkia pinnalle ja reunoille tai käytä valmiita, isoista marketeista saatavia sokerikoristeita. Voit koristella kakun myös kermavaahdolla ja suklaarouheella. Tattarijauhot voit korvata vehnäjauhoilla, jos et tarvitse täysin gluteenitonta kakkua. Huom! Varmista lakritsatoffeen gluteenittomuus. Lakritsamattoa ei voi käyttää gluteenittomaan kakkuun.
n. 15 palaa
Kakkupohja:
Vuokaan: rasvaa + tattarijauhoja
2 dl sokeria
4 kananmunaa
1 dl perunajauhoja
1 dl tattari- tai riisijauhoja
1 tl leivinjauhetta
Sitruunatäyte:
4 liivatelehteä
2 kanamunaa
1 dl sokeria
4 dl vettä
1/2 dl perunajauhoja
2 sitruunaa
2 dl vaahtoutuvaa kermaa
Marjatäyte:
n. 3 dl marjasurvosta esim. mustaherukka-vadelma
Kostutus: n. 2 dl vedellä laimennettua, sokeroitua sitruunamehua tai muuta vaaleaa mehua
Pinnalle:
1,5 pötköä (300 g) valkoista marsipaania
100 g lakritsatoffeeta (esim. Alku) tai 2 pkt lakritsamattoa
keltainen pyöreä karamelli
Valmista ensin kakkupohja. Voitele halkaisijaltaan noin 26 cm:n kakkuvuoka rasvalla ja jauhota tattarijauhoilla. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Vatkaa sokeri ja munat kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Aseta siivilä vaahtokulhon päälle ja mittaa perunajauhot, tattarijauhot ja leivinjauhe. Siivilöi jauhot taikinaan, vatkaa tasaiseksi. Kaada vuokaan, paista uunin alimmalla ritilätasolla noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä ja kumoa vuoasta.
Leikkaa kakku 4 osaan.
Valmista sitruunatäyte. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen noin 5 minuutiksi.
Riko munat kattilaan, vatkaa kevyesti sokerin kanssa. Lisää vesi ja perunajauhot. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee ja pulpahtaa pari kertaa. Nosta pois liedeltä.
Ota liivatteet vedestä, purista kevyesti kuivemmiksi ja sekoita kuumaan kiisseliin.
Pese toinen sitruuna hyvin ja raasta keltaisesta kuoriosasta noin 2 tl kiisselin joukkoon. Purista molemmista sitruunoista mehu ja sekoita kiisseliin. Vatkaa noin 5 minuuttia, kunnes kiisseli alkaa jäähtyä ja kuohkeutua. Anna jäähtyä täysin.
Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi ja kääntele jäähtyneen kiisselin sekaan.
Laita yksi kakkupohja vadille, kostuta kevyesti. Levitä kolmasosa kiisselistä kakkupohjalle ja nosta toinen pohja päälle. Kostuta ja levitä marjasurvos. Laita taas kakkupohja, kostuta ja levitä reilu puolet kiisselistä kakkupohjalle. Kiisseli saa olla kekomainen keskeltä, jolloin kakku saa hiukan kuperaa muotoa. Nosta viimeinen pohja päälle ja sivele loput kiisselistä pinnalle ja reunoille.
Muovaa marsipaanista iso pallo, kauli kakun peittäväksi, pyöreäksi levyksi kevyesti tomusokeroidun leivinpaperin päällä ja nosta kakulle. Painele kevyesti kakun pinnalle.
Vaivaa lakritsatoffeet yhteen ja kauli niistä noin 3 cm leveä nauha kakun ympäri. Jos teet reunuksen lakritsamatosta, leikkaa se sopivan kokoisiksi paloiksi, jotta kakku on helpompi viipaloida.
Halutessasi voit muotoilla lakritsamatosta lakkiin lipan. Viimeistele kakku asettamalla keltainen karamelli lyyraksi.

Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta