Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Tapani Lepistö

NUMERO 5
16.5.2012


Pääkirjoitus
Älkäs ääntämme hävetkö kauniissa seuras
Minusta tulee isona...
Junalla joutuu, kunhan piletin maksaa
Mestariporarin matkassa
Pasuunan kanssa Peruun

ASUMINEN
Elämälle pelastettu
Kahden naisen kaakelitehdas

TERVEYS
Tiheää tykytystä sydämessä
Parasta pikahoitoa
Lapsiparka

PUUTARHA
Vehreä katto pihan yllä
Kesäkukat sen tekevät
Suloiset ruusut ja ihanat iirikset
Mainio maakellari
Kotimainen kala, kallis herkku

RUOKA
Iloitaan yhdessä

KÄSITYÖT
Aikojen takaa
Kepeä kesäpusero
Puhtaat raidat
Rätti pääsee piireihin
Kaunista arkea

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Koti maalla
Elämäntilanteita
Pieniä tarinoita
Ristikko
Papin päiväkirja

Seuraava Kodin Pellervo 21.6. ja Maatilan Pellervo 7.6.2012.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.


Iloitaan yhdessä


Alkukesän juhlissa nautitaan ruokaisaa salaattia ja kahta lajia piirakkaa. Makeaksi huipuksi nostetaan kukkainen kesäkakku ja sen seuraksi maapähkinävoikeksit. Ensimmäisistä raparpereista loihditaan britaleivoksia tai bostonkakkua.

Kesäkakku

Gluteeniton herkku, joka helposti muuttuu maidottomaksi. Vaihda voi maidottomaan rasvaan, rahka pehmeään tofuun tai soijapohjaiseen jogurtin kaltaiseen tuotteeseen. Vaahdota koristeeksi kaura- tai soijapohjaista vaahtoutuvaa kerman kaltaista tuotetta.
n. 20 palaa
Tumma kääretorttupohja:
3 kananmunaa
1,25 dl sokeria
0,75 dl perunajauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
Vaalea kääretorttupohja:
3 kananmunaa
1,25 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
125 g voita
0,5 tl vaniljasokeria
250 g (= 4 dl) mansikkatomusokeria
1 rkl vettä
250 g maustettua rahkaa
n. 500 g mansikoita
Pinnalle: 4 dl vaahtoutuvaa kermaa, syötäviä oikeita tai sokerikukkia, tuoreita marjoja, sitruunamelissan lehtiä.

Tarvitset kaksi vaaleaa ja yhden tumman kääretorttupohjan. Valmista pohjat yksi kerrallaan.
Vatkaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi sekaan kuiva-aineet ja vatkaa kevyesti. Levitä taikina leivinpaperoidulle uunipellille.
Kypsennä uunissa 225 asteessa noin 5 minuuttia, kunnes pohja alkaa saada väriä.
Levitä työtasolle puhdas keittiöpyyhe, ripottele sille hiukan sokeria ja kumoa kääretorttulevy pyyhkeelle. Poista paistopaperit heti. Peitä torttupohjat liinalla kuivumisen estämiseksi.
Valmista täyte. Notkista voi sähkövatkaimella kuohkeaksi. Lisää vaniljasokeri. Sekoita tomusokeri vähin erin voihin koko ajan hiljalleen vatkaten. Lisää lopuksi vesi ja rahka. Vatkaa vielä hetken aikaa. Käytä maustettua tai maustamatonta rahkaa makusi mukaan.
Viipaloi mansikat. Levitä täyte torttupohjille ja asettele mansikkaviipaleet pinnalle.
Leikkaa kaikki torttupohjat neljäksi suikaleeksi. Kääri vaalea suikale rullaksi, täyte jää sisäpuolelle. Nosta se pystyyn keskelle kakkuvatia. Kääri tumma suikale edellisen ympärille. Jatka, kunnes jäljellä on kolme suikaletta.
Tee lopuista suikaleista ison kakun päälle pienempi kakku samalla tavalla levyjä käärien.
Peitä kakku tuorekelmulla, laita muutamaksi tunniksi tai yön yli jääkaappiin.
Vaahdota kerma, pursota tai levitä se kakun pinnalle. Koristele haluamallasi tavalla. Nosta tarjolle.
Vinkki: Hanki kakkutarvikeliikkeestä, esimerkiksi netin kautta, valkoista kaulittavaa sokerimassaa. Kauli se ohueksi levyksi ja nosta se ohuelti kermavaahdolla tai omenasoseella sivellyn kakun pinnalle. Sokerimassa on kermaa kestävämpi kuorrute etenkin kuumana kesäpäivänä.

Raparperi-britaleivokset

Pohjan ja täytteen voit valmistaa jo edellisenä päivänä, mutta leivokset kannattaa täyttää vasta vähän ennen tarjoilua, ettei marenki kostu.
8–10 leivosta
Pinnalle:
4 kananmunan valkuaista
2 dl sokeria
(0,5 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta)
Pohja:
250 g pehmeää voita
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 keltuaista
2 dl maitoa
3 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
Täyte:
n. 6 raparperin vartta
2 rkl vettä
1 dl sokeria
2 dl vaahtoutuvaa kermaa
100 g valkosuklaata
250 g maitorahkaa

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja voitele paperi kevyesti öljyllä tai voilla.
Vatkaa puhtaassa, kuivassa kulhossa valkuaisia vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen, lisäyksien välillä hyvin vatkaten, kunnes vaahto on kiiltävää ja kiinteää.
Vatkaa toisessa kulhossa voi ja sokerit kuohkeaksi. Vatkainta ei tarvitse pestä välillä, kun vaahdotat ensin valkuaiset.
Lisää keltuaiset yksitellen, jokaisen lisäyksen jälkeen hyvin vatkaten.
Mittaa päälle maito, jauhot ja leivinjauhe. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Levitä taikina leivinpaperille pellille ja lusikoi valkuaisvaahto taikinalle. Levitä vaahto huolimattomasti. (Ripottele pinnalle mantelilastuja.) Kypsennä uunin keskiosassa noin 15 minuuttia, kunnes marenki on saanut kauniin värin.
Ota pois uunista ja anna jäähtyä.
Valmista täyte. Paloittele raparperit ja kuumenna ne vesitilkan sekä sokerin kanssa pehmeiksi. Anna jäähtyä.
Vaahdota kerma ja rouhi suklaa. Sekoita suklaa ja rahka varovasti kermaan. Lisää raparperisose ja tarkista maku.
Leikkaa torttulevy varovasti 16–20 palaan. Nosta puolet paloista tarjoiluvadille ja lusikoi niille täytettä. Nosta toiset palat kansiksi marenkipuoli ylöspäin. Tupsauta päälle tomusokeria. Nosta tarjolle.

Maapähkinävoikeksit

Gluteenittomat ja maidottomat keksit maistuvat kaikille. Varmista maapähkinävoin pitoisuudet. Vaaleita pikkuleipiä saat, kun korvaat kaakaojauheen ruokalusikallisella perunajauhoja.
n. 20 kpl
2,5 dl maapähkinävoita
1,5 dl (ruoko)sokeria
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 kananmuna
Koristeluun: sokeria, hasselpähkinöitä

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Sekoita tukevalla lusikalla maapähkinävoi ja sokeri kulhossa.
Siivilöi sekaan kaakaojauhe ja leivinjauhe. Sekoita tasaiseksi.
Leikkaa pähkinät puoliksi.
Pyörittele taikinasta palloja. Pyöräytä ne sokerissa ennen kuin nostat leivinpaperoidulle pellille. Litistä pallot kevyesti haarukalla ja paina joka keksille pähkinänpuolikas.
Paista keksejä uunin keskiosassa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä pellillä viitisen minuuttia ennen siirtämistä, sillä keksit ovat lämpiminä hyvin hauraita.

Juhlava raparperiboston

Bostonkakun sijaan voit tehdä vuokapullia tai kääntää rullan kranssiksi ja leikata pinnan koristeelliseksi.
Taikina:
4 dl maitoa
1 pala (50 g) tuorehiivaa
0,5 tl suolaa
1 rkl jauhettua kardemummaa
1,5 dl sokeria
n. 13 dl vehnäjauhoja
150 g huoneenlämpöistä voita
Täyte:
n. 150 g suklaata (valkoista, maito- tai tummaa)
n. 50 g huoneenlämpöistä voita
n. 2 dl raparperimarmeladia
2 tl kanelia
(voiteluun 1 kananmuna)
Pinnalle:
mantelilastuja
n. 50 g suklaata

Valmista ensin raparperimarmeladi alla olevan ohjeen mukaan. Kun marmeladi on purkeissa, voit ryhtyä leipomaan pullaa.
Ota voi huoneenlämpöön, myös täytteeksi tuleva on hyvä ottaa jo nyt esiin.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna ja liuota siihen hiiva. Lisää sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita. Lisäile jauhoja vähitellen. Vatkaa alussa vaikka puuhaarukalla tai vispilällä, jotta saat taikinaan hyvän sitkonalun. Laita loppuvaiheessa sekaan voi palasina. Alusta hyvin vaivaten, mutta älä revi taikinaa. Lisäile jauhoja, kunnes saat pehmeän, mutta leivottavan taikinan. Peitä kulho liinalla ja anna kohota vedottomassa paikassa puolesta tunnista tuntiin.
Voitele sillä välin irtoreunaisen vuoan (halkaisija 26 cm) reunat kevyesti, peitä pohja leivinpaperipalalla.
Rouhi täytteen suklaa.
Kumoa kohonnut taikina kevyesti jauhotetulle työpöydälle ja vaivaa hetken. Kaaviloi taikina noin 40 x 50 cm levyksi. Levitä pehmeä voi ja ohut kerros marmeladia. Ripottele pinnalle kaneli ja suklaarouhe. Kääräise rullalle, leikkaa noin 5 cm:n palasiksi. Nosta palat lähes vieri viereen vuokaan. Jätä noin 2 cm kohoamisvaraa rullien väliin. Peitä liinalla ja anna kohota noin puolisen tuntia.
(Voitele kakun pinta kananmunalla.) Paista 175-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Ota vuoka uunista ja ripottele pinnalle suklaarouhetta. Suklaa sulaa kuuman kakun pinnalle.

Raparperimarmeladi

reilu 1 l (500 g) raparperipaloja
0,5 dl vettä
1/2 pkt (a 330 g) hillo-marmeladisokeria
(0,5 dl silputtua minttua, sitruunamelissaa, kanelibasilikaa)
Laita raparperipalat ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes raparperi vaalentuu ja pehmenee.
Sekoita silloin tällöin, ettei seos pala pohjaan.
Lisää kattilaan hillo-marmeladisokeri ja kuumenna uudelleen kiehuvaksi. Keitä 5 minuuttia välillä sekoittaen. Anna jäähtyä. Käytä bostonin täytteenä ja loput esimerkiksi paahtoleivällä.
Jos teet isomman satsin marmeladia ja haluat säilöä, jäähdytä sitä 15 minuuttia. Kuori vaahto pinnalta tarvittaessa ja lusikoi puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin, sulje kuumennetuilla puhtailla kansilla ja säilytä viileässä.

Yksi pohjataikina, kaksi piirakkaa

Kaura-rahkavoitaikina
250 g voita
1 tlk (250 g) maitorahkaa
3 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
Sekoita kylmä rahka ja voi keskenään yleiskoneessa. Lisää kaikki keskenään sekoitetut jauhot. Nypi murusiksi tai anna yleiskoneen muodostaa taikina. Vaivaa vain aineet sekaisin, ei enempää. Nosta taikina hetkeksi viileään jäähtymään ja asettumaan.

Pähkinäinen parsakaali-vuohenjuustopiirakka

10–12 palaa
Täyte
1 sipuli
2 kevätsipulin vartta
tilkka öljyä
n. 400 g tuoretta tai pakastettua parsakaalia
1 rkl punaviinietikkaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
0,5 tl suolaa
100 g rucolaa
n. 50 g pekaanipähkinöitä
2 rkl silputtua tuoretta timjamia silputtuna
2 rkl silputtua tuoretta basilikaa
1 kananmuna
1 rkl hunajaa
n. 150 g vuohenjuustoa (esimerkiksi Kolatun Verneri)
Voiteluun: kananmunaa

Valmista taikina, anna sen jähmettyä kylmässä. Ota taikinasta tähän piirakkaan puolet. Kauli puolikas kevyesti jauhotetulla leivinpaperilla noin 0,5 cm paksuksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Leikkaa kuorittu sipuli ohuiksi viipaleiksi. Viipaloi kevätsipulit. Leikkaa parsakaali kukinnoiksi, suikaloi kuorittu varsiosa.
Kuullota sipuleita hetki öljyssä pannulla. Kääntele parsakaalit mukaan. kypsennä ne puolikypsiksi. Lorauta sekaan etikka. Mausta pippurilla ja suolalla.
Ota pannu liedeltä, silppua sekaan rucola. Murenna pähkinät kourassasi ja ripottele täytteen sekaan. Mausta timjamilla sekä basilikalla, sekoita mukaan kananmuna.
Levitä täyte taikinalevyn keskelle ja murenna juusto täytteelle. Valuta päälle hunaja.
Leikkaa taikinan reunat n. 3 cm leveiksi suikaleiksi. Nosta suikaleet täytteelle vuorotellen ristiin. Tai sulje piirakka nostamalla leikkaamattomat reunat täytteelle ja nipistelemällä kiinni. Pistele haarukalla pintaan reikiä, jos teet umpikannen.
Voitele piirakka kevyesti vatkatulla munalla. Kypsennä uunin alimmalla ritilätasolla noin 25 minuuttia, kunnes piirakka on kullanruskea pinnalta ja pohjasta.

Kasvis-jauhelihapiirakka

10–12 palaa
2 dl ohrasuurimoita
1 sipuli
1 porkkana
1 pieni kesäkurpitsa
400 g jauhelihaa
1 rkl öljyä
(n. 0,5 dl kuivattuja sieniä)
2 tl kuivattua meiramia
0,5 tl rouhittua mustapippuria
0,5 tl jauhettua maustepippuria
0,5–1 tl suolaa
2 munaa
1–2 kevätsipulin vartta
0,5 dl silputtua tuoretta basilikaa
2 rkl silputtua tuoretta meiramia
Pinnalle: pikkutomaatteja, juustoraastetta
Voiteluun: kananmunaa

Keitä ohrasuurimot pakkauksen ohjeen mukaan kypsiksi. Valmistele muuta täytettä ohran kiehumisen aikana.
Kuori sipuli ja porkkana. Silppua sipuli ja raasta porkkana kesäkurpitsan kanssa karkeaksi raasteeksi.
Kuullota sipulia, lisää jauheliha ja rukista kevyesti. Sekoita mukaan kasvisraaste. Paista, kunnes kasvikset alkavat pehmentyä. Lisää murennetut kuivatut sienet. Mausta.
Lisää valutettu ohra. Anna jäähtyä hetken, sekoita mukaan munat. Tarkista maku ja mausta lisää.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kauli taikina noin 0,5 cm paksuksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi, levitä täyte keskelle.
Nosta reunat niin, että täytettä jää hyvin näkyviin. Puolita tomaatit ja asettele täytteelle.
Voitele piirakan reunat. Kypsennä piirakkaa uunin alimmalla ritilätasolla noin 20 minuuttia, kunnes sekä pinta että pohja ovat kullanruskeat.

Ruokaisa broilerisalaatti

Broilerisalaattiin käytetään ohraa, myös kaura- tai vehnäjyvät sopivat. Gluteenittoman version saat kvinoalla, riisillä tai hirssillä. Marinoitua broileria käytettäessä jätetään ohjeen mausteet pois.
Ohraseoksen voit valmistaa hyvissä ajoin, vaikka edellisenä päivänä maustumaan, samoin broilerin. Näin salaatti on helppo koota ennen tarjoilua.
10 annosta
3 dl esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita
vettä ja suolaa
400 g maustamattomia broilerin rintafileitä tai fileesuikaleita
1 tl paprikajauhetta
1 tl currya
0,25 tl jauhettua valkopippuria
0,5 tl suolaa
1 punasipuli
2 valkosipulin kynttä
1 ruukku persiljaa tai korianteria
5 tomaattia
1 pieni (vihreä) paprika
Kastike:
1 rkl sinappia
2 tl sokeria
0,25 dl sitruunamehua
0,5 tl suolaa
0,25 tl rouhittua mustapippuria
0,5 dl öljyä
Lisäksi: n. reilu 1 l erilaisia salaatteja suikaloituna
(1 dl pinjan, kurpitsan tai auringonkukan siemeniä)

Keitä ohrasuurimot suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja jäähdytä siivilässä.
Paista ohran kypsyessä broileripalat, joiden pinnalle mausteet on ripoteltu. Anna fileiden jäähtyä hetki ja leikkaa ne viipaleiksi.
Suikaloi kuorittu sipuli, hienonna kuoritut valkosipulit. Silppua persilja. Sekoita sipulit ja persilja vielä lämpimän ohran sekaan.
Huuhtele ja kuutioi tomaatit ja siemenettömäksi puhdistettu paprika. Sekoita ne ohraseokseen. Sekoita kastikkeen sinappi, sokeri, sitruunamehu, suola ja pippuri keskenään. Valuta sekaan öljy koko ajan sekoittaen. Tarkista kastikkeen maku ja valuta reilu puolet kastikkeesta ohraseokseen. Nostele sekaisin.
Levitä salaattisuikaleet tarjoiluvadille ja kumoa ohraseos salaatille. Asettele broileriviipaleet päälle ja valuta loppukastike kaikille aineksille.
(Paahda pinjansiemenet kuumalla pannulla vaaleanruskeiksi ja ripottele ne salaatille vähän ennen tarjoamista.)

Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta