Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva Erkki Makkonen

NUMERO 6
7.6.2007

Pääkirjoitus
Pilvet: Palleroista hahtuviin
Puisto: Keidas keskellä kaupunkia
Puutarha: Pitkä kesä kasvihuoneessa
Itsenäisiä naisia: Älä elämää kiellä
Työ: Nykyajan savotassa reilu meininki
Matkan varrella: Pyhän Henrikin kappeli
Ihmisen puolella: Elämä on suuren ilon aihe
Yritys: Vanhan kanttorilan uudet pidot
Ruoka: Kesä maistuu mukavalta
Peruskorjaus: Pappilan parhaat puolet
Käsityöt: Askelten alle
Pirteä poppanainen
Lapset: Leikki sijansa saakoon
Kotisaari: Juuret lujasti Jurmosssa
Laulun ilo: Hetki tähtenä

Toistuvat:
Asiasta toiseen
Koti maalla
Elämäntilanteita
Omalääkäri
Ristikko
Papin päiväkirja
Unto Uneksija

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 5.7. ja Maatilan Pellervo 14.6.2007.


Iso Kalenteri 2007
Iso  Kalenteri 2007 sisältyy Pellervon tilaukseen.


Kesä maistuu mukavalle


Ilmojen lämmetessä on hauska siirtyä ulos kokkailemaan ja syömään. Ulkosalla ruokakin tuntuu maistuvan paremmin. Kesäruoat kypsyvät perinteisesti grillissä, nuotiolla tai muurikassa, mutta yhtä hyvin niitä voi valmistaa liedellä tai uunissa.


Näppärät kalanyytit
Tämä herkullinen kalaruoka kypsyy uunissa, grillissä tai nuotiossa. Voit tehdä nyytit jo hyvissä ajoin paistamista vaille valmiiksi jääkaappiin. Laita nyytteihin pohjalle keitettyjä perunoita viipaloituina tai pakastettuja perunaviipaleita, niin saat koko aterian samasta nyytistä. Vaihda viljellyt sienet myöhemmin kesällä tuoreisiin metsäsieniin. Tatit, haperot ja kantarellit voi laittaa nyytteihin puhdistettuina ja viipaloituina.

2 tl öljyä
1 sitruuna
150 g siitake-, herkku- tai muita sieniä
n. 600 g kalafileitä
0,5 tl rouhittua mustapippuria
2 sipulia varsineen
1–2 porkkanaa
2 rkl soijakastiketta
tuoretta tilliä
alumiinifoliota

Leikkaa foliosta neljä n. 20 x 30 cm:n palaa ja voitele ne keskeltä kevyesti öljyllä. Jos kypsennät nyytit nuotiossa, käytä paksua foliota kaksinkertaisena. Pese sitruuna hyvin ja leikkaa viipaleiksi. Asettele viipaleet folioille, mutta jätä neljä viipaletta koristeeksi. Levitä puolet sienistä sitruunoiden päälle. Pienet sienet voivat olla kokonaisia, isot täytyy puolittaa tai leikata neljään osaan, jotta ne kypsyisivät hyvin. Jaa kalafileet folioihin ja ripottele puolet pippurista kaloille. Suikaloi sipulit varsineen ja levitä sipulit kalojen päälle. Vuole porkkanoista kuorimaveitsellä lastuja sipulin päälle ja laita lopuksi loput sienet ja sitruunat paketteihin. Valuta päälle soijakastike ja ripottele loput pippurista ja hiukan tilliä paketteihin. Sulje foliopaketit tiiviisti ja nosta paketit 225 asteiseen uuniin tai kuumaan grilliin. Kypsennä 10–15 minuuttia riippuen kalafileiden paksuudesta. Nosta paketit lautasille ja avaa vasta pöydässä. Varo kuumaa höyryä!
Vinkki: Laita nyytteihin soijan sijaan vaihteeksi nokareet maustettua tuore- tai sulatejuustoa.
Gluteeniton: varmista, että soijakastike on gluteenitonta tai voiko keliaakikko käyttää tavallista soijaa.


Mehevät jauhelihapihvit
Täytetyt jauhelihapihvit ovat varsinkin aikuisten makuun. Lapset saattavat vierastaa täytteen anjovista. Taputtele pihveistä mahdollisimman ohuita ja paista miedolla lämmöllä, jotta ne kypsyvät myös sisältä. Pihvejä ei kannata paistaa suoraan grilliritilällä. Käytä parilaa, muurikkapannua tai muuta paistoalustaa, ettei pihveistä mahdollisesti valuva neste kärytä turhaan grilliä.
Voit valmistaa pihvit paistamista vaille valmiiksi hyvissä ajoin. Laita pihvit lautaselle tai vadille, peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin paistamista odottamaan.

500 g jauhelihaa
1/2 kananmuna
2 rkl sämpyläjauhoja
0,5 tl suolaa
0,5 tl jauhettua valko- tai mustapippuria
0,5 tl jauhettua maustepippuria
1 tl silputtua tuoretta rosmariinia

Täyte:
50 g (n. 8 kpl) anjovisfileitä
1 pieni sipuli varsineen
1 rkl silputtua persiljaa
(2 rkl kaprismarjoja)
2 tl sinappia
1/2 kananmuna

Laita jauhelihan joukkoon puolikas raa’asta kananmunasta, jauhot ja mausteet. Kananmunan puolitus onnistuu siten, että muna rikotaan lasiin, rakenne vatkataan rikki ja hulautetaan siitä noin puolet jauhelihalle. Sekoita tasaiseksi massaksi.
Jaa taikina kahdeksaan osaan ja taputtele ohuiksi pihveiksi kostutetulle leikkuulaudalle.
Hienonna anjovis haarukalla, silppua sipuli ja sekoita täyteen aineet keskenään. Voit jättää osan sipulien varsisilpusta pihvien pinnalle. Jaa seos neljälle pihville. Nosta toiset neljä pihviä kansiksi ja sulje huolellisesti.
Paista pihvit miedolla lämmöllä kauniin ruskeiksi. Ripottele pinnalle persiljaa, sipulien varsisilppua tai ruohosipulia. Tarjoa esimerkiksi peruna- ja kaalisalaatin kanssa.
Maidoton: varmista sinapin maidottomuus.
Gluteeniton: vaihda sämpyläjauhot tummiin Jyttejauhoihin tai gluteenittomaan jauhoseokseen.


Broilerikepakot
Broilerinliha kypsyy nopeasti ja vartaassa vielä nopeammin. Broilerin sijaan käy myös porsaan sisä- tai ulkofilee suikaloituna. Grillikastiketta käytetään tässä sekä grillaukseen että tarjoilukastikkeena. Ota tarjoilukastike erikseen, kun kastike on valmista. Älä käytä grillauksesta mahdollisesti jäänyttä kastiketta enää muuhun, vaan kaada se hygieniasyistä pois.
Jos käytät puisia grillivartaita, laita ne kylmään veteen likoamaan noin puoleksi tunniksi, jotta ne eivät syty palamaan grillatessa.
Jos kypsennät vartaat uunissa, käytä grillivastusta. Kääntele vartaita muutaman kerran paiston aikana.

n. 400 g broilerin fileitä
varrastikkuja

Grillikastike:
2 rkl öljyä
1 valkosipulinkynsi
1 sipuli (ilman vartta)
1 dl tomaattipyreetä
1 dl appelsiinitäysmehua
2 rkl (fariini)sokeria
1–2 tl sinappia
1 rkl soijakastiketta
2 dl punaviinietikkaa
0,5 tl rouhittua pippuria

Aloita valmistelut kastikkeen teosta. Sekoita kastikkeen ainekset pienessä kattilassa ja kuumenna kiehuvaksi. Hauduta hiljalleen kannen alla noin 15 minuuttia välillä sekoittaen. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Anna kastikkeen jäähtyä.
Leikkaa broilerinfileet pitkittäin noin 2 sentin levyisiksi suikaleiksi pujota suikaleet varrastikkuihin. Ota noin puolet kastikkeesta erikseen. Kaada toinen kastikkeen osa pieneen tarjoilukulhoon ja nosta jääkaappiin. Sivele broilerivartaat huolellisesti kastikkeella ja anna maustua vähintään vartti. Grillaa vartaat miedolla lämmöllä kauniin ruskeiksi, noin 10 minuuttia. Sivele paiston aikana grillauskastikkeella ainakin kerran. Tarjoa vartaat kuumana jääkaapista otetun grillikastikkeen ja tomaattisalsan kanssa.


Tomaattisalsa
300 g vesimelonia (n. 2 dl silputtuna)
1 omena
3 tomaattia
pala kurkkua
1 (puna)sipuli varsineen
1 valkosipulinkynsi
1 rkl punaviinietikkaa
2 rkl tuoretta, hienonnettua korianteria, basilikaa tai persiljaa
n. 1 rkl makeaa chilikastiketta
1–2 tl sokeria

Irrota vesimelonin hedelmäliha kuoresta. Kuori omena, lohko ja poista siemenkota. Paloittele melonin hedelmäliha, omena, kurkku ja tomaatit pieniksi kuutioiksi. Hienonna sipuli varsineen ja murskaa valkosipuli. Sekoita sipulit tomaatti-hedelmäseokseen.
Sekoita viinietikka, hienonnetut yrtit, chilikastike ja sokeri keskenään. Laita ensin chilikastiketta varoen ja lisää tarvittaessa. Kaada seos tomaattisalsan päälle ja sekoita. Tarkista maku.
Anna maustua vähintään puoli tuntia viileässä ennen tarjoilua.


Kasvisvartaat
Kasvisvartaisiin voit käyttää mitä kasviksia tahansa. Vartaat kannattaa koota siten, että suunnilleen samaan aikaan kypsyvät kasvikset ovat samassa vartaassa. Pidempää kypsymisaikaa vaativia kasviksia, kuten perunoita, juureksia ja kaaleja, voi myös esikeittää.
Vartaat kypsyvät uunissa broilerikepakoiden tapaan.

8 pientä sipulia
2 maissintähkää
2 paprikaa (eriväristä)
300 g (1 pieni) kesäkurpitsaa
8 pientä herkkusientä
(keitettyjä perunoita)

Grillauskastike:
2 rkl öljyä
1 rkl soijakastiketta
1 rkl sinappia
1 tl sitruunamehua
1 tl paprikajauhetta
0,25 tl rouhittua mustapippuria
(2 valkosipulinkynttä)

Leikkaa sipulit kahtia. Leikkaa maissintähkät neljään osaan ja paloittele paprikat sekä kesäkurpitsa. Puhdista herkkusienet.
Sekoita grillauskastikkeen ainekset ja mausta halutessasi murskatulla valkosipulilla.
Pujota kasvikset vartaisiin ja sivele kastikkeella. Anna maustua noin puoli tuntia tai enemmän.
Valele vartaat kertaalleen kastikkeella ja grillaa niitä välillä käännellen, kunnes kasvikset ovat kypsyneet eli noin 10 minuuttia. Sivele kasviksille kastiketta grillauksen aikana.
Vinkki: Voit käyttää kasvisvartaille samaa kastiketta kuin broilerille.
Gluteeniton: varmista soijakastikkeen sopivuus ruokavalioon.

Raparperilla höystetty amerikkalainen kaalisalaatti
(6–8 annosta)
Amerikkalaisesta kaalisalaatista (coleslaw) on monta erilaista versiota. Ihan perinteinen versio on vain suikaloitua kaalia ja mahdollisesti porkkanaa majoneesikastikkeessa. Tämä suomalaistettu versio sisältää sekä raparperia että omenaa. Kastike on kevennetty jogurtilla. Se on mehevä grilliruokien seuralainen, jota kannattaa valmistaa reilu satsi kerralla, koska se säilyy jääkaapissa hyvin muutaman päivän. Ota tarjolle vain sen verran kuin arvelet maistuvan, ettei koko salaatti turhaan lämpene.

0,5 kg kaalia
2 porkkanaa
1 omena
1–2 raparperinvartta
2 varhaissipulia

Kastike:
2 dl maustamatonta jogurttia tai kevytkermaviiliä
0,5 dl kevytmajoneesia
0,25 tl suolaa
0,25 tl rouhittua mustapippuria
2 tl sokeria
1 rkl sitruunamehua

Raasta tai suikaloi kaali ja kuoritut porkkanat ohuiksi suikaleiksi. Kuori raparperi sekä omena ja suikaloi ne. Leikkaa myös sipulit varsineen ohuiksi suikaleiksi. Sekoita isossa kulhossa kastikeainekset sekaisin ja kumoa kasvissuikaleet kastikkeen sekaan. Sekoita kahdella lusikalla nostellen, kunnes kastike peittää salaattiainekset. Laita salaatti maustumaan viileään vähintään tunniksi.
Laktoositon: käytä laktoositonta jogurttia ja varmista ettei majoneesissa ole laktoosia.
Maidoton: Valmista kastike soijajogurtista. Voit tehdä kastikkeen ilman majoneesia, sillä useimmissa kevytmajoneeseissa on maitoproteiinia. Tai tee toisenlainen kaalisalaatti käyttämällä kastikkeeksi esimerkiksi viinietikkakastiketta.


Bulgursalaatti
Tabbouleh eli bulgursalaatti on maukas ja ruokaisa. Bulgur on rikottua vehnää, jota myydään bulgur-nimellä. Se on useimmiten esikypsennettyä. Bulgurin tilalla voit hyvin käyttää rouhittua vehnää, mutta se kannattaa kypsentää pakkauksen ohjeen mukaan.

2 dl bulgurryynejä
4 dl vettä
1 tl suolaa
4 kpl tomaatteja, hienonnettuna
10 cm:n pala kurkkua
1–2 (puna)sipulia varsineen
1 dl silputtua tuoretta persiljaa
2 rkl silputtua tuoretta minttua
2 rkl silputtua tuoretta korianteria
(kourallinen viini- tai verisuolaheinää)
1 sitruunan mehu (ja raastettu kuori)
0,5 tl rouhittua mustapippuria
2 rkl rypsiöljyä

Huuhtele bulgurryynit ja laita kannelliseen, kuumuutta kestävään kulhoon. Kiehauta vesi ja kaada suolan kanssa ryynien päälle. Peitä kannella ja anna veden imeytyä ryyneihin noin 20 minuuttia.
Kuutioi sillä aikaa tomaatit, kurkku ja sipulit. Silppua myös kesäsipulin varret salaattiin. Silppua yrtit. Sekoita pienessä lasissa sitruunamehu, pippuri ja öljy sekaisin.
Sekoita bulgurryynit haarukalla irtonaiseksi. Nostele sekaan kasvikset ja yrtit. Viinisuolaheinä kannattaa repiä käsin pienemmäksi. Valuta päälle kastike ja sekoita. Anna maustua hetki viileässä.
Gluteeniton: korvaa bulgurryynit quinoalla, tattarilla tai hirssillä. Keitä ne pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi.


Kesäinen perunasalaatti
Perunasalaatti on mainio tapa käyttää aterialta ylijääneitä perunoita esimerkiksi saunan jälkeiseen iltapalaan. Salaatti maistuu myös grillatun lihan, kalan tai makkaran kanssa.

n. 2 dl sokeriherneenpalkoja
8–10 keitettyä pienehköä perunaa
n. 8 kirsikkatomaattia
1–2 varhaissipulia varsineen
pala kurkkua
nippu retiisiä
kourallinen rucolaa
kourallinen perillaa
reilu kourallinen jää- tai muuta rapeaa salaattia
reilu kourallinen tammenlehti- tai muuta pehmeää salaattia

Kastike:
2 rkl (rypsi)öljyä
1 rkl viinietikkaa
1 rkl vettä
1 tl hunajaa
0,25 tl suolaa
0,25 tl jauhettua musta- tai valkopippuria

Tee ensin kastike. Sekoita ainekset pienessä kulhossa tai lasissa.
Kiehauta sokeriherneet tarvittaessa ja puolita ne. Puolita perunat ja tomaatit. Silppua sipulit varsineen ja kurkunpätkä. Viipaloi retiisit. Laita ainekset isoon kulhoon ja valuta päälle kastike. Anna maustua viileässä noin vartti tai kauemmin. Revi salaatit käsin pienemmäksi ja kääntele perunasalaatin joukkoon juuri ennen tarjoilua.
Vinkki: Kastike maustaa perunat vielä paremmin, jos kaadat sen hiukan lämpimien perunoiden päälle.
Käytä salaatinkastikkeena vaihteeksi jogurttikastiketta, esimerkiksi kaalisalaatin ohjeessa olevaa kastiketta.


Grillatut mansikkaleivät
n. 1 l mansikoita
2 ciabattaa tai muuta vaaleaa annosleipää
100 g tuorejuustoa
0,5 dl rouhittuja pähkinöitä
vaahtera- tai hunajasiirappia tai hunajaa

Puolita tai paloittele mansikat.
Halkaise leivät ja grillaa tai paahda ne rapeiksi ja kauniin ruskeiksi.
Levitä reilusti tuorejuustoa leiville ja laita keko mansikoita päälle. Ripottele pinnalle pähkinärouhetta ja valuta lopuksi pinnalle vaahterasiirappia. Nauti heti.
Vinkki: Käytä maustamattoman tuorejuuston sijaan vanilja-, kuningatar-, appelsiini- tai sitruunatuorejuustoa.
Gluteeniton: käytä gluteenitonta vaaleaa leipää.
Laktoositon: varmista leivän laktoosittomuus ja käytä laktoositonta tuorejuustoa.

Hedelmädippi
Voiko olla helpompaa herkkua! Kokoa vartaaseen kauden marjoja sekä hedelmiä paloiteltuina ja pujota väliin vaahtokarkkeja. Syöjät voivat myös koota vartaansa itse. Vartaita voi käyttää grillissä sen verran, että vaahtokarkit alkavat pehmetä. Nauti herkkuvarras omenaisen kastikkeen kera.

marjoja ja hedelmiä
vaahtokarkkeja (marshmallows)


Dippikastike:
1 dl omenasosetta
1 rkl sitruunamehua
1 prk (250 g) maitorahkaa
(sokeria)
0,5 dl silputtua sitruunamelissaa
1–2 rkl silputtua (pipar)minttua

Valmista ensin kastike. Sekoita omenasose sitruunamehun kanssa rahkan joukkoon. Makeuta tarvittaessa sokerilla, mutta älä tee kastikkeesta liian makeaa. Kääntele lopuksi sekaan yrtit. Anna maustua ainakin vartaiden kokoamisen ajan.
Paloittele hedelmät ja marjat tarvittaessa. Pujota ainekset vartaisiin ja laita halutessasi hetkeksi grilliin mietoon lämpöön.
Tarjoa vartaiden kanssa kastiketta.
Gluteeniton: jätä vaahtokarkit vartaista pois tai varmista niiden gluteenittomuus.
Laktoositon/maidoton: käytä kastikkeeseen laktoositonta rahkaa tai rahkan sijaan maidottomaan versioon n. 100 g pehmeää tofua tai soijajogurttia.

Rusinakaakut
(n. 12 kpl)
Lämpimänä kesäpäivänä ei välttämättä leipominen innosta. Varsinkaan, jos uuni pitäisi kuumentaa. Onneksi pannullakin voi paistaa erilaisia herkkuja. Nämä rusinakaakut ovat pannuleivoksia, jotka paistetaan lettu- tai muurikkapannussa. Ne muistuttavat amerikkalaisia pannukakkuja, mutta ovat rakenteeltaan tiiviimpiä. Varo paistamasta liian kuumassa pannussa, ettei leivosten pinta pala ja sisus jää raa’aksi.
Kun mustikat kypsyvät, käytä niitä rusinoiden sijaan. Tarjoa leivosten kanssa tuoreita marjoja, hedelmiä tai hilloa. Tai keitä raparperihilloketta. Lisäkkeenä maistuu jäätelö tai kerma- tai vaniljavaahto. Jos haluat tehdä raparperihilloketta, aloita valmistelut sen keitolla. Hilloke ehtii jäähtyä ja kiinteytyä leivosten paistamisen aikana.

2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl sokeria
0,5 dl kauraleseitä
2 tl leivinjauhetta
0,5 dl rusinoita
1 kananmuna
2,5 dl piimää tai maustamatonta jogurttia
Paistamiseen öljyä tai juoksevaa margariinia

Sekoita kuivat aineet ja rusinat keskenään. Lisää muna ja piimä ja sekoita vain sen verran, että saat tasaisen taikinan. Anna turvota 10 minuuttia, jos maltat.
Kuumenna pannu ja sipaise rasvalla. Nosta reilu ruokalusikallinen taikinaa pannulle ja tasoita pintaa hiukan. Paista, kunnes myös pinta on hyytynyt. Käännä leivokset ja paista toiseltakin puolelta kauniin ruskeaksi.
Vinkki: Käytä rusinoiden tilalla kuivattuja marjoja.
Gluteeniton: Käytä vehnäjauhojen tilalla gluteenittomia jauhoja ja gluteenittomaan ruokavalioon sopivia kauraleseitä. Varmista myös kauran sopivuus keliaakikolle.
Laktoositon/maidoton: Käytä laktoositonta piimää tai soijajogurttia. Tarjoa lisäkkeenä laktoositonta tai tofujäätelöä tai vaahdota laktoositonta kermaa tai kaurasta valmistettua vaahtoutuvaa kerman kaltaista tuotetta.


Raparperihilloke
1–2 raparperinvartta (n. 3 dl paloina)
0,75 dl hillosokeria
2 rkl vettä

Laita ainekset kattilaan ja kuumenna höyryäväksi. Sekoita ja keitä 10 minuuttia välillä kattilaa ravistaen. Anna jäähtyä.
Hilloke maistuu myös paahtoleivän päällä tai puuron kanssa.


Teksti : Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta