Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kuva Comma Oy

NUMERO 6
18.6.2008


Pääkirjoitus
Kirjat: Matka toiseen maisemaan
Matkailu: Valkokylki vie sinisen Saimaan suveen
Ratkaisu: Helmi-yhteisö ja raitis päätös
Terveys: Kirjosten ansiosta tiedämme enemmän
Muotoilu: Tyylikkäästi kotimaista
Rakennusperintö: Ei mikkä paikk Uutkaupunkki voit
Uskonto: Suomalaista elämänmenoa
Suvun kesken: Kehykset eletylle
Ruoka: Kesäkasvisten voimalla
Puutarha: Satuhahmot seikkailevat Even kukkaloistossa
Intiaanikulttuurin satoa
Seurapelit: Aivojumppaa arvanheiton sijaan
Perinteet: Pellon kuninkaan laulava valtakunta
Kesähäät: Villaista avio-onnea
Kodin Pellervon käsityöt: Kuin kedon kukkanen

Joka kuukausi
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Omalääkäri
Elämäntilanteita
Unto Uneksija
Ristikko
Papin päiväkirja

Kannen kuva Comma Oy

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 10.7. ja Maatilan Pellervo 7.8.



Iso  Kalenteri 2008 sisältyy Pellervon tilaukseen.


Kesä tulee keittiöön


Kesällä ei viihdy lieden äärellä kovin pitkään ja leipominenkin jää vähiin. On niin paljon muuta tekemistä. Onneksi ruokaa voi välillä valmistaa ulkona grillissä, nuotiolla tai muurikalla. Ja jos ei halua kokkailla ulkona, voi nämä ruuat yhtä hyvin valmistaa myös liedellä tai uunissa.

Kesän tullessa ruokaan tulee lisättyä runsaammin kasviksia ihan luonnostaan.
Tomaatti on monikäyttöinen vihannes ja sitä kannattaa käyttää. Se onkin yksi eurooppalaisten keittiöiden yleisimpiä raaka-aineita. Vaikka virallisen kasvitieteellisen määritelmän mukaan tomaatti on hedelmä! Tomaatti sisältää runsaasti C-vitamiinia, foolihappoa ja lykopeeniä, jolla tiedetään olevan antioksidanttisia vaikutuksia ihmisen elimistössä. Lykopeeni imeytyy kuumakäsitellyistä tomaateista selvästi paremmin kuin tuoreista, siksi sitä on hyvä lisätä myös kuumennettaviin ruokiin.
Kun ruokaa tarvitaan nopeasti, on pasta oiva valinta. Pastan kypsyessä valmistat kastikkeen. Käytä mieluiten tummaa, kuitupitoista pastaa. Valinnanvaraa on runsaasti. Lihana voi käyttää mausteista makkaraa suikaloituna tai tähteeksi jäänyttä kokolihaa. Esimerkiksi meetvursti sopii makunsa puolesta hyvin. Tai kokeile savupororouhetta tai suikaloitu kylmäsavulohta kesäisen yrttipastan seassa. Kasvisversion saat marinoidusta tai kylmäsavustetusta kuutioidusta tofusta. Mausteiden määrä riippuu siitä, mitä lihaa tai makkaraa ja juustoa käytät. Maista ja lisää mausteita tarvittaessa lisää.

Kesäinen yrttipasta
4 annosta
250 g pastaa (esim. vehnänalkio)
2 porkkanaa
kourallinen sokeriherneenpalkoja
2 (punaista) varhaissipulia varsineen
n. 100 g mausteista makkaraa
kourallinen tuoretta oreganoa
kourallinen tuoretta basilikaa
kourallinen tuoretta timjamia tai rakuunaa
100 g maustettua sulate- tai tuorejuustoa
n. 0,25 tl rouhittua pippuria
(suolaa)

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi. Paloittele rapsutetut porkkanat ja huuhdellut herneenpalot ja lisää ne pastan sekaan, kun keittoaikaa on jäljellä noin 5 minuuttia. Suikaloi sipulit sekä makkara ja silppua yrtit.
Ota pastakattilasta reilu desi keitinvettä toiseen kattilaan ja kuumenna se kiehuvaksi. Sekoita joukkoon sipulisilppu ja juusto nokareina. Kääntele sekaan makkara. Jos seos tuntu liian kuivalta, lisää pastan keitinvettä. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla. Sekoita joukkoon suurin osa yrteistä.
Valuta pasta sekä kasvikset ja kumoa pasta takaisin kattilaan tai tarjoiluastiaan. Kaada päälle makkara-kasvisseos. Ripottele loput yrtit pinnalle ja tarjoa pasta salaatin tai raasteen kanssa.
Maidoton: Käytä maidotonta tuorejuustonkaltaista tuotetta.
Gluteeniton: Käytä gluteenitonta tummaa pastaa ja varmista makkaran gluteenittomuus.

Tomaattihilloke
Tomaattihilloke on maukas lisäke kaikenlaisille kesäruoille, niin lihalle kuin kalalle tai makkarallekin. Valmista kerralla reilumpi satsi ja laita hilloke kuumennettuihin pieniin purkkeihin. Säilyy jääkaapissa muutaman viikon. Voit valmistaa hillokkeen joko pienistä kirsikka tai miniluumutomaateista tai hiukan isommista tomaateista.
250 g (pikku)tomaatteja
6 varhaissipulia
2 tl öljyä
2 tl (ruoko)sokeria
2 rkl valkoista balsamiviinietikkaa
0,5 tl jauhettua valkopippuria
0,5 tl suolaa
Koristeluun: sipulien varsisilppua
Halkaise pienet tomaatit ja lohko isommat. Leikkaa sipulien varret pois ja lohko sipulit. Varsia voit käyttää hillokkeen koristeluun ja muihin ruokiin.
Kuumenna öljy kattilassa. Sekoita joukkoon sipulit ja hauduta pehmeiksi. Älä anna ruskistua. Lisää tomaatit, sokeri, viinietikka, pippuri ja suola. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia, kunnes tomaatit ovat pehmenneet ja niistä alkaa irrota nestettä. Anna jäähtyä.

Sitruunaiset strutsipihvit
Tarjoa vaihteeksi hiukan eksoottisempaa lihaa. Suurimpien markettien pakastealtaista löydät uusia tuttavuuksia kuten strutsia, kengurua, antilooppia tai biisonia. Lihat ovat tuontilihaa. Suomessa kyllä kasvatetaan strutseja, mutta tuotanto on vielä hyvin pientä. Nämä eksoottiset lihat ovat erittäin mureita ja maukkaita. Kannattaa kypsentää vain mediumiksi eli liha saa jäädä hiukan punertavaksi keskeltä. Varsinkin strutsin liha muuttuu läpikypsänä riistan tavoin maksan makuiseksi. Ja ole maustamisen kanssa varovainen, ettei lihan oma maku peity liikaa.
Strutsin tilalla voit käyttää naudanfileetä, tai jos haluat hiukan erilaisempaa, niin käytä poron ulkofilettä tai lampaanlihaa. Esimerkiksi paahtopaisti tai fileet sopivat hyvin grillaukseen. Hieman alempana on ohje kenguruvartaille. Kengurun voit korvata myös samoilla lihoilla kuin strutsin.
Strutsipihvit tarjotaan ruokaisalta salaattipediltä, jolloin lihaa ei tarvita niin paljon. Mutta jos tiedät ruokailijoiden olevan tosi nälkäisiä, paista lihaa kaksinkertainen määrä. Valmista salaattipeti ennen kuin ryhdyt lihanpaistoon.
1 pkt (250 g) strutsipihvejä
Marinadi:
1 dl piimää tai maustamatonta jogurttia
0,5 dl sitruunamehua
(2 tl sitruunan kuoriraastetta)
2 tl soijakastiketta
0,25 tl jauhettua valkopippuria
1 rkl silputtua tuoretta minttua
1 rkl silputtua tuoretta kynteliä tai saksankirveliä
Anna lihan sulaa jääkaapissa yön yli. Pyyhi pihvit tarvittaessa kuivaksi ja laita ne kannelliseen kulhoon tai tukevaan pakastuspussiin.
Valmista marinadi. Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa lisää. Kaada marinadi lihojen päälle ja sekoita varovasti. Peitä kannella tai sulje pussi tiukasti ja anna lihojen maustua jääkaapissa 2–4 tuntia tai yön yli.
Ota lihat noin puoli tuntia ennen paistamista huoneenlämpöön. Pyyhkäise marinadi kevyesti lihapalojen pinnalta.
Grillaa pihvejä ensin nopeasti kuumassa molemmin puolin ja jatka sitten kypsennystä miedommalla lämmöllä noin 10 minuuttia välillä käännellen. Tarkista kypsyys joko lihamittarilla tai viillä pihviin syvä viilto. Sivele pihvejä halutessasi marinadilla paiston aikana.
Ripottele kypsien pihvien pinnalle yrttisilppua ja hiukan suolaa. Leikkaa pihvit viipaleiksi ja nosta salaatille.

Ruokaisa salaattipeti strutsipihveille
2 ruukkua salaattia maun mukaan (esim. lehti- ja lollorosso)
lohko varhaiskaalia
2 porkkanaa
1–2 varhaissipulia varsineen
1/2 kurkku
6 retiisiä
2–4 tomaattia
kourallinen basilikaa
(juustoa)
4–6 viipaletta kuivahtanutta hiivaleipää
valkosipulinkynsi
Kastike:
1 appelsiini
1 limetti
1 sitruuna
1 rkl sokeria
0,25 tl suolaa
ripaus cayennepippuria
1 dl öljyä
2 rkl silputtua ruohosipulia
Revi salaatit käsin suikaleiksi ja levitä laakealle vadille. Raasta tai veistä kaalista juustohöylällä suikaleita salaatille. Vuole rapsutetusta porkkanasta kuorimaveitsellä lastuja suoraan salaatille. Viipaloi sipulit, kurkku ja retiisit. Silppua sipulinvarret ja ripottele salaatin sekaan tai säästä koristeeksi. Lohko tomaatit ja leikkaa basilika suikaleiksi. Levitä ainekset salaatille. Jos jääkaapissasi ajelehtii juustonkannikka, raasta se salaatin sekaan tai vuole siitä ohuita lastuja.
Puolita valkosipulinkynsi ja hiero sillä leipäviipaleita. Leikkaa viipaleet kuutioiksi. Paahda leipäkuutioita kuumassa paistinpannussa, kunnes ne saavat hiukan väriä. Halutessasi voit paistaa leipäkuutiot öljyssä.
Valmista kastike. Purista sitruksista mehut. Lisää mehuun sokeri, suola ja ripaus cayennea. Kaada joukkoon öljy ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Ripottele lopuksi joukkoon ruohosipuli. Valuta kastiketta hiukan pihveille ja salaatille ja tarjoa loppukastike erikseen.
Vinkki: Viipaloi tai kuutioi salaatin sekaan edelliseltä aterialta jääneitä keitettyjä perunoita.
Maidoton: Käytä marinadiin esimerkiksi soija- tai kaurakermaa. Älä käytä salaattiin juustoa ja varmista leivän maidottomuus.
Gluteeniton: Käytä gluteenitonta soijakastiketta ja leipää tai jätä leipä kokonaan pois.

BBQ-kastike
Lievästi savunmakuinen barbeque- eli lyhennettynä BBQ-kastike on amerikkalaista alkuperää oleva maukas grillauskastike. Sitä saa myös valmiskastikkeena, mutta ei sen valmistaminen ole vaikeaa! Käytä marinadina tai grillauskastikkeena. Se sopii hyvin myös dippaukseen. Mutta älä käytä marinadina tai grillauskastikkeena ollutta kastiketta enää lisukkeena tai dippikastikkeena, ettei raa’assa lihassa olleet mahdolliset bakteerit siirry kastikkeen välityksellä ruokailijoihin. Tämä koskee kaikkia lihoja!
Kastike maustetaan colajuomalla. Valitettavasti light-juomat eivät sovi keittämiseen, joten älä käytä niitä tähän, tai saat kastikkeeseen pistävän maun. Savunmaku saadaan savusuolalla. Esimerkiksi Santa Marialla on sitä uudessa suolasarjassaan. Mutta voit toki maustaa kastikkeen ihan tavallisella suolallakin. Kastike säilyy jääkaapissa muutaman viikon. Ohjeesta tulee valmista kastiketta noin 5 dl.
1 tlk (400 g) paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa
2 rkl soijakastiketta
1 dl siirappia tai fariininsokeria
0,5 dl HP-kastiketta
0,5 dl tomaattipyreetä
1 rkl dijonsinappia
1 dl colajuomaa
2 rkl paprikajauhetta
2–3 tl savusuolaa
chilijauhetta tai pippuria
Mittaa kaikki ainekset suolaa ja chiliä lukuun ottamatta kattilaan, kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen ja keitä ilman kantta miedolla lämmöllä 25 minuuttia välillä sekoittaen. Jos käytit tomaattimurskaa, soseuta kastike tasaisemmaksi sauvasekoittimella. Mausta lopuksi suolalla ja halutessasi chilillä tai pippurilla. Säilytä kannellisessa purkissa ja ota vain tarvittava määrä kastikkeesta.
Gluteeniton: Käytä gluteenitonta soijakastiketta.

Kenguruvartaat
1 pkt (n. 400 g) kengurufileepaloja
0,5–1 dl BBQ-kastiketta
Anna lihan sulaa jääkaapissa yön yli. Taputtele lihapalat tarvittaessa kuivaksi, leikkaa vartaisiin sopiviksi palasiksi, ja laita ne kannelliseen kulhoon tai tukevaan pakastuspussiin.
Kaada BBQ-kastike lihojen päälle ja sekoita varovasti. Peitä kannella ja anna maustua jääkaapissa 3 tuntia tai yön yli.
Liota puisia vartaita noin puoli tuntia haaleassa vedessä, jotta ne eivät palaisi niin helposti. Ota lihat noin puoli tuntia ennen paistamista huoneenlämpöön. Pujota lihapalat vartaisiin ja grillaa noin 10 minuuttia vartaita käännellen. Liha saa jäädä hiukan punertavaksi keskeltä. Tarjoa salaatin tai ratatouillen kanssa.
Perunainen ratatouille
Ratatouille on Ranskan Provencen maakunnasta kotoisin oleva tomaattinen kasvispata, jota haudutellaan pitkään. Tämä suomalaistettu kesäversio on oikeastaan wokin ja ja ratatouillen välimuoto. Nopeuta ruoanvalmistusta ja paloittele kasvikset etukäteen kannellisiin rasioihin jääkaappiin. Sitten vain paistelet kasviksia samalla kun lihavartaat kypsyvät. Ratatouillen voit tarjota myös muun lihan tai vaikka makkaran lisäkkeenä.
6–8 keitettyä perunaa
1–2 kesäkurpitsaa
1 punainen paprika
1 vihreä paprika
1 keltainen paprika
2–3 sipulia
2–3 valkosipulin kynttä
4–5 kypsää tomaattia
1 rkl rypsiöljyä
2 tl sokeria
0,5 tl mustapippurirouhetta
1 rkl silputtua basilikaa
1 rkl silputtua timjamia
0,25 tl suolaa
Paloittele sipulit, kesäkurpitsat, valkosipulinkynnet ja perunat. Halkaise paprikat ja poista siemenet. Leikkaa leveiksi suikaleiksi. Kuutioi tai lohko tomaatit. Kuumenna öljyä muurikassa tai isossa pannussa. Ruskista sipuli ja valkosipuli kevyesti.
Lisää perunat, kesäkurpitsat ja paprikat. Jatka paistamista. Lisää ratatouillen joukkoon tomaatit sekä pippuri, sokeri ja suola. Paista kunnes tomaateista irtoaa nestettä ja muut ainekset ovat pehmeitä. Jos tuntuu, että paistos kuivuu liikaa, lisää pannuun hiukan vettä.
Ripottele pinnalle yrttisilppu ja tarjoa esimerkiksi lihavartaiden kanssa.

Jättipihvi
Muheva jättipihvi kätkee sisälleen tomaattia, sipuli, juustoa ja kurkkusalaattia. Voit kypsentää pihvin grillissä, uunissa tai liedellä. Grilliin laitettavan pannun täytyy olla valurautainen tai teräksinen, sillä pinnoitetut pannut eivät kestä grillin kuumuutta.
4–6 annosta
700–800 g naudan jauhelihaa
2 rkl sinappia
(2 rkl HP-kastiketta)
0,25 tl suolaa
0,5 tl rouhittua pippuria
150 g (n. 3 dl) juustoraastetta
1 tomaatti
1(puna)sipuli
n. 1 dl kurkkusalaattia
Pinnalle: 0,5 dl juoksevaa margariinia
2 tl chilijauhetta
1 tl paprikajauhetta
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen, jos et valmista pihviä grillissä. Käytä uunissa grillivastusta, jos sellainen on uunissasi.
Kumoa jauheliha kulhoon ja sekoita joukkoon sinappi, HP-kastike, suola ja pippuri. Jaa seos kahtia ja muotoile toisesta osasta hiukan paistinpannua tms. paistoalustaa isompi pyöreä levy ja toisesta hiukan pienempi levy. Nosta isompi jauhelihalevy voideltuun pannuun. Ripottele jauhelihalle puolet juustosta. Viipaloi tomaatti sekä sipuli ja levitä viipaleet juuston päälle kurkkusalaatin kanssa. Ripottele loput juustosta päälle. Nosta pienempi jauhelihalevy täytetyn levyn päälle ja sulje reunat hyvin. Sekoita rasvaan chili sekä paprika ja sivele puolet seoksesta jättipihvin pinnalle.
Laita pihvi uuniin tai grilliin ja paista noin 8 minuuttia. Ota pihvi uunista, kurkista, että pohja on saanut väriä ja käännä se lautasen tai kahden ison lastan avulla. Sivele pihvin pintaan loput mausterasvasta ja paista pihviä noin 8 minuuttia tai kunnes pihvi on alapuoleltaan kauniin ruskea.
Maidoton: Varmista sinapin maidottomuus ja jätä juusto pois tai käytä esimerkiksi juustonkaltaista soijasta valmistettua juustoa ohuiksi suikaleiksi leikattuna.
Gluteeniton: Varmista sinapin ja HP-kastikkeen gluteenittomuus.

Vihertävä sinttisoppa
Kesä houkuttelee pienet ja vähän isommatkin kalastajat rannoille. Usein saalis on pieniä sinttejä, joista on hankala valmistaa mitään ruokaa. Mutta niistä saa erittäin maukkaan liemen. Ja kun laittaa liemeen vielä perunaa, ryöpättyä nokkosta ja silputtua tilliä sekä ruohosipulia, on ihana kesäinen soppa valmis!
pieniä kaloja
0,5–1 l vettä
0,5–1 tl suolaa
muutama maustepippuri
pari mustapippuria
pari valkopippuria
(laakerinlehti)
sipuli
Keittoon:
0,5 l nokkosenlehtiä
8 pientä perunaa
1–2 sipulia varsineen tai 1 dl silputtua ruohosipulia
silputtua tilliä
(3 dl kypsää kalaa)
(1 dl ruokakermaa)
Poista kaloista sisälmykset ja kidukset. Laita kalat kattilaan ja vettä päälle sen verran, että ne juuri peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja poista vaahto. Lisää mausteet sekä lohkottu sipuli ja keitä hiljaisella lämmöllä noin 30 minuuttia.
Siivilöi liemi. Tarkista maku. Jos liemi on liian voimakkaan makuista, lisää vettä. Halutessasi voit irrottaa suurimmista kaloista lihat talteen.
Ryöppää nokkosenlehdet, valuta ja purista kuiviksi. Silppua pieneksi. Rapsuta perunat puhtaiksi ja lohko tarvittaessa. Silppua sipuli. Laita varsisilppu erikseen. Kuumenna kalaliemi ja lisää perunat, sipuli sekä nokkossilppu liemeen. Keitä kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää kalapalat ja halutessasi kermaa. Ripottele pinnalle sipulinvarsisilppu ja silputtua tilliä.

Marinoitu kuuma marja-hedelmäsalaatti
Varaslähtö kesämakuihin otetaan usein tuontimansikoilla. Niiden maku ei yleensä vastaa kotimaisia. Mutta kun ne marinoi muiden hedelmien kanssa appelsiinissa ja limetissä sekä kuumentaa nopeasti, saa niistä ihan mukavaa kesäherkkua.
1 pieni appelsiini
1 limetti
1 rkl hunajaa
(1 rkl sitruslikööriä, rommia tai konjakkia)
0,5 l mansikoita
4 tuoretta aprikoosia tai luumua
2 persikkaa
2 nektariinia
2 tl juoksevaa margariinia tai öljyä
Pese appelsiini ja limetti hyvin ja raasta molemmista vain värillinen kuoriosa. Halkaise appelsiini ja limetti ja purista mehut. Kaada mehut kulhoon, sekoita joukkoon kuoriraaste, hunaja ja halutessasi alkoholi.
Huuhtele mansikat ja hedelmät. Puolita mansikat ja tipauta marinadiin. Halkaise hedelmät ja poista kivet. Leikkaa hedelmät lohkoiksi ja laita mansikoiden sekaan marinadiin. Anna maustua noin puoli tuntia.
Kuumenna rasva pannussa. Nosta hedelmäpalat marinadista pannuun ja kuumenna hedelmät nopeasti. Kaada lopuksi marinadi pannuun ja anna sen kiehahtaa. Jaa hedelmäsalaatti kulhoihin ja tarjoa esimerkiksi jäätelöpallojen kanssa.
Vinkki: Voit kuumentaa hedelmäsalaatin myös folionyyteissä grillin jälkilämmössä.

Uunittoman marja-raparperikakku
Kesällä leipominen saattaa jäädä vähälle. Mutta kahvin kanssa tarvitaan toisinaan jotain hyvää. Silloin ilman uunia valmistettavat hyydytettävät kakut ovat helppo valinta. Ja jos pakastimessa on vieläkin jotain viimekesäisiä marjoja, ne on nyt hyvä käyttää tähän kakkuun.
12 palaa
50 g (rasia)margariinia
100 g (n 12 kpl) esim. ruisdigestivekeksejä
4–6 raparperinvartta
n. 0,5 dl vettä
0,5 dl (ruoko)sokeria
6 liivatetta
250 g maitorahkaa
1 prk (2–2,5 dl) vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 rkl vaniljasokeria
1 l marjoja kauden mukaan (mansikkaa, vadelmaa, mustikkaa, viinimarjoja)
(0,5 dl sokeria)
2 rkl vettä tai omenamehua
Murskaa keksit ja sekoita ne pehmeään rasvaan. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtoreunaisen (halkaisija 22–24 cm) vuoan pohjalle. Viipaloi raparperit ja kuumenna niitä vesitilkassa sokerin kanssa, kunnes raparperi pehmenee. Anna jäähtyä. Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen noin 10 minuutiksi.
Vatkaa vaniljakastike kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon maitorahka ja vaniljasokeri. Levitä raparperiseos keksipohjalle.
Viipaloi noin puolet mansikoista ja levitä ne tai noin vajaa puolet muista marjoista raparperiseokselle. Survo loput marjat ja sokeroi kevyesti tarvittaessa.
Kuumenna vesi tai mehutilkka. Purista liivatelehdistä enin vesi pois ja sulata kuumaan nesteeseen. Kaada seos ohuena nauhana koko ajan vatkaten maitorahkaseokseen. Sekoita marjaseos maitorahkaseokseen ja kaada varovasti keksipohjan päälle. Anna hyytyä viileässä noin 6 tuntia.
Poista vuoasta reunat, nosta kakku tarjoiluvadille ja koristele marjoilla.
Jos et halua käyttää liivatetta, voit jäädyttää kakun pakkasessa yön yli. Ota reilu puoli tuntia ennen tarjoilua pehmenemään jääkaappiin.
Vinkki: kakkupohjaksi käy myös yhden kananmunan kakkupohja, valmis torttupohja tai ohuet kääretorttuviipaleet.
Maidoton: Varmista keksien maidottomuus ja käytä rasvana maidotonta margariinia. Käytä kauravaniljakastiketta ja korvaa rahka pehmeällä tofulla, jonka voit maustaa sitruunamehulla.
Gluteeniton: Käytä gluteenittomia keksejä.


Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta