Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Ullamaija Hänninen

NUMERO 6
17.6.2009

PÄÄKIRJOITUS

ASUMINEN: Kyrönjoen kaksifooninkinen

PERHE: Rauhanomaista rinnakkaiseloa

TERVEYDENHOITO: Hoitoa tarjolla rajoitettu erä

TERVEYS: Kevyesti kesäjaloin

PUUTARHA: Kotipihan lehtipuut

KASVIT: Vanhat harvinaisuudet

LUKIJAMATKA: Satumainen Slovenia, kiehtova Kroatia

HENKILÖ: Onnellisuuden ehto on ihmisiksi eläminen

SISUSTAMINEN: Kaiken aikaa tulossa ja menossa

HYVÄÄ TYÖTÄ: Kaffetta ja kalakeittoa

RUOKA: Salaatti saattelee kesän pöytään

SIIRTOLAISUUS: Fingelskaa ja Amerikan paketteja

KÄSITYÖT: Pitsiä, pitsiä, pitsiä

JÄTEHUOLTO: Vedetön vaihtoehto

LUONTO: Kankurin kanssa kasvotuksin

KOULU: Mikäs tässä on opiskellessa

MITÄ MILLOINKIN: Siinä on itua!

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Koti maalla
Omalääkäri
Elämäntilanteita
Ristikko
Papin päiväkirja
Unto Uneksija

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 9.7. ja Maatilan Pellervo 6.8.2009.



Iso  Kalenteri 2009 sisältyy Pellervon tilaukseen.


Salaatti saattelee kesän pöytään


Salaateista on moneksi: kevyt, ruokaisa, kylmä, lämmin, itsenäinen ateria tai raikas lisuke. Grilliruokien ja savukalan seuraan salaatti kuuluu ehdottomasti, ei muuta kuvitella saata.

Piparjuurenmakuinen kukkakaalisalaatti
Maistuu sellaisenaan leivän kanssa kevyenä lounaana tai saunan jälkeen iltaherkkuna. Sopii hyvin myös keitettyjen perunoiden ja savukalan seuraan.
150 g pekonia
1 kukkakaalinpää (n. 500 g)
2 avomaankurkkua
6 retiisiä
1–2 varhaissipulia
Kastike:
n. 1,5 dl (150 g) ranskankermaa
2 rkl sitruunamehua
0,5 tl suolaa
0,25 tl rouhittua mustapippuria
1–3 tl raastettua piparjuurta
(erilaisia salaatteja)
Leikkaa pekoni suikaleiksi ja paista rapeaksi. Nosta pannusta talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva imeytyisi paperiin.
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään kannellisessa kulhossa, johon koko salaatti mahtuu. Mausta piparjuurella makusi mukaan.
Huuhtele kukkakaali ja leikkaa palasiksi, laita kastikkeen sekaan kulhoon. Kuori kurkut ja kuutioi ne. Viipaloi retiisit. Suikaloi sipulit sekä silppua varret ja kääntele ainekset pekonin kanssa salaattiin. Peitä kannella ja anna maustua viileässä pari tuntia tai vaikka yön yli.
Revi erilaisia vihreitä salaatteja kulhon pohjalle, nostele kukkakaalisalaatti päälle ja vie tarjolle.
Vinkki: Jos kaapissasi on wasabitahnaa, voit maustaa kastikkeen sillä.

Toscanalainen leipäsalaatti eli panzanella
Maku piilee erittäin kypsissä tomaateissa. Panzanella on ruokaisa salaatti aterian alkuun tai kevyenä lounaana. Maistuu myös grillipihvien kanssa. Käytä kuivahtanutta leipää. Voit käyttää italialaiseen tapaan oliiviöljyä tai kotimaista, pähkinäisen makuista, ns. kylmäpuristettua rypsiöljyä.
2 reilua viipaletta hiivaleipää TAI 4 viipaletta paahtoleipää
4–5 hyvin kypsää tomaattia
0,25 tl rouhittua mustapippuria
2 avomaan kurkkua
2 varhaispunasipulia varsineen
1 lehtisellerinvarsi
kourallinen basilikanlehtiä
1 pieni valkosipulinkynsi
2 rkl (balsami)viinietikkaa
4 rkl (oliivi)öljyä
0,25 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
Murtele leipä pieniksi palasiksi kulhon pohjalle.
Halkaise tomaatit ja koverra sisus. Levitä sisus leipäpalasille (paloittele tarvittaessa), ripottele pippuria päälle ja anna mehustua vartin verran riippuen leivän kuivuudesta.
Kuutioi koverretut tomaatit, kuoritut kurkut ja suikaloi sipulit varsineen. Viipaloi selleri ja silppua basilika.
Murskaa valkosipulinkynsi leivän sekaan ja nypi kostunutta leipämurskaa vielä pienemmäksi. Lisää kurkkukuutiot, sipulit, selleri sekä puolet tomaateista ja basilikasilpusta. Valuta päälle viinietikka sekä puolet öljystä. Ripottele salaattiin suola sekä pippuri. Sekoita varovasti nostellen ja anna maustua jääkaapissa noin puoli tuntia.
Levitä salaatille loput tomaattikuutiot, valuta päälle loppu öljy ja ripottele basilika pinnalle. Nosta tarjolle.

Marinoidut grillikasvikset
Maistuvat lämpimänä tai kylmänä lisäkkeenä. Voit myös sekoittaa kasviksia vihersalaattiin väriksi.
3 paprikaa (eri värejä)
4 varhaisporkkanaa
1 kesäkurpitsa
4 varhaissipulia varsineen
öljyä
Marinadi:
1 dl öljyä
2–3 rkl viinietikkaa
0,25 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
0,5 dl silputtuja tuoreita yrttejä
Halkaise paprikat ja poista kanta sekä siemenet. Pese porkkanat ja halkaise ne tai leikkaa isommat pitkittäin 3–4 viipaleeksi. Poista kesäkurpitsasta kanta ja viipaloi pitkittäin. Leikkaa sipuleista varret ja halkaise sipulit (isot voit leikata neljään osaan).
Sivele kasvikset öljyllä ja grillaa lähes kypsiksi. Sekoita sillä välin marinadi ja silppua sipulinvarret.
Nosta kasvikset laakealle vadille ja valuta päälle marinadi. Ripottele pinnalle sipulinvarret. Jos haluat tarjota kasvikset vasta myöhemmin, laita ne kannelliseen astiaan ja nosta jäähtyneinä jääkaappiin maustumaan. Kasvikset säilyvät jääkaapissa 4–5 päivää.

Hedelmäinen kaalisalaatti
Maistuu makkaran seurana eikä säikähdä parin päivän jääkaappisäilytystä.
1 prk (200 g) kermaviiliä
2 rkl sitruunamehua
0,25 tl jauhettua valkopippuria
( 1 rkl makeaa chilikastiketta)
300 g varhaiskaalia
2 varhaissipulia varsineen
1 appelsiini
1 omena
1 dl kuivattuja marjoja tai rusinoita
1 dl auringonkukansiemeniä
Kumoa kermaviili kulhon pohjalle ja sekoita joukkoon sitruunamehu, pippuri sekä halutessasi chilikastike.
Suikaloi kaali sekä sipulit varsineen. Kääntele kermaviilikastikkeeseen.
Kuori halutessasi appelsiini ja omena. Leikkaa appelsiini kalvottomiksi lohkoiksi, omena viipaleiksi. Asettele hedelmäpalat kaalisalaatin päälle. Ripottele pinnalle kuivatut marjat sekä auringonkukansiemenet. Tarjoa heti tai anna maustua jääkaapissa pari tuntia.

Lämmin peruna-hernesalaatti
Tässä hyvä salaatti grillatun tofun, jauhelihapihvin tai makkaran seuraksi. Salaattiin käyvät sokeriherneenpalot ja riivityt herneet.
0,5 l sokeriherneenpalkoja
1 tlk (n. 300 g) säilöttyjä kikherneitä
n. 8 keitettyä varhaisperunaa
2 sipulia
n. 10 kirsikkatomaattia
2 rkl öljyä
0,5 tl rouhittua mustapippuria
0,25 tl suolaa
2 rkl viinietikkaa
Leikkaa sokeriherneenpalot puoliksi tai kolmeen osaan tai riivi herneenpalot. Valuta säilötyt kikherneet. Lohko perunat ja sipulit, silppua varret erikseen. Puolita kirsikkatomaatit.
Kuumenna öljy esim. muurinpohjapannulla ja kääntele siinä sipuleita ja herneitä pari minuuttia. Lisää perunat. Jatka paistamista pari minuuttia. Kääntele sekaan kikherneet sekä tomaatit, anna kuumentua. Mausta suolalla ja pippurilla. Valuta päälle viinietikka, ripottele sipulinvarsisilppu. Tarjoa heti.
Vinkki: Salaatin kanssa maistuu mehevää tillikastike.

Mehevä tillikastike
Tillikastike kruunaa salaatin kuin salaatin. Sopii myös savukalan seuraan sekä perunasalaatin kostukkeeksi. Nopea lisäkesalaatti syntyy helposti, kun revit salaatinkerän tai kaksi pienemmäksi, ripottelet päälle tuoreita tai kuivattuja marjoja, kuutioitua juustoa sekä paahdettuja pähkinöitä, manteleita tai pinjansiemeniä.
2 rkl sinappia
0,5 dl valkoviinietikkaa tai sitruunamehua
0,5 tl suolaa
0,5 tl rouhittua valkopippuria
0,5 dl öljyä
2 dl maustamatonta jogurttia
1 dl silputtua tilliä
Sekoita sinappi, viinietikka, suola ja pippuri keskenään. Lisää öljy ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kääntele lopuksi mukaan jogurtti ja tilli. Säilytä jääkaapissa kannellisessa astiassa. Sekoita ennen käyttöä. Säilyy noin viikon.

Rapsakka hedelmäsalaatti
Alkukesällä persikat, nektariinit, aprikoosit ja kirsikat ovat valitettavan usein melko mauttomia. Kun hedelmiä hiukan tuunaa, niihin saa mukavasti makua. Salaattiin voit myös upottaa hiukan kuivahtaneet kakku- tai pullaviipaleet, keksipurkin pohjat tai murentuneet pikkuleivät. Todellinen herkkuhetki syntyy, kun tarjoat hedelmäsalaatin kanssa (ruokavalioon sopivaa) jäätelöä tai kermavaahtoa.
0,5 dl pähkinöitä
2 tl öljyä
1 l paloiteltuja tuoreita hedelmiä ja marjoja
2 rkl hunajaa
(1 tl raastettua tuoretta inkivääriä)
2–3 dl murskattuja keksejä tms.
Paahda pähkinät kevyesti kuumalla pannulla ja kaada lautaselle jäähtymään. Kuumenna öljy ja paista hedelmät nopeasti. Mausta hunajalla (ja inkiväärillä).
Kerrostele jälkiruokamaljoihin tai juomalaseihin hedelmäseosta, keksimuruja ja pähkinöitä.
Gluteeniton ja maidoton: Varmista hedelmien sekaan murennettavien leivonnaisten gluteenittomuus ja/tai maidottomuus.

Marjacrostinit
1 l marjoja
1 rkl silputtua minttua
200 g maustamatonta tuorejuustoa
8 viipaletta vaaleaa leipää
(1 dl maapähkinävoita)
juoksevaa hunajaa tai vaaleaa siirappia
(0,5 dl rouhittuja pähkinöitä)
Murskaa osa marjoista ja sekoita minttusilpun kanssa huolettomasti tuorejuuston sekaan. Seos saa jäädä raidalliseksi.
Paahda leipäviipaleet kuivalla pannulla, paahtimessa tai grillissä. Sivele halutessasi maapähkinävoilla ja leikkaa palat sopiviksi suupaloiksi.
Lusikoi leiville tuorejuustoseosta ja ripottele päälle marjoja. Valuta leiville hunajaa ja koristele mintunlehdillä sekä pähkinärouheella. Tarjoa mahdollisimman pian.

Rapaperikeikauskakku
Gluteeniton herkku muuntuu helposti myös maidottomaksi, kun käytät siihen maidotonta margariinia.
n. 8 palaa
Vuokaan:
n. 5 rapaperin vartta
2 rkl fariinisokeria
0,5 tl jauhettua inkivääriä
0,5 tl kanelia
2 rkl margariinia tai voita
Kakku:
2 munaa
0,5 dl sokeria
0,5 dl rouhittuja hasselpähkinöitä TAI jauhettua mantelia
0,75 dl perunajauhoja tai maissitärkkelystä
1 tl leivinjauhetta
Voitele noin litran vetoinen vuoka. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Leikkaa raparperit joko pitkiksi paloiksi tai pieniksi. Levitä palat vuokaan. Ripottele sokeri ja mausteet päälle. Tipauttele rasva nokareina raparpereille. Nosta vuoka uuniin noin 10 minuutiksi.
Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Kaada taikinaan pähkinärouhe ja siivilöi mukaan jauhot ja leivinjauhe, sekoita tasaiseksi. Kaada taikina pehmennettyjen rapaperipalojen päälle vuokaan ja paista noin 15 minuuttia, kunnes kakku on kauniin ruskea ja irtoaa hiukan vuoan reunoilta.
Kumoa tarjolle, laita lisäkkeeksi sopivaa vaahdotettua kermaa, vaniljakastiketta tai jäätelöä. Kakku on parhaimmillaan leipomispäivänä, mutta säilyy pari päivää viileässä.

Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta