Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva Jaakko Kilpiäinen

NUMERO 6
17.6.2010


PÄÄKIRJOITUS

SUOMI: Kuohujen keskellä korkea koski

SUKUPOLVET: Äidiltä perityt opit

ASUMINEN: Kohtalona rautatie

LUONNON ANTIMET: Lähteen silmä kirkastuu

SUOMALAISTUNUT: Nainen omalla tiellään

PUUTARHA:
Kukkivat aidanteet
Linssi

KASVITIETEILIJÄ: Sinisen unikon mies

TIE: Ääreishermoston kutina

MATKANTEKO: Sitkeä kulkija

AIKA: Yhdennellätoista hetkellä

TERVEYS:
Vaivana kuiva suu
Salakavala sairastuttaja

YRITYS: Maatilan oma jäätelö

RUOKA: Raparperi aloittaa kesän

KÄSITYÖT:
Kesäiset eväät kutoen
Liina sininen

MATKALLA: Tarinoiden kaupunki

LUONTO: Maailman kiehtovin kaari

SARJAKUVAN VETERAANI: Joonas toteutti unelmansa

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Koti maalla
Elämäntilanteita
Vapaaehtoinen
Ristikko
Papin päiväkirja

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 8.7. ja Maatilan Pellervo 5.8.2010.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.


Raparperi aloittaa kesän


Käytä raparperia monipuolisesti, leivonnaisiin, ruokiin, hillokkeisiin ja mehuihin. Pakastaakin raparperia voi. Kasvin sisältämä oksaalihappo sitoo itseensä kalsiumia; nauti siis raparperi maitotuotteiden kanssa tai syö päälle palanen juustoa.


Raparperi-marenkipiirakka

Piirakasta saat helposti laktoosittoman maidottomalla margariinilla. Kaurajauhojen sijaan sopat speltti- tai täysjyvävehnäjauhot, mutta silloin piirakka ei sovi keliaakikolle. Kuvan piirakka on valmistettu puolikkaasta annoksesta, halkaisijaltaan 18 cm:n vuoassa.
12 palaa
150 g voita tai margariinia
0,75 dl sokeria
1 kananmuna
2 keltuaista
1,5 dl kaurajauhoja
1,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
n. 6 dl raparperinpaloja
1 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
Pinnalle:
2 valkuaista
0,5 dl tomusokeria
Voitele halkaisijaltaan noin 26 cm:n piirakkavuoka ja laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Vatkaa rasva ja sokeri kuohkeaksi. Lisää muna sekä keltuaiset yksitellen jokaisen lisäyksen jälkeen voimakkaasti vatkaten. Lisää jauhot leivinjauheen kanssa taikinaan ja sekoita kevyesti tasaiseksi.
Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Levitä raparperipalat taikinalle. Sekoita sokeri ja perunajauhot keskenään ja ripottele pinnalle.
Kypsennä piirakkaa uunin alimmalla ritilätasolla noin 25 minuuttia, kunnes reunat ovat kullanruskeat.
Vatkaa valkuaiset puhtaassa, kuivassa kulhossa vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen ja vatkaa, kunnes vaahto on kiinteää eli ei valu kallistetun kulhon reunoille.
Ota piirakka uunista, nosta uunin ritilä keskimmäiselle tasolle ja lämpötila 225 asteeseen.
Lusikoi tai pursota marenki piirakan pinnalle ja laita takaisin piirakka uuniin noin 5 minuutiksi eli kunnes marenki alkaa saada väriä. Tarjoa haaleana tai kylmänä.

Raparperi-inkiväärijuoma

Mausteet antavat vaihtelua raparperimehun makuun. Jos tähtianista ei ole saatavilla, korvaa se puolella teelusikallisella aniksensiemeniä tai fenkolia. Maku ei ole aivan sama, mutta sinne päin.
n. reilu 1 litra valmista juomaa
6–7 dl raparperipaloja (n. 4 vartta)
n. 5 cm tuoretta inkivääriä tai kuivattu inkivääripala
(2 tähtianista)
2,5 dl (ruoko)sokeria
7 dl vettä
Paloittele huuhdellut raparperinvarret ja laita kattilaan. Raparperia ei tarvitse kuoria.
Kuori inkivääripala, halkaise se ja laita tähtianiksen kanssa kattilaan. Kuivattu inkivääri nakataan kattilaan sellaisenaan. Kaada päälle sokeri ja vesi. Kuumenna lähes kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä ja siivilöi tiheän siivilän tai harsokankaan läpi.
Nauti sellaisenaan runsaiden jääpalojen kera tai laimenna esimerkiksi kivennäisvedellä. Säilytä viileässä.

Kookoksenmakuinen kesäpiirakka

Tämä piirakka on näppärä tehdä vaikka yllätysvieraille. Raparperin sijaan sopivat erilaiset marjat. Vähennä pinnalle tulevan seoksen sokerin määrä puoleen, jos käytät esimerkiksi mustikoista. Kookoshiutaleet voit korvata 1,5 desilitralla kaura- tai muita hiutaleita. Piirakan saa öljyä ja esimerkiksi kookosmaitoa käyttämällä maidottomaksi, ja gluteenittomalla jauhoseoksella gluteenittomaksi. Vähäsokerisuutensa ja -rasvaisuutensa ansioista paistos on oiva tarjottava myös diabeetikolle.
8–10 palaa
2 munaa
1 dl (ruoko)sokeria
1 dl (kookos)maitoa, kermaa tai täysmehua
0,5 dl öljyä
1,5 dl täysjyvävehnäjauhoja TAI 2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kookoshiutaleita
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
Pinnalle:
5 dl rapaperipaloja
1 dl (ruoko)sokeria
Päälle:
0,5 dl öljyä
2 dl kookoshiutaleita
Riko munat kulhoon. Sekoita joukkoon puuhaarukalla sokeri, neste ja öljy. Lisää jauhot, hiutaleet sekä leivinjauhe. Sekoita ainekset keskenään.
Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija noin 24 cm). Levitä raparperipalat taikinalle ja ripottele puolet sokerista pinnalle.
Sekoita sokeri ja loput piirakan päälle tulevat ainekset keskenään, ripottele piirakalle.
Kypsennä 200-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla noin 30 minuuttia, kunnes piirakka on kullanruskea.

Rapaperikakku

Mehevä ja maukas kakku, joka vain paranee parin päivän säilytyksessä. Kakku sopii moneen ruokavalioon. Taikinaan ei tule kananmunaa ja vehnäjauhot voit hyvin korvata gluteenittomalla jauhoseoksella. Kakku muuttuu helposti laktoosittomaksi, jos käytät esimerkiksi kaurakermaa tai -maitoa. Diabeetikollekin kakku sopii hyvin. Muista käyttää maissisuurimoita, jos teet gluteenittoman kakun!
12 palaa
4 dl rapaperipaloja
2 rkl silputtua tuoretta minttua tai sitruunamelissaa
2 dl hedelmäsokeria TAI 2,5 dl ruokosokeria
2 tl vaniljasokeria
1,5 dl öljyä
1 dl maitoa, kermaa tai omenatäysmehua
1 tl kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
3 dl vehnäjauhoja
1 dl maissitärkkelys- tai perunajauhoja
1 dl maissisuurimoita (polenta) tai mannasuurimoita
2 tl leivinjauhetta
Voitele rengasvuoka tai tasapohjainen pyöreä kakkuvuoka öljyllä, jauhota maissi- tai mannasuurimoilla. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Leikkaa raparperit mahdollisimman pieneksi silpuksi, laita ne sekoituskulhoon minttusilpun kanssa. Mittaa rapaperien päälle sokerit, öljy, neste, kaneli ja inkivääri. Sekoita hyvin.
Lisää vehnäjauhot, maissitärkkelys ja -suurimot sekä leivinjauhe. Sekoita taikina tasaiseksi. Kaada vuokaan ja tasoita pinta.
Paista kakkua uunin alimmalla ritilätasolla noin 40 minuuttia. Kypsennysaika riippuu hieman vuoan koosta. Isommassa vuoassa saat matalamman kakun ja se tarvitsee kypsyäkseen 40 minuuttia. Pienemmässä vuoassa tulee korkeampi kakku ja sen kypsyminen kestää noin 50 minuuttia. Kuvan kakku valmistettiin halkaisijaltaan 18 cm:n vuoassa ja se oli uunissa melkein tunnin. Varmista kypsyys työntämällä kakun keskelle tikku. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on kypsä. Myös se, että paistos alkaa irrota vuoan reunoilta, kertoo kakun olevan kypsä.
Anna kakun jäähtyä ja kumoa vasta sitten vuoasta. Säilytä jääkaapissa. Tarjoa sellaisenaan, jäätelön, kerma- tai vaniljavaahdon kanssa.

Nopea raparperimuru

Tässä oiva ohje, kun tarvitset näppärän jälkiruuan tai jotain tarjottavaa kahvin kanssa. Maidottomalla margariinilla saat maidottoman ja gluteenittomalla jauhoseoksella keliaakikolle sopivan herkun.
n. 6 annosta
10 ohutta raparperinvartta
0,5 dl vettä
1 dl (ruoko)sokeria
0,25 tl jauhettua kanelia
0,25 tl jauhettua inkivääriä
Pinnalle:
100 g voita
1 dl (ruoko)sokeria
n. 2,5 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Leikkaa huuhdellut raparperinvarret noin 5 senttimetrin palasiksi ja laita veden kanssa noin litran vetoiseen uunivuokaan. Ripottele pinnalle sokeri ja mausteet.
Nosta vuoka uuniin keskimmäiselle ritilätasolle ja kypsennä kymmenisen minuuttia.
Nypi huoneenlämpöinen voi, sokeri ja jauhot keskenään sekaisin.
Ota vuoka uunista ja ripottele muruseos rapaperin pinnalle. Jatka kypsentämistä noin 30 minuuttia, kunnes raparperiseos kuplii ja muruseos on rapea sekä pinnaltaan kullanruskea.
Ota uunista ja anna jäähtyä hetki. Tarjoa paistoksen kanssa jäätelöä tai kermavaahtoa.

Raparperimarinoitu possunfilee

Mainio alkukesän ruoka. Fileepalat eivät hätkähdä, vaikka maustuisivat parikin päivää seoksessa. Halutessasi saat marinadista kastikkeen, kun keität sitä noin 10 minuuttia pienessä kattilassa, laimennat hiukan vedellä ja pyöristät makua sokeriripauksella.
4 annosta
700 g porsaan sisäfileetä
1 iso raparperinvarsi (n. 2 dl silppua)
1–2 sipulia
2–3 valkosipulinkynttä
0,5 dl soijakastiketta
0,5 dl öljyä
2 rkl punaviiniä tai viinietikkaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
2 tl silputtua rosmariinia tai 1 tl kuivattua
Leikkaa porsaan sisäfilee puoliksi ja nosta kannelliseen vuokaan, johon palat juuri ja juuri mahtuvat. Vaihtoehtoisesti laita palat tukevaan pakastuspussiin.
Silppua raparperinvarsi mahdollisimman pieneksi silpuksi sipulien kanssa. Sekoita silput soijakastikkeen, öljyn, viinin ja mausteiden kanssa sekaisin ja lusikoi lihalle. Kääntele lihoja ja anna maustua jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään. Kääntele lihoja pari kertaa maustumisen aikana, jos muistat.
Nosta palat marinadista ja grillaa tai pariloi pinnalta kauniin ruskeiksi. Kääräise palat folioon ja jatka kypsentämistä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Tarkista kypsyys ja nosta tarjolle grillattujen tomaatinpuolikkaiden ja silputtujen sipulinvarsien kanssa.

Kesäinen broileriwokki

Yllätä perhe ja wokkaa muiden ainesten seassa myös raparperinpaloja. Ne antavat ruualle mukavaa happamuutta, jota hunaja pehmentää.
4 annosta
300 g marinoimattomia broilerisuikaleita
3–4 raparperinvartta
2 rkl soijakastiketta
2 tl hunaja
(1 rkl makeaa chilikastiketta)
0,25 tl rouhittua mustapippuria
1–2 porkkanaa
2 sipulia (varsineen)
1 punainen paprika
300 g kesäkurpitsaa
n. 400 g varhaiskaalia
öljyä
vettä
Laita broilerinsuikaleet kulhoon. Leikkaa huuhdellut raparperit noin 5 senttimetrin pituisiksi, halkaise tarvittaessa ja laita broilerisuikaleiden sekaan.
Sekoita soija, hunaja, chilikastike ja mustapippuri keskenään. Kaada broilereiden päälle ja kääntele sekaisin. Anna maustua kasvisten käsittelyn ajan.
Puhdista kasvikset ja leikkaa suikaleiksi. Silppua sipulinvarret.
Kuumenna pari ruokalusikallista öljyä laakealla pannulla ja ruskista broileri- sekä raparperisuikaleet. Nosta suikaleet pannulta. Lisää tarvittaessa öljyä ja kumoa pannuun ensin porkkana- ja sipulisuikaleet. Paista muutama minuutti, lisää kesäkurpitsa. Jatka kypsentämistä pari minuuttia, kääntele sekaan kaali. Paista noin 10 minuuttia sekoitellen. Lisää broileri- ja raparperisuikaleet sekä paprika. Kypsennä vielä noin 5 minuuttia, tarkista maku, ripottele sipulinvarret pinnalle ja nosta tarjolle.
Kesäsalaatti ja raparperikastike
Ruokaisia salaatti, johon saat käytettyä esimerkiksi edellisten aterioiden tähteitä. Raparperiviinietikkakastike säilyy pari päivää jääkaapissa, sen siis voi valmistaa hyvissä ajoin.

Raparperi-viinietikkakastike

4 keskikokoista raparperinvartta
0,5 dl hunajaa
1 dl vettä
0,5 dl punaviinietikkaa
2 tl sitruunankuoriraastetta
n. 0,5 dl öljyä
0,5 tl rouhittua mustapippuria
0,5 tl suolaa
Leikkaa huuhdellut raparperinvarret paloiksi.
Kuumenna hunaja ja vesi kattilassa lähes kiehuvaksi. Lisää raparperit. Keitä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää viinietikka sekä sitruunankuoriraaste ja keitä vielä reilu 5 minuuttia, kunnes seos on haihtunut noin puoleen. Nosta liedeltä ja anna jäähtyä.
Lisää öljy koko ajan sekoittaen, kunnes seos on sopivan paksua. Mausta pippurilla ja suolalla.

Kesäsalaatti

n. 1 l erilaisia salaatinlehtiä revittynä
6 keitettyä varhaisperunaa
0,25 tl suolaa
0,25 tl rouhittua mustapippuria
0,5 l mansikoita
1/2 kurkku
n. 4 dl perattua savukalaa
n. 100 g kuutioitua tai viipaloitua juustoa maun mukaan
Levitä salaatti tarjoiluvadille ja viipaloi perunat päälle. Ripottele hiukan suolaa ja pippuria.
Puolita peratut mansikat ja silppua kurkku. Asettele ne savukalan ja juuston kanssa salaatille. Valuta hiukan kastiketta pinnalle ja tarjoa loppu kastike erikseen.

Kirnupiimähyytelö

Helppo ja raikas kesäjälkiruoka. Jos hyytelön kumoaminen epäilyttää, valmista se annosmaljoihin.
6 annosta
8 liivatelehteä
2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
5 dl kirnu- tai muuta piimää
n. 0,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
(1 tl jauhettua tai raastettua tuoretta inkivääriä)
Pane liivatelehdet likoon kylmään veteen. Jos tarjoat hyytelöt suoraan annosmaljoista, riittää 5 liivatetta.
Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi.
Sekoita piimä ja sokerit.
Puserra vesi kevyesti pois liivatteista ja sulata ne miedolla lämmöllä omassa kosteudessaan liedellä (mikrossa riittää 10 sekuntia.) Kaada sulanut liivate piimän sekaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kääntele mukaan vaniljavaahto.
Kaada seos annosmaljoihin tai kylmällä vedellä huuhdeltuun vuokaan. Nosta jääkaappiin hyytymään vähintään 4 tunniksi. Kumoa iso hyytelö tarjoiluastiaan ja tarjoa rapaperihillokkeen tai marjasurvoksen kanssa.
Raparperihilloke
1 l raparperiviipaleita
1 vaniljatanko
1 kanelitanko
0,5 dl vettä
2 dl sokeria
Paloittele raparperi ja laita kattilaan maustetankojen, veden ja sokerin kanssa. Keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes raparperi pehmenee. Poista maustetangot (voit käyttää ne vielä kertaalleen huuhtaisun ja kuivauksen jälkeen).
Tarjoile hilloke lämpimänä jäätelön kanssa tai kylmänä esimerkiksi kirnupiimähyytelön kanssa. Maistuu myös juustokakun kanssa.

Raparperi- mansikkamarmeladi

Ihan ensimmäisistä mansikoista ei tätä vielä raaski tehdä, mutta vähän myöhemmin kesällä kannattaa ajatella jo talven herkkuhetkiä. Raparperin ja mansikan yhdistelmä on erittäin maukas. Käytä marmeladia paahtoleivällä, keksien ja lettujen kera tai kakkujen täytteenä.
1,3 l raparperipaloja (n. 700 g varsia)
6 dl mansikoita
1/2 dl vettä
1 pkt (330 g) Hillo-marmeladisokeria
Huuhtele raparperinvarret, viipaloi ja laita veden kanssa kattilaan.
Perkaa mansikat. Puolita pienet ja leikkaa suuret neljään osaan.
Kuumenna raparperi ja vesi kiehuvaksi, keitä pari minuuttia kunnes raparperi alkaa pehmitä. Lisää mansikat ja kaada hillo-marmeladisokeri päälle. Kuumenna hitaasti uudelleen kiehuvaksi, keitä noin 3 minuuttia välillä sekoittaen.
Anna jäähtyä 15 minuuttia. Kuori vaahto tarvittaessa ja purkita hillo pestyihin, kuumennettuihin lasipurkkeihin. Anna jäähtyä ja nosta jääkaappiin.

Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta