Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Jarmo Vainionpää

NUMERO 6
21.6.2012


Pääkirjoitus

Tuhanten rantain partahilla

Juhannussalko hipoo taivaannapaa

Ikä tekee rohkeaksi

Voimaevästä elämän polulle

Naapurisopua etsimässä

TERVEYS
Kun elämä pani polvilleen
Arvotavaraa ojan penkalla

PUUTARHA
Metsäpuiston hyvät haltiat
Arboretumissa ihminen oppii
Aita kaipaa siistimistä
Elämää kotiniityllä

ASUMINEN
Tupa tupsahti pihaan
Paluu menneeseen

LUKIJAMATKA
Ammuu, kutsuu kuuluu

RUOKA
Alkukesän helpot ja herkulliset

KÄSITYÖT
Kesäkassi joustaa
Kuin kukkasilla kulkisi
Soma pipo ja sievä hilkka
Musiikissa on kaikki

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Koti maalla
Elämäntilanteita
Pieniä tarinoita
Ristikko
Papin päiväkirja

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 12.7. ja Maatilan Pellervo 2.8.2012.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.


Rikkaruohoja huippuvieraille


Kiuruvedellä villivihanneksista on tullut yritystoimintaa. Vuonna 2009 alkunsa saaneet hankkeet ovat poikineet yläsavolaisille villikasviksille vientiä.

Koulutetut poimijat tuovat puhtaasta luonnosta keräämänsä kasvit vastaanottopisteisiin, joista ne toimitetaan eteenpäin ravintoloihin ja maalaistoreille salaateiksi, vihanneksiksi ja mausteiksi Etelä-Suomeen, Savoon ja Lappiin. Tuoreiden villikasvisten lisäksi kiuruvetiset ryhtyvät jalostamaan villejä nautintoja, jotta ne olisivat saatavissa lyhyen kevätsesongin ulkopuolellakin.
Hankkeen puuhanaiset, Soile Valta, Pirjo Aro ja Toini Kumpulainen ovat vierailleet pääkaupungin keittiömestareiden kanssa neuvoa pitämässä. Näin tuoreimmasta retkestä kertoo Herba Centria II -hankkeen koulutussuunnittelija Toini:
”Astuessamme sisään huippuravintolan hienostuneeseen ilmapiiriin meidän rikkaruohomme muuttuivat yhtäkkiä eksoottisiksi ja vaikeasti saataviksi raaka-aineiksi. Michelintähdillä palkituissa ravintoloissa keittiömestarit loihtivat voikukasta ja pihatähtimöstä gourmetruoka-annoksia, jotka maistuvat sekä tavalliselle kansalle että valtiovierailuja tekeville valtionpäämiehillekin.”
Villiyrttioppia on omaksuttu niin Kiuruvedellä kuin Helsingissäkin. Kiuruvedellä ja Pielavedellä on koulutettu poimijoita. Mutta myös herkkujen kokkaukseen on paneuduttu. Toukokuussa helsinkiläisen ravintola Kämp Signén keittiömestari Sami Tallberg tuli jakamaan villejä neuvojaan Jokivarren kievariin.
Kesäkuun alussa jatkettiin ravintola Iltalypsyssä ravintola Juuren keittiömestareiden, Antti Ahokkaan ja Jukka Nykäsen johdolla. Pääkaupunkiseudulla kokataan villiyrteistä jo monessa merkkiravintolassa. Miksipä me kotikokit epäröisimme: otetaan villit nautinnot pihalta, metsästä ja pellonpientareelta lautaselle!

Teksti: Johanna Westersund
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta