Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Jarmo Vainionpää

NUMERO 6
21.6.2012


Pääkirjoitus

Tuhanten rantain partahilla

Juhannussalko hipoo taivaannapaa

Ikä tekee rohkeaksi

Voimaevästä elämän polulle

Naapurisopua etsimässä

TERVEYS
Kun elämä pani polvilleen
Arvotavaraa ojan penkalla

PUUTARHA
Metsäpuiston hyvät haltiat
Arboretumissa ihminen oppii
Aita kaipaa siistimistä
Elämää kotiniityllä

ASUMINEN
Tupa tupsahti pihaan
Paluu menneeseen

LUKIJAMATKA
Ammuu, kutsuu kuuluu

RUOKA
Alkukesän helpot ja herkulliset

KÄSITYÖT
Kesäkassi joustaa
Kuin kukkasilla kulkisi
Soma pipo ja sievä hilkka
Musiikissa on kaikki

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Koti maalla
Elämäntilanteita
Pieniä tarinoita
Ristikko
Papin päiväkirja

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 12.7. ja Maatilan Pellervo 2.8.2012.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.


Alkukesän helpot ja herkulliset


Kesän maku asuu varhaisvihanneksissa, nuorissa nokkosissa, uusissa perunoissa ja ensimmäisissä mansikoissa.

Italialaishenkinen perunasalaatti

Nõmmen torilla Tallinnassa oli viimeksi käydessäni myynnissä nipuittain karhunlaukkaa. Karhunlaukka on valkosipulille tuoksuva ja vienosti maistuva villiyrtti, jota meillä löytää melko harvoin. Karhunlaukkaa voi kasvattaa myös itse. Siemeniä saa hyvin varustelluista puutarhaliikkeistä. Korvaa karhunlaukka ruohosipulilla tai valkosipulinversoilla. Itse tehdyn peston sijaan voi käyttää kaupan valmista vihreää pestokastiketta.
6 annosta
1 kg keitettyjä varhaisperunoita
4 tomaattia
1/2 pienestä kasvihuonekurkusta tai 2 avomaankurkkua
1 dl silputtua karhunlaukkaa
200 g piimä- tai salaattijuustoa
Pesto:
0,5 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl manteleita tai saksanpähkinöitä
1 valkosipulinkynsi
1 dl basilikanlehtiä
1 dl silputtua karhunlaukkaa
1 dl voimakasta juustoraastetta (esim parmesaani, mustaleimaemmental)
0,5 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
n. 0,5 dl oliiviöljyä
Valmista ensin pestokastike. Mittaa ainekset öljyä lukuun ottamatta kulhoon tai tehosekoittimeen. Jauha hieman pienemmäksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimen pulssitoiminnolla. Lisää öljy vähitellen välillä sekoittaen.
Puolita tai lohko perunat mieluiten lämpiminä. Kaada perunoille noin puolet pestosta ja kääntele sekaisin. Laita maustuman viileään.
Leikkaa tomaatit lohkoiksi vähän ennen tarjoilua. Kuutioi kurkku ja paloittele juusto.
Levitä perunat tarjoiluastiaan ja ripottele sekaan muut ainekset. Valuta päälle pestoa ja nosta tarjolle esimerkiksi makkaran seuraksi.
Vinkki: Oikein valkosipulisesta ruuasta pitävä korvaa pestoon tulevan basilikan karhunlaukalla. Kastike säilyy jääkaapissa kannellisessa purkissa ainakin viikon, kunhan pinta on öljyn peitossa.

Paranneltu perunamunakas, tortilla

Espanjalainen perunamunakas, tortilla, on herkullinen ruoka ja varsin helppo tehdä ylijääneistä keitetyistä perunoista. Perunan voi korvata vaikka kesäkurpitsalla. Runsaat vihannekset tekevät munakkaasta ruokaisan. Ilmakuivatun kinkun sijaan voi ruskistaa pekonia, minkä voi jättää muiden ainesten sekaan pannulle. Suikaloitua keitto- tai savukinkkuakin voi ripotella lähes kypsän munakkaan pinnalle.
4–6 keitettyä perunaa
1/2 pieni varhaiskaalinkerä
2 varhaissipulia
0,5 l sokeriherneenpalkoja
2–4 tomaattia
pari kourallista tuoretta pinaattia
100 g ilmakuivattua kinkkua (vuoristo-, serrano- tai parmankinkkua)
2 rkl öljyä tai voita
5–6 kananmunaa
0,5 dl vettä
0,5 tl suolaa
0,25 tl rouhittua valkopippuria
Viipaloi keitetyt perunat. Suikaloi kaali ja sipulit varsineen. Puolita sokeriherneenpalot halutessasi ja viipaloi tomaatit. Revi tarvittaessa pinaatinlehdet pienemmiksi.
Paahda ilmakuivattua kinkkua isolla pannulla ilman rasvaa, kunnes se alkaa rapeutua ja saada väriä. Nosta pois pannulta.
Kuumenna rasvaa pannulla, ruskista perunaviipaleet. Ota perunat pois. Pehmitä kaalia, sipulia sekä sokeriherneitä pannulla hetki. Lisää tomaattiviipaleet ja perunat.
Sekoita munat ja vesi kulhossa haarukalla, mausta suolalla ja pippurilla. Kaada munaseos kasvisten päälle. Työntele munakasseosta kasvisten välissä hiukan ja paista sitten alhaisella lämmöllä kannen alla pannua välillä ravistaen, kunnes munakkaan pinta alkaa hyytyä. Peitä pinta kinkunpalasilla ja nosta munakas pannuineen tarjolle.

Vikkelä nokkossoosi

Nokkoset kerätään nuorina ja pieninä, kaukaa tiestä, navetoista, ulkohuusseista tai koirien kulkureiteiltä. Juusto miedontaa nokkosen makua, jota varsinkin pienemmät lapset saattavat vierastaa. Sopivia ovat maustamaton ja maustettu sulate- tai tuorejuusto. Maustamaton juusto kaipaa ripauksen pippuria. Kastike maistuu sellaisenaan keitettyjen uusien perunoiden tai paistetun kalan kanssa kananmunahakkeluksella ryyditettynä. Ohje sopii myös tuoreelle pinaatille.
1 l tuoreita nokkosia
vettä
2 varhaissipulia
(2 valkosipulinkynttä)
1 rkl voita tai öljyä
3 dl vettä
2 rkl maissitärkkelysjauhoja (Maizena)
n. 2 rkl vettä
100–125 g sulate- tai tuorejuustoa
(suolaa, pippuria)
(2 kovaksi keitettyä kananmunaa)
Painele nokkoset melko tiiviisti mittaan, jotta niitä tulee kyllin. Kuumenna runsaasti vettä kiehuvaksi ja laita hyvin huuhdellut nokkoset veteen. Anna kiehua, ryöppääntyä, pari minuuttia. Kaada nokkoset siivilään. Valuta hyvin ja leikkaa karkeaksi silpuksi.
Silppua sipulit varsineen. (Kuori ja silppua valkosipulit.)
Kuumenna öljy pannulla, kuullota sipulia pari minuuttia. Sekoita mukaan nokkossilppu ja vesi. Kypsennä miedolla lämmöllä kannen alla noin 3 minuuttia.
Sekoita maissitärkkelys ja vesi tasaiseksi seokseksi. Kaada nokkosseokseen koko ajan sekoittaen. Keitä pari minuuttia, sekoita koko ajan.
Lisää juusto kastikkeeseen nokareina ja kuumenna kunnes se sulaa. Tarkista maku ja nosta tarjolle (munahakkeluksella koristeltuna).

Välimerellinen kaali-tomaattikeitto

Minestronekeitosta idean saanut maukas soppa syntyy varhaisvihanneksista. Pastan voi korvata perunoilla, keitetyllä riisillä, ohralla tai muilla viljanjyvillä. Kypsät ryynit lisätään keittoon vasta kypsennyksen lopussa. Jos jääkaapissa ajelehtii purkinloppu aurinkokuivattuja tomaatteja, suikaloi nekin keittoon.
2 varhaissipulia
1/2 pienestä varhaiskaalista
3 porkkanaa
1 paprika
250 g kirsikkatomaatteja tai 4–6 keskikokoista tomaattia
2 tl öljyä
2 tl paprikajauhetta
1 l vettä
2 rkl tomaattipyreetä
1 tl suolaa
0,25 tl rouhittua mustapippuria
1,5 dl pientä kuviopastaa
100 g saunapalvikinkkua
2 dl tuoreita herneitä tai 100 g pakastettuja
0,5 dl silputtua tuoretta timjamia tai basilikaa
Suikaloi sipulit ja silppua varret. Laita varsisilppu erikseen pieneen kulhoon.
Leikkaa kaali ja rapsutetut porkkanat suikaleiksi. Halkaise paprika, poista siemenet sekä kanta ja suikaloi.
Puolita pienet tomaatit, kuutioi isommat.
Kuumenna öljyä kattilassa. Lisää paprikajauhe ja sipuli. Kuullota hetki. Kääntele mukaan kaali- ja porkkanasuikaleet. Jatka kuullottamista pari minuuttia.
Lisää vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Mausta pyreellä, suolalla ja pippurilla.
Sekoita mukaan pasta ja keitä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia.
Viipaloi kinkku, lisää se keittoon tomaattien, paprikasuikaleiden ja herneiden kanssa.
Jatka keittämistä noin 5 minuuttia tai kunnes ainekset ovat kypsiä. Ripottele pinnalle yrttisilppu, tarkista maku ja nosta keitto tarjolle.

Raparperipikapullat

Raparperi ja pähkinä pitävät leivonnaiset mehevinä parikin päivää.
n. 10 kpl
2–4 raparperinvartta (2 dl paloja)
1 dl maitoa
1 kananmuna
1 dl (rypsi)öljyä
2 dl vehnäjauhoja
0,75 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl jauhettua kardemummaa
1 tl jauhettua kanelia
1 dl manteli- tai pähkinärouhetta
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja levitä uunipellille 8–10 muffini tai leivosvuokaa. Tai voitele muffinipellin kolot.
Pilko raparperinvarret pieniksi paloiksi.
Sekoita kulhossa maito, muna ja öljy. Lisää raparperinpalat.
Mittaa päälle jauhot, sokeri, leivinjauhe, kardemumma, kaneli ja pähkinärouhe.
Sekoita tasaiseksi taikinaksi, mutta vältä turhaa hämmentämistä.
Lusikoi taikina leivosvuokiin.
Kypsennä pikapullia uunin keskimmäisellä ritilätasolla 10–15 minuuttia, kunnes pullien pinta on kauniin ruskea. Anna jäähtyä hetki ja nosta tarjolle.

Mehevä raparperi-mansikkapiiras

Maukas ja mehevä piirakka, jonka voi täyttää myös pelkästään raparperilla.
Pohja ja kansi
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl sokeria
200 g voita
1 kananmuna tai 0,5 dl kylmää vettä
Täyte:
4 raparperinvartta (0,5 l paloja)
1 dl fariininsokeria
0,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl perunajauhoja
0,5 tl kanelia
0,25 tl jauhettua neilikkaa
ripaus muskottia
0,5 l mansikoita
Valmista ensin taikina. Mittaa jauhot, leivinjauhe ja sokeri kulhoon. Leikkaa kylmä rasva kuutioiksi ja tipauta jauhojen päälle. Nypi ainekset murumaiseksi.
Lisää muna tai kylmä vesi. Sekoita nopeasti taikinaksi. Anna jähmettyä kylmässä puolisen tuntia.
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele halkaisijaltaan noin 24 cm:n piirakkavuoka.
Leikkaa raparperit palasiksi kulhoon. Lisää sokeri, jauhot, perunajauhot ja mausteet, sekoita keskenään.
Puolita pienet mansikat tai leikkaa isommat neljään osaan, kääntele raparperiseokseen.
Ota taikinasta 2/3 ja kauli piirakkavuoan kokoiseksi levyksi niin, että taikina roikkuu reilusti reunojen yli.
Levitä täyte vuokaan. Kauli lopputaikina pyöreäksi levyksi ja nosta täytteen päälle. Taita pohjataikinan reunat kannen päälle ja sulje haarukalla painellen.
Viillä kanteen muutama syvä viilto, jotta piirakan sisään syntyvä höyry pääsee ulos.
Kypsennä uunin alimmalla ritilätasolla noin 40 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea ja piirakka alkaa irrota reunoilta.
Anna jäähtyä hiukan. Tarjoa jäätelön, kermavaahdon tai vaniljakastikkeen kanssa.

Sillisalaatti

n. 150 g kevytsuolattua- tai matjessillifileetä
2 kovaksi keitettyä kananmunaa
2 varhaissipuli varsineen
n. 15 cm:n pala tuoretta kurkkua
(pieni omena)
(4–6 keitettyä perunaa)
1 prk kermaviiliä
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1 rkl sitruunamehua tai etikkaa
2 rkl silputtua kirveliä
Lisäksi:
salaatinkerä
2–3 tomaattia
Huuhtaise sillifileet kylmällä vedellä, suikaloi tai kuutioi. Kuori ja leikkaa munat karkeaksi rouheeksi. Silppua sipulit. Ota varsisilpusta osa koristeeksi. Leikkaa kurkku (ja omena) pieniksi kuutioiksi. (Lohko perunat.) Mausta kermaviili pippurilla, etikalla ja kirvelillä. Kääntele ainekset kermaviilin kanssa.
Revi salaatti vadille tai matalaan kulhoon. Lohko tomaatit reunoille ja laita silliseos salaatille. Ripottele pinnalle sipulinvarsisilppua.
Tarjoa ruisleivän kanssa. Perunaton salaatti maistuu myös uusien perunoitten seurana.

Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta