Kannen kuva:
Jarmo Uusi-Rintakoski
NUMERO 6-7 - 2013
Pääkirjoitus
Hoida ja anna hoitaa
Piika piti paljon sisällään
Tarttilassa tavataan
Putikon tuhat tarinaa
Tuplatohtorilla virtaa piisaa
Aisti ja muista!
TERVEYS
Rapautuu muru murulta
Kieltäytyminen lujittaa luonnetta
Selkävaivat syyniin
Koulusta tuli koti
Tallella henki ja tunnelma
Varo nettivarasta
PUUTARHA
Puukansan paratiisi
Työn palkkana iso ilo
Suulle ja silmälle
Makea herkku houkuttaa
Ihan vain ihmisten töitä
Puutarhurin uusi kukinta
Tyvenessä täällä
On niitä hullumpiakin harrastuksia
RUOKA
Suolaista ja makeaa kesäkeittiöstä
Parasta tarjolle
On ilo juhlia
Syntynyt leipuriksi
Aina sumialainen
Eversti nelisti läpi pilvien
ILOKSI
Vain ruuvien hinnalla
Reipasta raitaa
Helppo köysihylly
KÄSITYÖT
Barokin henkeen
Suvisävyjä
Rakeista raitaa
Koukussa
Laivurin trasumatto ja rahi
Heleitä kukkia
Ruususen unelmia
Pikku jakku
Ilmavaa Pellavaa
Kutomisessa sen salaisuus
Salamantereiden heimoa
Kahdeksan pisteen katse
JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Elämäntilanteita
Koti maalla
Kirjan kannet auki
Pieniä tarinoita
Ristikko
Ristikko
Papin päiväkirja
Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 15.8. ja Maatilan Pellervo 1.8.2013.
Iso Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.
Manteliset pannuleipäset ja mansikka-raparperiseos muurikalla
Kuva Ullamaija Hänninen
Manteliset pannuleipäset ovat makea päätös grilliaterialle.
n. 12 kpl
2 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
0,75 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
2 dl piimää
Paistamiseen öljyä
Mansikka-raparperiseos:
1 l perattuja mansikoita
0,5 l raparperipaloja
2 rkl voita
1 dl sokeria
Sekoita kulhossa jauhot, mantelijauhe, leivinjauhe ja sokerit. Lisää muna ja piimä. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Taikina tulee olla paksun lettutaikinan oloista. Jos taikina on liian paksua, lisää tilkka piimää.
Sipaise muurikan tai ison paistinpannun pinta öljyllä. Laita parin ruokalusikallista taikinaa leipästä kohti pannulle. Kypsennä miedolla lämmöllä, kunnes pinta alkaa hyytyä ja kuplia kevyesti ja leipästen alapuoli on saanut väriä. Käännä leipäset, ruskista toinen puoli.
Pidä kaikki leipäset lämpiminä leivinliinan sisällä.
Laita pannulle voi. Kuumenna siinä raparperinpaloja noin 5 minuuttia, kunnes ne alkavat pehmetä. Lisää pannulle mansikat ja sokeri, kuumenna muutama minuutti. Tarjoa lämpöiset leipäset lämpimän mansikkaseoksen kanssa.
Lisäkkeenä voit tarjota nokareen jäätelöä tai kermavaahtoa, myös paksu, maustamaton jogurtti sopii.
Kuva Ulla-Maija Hänninen
Ruokaa odotellessa tai hellepäivän viilentäjänä maistuvat tomaattiset mansikkamelonijuomat.
6 lasillista
2–3 mehevän kypsää tomaattia
0,5 l mansikoita
lohko (n. 300 g) vesimelonia
n. 10 basilikanlehteä
2–3 rkl viinietikkaa
0,25 tl rouhittua valkopippuria
0,5 tl suolaa
(0,5 tl sokeria)
(kivennäisvettä)
Paloittele tomaatit. Poista kanta tarvittaessa. Poista mansikoista kara, puolita isoimmat marjat. Leikkaa melonin hedelmäliha kuutioiksi. Laita pilkotut ainekset basilikan kanssa tehosekoittimeen tai kannuun ja surauta soseeksi. Mausta viinietikalla, pippurilla, suolalla ja sokerilla.
Anna viilentyä jääkaapissa tarjoiluhetkeen saakka. Ohenna tarvittaessa kivennäisvedellä. Kaada laseihin. (Koristele basilikanlehdillä ja mansikansuikaleilla.)
Vinkki: Saat maljoista jälkiruokaa, kun jätät tomaatit, etikan, suolan sekä pippurin pois ja käytät juomiin litran mansikoita. Voit laittaa tilkan hunajaa tai siirappia makeutukseksi. Kivennäisvesi korvautuu sitruunalimonadilla.
Reseptit: Mari Suontausta