Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

Kannen kuva:
Jarmo Uusi-Rintakoski

NUMERO 6-7 - 2013

Pääkirjoitus

Hoida ja anna hoitaa

Piika piti paljon sisällään

Tarttilassa tavataan

Putikon tuhat tarinaa

Tuplatohtorilla virtaa piisaa

Aisti ja muista!

TERVEYS
Rapautuu muru murulta
Kieltäytyminen lujittaa luonnetta
Selkävaivat syyniin

Koulusta tuli koti

Tallella henki ja tunnelma

Varo nettivarasta

PUUTARHA
Puukansan paratiisi
Työn palkkana iso ilo
Suulle ja silmälle
Makea herkku houkuttaa

Ihan vain ihmisten töitä

Puutarhurin uusi kukinta

Tyvenessä täällä

On niitä hullumpiakin harrastuksia

RUOKA
Suolaista ja makeaa kesäkeittiöstä
Parasta tarjolle

On ilo juhlia

Syntynyt leipuriksi

Aina sumialainen

Eversti nelisti läpi pilvien

ILOKSI
Vain ruuvien hinnalla
Reipasta raitaa
Helppo köysihylly

KÄSITYÖT
Barokin henkeen
Suvisävyjä
Rakeista raitaa
Koukussa
Laivurin trasumatto ja rahi
Heleitä kukkia
Ruususen unelmia
Pikku jakku
Ilmavaa Pellavaa

Kutomisessa sen salaisuus

Salamantereiden heimoa

Kahdeksan pisteen katse

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Elämäntilanteita
Koti maalla
Kirjan kannet auki
Pieniä tarinoita
Ristikko
Ristikko
Papin päiväkirja

 

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 15.8. ja Maatilan Pellervo 1.8.2013.



Iso Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.

Kodin Pellervon reseptit

Manteliset pannuleipäset ja mansikka-raparperiseos muurikalla

Manteliset pannuleipäset ja mansikka-raparperiseos muurikalla

Kuva Ullamaija Hänninen

Manteliset pannuleipäset ovat makea päätös grilliaterialle.

n. 12 kpl
2 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
0,75 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
2 dl piimää
Paistamiseen öljyä
Mansikka-raparperiseos:
1 l perattuja mansikoita
0,5 l raparperipaloja
2 rkl voita
1 dl sokeria

Sekoita kulhossa jauhot, mantelijauhe, leivinjauhe ja sokerit. Lisää muna ja piimä. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Taikina tulee olla paksun lettutaikinan oloista. Jos taikina on liian paksua, lisää tilkka piimää.

Sipaise muurikan tai ison paistinpannun pinta öljyllä. Laita parin ruokalusikallista taikinaa leipästä kohti pannulle. Kypsennä miedolla lämmöllä, kunnes pinta alkaa hyytyä ja kuplia kevyesti ja leipästen alapuoli on saanut väriä. Käännä leipäset, ruskista toinen puoli.
Pidä kaikki leipäset lämpiminä leivinliinan sisällä.

Laita pannulle voi. Kuumenna siinä raparperinpaloja noin 5 minuuttia, kunnes ne alkavat pehmetä. Lisää pannulle mansikat ja sokeri, kuumenna muutama minuutti. Tarjoa lämpöiset leipäset lämpimän mansikkaseoksen kanssa.

Lisäkkeenä voit tarjota nokareen jäätelöä tai kermavaahtoa, myös paksu, maustamaton jogurtti sopii.

 

Tomaattiset mansikka-melonimaljat

Kuva Ulla-Maija Hänninen

Ruokaa odotellessa tai hellepäivän viilentäjänä maistuvat tomaattiset mansikkamelonijuomat.

6 lasillista
2–3 mehevän kypsää tomaattia
0,5 l mansikoita
lohko (n. 300 g) vesimelonia
n. 10 basilikanlehteä
2–3 rkl viinietikkaa
0,25 tl rouhittua valkopippuria
0,5 tl suolaa
(0,5 tl sokeria)
(kivennäisvettä)

Paloittele tomaatit. Poista kanta tarvittaessa. Poista mansikoista kara, puolita isoimmat marjat. Leikkaa melonin hedelmäliha kuutioiksi. Laita pilkotut ainekset basilikan kanssa tehosekoittimeen tai kannuun ja surauta soseeksi. Mausta viinietikalla, pippurilla, suolalla ja sokerilla.

Anna viilentyä jääkaapissa tarjoiluhetkeen saakka. Ohenna tarvittaessa kivennäisvedellä. Kaada laseihin. (Koristele basilikanlehdillä ja mansikansuikaleilla.)

Vinkki: Saat maljoista jälkiruokaa, kun jätät tomaatit, etikan, suolan sekä pippurin pois ja käytät juomiin litran mansikoita. Voit laittaa tilkan hunajaa tai siirappia makeutukseksi. Kivennäisvesi korvautuu sitruunalimonadilla.

 

Reseptit: Mari Suontausta