Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva Erkki Makkonen

NUMERO 7
5.7.2007

Pääkirjoitus
Maaseutu: Työ mukana muuttokuormassa
Puutarha: Koristeheinillä ilmettä pihaan
Tulokas: Kili hurmaa kiharoillaan
Matkan varrella: Ehkä aitoa Engeliä
Vanhustenhoito: Ainakin asiakas arvostaa
Ratkaisu: Hyväksyminen auttaa ulos kriisistä
Perinne-rakentaminen: Puu paljastaa vanhat viisaudet
Kesän marjat: Herkkuhetkiä koko vuodeksi
Lukijamatka: Australiaan ja Uuteen-Seelantiin
Asuinsija: Ruotsi-Suomi syntyi riimukiven maisemassa
Ammatti: Puuveneelle uusi, uljas elämä
Käsityöyrittäjä: Käyttövoimana äitienergia
Käsityöt: Kesäkassi narusta
Pitsin taito talteen
Eläin: Ei ihan mikä hyvänsä mirri
Viidakon valtiaat: Ekoturisti kohtaa villielefantin
Ruisleipä: Jyvien syleilyssä

Toistuvat:
Asiasta toiseen
Koti maalla
Elämäntilanteita
Omalääkäri
Ristikko
Papin päiväkirja
Unto Uneksija

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 16.8. ja Maatilan Pellervo 2.8.2007.


Iso Kalenteri 2007
Iso  Kalenteri 2007 sisältyy Pellervon tilaukseen.


Herkkuhetkiä koko vuodeksi


Pohjoinen aurinko kypsyttää upeat marjat herkkusuiden nautittaviksi. Mansikoita ja muita marjoja kannattaa popsia sellaisenaan, jälkiruokien lisukkeina tai maistella maukkaissa leivonnaisissa. Osa kesästä säilötään hilloina ja mehuina talven varalle.

Jälleen on aika miettiä, mitä kaikkea hyvää voisikaan valmistaa mehevistä marjoista. Samalla voi pohtia, miten marjoja voi säilöä talven varalle. Ihan pelkästään säilömisen riemusta niitä ei kannata pakastaa ja keitellä hilloiksi. Kannattaa selvittää ensin tarve ja säilöä sen mukaan. Itse tehdyt säilykkeet ovat myös oiva herkkulahja ystäville.

Mansikan säilöjällä alkaa olla jo kiire. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton arvion mukaan mansikan pääsatokausi ajoittuu tänä vuonna juhannusta seuraavalle kolmelle viikolle. Lämmin alkukesä vauhditti mansikan satokauden alkua reilulla viikolla viime vuoteen verrattuna. Mansikat kannattaa pakastaa kokonaisina, viipaleina ja survottuina. Silloin mansikoita on helposti saatavilla erilaisiin käyttötarpeisiin.

Kesäkakku
Kesällä on ihana juoda kahvia vaihteeksi puutarhassa. Kahvin kanssa maistuu maukas ja nopeatekoinen kakku, joka säilyy tarvittaessa mehevänä monta päivää. Kakku maustetaan punssilla ja kanelibasilikalla. Alkoholin sijaan käy myös sitruunamehu, ja kanelibasilikan asemesta voit hyvin käyttää myös tavallista, sitruuna- tai thaibasilikaa.

150 g margariinia tai voita
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 munaa
1,75 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl punssia, viskiä, konjakkia tai sitruunamehua
0,5 dl silputtua kanelibasilikaa

Vaahdota rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Mausta vaniljasokerilla. Vatkaa munat rasvaseokseen yksitellen.
Lisää vehnäjauhot ja leivinjauhe rasva-munaseokseen ja mausta alkoholilla tai sitruunamehulla sekä basilikalla. Sekoita taikinaa vain sen verran, että ainekset sekoittuvat. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun, noin litran vetoiseen vuokaan. Vuoka voi olla rengas- tai tasapohjainen kakkuvuoka tai pitkänomainen leipävuoka.

Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Kypsymisaika riippuu vuoan mallista. Rengasvuoassa kakku kypsyy nopeimmin. Kokeile loppuvaiheessa kakun kypsyyttä tikulla. Jos tikkuun ei jää taikinaa, on kakku kypsä. Kypsä kakku irtoaa myös vuoan reunoilta.

Anna kakun jäähtyä ja kumoa vuoasta. Pese vuoka ja laita kakun suojaksi. Jos maltat, anna kakun mehustua seuraavaan päivään. Ripottele kakun pinnalle tomusokeria ennen tarjoilua.
Tarjoa kakun kanssa kauden marjoja ja pehmeää jäätelöä. Myös kerma- tai vaniljavaahto käy hyvin.

Laktoositon/maidoton: Käytä laktoositonta voita tai margariinia tai maidotonta voileipämargariinia. Jos käytät voileipämargariinia, lisää jauhoja 0,25 dl. Tarjoa laktoosittoman tai maidottoman lisäkkeen kanssa.
Gluteeniton: Käytä taikinaan 2 dl gluteenittomia jauhoja, jyttejauhoja riittää 1,75 dl, paitsi jos käytät maidotonta margariinia. Muista jauhottaa myös vuoka gluteenittomilla jauhoilla.

Helppo marjaherkku
4–6 annosta
Yllätä perhe raikkaalla marjaherkulla. Pidä kaapissa varalla rahkaa, vaniljakastiketta ja marenkeja. Ne säilyvät hyvin. Käytä herkkuun kauden marjoja puutarhasta ja saat näppärästi tarjottavaa vaikka yllätysvieraille. Voit halutessasi tarjota sen ilman suklaakastiketta.

n. 50 g valmiita pikkumarenkeja tai vastaava määrä marenkikakkulevyä
1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
250 g rahkaa
reilu 1 l marjoja

Suklaakastike:
1 dl sokeria
1 dl vettä
1 dl kaakaojauhetta

Valmista ensin suklaakastike. Sekoita ainekset kattilassa ja kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Keitä hiljalleen noin 3 minuuttia silloin tällöin sekoittaen. Anna kastikkeen jäähtyä.
Vaahdota vaniljakastike ja sekoita rahkan joukkoon. Mausta tarvittaessa hiukan sokerilla, mutta muista että marengit ovat makeita.

Kokoa marengeista marjoista ja rahkaseoksesta kerroksittain keko maljaan. Kaada päälle suklaakastiketta tai laita se erikseen kannuun. Tarjoa herkku heti.

Vinkki: käytä vaniljavaahdon ja rahkan sijaan vaniljajäätelöä tai 1–2 purkillista maustettua rahkaa.

Maidoton: Käytä kaurapohjaista vaniljakastiketta ja korvaa rahka 100 grammalla pehmeää tofua. Seos on löysempää kuin rahkaa käyttämällä.

Mansikkaviinietikka
Kauniinvärinen ja mansikka-arominen viinietikka sopii sellaisenaan monen salaatin kanssa. Sillä kannatta maustaa myös kermaviili- tai majoneesipohjaisia salaatinkastikkeita.

10 kiinteää mansikkaa
muutama oksa sitruunamelissaa
2–3 dl valkoviinietikkaa tai valkoista balsamicoa

Asettele mansikat perkaamattomina lasipurkkiin tai suurisuiseen pulloon. Työnnä sekaan muutama oksa sitruunamelissaa. Kaada mansikoiden päälle valkoviinietikka. Mansikoiden pitää olla viinietikan peitossa. Varmistat sen pujottamalla mansikat esimerkiksi cocktailtikkuihin. Aseta pullo valoisalle paikalle, esimerkiksi aurinkoiselle ikkunalle, ja anna viinietikan tekeytyä siinä pari viikkoa.
Siivilöi mansikkaviinietikka halutessasi toiseen pulloon. Valmis viinietikka säilyy viileässä pari kuukautta.

Vinkki: tee viinietikkaa myös vadelmista tai karviaismarjoista.

Muheva juusto-mansikkasalaatti
n. 1 l revittyjä salaatteja
n. 20 lehteä tuoretta basilikaa
1 l mansikoita
n. 200 g piimä- tai kotijuustoa
5 rosépippuria tai 0,25 tl mustapippurirouhetta
0,5 dl cashewpähkinöitä tai auringonkukansiemeniä
3 rkl viinietikkaa, esim. mansikka
3 rkl (kylmäpuristettua) rypsiöljyä

Revi tai leikkaa salaatit suikaleiksi, ja levitä ne tarjoiluvadille tai annoslautasille. Silppua päälle puolet basilikasta.
Perkaa mansikat ja viipaloi tai puolita ne. Paloittele juusto sopiviksi haarukkapaloiksi. Levitä mansikat ja juusto salaatille. Asettele loput basilikanlehdet niiden sekaan. Murskaa rosépippurit ja pähkinät kourassasi ja ripottele salaatin päälle.

Valuta ensin viinietikka ohuena nauhana salaatille ja sitten öljy. Anna maustua huoneenlämmössä noin 10 minuuttia. Tarjoa täysjyväleivän kanssa.

Vinkki: käytä salaattiin vaihteeksi briejuustoa, pohjalaista leipäjuustoa tai vuohenjuustoa.
Maidoton: korvaa juusto kylmäsavustetulla tai marinoidulla tofulla.

Lapin lemmenjuoma
Tähän juomaan on olemassa hiukan toisistaan poikkeavia ohjeita. Tässä niistä yksi. En tiedä, mistä juoma on saanut nimensä, mutta tämä maukas, viiniarominen juoma maistuu ihanalta lämpimänä kesäiltana.

2 dl mustikoita
2 dl sokeria
1 l vettä

Kaada ainekset lasitölkkiin tai isosuiseen pulloon. Sekoita, kunnes sokeri on sulanut. Osan mustikoista voit survoa kevyesti.
Nosta juoma aurinkoiselle ikkunalaudalle ja anna tekeytyä 2–3 viikkoa. Siivilöi ja pullota. Säilytä viileässä ja tarjoa ilman laimentamista.

Keitetty mehu
Mehuja voi valmistaa joko höyryttämällä tai keittämällä. Höyrymehun valmistamiseen tarvitaan mehustin, niin kutsuttu mehumaija. Se on vaivattomin valmistustapa, jos keität runsaasti mehuja.

Yhdestä marjakilosta tulee noin yksi litra mehua. Mehun voi valmistaa ilman sokeria, mutta silloin se kannattaa pakastaa. Sokeriton mehu on sameampaa kuin sokerillinen.

Jos haluat valmistaa mehua vain vähän, esimerkiksi mustaherukasta talven flunssa-aaltoa torjumaan, voi mehun valmistaa myös keittämällä tai uuttamalla.

Mehuihin voi käyttää kaikkia marjoja ja hedelmiä. Sekamehuilla saa makuvaihtelua. Ruusunmarjoja kannattaa käyttää lisäämässä mehun C-vitamiinipitoisuutta esimerkiksi omenamehussa. Kokeile myös marja-aroniaa ja omenaa, musta- tai punaherukkaa ja vadelmaa, puolukkaa ja omenaa.

1 kg (n. 2 litraa) puhdistettuja marjoja (herukoita ei tarvitse riipiä)
4 dl vettä (pehmeät marjat) TAI
6 dl vettä (kovat tai happamat marjat, kuten herukat)
300–400 g (3,5–4,5 dl) sokeria mehulitraa kohti

Käytä isoa teräs- tai emalikattilaa. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää marjat – karviaiset voi survoa kevyesti ennen keittämistä – ja anna niiden kiehua hiljalleen kannen alla 10–15 minuuttia kunnes ne ovat vaalenneet. Painele marjoja välillä kattilan reunaa vasten.

Siivilöi mehu toiseen astiaan. Älä painele tai sekoita marjoja siivilöinnin aikana vaan anna mehun valua itsekseen. Siivilöinti onnistuu tavallisella siivilällä. Jos keitettäviä marjoja on runsaasti, kannattaa siivilöinti tehdä ison kulhon tai ämpärin päälle pingotetun harsokankaan avulla.

Mittaa mehu kattilaan ja lisää tarvittava määrä sokeria. Kiehauta ja pullota pestyihin ja kuumennettuihin pulloihin piripintaan. Sulje heti esimerkiksi kuumassa vedessä lämmitetyillä kumitulpilla. Kun mehu jäähtyy, sen tilavuus pienenee ja pulloon syntyy tyhjiö. Kuopalle mennyt kumitulppa on merkki onnistuneesta sulkemisesta. Pakastettavaa mehua ei tarvitse sokeroida eikä kuumentaa enää uudelleen.

Vinkki: Siivilään jääneestä marjamassasta saat hyvää sosetta kiisseleihin, mehukeittoihin, kakun täytteeksi, marjapuuroihin tai puuron silmäksi. Pakastettavan soseen voi pusertaa vain siivilän läpi tai soseuttaa sosemyllyllä (riipimättömät herukat tai perkaamattomat mansikat). Peratut marjat voi soseuttaa sauvasekoittimella. Sokeroi halutessasi kevyesti ja pakasta kerta-annoksina.

Jäädytä sose jääpalapussissa tai -lokerikossa. Siirrä jäätyneet sosekuutiot lokerikosta rasiaan tai pussiin, josta niitä on helppo ottaa tarvittaessa puuron silmäksi.

Jos sose ei mahdu pakastimeen, kuumenna se (hillo)sokerin kanssa ja tölkitä hyvin pestyihin ja kuumennettuihin lasipurkkeihin. Säilytä säilöntäaineeton sose viileässä ja käytä mahdollisimman pian.

Uutettu mehu
3 litraa marjoja
1 litra vettä
1,5 tl sitruuna- tai viinihappoa (apteekista)
n. 1,5 dl sokeria/syntynyt mehulitra
(säilöntäainetta)

Kiehauta vesi ja jäähdytä se. Survo marjat soseeksi ja kaada päälle jäähtynyt vesi. Sekoita pieneen vesitilkkaan sitruuna- tai viinihappo, ja kaada se marjaseokseen auttamaan mehun irtoamista. Anna marjaseoksen mehustua viileässä 1–2 vuorokautta. Sekoita välillä muutaman kerran.

Valuta mehu siiviläkankaan läpi ja mittaa mehu. Lisää tarvittava määrä sokeria mehun joukkoon ja sekoita, kunnes sokeri on sulanut. Jos et pakasta mehua, lisää säilöntäainetta varmistamaan säilyminen.
Kuumenna puhdistetut pullot ja anna jäähtyä. Pullota mehu. Säilytä viileässä.

Vinkki: marjamäskin voit käyttää soseeksi kuten kuumennetussa mehussakin.

Herkkuhillo
Tämä hillo on talven lettukestien kruunu. Viinimarjat tuovat mukavaa hapokkuutta miedon mansikan ja vadelman makuun.

1 kg (2 l) mansikoita
1 l vadelmia
1 l punaisia viinimarjoja
0,5 dl rommia tai 1/2 sitruunan mehu
1 kg hillosokeria

Perkaa marjat ja laita ne kerroksittain sokerin kanssa kattilaan. Valuta päälle rommi tai sitruunamehu. Anna marjojen mehustua kannen alla viileässä vaikka yön yli.

Kuumenna kiehuvaksi miedolla lämmöllä. Keitä n. 20 minuuttia. Ravistele kattilaa silloin tällöin pohjaan palamisen estämiseksi. Älä sekoita kauhalla, etteivät marjat soseudu. Tosin vadelmat hajoavat jo ravistelustakin.

Kun marjat uivat tasaisesti liemessä, nosta kattila pois liedeltä. Kuori syntynyt vaahto pinnalta.

Jaa hillo kuumana sopivan kokoisiin kuumennettuihin lasipurkkeihin. Sulje kannet heti. Säilytä viileässä.

Aurinkoinen marmeladi
Vaikka aprikooseja ei Suomessa kasvatetakaan, niitä saa nyt kaupasta ja toreilta melko edulliseen hintaan. Valmista niistä maukasta marmeladia kesäkurpitsan ja porkkanan kanssa. Sipaise marmeladia paahtoleivälle tai kekseille aamiaista tai teehetkeä sulostuttamaan.

500 g keltaisia tai vihreitä kesäkurpitsoja
2 (100 g) porkkanaa
1 l (n. 400 g) aprikooseja
2 rkl vettä
1 limetti
1 pkt (330 g) hillo-marmeladisokeria

Kuori kesäkurpitsa ja porkkanat tarvittaessa. Pienet kesäkurpitsat voit käyttää sellaisenaan. Pese aprikoosit, halkaise ne ja poista kivet. Raasta tai paloittele kesäkurpitsat sekä porkkanat ja lohko aprikoosit. Laita palat veden kanssa kattilaan. Keitä sekoitellen, kunnes ainekset pehmenevät ja soseutuvat. Halutessasi voit soseuttaa sauvasekoittimella vielä tasaisemmaksi. Pese limetti hyvin ja raasta vihreä kuoriosa soseen joukkoon. Halkaise limetti ja purista mehu. Lisää mehu ja hedelmäliha puristimesta sokerin kanssa soseen sekaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5 minuuttia välillä sekoittaen.

Anna marmeladin jäähtyä 20 minuuttia. Jaa marmeladi puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin, sulje ja säilytä viileässä.

Mausteinen kirsikkahillo
Monet vanhat kirsikkapuut tuottavat melko happamia kirsikoita, joita ei tee mieli nauttia sellaisenaan. Mutta niistä saa herkullista hilloa, jota voi nauttia jäätelön tai lettujen kanssa. Kokeile hilloa myös suklaakakun täytteenä tai seuralaisena.

1 kg kirsikoita
2 dl vettä
1 oksa tuoretta rosmariinia
1 kanelitanko
500 g hillosokeria

Poista kirsikoista kivet. Mittaa vesi tilavaan kattilaan ja laita sekaan rosmariini ja kaneli. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää kirsikat ja kuumenna jälleen kiehuvaksi. Lisää hillosokeri varovasti sekoittaen ja keitä hiljalleen 15 minuuttia kattilaa välillä ravistaen. Poista rosmariini ja kaneli kattilasta, kuori vaahto tarvittaessa pinnalta ja kauho hillo kuumennettuihin lasipurkkeihin. Sulje heti kuumennetuilla kansilla.
Jos kirsikat ovat kovin mehukkaita, vähennä veden määrä yhteen desilitraan.

Hieno viinimarjahyytelö
Käytä hyytelöön marjoja, joista osa on vielä hiukan raakoja. Ne sisältävät enemmän pektiiniä, joka parantaa hyytymistä. Jos et halua käyttää viiniä hyytelön valmistuksessa, keitä marjat 4 desilitrassa vettä.

2 l valko-, puna- tai viherherukoita
3 dl vettä
8,5 dl sokeria
1 dl valkoviiniä

Huuhtele marjat tarvittaessa, mutta älä riivi. Kaada marjat sekä vesi kattilaan ja keitä 15 minuuttia. Älä sekoita. Siivilöi mehu tiheällä siivilällä tai harsokankaan läpi. Älä painele marjoja, ettei mehusta tule sameaa.

Kaada mehu takaísin kattilaan ja lisää sokeri sekä viini. Kuumenna kiehumispisteeseen välillä varovasti sekoittaen, kunnes sokeri on liuennut. Keitä sitten miedolla lämmöllä sekoittamatta 15–20 minuuttia.

Tee hyytelökoe. Ota reilu ruokalusikallinen hyytelöä lautaselle, jäähdytä nopeasti jääkaapissa ja vedä hyytelön keskelle vako. Jos se ei umpeudu, hyytelö on valmista. Jos keitos ei hyydy 20 minuutin keittämisen jälkeen, lisää hyydyttävää säilöntäainetta, esimerkiksi sinistä Melatinia pakkauksen ohjeen mukaan.

Anna hyytelön jäähtyä muutama minuutti, kuori vaahto pinnalta ja purkita hyytelö pieniin hyvin pestyihin sekä kuumennettuihin purkkeihin. Sulje heti kuumennetuilla kansilla.

Vinkki: Jos marjat ovat ehtineet jo täysin kypsyä ja haluat silti tehdä hyytelöä, käytä apuna esimerkiksi sinistä Melatinia pakkauksen ohjeen mukaan. Sinistä Melatiinia kannattaa käyttää myös, jos haluat tehdä hyytelöä vähemmällä sokerilla.

Kirpeät karviaiset
Varsinkin liharuokien kanssa tarjottavat erilaiset etikkakasvikset ja chutneyt ovat maukas lisäke. Valmista vaihteeksi hiukan toisenlainen kirpeä lisuke karviaisista.

2 l karviaisia
3 dl vettä
7 dl valkoviinietikkaa
400 g sokeria
2 kanelitankoa
6 valkopippuria
pala tuoretta inkivääriä
ripaus muskottia
2 tähtianista
2 tl sinapinsiemeniä

Sekoita vesi, etikka ja sokeri kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi. Pane mausteet pieneen sideharsonyyttiin ja keitä liemessä 5 minuuttia.
Leikkaa karviaisista kannat ja kukkaperät, ja laita ne mausteliemeen. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä hiljaisella lämmöllä noin 3 minuuttia. Varo etteivät marjat mene rikki. Poista maustepussi.

Kuumenna noin 2 dl:n vetoiset lasitölkit uunissa. Nosta reikäkauhalla karviaiset purkkeihin. Keitä lientä kokoon noin 10 minuuttia ilman kantta. Kaada liemi karviaisten päälle ja sulje tölkit. Säilytä viileässä.

Pakastettu raparperi-mansikkasose
Hapokas raparperi sopii hyvin lempeän mansikan seuraan. Mansikka-raparperisoseesta saat ihanaa täytettä kakkuun tai kääretorttuun. Herkullinen vispipuuro syntyy lisäämällä sosetta veteen keitettyyn mannapuuroon. Sose maistuu myös maustamattoman jogurtin ja puuron kanssa sellaisenaan.

1 l raparperipaloja (n. 10 vartta)
1 dl vettä
4 dl hillosokeria
2 l mansikoita

Laita raparperipalat ja vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää hillosokeri ja keitä hiljaisella lämmöllä noin10 minuuttia välillä sekoittaen.

Perkaa mansikat ja survo tai soseuta ne. Yhdistä raparperi- ja mansikkasose. Jaa sose pieniin pakastusrasioihin, jäähdytä ja pakasta.


Säilöjän muistilista

1 litra mansikoita, viinimarjoja tai lakkoja = n. 500 g
1 litra karviaisia tai puolukoita = n. 600 g
1 litra mustikoita tai kirsikoita = n. 700 g
100 g sokeria = 1,2 dl
1 kg sokeria = 1,2 litraa
1 dl sokeria = 85 g

Mehut, hillot ja hyytelöt säilyvät ilman lisäaineita, jos niissä on riittävästi sokeria ja säilytyspaikka on viileä. Jos säilytystila on lämmin, lisää hillon joukkoon säilöntäainetta pakkauksen ohjeen mukaan. Muista, että bentsoehappo ja sorbiinihappo saattavat aiheuttaa allergisia reaktioita.

Askorbiinihappo eli C-vitamiini estää säilykkeen tummumisen. Askorbiinihappoa saa jauheena apteekista ja sitä käytetään 0,5–1 g säilykekiloa kohti. Askorbiinihappo liuotetaan ensin tilkkaan kylmää vettä, joka sekoitetaan valmiiseen säilykkeeseen.

Natriumbentsoaatti estää homehtumisen ja käymisen. Sitä saa apteekista ja annostellaan 1/2–1 g/säilykekilo. Yliannostus voi antaa sivumakua. Säilykettä ei pidä keittää enää säilöntäaineen lisäämisen jälkeen.

Pektiini on hyydyttävää ainetta, jota on luonnostaan puolikypsissä hedelmissä ja marjoissa. Se hyydyttää vain riittävän happamia ja riittävästi makeutettuja säilykkeitä. Pektiiniä saa apteekeista.
Sitruunahappoa on luonnostaan monissa hedelmissä ja marjoissa. Sitruunahapolla piristetään säilykkeen makua ja lisätään sen happamuutta. Sitruunahappoa käytetään yleensä raakamehujen valmistuksessa. Se liuotetaan vesitilkkaan tai pieneen määrään säilykettä ja lisätään valmiiseen tuotteeseen 0,5–1,5 tl säilykekiloa kohti. Sitä kannattaa käyttää myös, kun valmistetaan vähähappoisista marjoista tai hedelmistä hyytelöä tai marmeladia. Sitruunahappoa voi ostaa mm. apteekista.

Viinihappoa käytetään sitruunahapon tavoin esimerkiksi raakamehujen valmistuksessa.

Atamon on natriumbentsoaattia ja bentsoehappoa sisältävä hajuton ja mauton säilöntäaine, jota käytetään erilaisiin vähäsokerisiin tai sokeroimattomiin säilykkeisiin. Sillä voi huuhdella myös säilöntäastiat. Atamonia saa sekä jauheena että liuoksena. Käyttöohjeet ovat pakkauksessa. Atamonin yliannostus voi antaa sivumakua.
Punainen Melatin on hilloamisaine, joka sisältää säilöntäainetta. Se on tarkoitettu vähäsokeristen hillojen ja marmeladien valmistukseen, sillä se sakeuttaa ja hyytelöittää säilykkeitä.

Sininen Melatin on hyytelöimisaine, joka on tarkoitettu marmeladien ja hyytelöiden valmistukseen. Sisältää myös säilöntäainetta.
Valkoinen Melatin ei sisällä säilöntäainetta, ja se on tarkoitettu pakastettavien marjojen ja hedelmien hilloamiseen.

Hillosokeri helpottaa nykysäilöjän työtä. Hillosokeri sisältää tavallisen kidesokerin lisäksi hedelmäpektiiniä, joka antaa hillolle tai soseelle kiinteän rakenteen ja auttaa hilloa säilymään paremmin.

Hillo-marmeladisokeri on pakattu 330 gramman pakkaukseen, joka riittää kilolle hillottavia tuotteita. Se on sopiva määrä pieniä eriä säilövälle. Hillo-marmeladisokeri sisältää sokerin ja hedelmäpektiinin lisäksi kaliumsorbaattia, joka parantaa hillon säilyvyyttä.

Säilöitpä millä tavalla tahansa ja kuinka pieninä erinä, tärkeintä on muistaa, että vain esiluokkaisia raaka-aineita kannattaa säilöä. Liiskaantuneet marjat eivät pakastimessa parane. Myös välineiden puhtaudesta kannattaa huolehtia, jotta saat nauttia herkkuhetkistä pitkin talvea. – MS


Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta