Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Ullamaija Hänninen

NUMERO 7
9.7.2009

Pääkirjoitus

Kesäelämää: Mökkiläisten maa

Omat valinnat: Kesäkaupasta kylän keskipiste

Suvun päärakennus: Kaukomäen komistus

Vanhuus: Jatkuvuus tuo iloa elämään

Uusi elämä: Vauvassa kaikki on valmista

Maisema: Äkkiä kaikki on toisin

Puutarha:
Sinikukkaiset
Luonto lahjoittaa iloa

Ruoka: Sydänsuven helpot herkut

Käsityöt:
Kukkaniityn muistot
Vanhasta syntyy uutta

Perhe: Väkisin otettu valta

40 vuotta sitten:
Kun ihminen kuuhun meni

Rakkaustarina: Onni tulla omaksesi

Lukijamatka: Ikiaikainen Niili kutsuu

Joka kuukausi
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Elämäntilanteita
Omalääkäri
Ristikko
Papin päiväkirja
Unto Uneksija

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 20.8. ja Maatilan Pellervo 6.8.2009.



Iso  Kalenteri 2009 sisältyy Pellervon tilaukseen.


Sydänsuven helpot herkut


Tuoreet, raikkaat ainekset houkuttavat kokkaamaan ja nauttimaan rikkaan luonnon antimista.


Välimerelliset paistetut ahvenet
Puutarhan ja veden antimien yhdistelmä ei muuta kaipaa. Tukevampaa tarjottavaa saat, kun pilkot edelliseltä aterialta tähteeksi jääneet perunat kasvisten sekaan kuumentumaan.
600 g ahvenfileitä
0,5 tl suolaa
0,5 tl jauhettua valkopippuria
2-3 rkl sitruunamehua
2–3 rkl silputtua tilliä
3–4 varhaispunasipulia varsineen
2 valkosipulinkynttä
1 kesäkurpitsa
(pieni munakoiso)
1 paprika
6–8 pientä tomaattia
0,25 tl rouhittua mustapippuria
n. 1 rkl silputtua tuoretta rosmariinia
pieni kourallinen tuoretta basilikaa
öljyä paistamiseen
Levitä ahvenet työlaudalle ja ripottele suola ja pippuri niille. Pirskottele puolet sitruunamehusta fileille, anna maustua kasvisten käsittelyn ajan.
Suikaloi sipulit ja silppua varret. Silppua valkosipulit. Leikkaa kesäkurpitsa (ja munakoiso) reiluiksi lohkoiksi. Halkaise paprika, poista siemenet ja kanta. Leikkaa paprika reiluiksi lohkoiksi, samoin tomaatit.
Kuumenna öljyä isossa paistinpannussa tai muurikassa, laita kasvikset pannulle tomaatteja lukuun ottamatta. Paista kasviksia viitisen minuuttia, lisää tomaatit, mausta pippurilla, suolalla sekä silputulla rosmariinilla.
Paista ahvenet nopeasti joko muurikan reunoilla tai toisella pannulla.
Ripottele kasviseokselle silputtua basilikaa. Nosta ahvenet seoksen päälle, valuta loput sitruunamehusta ahvenille ja ripottele niille vielä reilusti tilliä. Tarjoa heti.

Silliä paperissa
Selailin vanhoja keittokirjoja ja sieltä löysin silliherkun. Loistava tapa käyttää ylijääneet keitetyt perunat. Meille tästä tuli saunaillan suolapalaa. Kalapaketit kypsyvät sillä aikaa, kun jäähdytellään saunan jälkeen. Matjesfileetkin käyvät tähän, mutta minusta paremmalta maistuvat maustamattomat.
2 pkt (kevytsuolattuja)sillifileitä
8–12 keitettyä varhaisperunaa
2–4 (puna)sipulia varsineen
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1 dl tillisilppua
4 rkl voita tai margariinia
(2 kovaksi keitettyä kananmunaa)
Jos käytät normaalisuolaisia sillifileitä, liota niitä kylmässä vedessä 2–3 tuntia. Kevytsuolatuille riittää vajaa tunti. Leikkaa leivinpaperista 8 reilusti sillifileitä isompaa palaa. Aseta aina kaksi palaa päällekkäin.
Viipaloi perunat ja sipulit. Silppua varret.
Jaa peruna- ja sipuliviipaleet papereille ja asettele sillifileet päälle kokonaisina tai puolitettuina. Ripottele pinnalle mustapippuri sekä tilli- ja sipulien varsisilppu. Osan varsisilpusta voit jättää koristeeksi. Tipauta rasvanokareet päällimmäiseksi ja sulje paperit tiiviiksi paketiksi. Nosta ne uunipellille ja paista 250-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Nosta paketit lautasille, mutta avaa vasta pöydässä. Ripottele juuri avattuihin paketteihin munasilppua sekä sipulien varsisilppua halutessasi.
Vinkki: Kuumentaminen onnistuu myös grillissä, kunhan kääräiset paketit vielä tukevaan folioon.

Helppo kesäkeitto
Kesäkasvikset ovat parhaimmillaan! Niistä syntyy mainio kesäkeitto. Kun saostat liemen laktoosittomalla sulatejuustolla, sopii keitto sekä gluteenittomaan että laktoosittomaan ruokavalioon. Käytä liemikuution sijaan vastaava määrä fondia tai jauhetta. Varmista liemitiivisteen gluteenittomuus ja laktoosittomuus. Jos haluat voimakkaamman maun, korvaa puolet vedestä maidolla tai maitojuomalla, mutta varo, ettei keitto pala pohjaan tai kuohu yli.
2–3 kourallista sokeriherneenpalkoja tai noin 2 dl riivittyjä herneitä
3–4 varhaisporkkanaa
8–10 varhaisperunaa
3 sipulia varsineen
1 l vettä
1–2 kasvisliemikuutiota
1 pieni kukkakaali
2 kourallista rucolaa tai tuoretta pinaattia
0,25 tl jauhettua valkopippuria
100–200 g maustamatonta sulatejuustoa
(ripaus sokeria)
Paloittele sokeriherneenpalot tarvittaessa tai riivi herneet. Raaputa porkkanat ja pestyt perunat. Leikkaa porkkanat viipaleiksi ja perunat lohkoiksi. Silppua sipulit varsineen. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää liemikuutio, porkkanat, perunat sekä sipulit.
Paloittele kukkakaali ja lisää liemeen. Jos käytät pinaattia, huuhtele pinaatti ja suikaloi tarvittaessa. Lisää revitty rucola tai suikaloitu pinaatti herneiden kanssa liemeen. Mausta valkopippurilla.
Keitä niin, että kasvikset ovat juuri ja juuri kypsät. Sekoita sulatejuusto nokareina keiton joukkoon. Lisää hiukan sokeria, jos haluat pyöristää makua.

Pehmeä basilikakeitto
Helppo, ihanan värinen ja kevyt keitto vaikka rapujuhlien alkuun.
200 g purjoa
2 lehtisellerin vartta
2 rkl öljyä
8 dl vettä
1 laakerinlehti
2 rkl silputtua lipstikkaa
0,5 tl suolaa
0,25 tl mustapippurirouhetta
4 keskikokoista perunaa
4–5 kourallista tuoretta basilikaa
0,5 dl sitruunamehua
(1 dl ruokakermaa)
(4 rkl valmista vihreää pestokastiketta)
Halkaise purjo ja huuhtele hyvin. Paloittele purjo ja sellerinvarret.
Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota purjo sekä selleripalat öljyssä. Lisää vesi ja mausteet basilikaa lukuun ottamatta.
Rapsuta perunoista kuori pois ja kuutioi. Lisää perunakuutiot kiehuvaan liemeen ja keitä noin 15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Ota keitto pois liedeltä ja lisää silputtu basilika keittoon. Soseuta keitto ja mausta sitruunamehulla (ja suolalla). Voit lisätä kermaa pehmentämään keiton makua.
Koristele keittoannokset valmiilla pestokastikkeella tai muutamalla basilikanlehdellä.

Sienestävän puutarhurin piirakka
Piirakan pohja kypsennetään ilman täytteitä, joten voit tehdä pohjia useamman ja pakastaa ne. Täytteeksi sopii mikä muhennos tahansa. Jos kasvisversio ei kiinnosta, tee sakea lihakastike. Kaada kuuma muhennos lämmitetylle piirakkapohjalle tai kuumenna piirakka täytteen kanssa vielä uunissa, kenties juustoraasteella hunnutettuna.
Kuvan piirakassa täytekasvikset ja sienet on kypsennetty ja lusikoitu piirakalle erikseen, ihan vain vaihtelun vuoksi.
Pohja:
0,5 dl seesaminsiemeniä tai auringonkukansiemeniä
3 dl täysjyvävehnäjauhoja (graham)
1 tl leivinjauhetta
1 dl vettä
0,5 dl öljyä tai juoksevaa margariinia
Sieni-kasvismuhennos
n. 0,5 l kantarelleja tai muita sieniä
2–3 sipulia (varsineen)
1 kesäkurpitsa
2–3 porkkanaa
300 g kaalia
0,5 tl suolaa
0,5 tl rouhittua pippuria
2 rkl silputtua kirveliä
0,25 tl paprikajauhetta
n. 200 g sulatejuustoa
(0,5–1 dl vettä)
Voitele halkaisijaltaan noin 25 cm:n piirakkavuoka ja jauhota se esimerkiksi leseillä. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Valmista pohja. Jos käytät auringonkukansiemeniä, rouhi ne veitsellä hiukan pienemmäksi. Kaada siemenet, jauhot ja leivinjauhe kulhoon. Lisää vesi ja öljy. Sekoita nopeasti taikinaksi.
Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka uuniin ja paista keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes pohja on saanut väriä ja alkaa irrota vuoan reunoilta.
Valmista muhennos. Esikäsittele sienet tarvittaessa. Silppua sipulit, raasta porkkanat ja kesäkurpitsa sekä suikaloi kaali. Kuumenna sieniä tilavalla pannulla, kunnes niistä alkaa irrota nestettä, lisää sipulit ja jatka paistamista muutama minuutti. Lisää loput kasvikset ja paista noin 10 minuuttia, pehmenneiksi. Sekoita muhennokseen mausteet ja sulatejuusto nokareina (250 gramman paketin voit käyttää kokonaan). Jos sulatejuusto on maustettua, lisää muut mausteet vasta maistettuasi muhennosta. Levitä kuuma täyte lämpimälle pohjalle ja nosta piirakka tarjolle.
Gluteeniton: Korvaa vehnäjauhot tattarijauhoilla ja jauhota vuoka esimerkiksi hirssihiutaleilla.
Maidoton: Käytä kasvismuhennokseen kaura- tai soijakermaa. Myös tuorejuuston kaltainen soijalevite käy.

Raukeat raparperit
Valmista raparperi vaihteeksi uunissa hauduttaen. Saat nopeasti tarjottavaa vaikka yllätysvieraille. Sokerina voit käyttää tavallista, hillo- tai fariininsokeria. Raukeat raparperit maistuvat lämpimänä tai kylmänä jäätelön, kermavaahdon tai köyhien ritarien tai lettujen kanssa.
n. 8 raparperinvartta
2 cm:n pala tuoretta inkivääriä
0,5 dl (hillo)sokeria
ripaus kanelia
0,5 dl siirappia
Huuhtaise raparperit ja leikkaa noin 10 cm:n pätkiksi. Raparperia ei kannata kuoria, jotta se pysyy koossa eikä soseudu. Levitä palat voideltuun uunivuokaan, johon ne juuri ja juuri mahtuvat. Tee korkeintaan kaksi kerrosta raparperia.
Kuori inkivääripala ja viipaloi se ohuelti. Ripottele viipaleet sokerin ja kanelin kanssa raparpereille ja valuta päälle siirappi. Nestettä ei tarvitse lisätä, sitä irtoaa raparpereista riittävästi.
Nosta vuoka 175-asteiseen uuniin ja kypsennä 20–30 minuuttia, kunnes raparperit ovat pehmenneet.

Nopeat mustikkakukkoset
Mustikkakukon voi valmistaa vähän oikaisten: haudutetaan mustikat rapsakan ja rukiisen kannen alla.
4–6 annosta
1 l mustikoita
2 rkl sokeria
1 rkl perunajauhoja
Pinnalle:
75 g margariinia
0,25 dl sokeria
1 dl ruisjauhoja
0,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl ruisleseitä
0,25 tl leivinjauhetta
Jaa mustikat annosuunivuokiin tai uuninkestäviin teekuppeihin. Sekoita sokeri perunajauhojen kanssa ja ripottele marjoille. Nypi pinnalle tulevat ainekset keskenään taikinaksi ja nosta siitä nokareita mustikoiden päälle. Paista 200 asteessa 20–30 minuuttia, kunnes taikinapinta on saanut väriä. Tarjoa haaleana tai kylmänä esimerkiksi vaniljakastikkeen kanssa.

Viinimarjakakku ja mansikkakastike
Näppärä kakku, joka sopii myös maidottomaan ja gluteenittomaan ruokavalioon. Käytä keliaakikolle mieluiten puhdaskauraa. Koska kakku on vähärasvainen ja perunajauhoinen, se kuivuu helposti. Tarjoa mieluiten valmistuspäivänä.
12 palaa
3 kananmunaa
1 dl sokeria
2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl kaurahiutaleita
0,5 dl öljyä
3 dl viinimarjoja
2 rkl sokeria
(0,5 dl silputtua sitruunamelissaa tai 2 rkl basilikaa)
Vuoan voiteluun öljyä ja kauraleseitä tai -hiutaleita

Mansikkakastike
1 l mansikoita
2–3 rkl tomusokeria
2 rkl sitruunamehua
(1–2 rkl silputtua sitruunamelissaa tai basilikaa)
Voitele noin litran vetoinen vuoka öljyllä ja jauhota leseillä. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi, pysyväksi vaahdoksi. Siivilöi vaahtoon perunajauhot ja leivinjauhe, kääntele sekaan lopuksi kaurahiutaleet ja öljy. Sekoita kulhossa kokonaiset marjat ja sokeri (sekä yrttisilppu).
Kaada puolet taikinasta vuokaan. Ripottele viinimarjat pinnalle ja kaada päälle loput taikinasta. Paista uunin keskiosassa noin 30 minuuttia, kunnes kakun pinta on kauniin ruskea.
Valmista kakun kypsyessä mansikkakastike. Soseuta mansikat, sekoita soseeseen sokeri ja sitruunamehu (sekä hyvin pieneksi silputtu sitruunamelissa). Jos sose tuntuu liian paksulta, lisää pari ruokalusikallista vettä. Laita kastike jääkaappiin viilentymään.
Anna kakun jäähtyä vuoassa ja kumoa tarjoiluvadille. Tarjoa mansikkakastikkeen ja ruokavalioon sopivan vaahdon kanssa.


Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta