Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva Kimmo Torkkeli

NUMERO 7
8.7.2010


PÄÄKIRJOITUS

ELINTARVIKE: Malttia makkaran mussutukseen

SUOMI: Tammelan maisemissa silmä lepää

PERINNE: Kainuun tarinat talteen

HARRASTUS: Tyttö lähti tanhulle

LUKIJAMATKA: Niilin pitkälle virralle

PERUSKORJAUS: Koti, työpaikka, kesämökki...

KYLÄ: Kansa tahtoi laiturit takaisin

PUUTARHA:
Järjettömän hauskaa
Solinaa puutarhurin korville
Kitupellava

LUONTO: Paistepaikkojen partanaamat

TYÖ AALLOILLA: Lossivahdin vakanssilla

TERVEYS:
Arvokas, uudistava uni
Junassa jännitys laukeaa

RUOKA: Suven maku

KÄSITYÖT:
Voiman ja valon värit
Suloiset orvokit
Ehtaa pellavaa

KÄSITYÖLÄISET: Yhteen punotut

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Koti maalla
Vapaaehtoinen
Elämäntilanteita
Ristikko
Papin päiväkirja

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 19.8. ja Maatilan Pellervo 5.8.2010.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.


Suven maku


Kesäkalastajan saalis on joskus hyvä, joskus pyydyksissä ei ole mitään. Onneksi markettien tai torien kalatiskiltä löytyy apu.

Kesälomapuuhiini kuuluu kalastaminen kotitarpeiksi. Tai oikeammin, soudan ja mies laskee verkot ja katiskan. Kun lapset olivat pieniä, mentiin ongelle, ja se olikin hauskaa sadepäivän ajanvietettä. Kala tuntui syövän silloin erityisen hyvin. Pienet eväkkäät keitettiin liemeksi kalasoppaa varten, isommat savustettiin. Savukalat syötiin valmistumisen jälkeen saman tien, sormin. Siinä eivät ruodot haitanneet.
Kalasta saa monenlaisia herkkuja. Paista kala kesällä ulkona, jos mahdollista. Silloin ei tarvitse harmitella kalantuoksuista kotia.


Punastuvat haukipihvit

Punajuuren ja hauen ihana liitto. Alkusadon punajuuret ovat makeita. Paista miedolla lämmöllä esimerkiksi muurikan reunoilla. Pihvit murenevat helposti, käytä kääntämisessä apuna kahta lastaa.
n. 600 g haukifileitä
2–3 punajuurta
2 sipulia
0,75dl perunajauhoja
1 tl suolaa
0,25 tl jauhettua valkopippuria
pari oksaa tuoretta kirveliä
2 kananmunaa
Pinnalle: sipulien varsisilppua
Kuori punajuuret ja sipulit. Leikkaa lohkoiksi ja pyöräytä muutaman kerran monitoimikoneessa. Laita haukifileet kasvisrouheen sekaan ja jauha hienoksi massaksi.
Lisää perunajauhot, suola, pippuri, kirveli ja munat. Sekoita tasaiseksi massaksi.
Kuumenna rasvaa pannulla ja ota massasta ruokalusikalla reiluja nokareita. Levitä hiukan matalammiksi ja paista miedolla lämmöllä kauniin ruskeiksi molemmilta puolilta. Pidä valmiit pihvit folion alla lämpimänä, kunnes olet saanut kaikki pihvit paistettua.
Tarjoa lisäkkeenä keitettyjä perunoita, kermaviili- tai munakastiketta.
Savuahvenet ja kurkku-tomaattisalaatti
Ahvenet ovat herkullisia savustettuna. Tarjoa lisäkkeenä mehevää kurkku-tomaattisalaattia ja keitettyjä perunoita. Ahvenien sijaan käyvät muutkin kalat, isot tai pienet.
4 annosta

Salaatti

2–3 tomaattia
2–3 avomaankurkkua
2 varhais(puna)sipulia varsineen
0,5 dl silputtua persiljaa
1–2 rkl sitruunamehua
1 rkl neitsytöljyä
0,25 tl suolaa
0,25 tl rouhittua mustapippuria
Savukalat:
1 l vettä
1 dl suolaa.
4 annoskokoista ahventa tai siikaa
Valmista ensin salaatti. Leikkaa tomaatit kuutioiksi ja laita kulhoon. Kuori kurkut ja leikkaa kuutioksi tomaattien sekaan. Silppua sipulien varret ja leikkaa sipulit ohuiksi suikaleiksi. Lisää kulhoon persiljasilpun kanssa. Sekoita sitruunamehu, öljy, suola ja pippuri keskenään ja valuta salaatille. Kääntele sekaisin ja nosta jääkaappiin viilenemään kalojen valmistamisen ajaksi.
Kuumenna 2 dl vedestä ja sekoita joukkoon suola. Lisää loppuvesi ja varmista, että vesi ei ole lämmintä, kun laitat siihen kalat.
Poista ahvenista sisälmykset ja kidukset. Kaloja ei tarvitse suomustaa. Huuhdo tarvittaessa ja taputtele kuiviksi.
Laita kalat suolaveteen ja anna maustua 20–30 minuuttia kalojen koon mukaan.
Savusta kalat joko savustuslaatikossa tai uunissa savustuspussissa pakkauksen ohjeen mukaan. Savustus onnistuu savupussissa myös grillissä.
Nosta kalat tarjolle keitettyjen perunoiden ja kurkku-tomaattisalaatin kanssa.
Vinkki: Suolaa savustettavat muikut ja silakat samanlaisessa suolaliemessä joko ennen savustamista tai savustamisen jälkeen. Ennen savustamista anna kalojen olla liemessä vartti, savustamisen jälkeen riittää pari minuuttia.


Uunikuhaa ja kasviksia

Kuhasaalis on ollut hyvä. Vähärasvaisuutensa vuoksi kuha ei mielestäni oikein sovi savustettavaksi. Jos et saa kokonaista kuhaa, tämä ruoka onnistuu myös kahdesta isosta fileestä. Ne kannattaa kääräistä leivinpaperiin ja folioon ennen uunipannulle laittamista.
4 annosta
n. 2 kg:n kuha
3–4 viipaletta pekonia
suolaa pippuria
3–4 sipulia varsineen
2 oksaa rakuunaa
muutama sitruunamelissanlehti
muutama meiramin tai oreganon lehti
4 tomaattia
4 portobellosientä
1/4 tl valkopippuria
n. 100 g vuohenjuustoa
Suomusta kala halutessasi ja perkaa se. Ripottele vatsaan suolaa ja pippuria. Laita myös pekoniviipaleet vatsaan. Leikkaa yhdestä sipulista varret sen verran poikki, että sipuli mahtuu kalan sisään. Leikkaa sipuli halki tai neljään osaan ja laita sekin kalan sisään yrttien kanssa.
Voitele uunipannu ja nosta kala sille. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
Leikkaa kalan kypsyessä loput sipuleista lohkoiksi ja silppua varret. Puolita tomaatit. Poista portobelloista varret (ne voi paistaa vaikka pyttipannun seassa myöhemmin). Ripottele sienien lakeille pippuria. Leikkaa vuohenjuusto neljäksi viipaleeksi ja aseta viipaleet sienien lakeille.
Ota kala uunista ja levitä kasvikset kalan viereen pannulle. Ripottele sipulinvarsisilppu päälle. Jatka kypsentämistä, kunnes kala ja kasvikset ovat kypsiä.


Näppärä kalasalaatti ja mustikkakastike

Mustanpuhuva kastike maistuu mukavasti mustikalle. Kala voi olla mitä lajia vain, ja kastike kruunaa myös broilerinfileepihvit tai porsaansisäfileen. Mustikkakastike maistuu kalasalaatin lisäksi juustoisen salaatin kanssa. Ja jos pakastimesi uumenissa on vielä mustikoita, käytä ne nyt tähän ruokaan.
4 annosta
400 g kalafileitä
1 tl rouhittua pippuriseosta (viher-, rosé, valko- ja mustapippuria)
0,5 tl suolaa
2 rkl silputtua tuoretta tilliä
Paistamiseen: öljyä ja voita
Salaatti:
1 dl pinjansiemeniä tai mantelilastuja
n. 1 l lehti- tms. salaattia revittynä
8 retiisiä
2 avomaankurkkua
Mustikkakastike
n. 3 dl valmista kastiketta
5 dl mustikoita
0,5 dl balsamiviinietikkaa
0,5 tl suolaa
1–2 valkosipulinkynttä
1 dl öljyä
Valmista ensin kastike. Kuumenna mustikoita kattilassa, kunnes niistä alkaa irrota nestettä. Jos marjat ovat kovin kuivia, lisää niiden sekaan 1–2 rkl vettä. Keitä noin 5 minuuttia hiljaisella lämmöllä kannen alla. Soseuta marjat siivilän läpi. Lisää seokseen viinietikka, suola sekä silputut valkosipulit. Jos et halua voimakasta valkosipulinmakua, halkaise kynnet ja laita ne valmiin kastikkeen sekaan.
Valuta sekaan öljy ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen. Laita tarjoiluastiaan ja nosta viileään.
Sekoita kastiketta vielä juuri ennen tarjoilua.
Levitä salaatit annoslautasille tai tarjoiluvadille. Viipaloi retiisit sekä kuoritut kurkut ja levitä salaatille.
Laita kalafileet leikkuulaudalle. Murskaa morttelissa pippurit ja ripottele suolan kanssa kaloille.
Paahda pinjansiemenet tai mantelilastut kullanruskeiksi paistinpannulla ja kumoa lautaselle jäähtymään.
Lorauta pannulle öljyä sekä laita sekaan nokare voita ja paista kalafileet kullanruskeiksi. Ripottele pinnalle tilliä ja nosta fileet salaatille. Lisää mantelilastut ja valuta päälle hiukan mustikkakastiketta. Tarjoa loppukastike erikseen.

Kala-sieni quesadillat

Meksikolaisperäisen ruuan, paistettujen, täytettyjen maissilättysten, quesadillojen suomalaisserkku. Ohjeessa käytetään valmiita (maissi)tortillaleipiä, mutta yhtä hyvin voit valmistaa ruoan vaikka ohuista rieskoista tai muurinpohjaletuista.
6 annosta
6 (maissi)tortillaa
n. 0,5 l kantarelleja tai pilkottuja tatteja tai 200 g viljeltyjä sieniä
2 sipulia varsineen
1 rkl silputtua tuoretta rakuunaa
100 g pehmeää vuohenjuustoa
n. 4 dl kypsää, perattua kalaa
0,25 tl rouhittua mustapippuria
n. 50 g mietoa emmentaljuustoa tms.
Paistamiseen: öljyä tai voita
Kuumenna puhdistettuja, tarvittaessa silputtuja sieniä pannulla, kunnes niistä alkaa irrota nestettä. Pilko sipulit varsineen, lisää sienien joukkoon ja jatka paistamista noin 5 minuuttia, kunnes sipuli on pehmennyt ja sienten neste haihtunut. Nosta pannu liedeltä ja sekoita mukaan rakuuna, vuohenjuusto ja kala. Mausta pippurilla.
Höylää juustosta viipaleita.
Levitä tortillaleivät työpöydälle ja jaa kala-sieniseos leiville niin, että seos peittää vain puolet leivistä. Jaa juustoviipaleet täytteelle ja taita leivät puolikuun muotoisiksi.
Kuumenna isolla pannulla öljyä ja paista quesadillat pari minuuttia kummaltakin puolelta, kunnes täytteen juusto alkaa sulaa ja tortillaleivät saada väriä. Tarjoa heti tai pidä uunissa lämpiminä tarjoiluhetkeen asti.


Kesäkurpitsa-paprikapiirakka

Pohjataikinan salaisuus on silputtu basilika, kauraleseet ja täysjyvävehnäjauhot. Piirakka kestää myös muutaman kuukauden pakastamisen, joten voit valmistaa sitä varalle pakkaseen.
8 palaa
2,5 dl täysjyvävehnäjauhoja
0,5 dl kauraleseitä
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 dl silputtua tuoretta basilikaa
100 g voita
1 pieni kananmuna
Täyte:
2 paprikaa
1–2 kesäkurpitsaa
n. 1 rkl öljyä
0,5 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
2 kananmunaa
1 dl kermaa
(1 dl juustoraastetta)
Pinnalle: tuoretta basilikaa
Mittaa jauhot, leseet, leivinjauhe ja basilika kulhoon. Nypi sekaan voi. Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Taikina on tässä vaiheessa pehmeää, mutta jauhot turpoavat vielä. Nosta taikina jääkaappiin puoleksi tunniksi tai tunniksi. Valmistele sillä aikaa täytettä.
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Voit valmistaa kasvikset myös grillissä tai muurikalla.
Lohko puhdistetut paprikat 6–8 osaan ja levitä uunipannulle. Viipaloi kesäkurpitsat pitkittäin ja asettele paprikoiden sekaan. Valuta öljy kasviksille, ripottele pinnalle suola ja pippuri.
Paahda kasviksia uunissa noin 10 minuuttia ja käännä ne. Paahda vielä 5 minuuttia, kunnes kasvikset pehmenevät ja saavat hiukan väriä. Valmistele piirakkapohja uuniin.
Voitele halkaisijaltaan noin 25 cm vuoka ja painele piirakkapohja vuokaan. Käytä apuna jauhoja. Pistele pohja haarukalla.
Ota kasvikset uunista ja pienennä lämpötila 200 asteeseen. Nostele kasvikset piirakkapohjalle.
Vatkaa kanamunat ja kerma kevyesti keskenään ja sekoita joukkoon halutessasi juustoraaste. Kaada täyte piirakalle ja kypsennä uunin alimmalla ritilätasolla noin 30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja piirakan reunat ovat saaneet väriä.
Anna jäähtyä hiukan ja tarjoa esimerkiksi salaatin kanssa.


Marja-raejuustogratiini

Maukas ja kesäinen tarjottava, joka maistuu lämpimänä tai vähän jäähtyneenä. Käytä kauden marjoja. Tästä herkusta jääneen kerman voit käyttää esimerkiksi kesäkurpitsa-paprikapiirakan täytteeseen.
4–6 annosta
1 kananmuna
2 dl maitoa
1 dl sokeria
2 tl maissitärkkelystä
2 tl vaniljasokeria
1 tlk (250 g) raejuustoa
1 dl vaahtoutuvaa kermaa
n 1 l marjoja
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Erota kananmunasta keltuainen ja valkuainen. Laita keltuainen kattilaan. Kaada päälle maito, sokeri ja vaniljasokeri. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee. Nosta kattila liedeltä syrjään.
Hiero raejuusto kauhalla kulhon pohjalla hienoksi.
Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja toisessa kulhossa kerma pehmeäksi vaahdoksi.
Laita peratut marjat annosuunivuokiin tai yhteen isoon vuokaan.
Kääntele vaniljakastikkeen sekaan raejuusto, kerma- ja valkuaisvaahdot. Lusikoi seos marjojen päälle vuokiin ja nosta uuniin ylimmälle ritilätasolle. Kypsennä noin 10 minuuttia, kunnes paistoksen pinta saa hiukan väriä.


Yrttinen marjasalaatti

Yrtti-sokerilientä tulee annoksesta enemmän kuin tähän tarvitset, mutta se säilyy jääkaapissa hyvin. Makeuta tai mausta siirapilla hedelmä- tai marjasalaatit sekä erilaiset kylmät juomat, esimerkiksi itse tehty jäätee.
Marjasalaatti
4 annosta
1 l tuoreita marjoja (mansikoita, vadelmia, mustikoita, viinimarjoja, karviaisia)
n. 2 dl yrtti-sokerisiirappia
n. 2 dl paksua maustamatonta jogurttia tai jäätelöä
silputtua basilikaa
Perkaa marjat ja jaa annoskulhoihin. Kaada päälle yrttisokerisiirappia ja anna maustua viileässä tunti, pari. Lusikoi annoksille jogurttia ja ripottele pinnalle basilikaa. Tarjoa heti.
Vinkki: Jos käytät salaattiin kovakuorisia marjoja kuten karviaisia tai viinimarjoja, kaada niille vielä lämmintä siirappia, jotta kuori pehmenee.


Yrtti-sokerisiirappi

valmista lientä noin 5 dl
5 dl sokeria
2,5 dl vettä
3 oksaa basilikaa
3 oksaa rakuunaa
1 oksa timjamia
oksatupsu rosmariinia
Mittaa sokeri ja vesi kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä, silloin tällöin sekoittaen, kunnes sokeri sulaa. Lisää yrtit ja keitä noin 10 minuuttia kannen alla lämmöllä, jossa liemi juuri ja juuri poreillee.
Anna jäähtyä ja poista yrtit. Käytä tarvittava määrä ja pullota loppu seuraavaa kertaa varten. Säilyy jääkaapissa noin kuukauden.


Vaniljainen mustikkapulla

Nopsa ohje mustikkapiirakan tai pullanhimoon. Pitää vain malttaa odottaa pullan kypsyminen. Ja jos mustikkasaalis ei ollut kovin suuri, ei haittaa. Pulla maistuu vähän vähemmilläkin marjoilla. Mustikoiden sijaan sopivat myös viinimarjat tai karviaiset, mutta lisää niille pari ruokalusikallista enemmän sokeria.
Käytä maidottomaan versioon kaurapohjaista vaniljakastiketta tai mausta sopiva maidonkaltainen juoma vaniljasokerilla ja jätä täytteen juusto pois. Onnistuu hyvin myös gluteenittomista jauhoista, mutta varmista vaniljakastikkeen sopivuus.
3 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kauraleseitä
1 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 dl öljyä
1 prk (2 dl) valmista vaniljakastiketta
2 kananmunaa
100 g vaniljanmakuista tuorejuustoa
2 rkl sokeria
2–4 dl mustikoita
Pinnalle: raesokeria
Voitele noin litran vetoinen uunivuoka. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Sekoita kuivat ainekset keskenään kulhossa. Lisää öljy, vaniljakastike ja munat. Sekoita vain sen verran, että saat tasaisen taikinan.
Levitä puolet taikinasta vuokaan, ripottele päälle mustikat sekä sokeri. Nostele juusto nokareina marjoille. Lusikoi päälle loput taikinasta sekä pinnalle raesokeria.
Kypsennä uunin alimmalla ritilätasolla noin 30 minuuttia, kunnes pullan pinta on saanut väriä ja se alkaa irrota reunoilta. Anna jäähtyä haaleaksi ja tarjoa. Pulla maistuu parhaimmalta leipomispäivänä, mutta pysyy mustikoiden ja tuorejuuston ansioista mehevänä pari päivää.

Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta