Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Ullamaija Hänninen ja Marita Suontausta.

NUMERO 7
7.7.2011


Pääkirjoitus

SUOMI: Armas kotiseutu

KANSANMUSIIKKI: Soitannan poikia Pohjanmaalta

AJATUKSEN ÄÄRELLÄ: Mies ja myytin kahleet

IHMISEN TIE: Keveästi olemisen ytimessä

HYVÄ OLO: Löylyjä ja lauluja

TYÖURA: Rovasti ryhtyi rakentajaksi

LUONTO: Kansallispuisto kaupungin kainalossa

HENKILÖ: Arkkiatrin ateljee on penkki pihalla

HARRASTUS: Hummani hei!

YRITYS: Lähipuuta jalan alle

ELIKSIIRI: Hunajaista

PUUTARHA: Terveelliset herukat

RUOKA: Marjamuistoja

TERVEYS: Ymmärrys parempaan elämään

TAITEILIJA: Kirppu

KÄSITYÖT:
Kesäkassi kukkii
Puhtaasti perinteistä
Ruutu ruudulta

KÄSITYÖHISTORIA: Kansannainen teki kaiken

ELÄINKUNTA: Neulaslinnan kansaa

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Koti maalla
Elämäntilanteita
Ristikko
Papin päiväkirja

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 18.8. ja Maatilan Pellervo 4.8.2012.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.


Marjamuistoja


Puutarha- ja metsämarjoista syntyy monenlaisia herkkuja. Pakastaen, mehustaen ja hilloten kesä maistuu ja muistuu talvellakin.

Suklaiset viinimarjaleivokset

Suklaa ja herukat sopivat yhteen erittäin hyvin. Jos et ole tumman suklaan ystävä, käytä vaaleaa tai valkoista.
8–10 kpl
100 g voita tai margariinia
0,5 dl sokeria
1 kananmuna
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
50 g rouhittua tummaa suklaata
Täyte:
n. 4 dl punaisia, valkoisia, mustia tai vihreitä viinimarjoja
n. 2 rkl sokeria
100 g maustamatonta tuorejuustoa
n. 1 dl maitorahkaa
50 g rouhittua valkosuklaata
(sokeria)
Pinnalle: viinimarjoja
Vaahdota rasva ja sokeri, lisää muna ja vatkaa tasaiseksi.
Siivilöi kuivat aineet taikinaan ja sekoita suklaarouhe mukaan. Nosta jääkaappiin jähmettymään noin puoleksi tunniksi.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja voitele 8–10 annospiirakkavuokaa. Jaa taikina vuokiin ja painele pohjalle sekä reunoille.
Kypsennä noin 10 minuuttia uunin keskitasolla. Leivosten reunat valahtavat hieman, mutta se ei haittaa.
Anna jäähtyä ja irrota varovasti. Täytä leivokset noin puoli tuntia ennen tarjoilua.
Sekoita perattuihin viinimarjoihin sokeri ja painele kevyesti. Anna marjojen mehustua noin 10 minuuttia.
Yhdistä tuorejuusto, rahka ja valkosuklaa. Mausta tarvittaessa sokerilla.
Jaa viinimarjat leivospohjille ja lusikoi juustoseos huolimattomasti marjojen päälle. Koristele viinimarjoilla ja nosta tarjolle.
Vinkki: Voit valmistaa leivosten sijaan yhden piirakan painelemalla taikinan halkaisijaltaan n 25 cm:n piirakkavuokaan.

Ihana marjatorttu

Pohjan voit valmistaa hyvissä ajoin. Säilyy muutaman päivän kosteudelta suojattuna viileässä paikassa.
n. 8 palaa
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kauraleseitä
125 g voita
0,5 dl sokeria
1 kananmuna
Täyte:
1–2 liivatelehteä
1 kananmuna
0,5 dl tomusokeria
2 dl vaahtoutuvaa kermaa
2 tl vaniljasokeria
n 1 l erilaisia marjoja (mansikoita, mustikoita, vadelmia, viinimarjoja)
(sitruunamelissaa)
Nypi jauhot, leseet ja voi murumaiseksi seokseksi. Lisää sokeri sekä muna ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kääräise taikina muovikelmuun ja nosta jääkaappiin muutamaksi tunniksi.
Painele taikina voidellun, halkaisijaltaan noin 24 cm:n irtoreunavuoan pohjalle ja noin puoleenväliin reunoja. Anna jähmettyä jääkaapissa puolisen tuntia.
Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pohja ja reunat alkavat saada väriä.
Anna jäähtyä; pohja hieman valahtaa uunissa.
Valmista täyte pari tuntia ennen tarjoilua. Laita liivatelehdet likoamaan 10 minuutiksi runsaaseen kylmään veteen. Liivatteen määrä riippuu lämpötilasta. Jos on kuuma päivä, laita kaksi lehteä.
Vatkaa muna ja sokeri kevyesti vaahdoksi kuumuutta kestävässä kulhossa ja nosta kulho vesihauteen päälle. Varmista, ettei vesi kiehu, silloin munavaahto kypsyy kokkeliksi! Kuumenna munavaahtoa koko ajan vatkaten, kunnes se saostuu, kuohkeutuu ja lämpenee selvästi.
Purista liivatteista vesi pois ja vatkaa liivatteet munavaahtoon. Nosta kulho pois vesihauteen päältä.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla. Kääntele kermavaahto munavaahtoon ja levitä seos torttupohjalle. Ripottele pinnalle peratut marjat sekä halutessasi sitruunamelissaa ja mantelilastuja. Nosta tarjolle.
Vinkki: Oikein marjaisaan torttuun kannattaa laittaa marjoja myös torttupohjalle kermaseoksen alle.

Nopsasti kaikille sopivaa

Tässä ohje pellilliseen maidottomaan, munattomaan ja gluteenittomaan piirakkapohjaan. Käytä täytteenä saatavilla olevia marjoja tai hedelmiä. Varmista jyttejauhopakkauksesta jauhojen käyttöohje. Jos et tarvitse gluteenitonta piirakkaa, voit käyttää vehnäjauhoja. Nesteeksi sopii myös tuorepuristettu appelsiinimehu tai jokin täysmehu.
5 dl gluteenitonta jauhoseosta
0,5 dl perunajauhoja
2 rkl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
0,5 dl fariininsokeria
1 dl sokeria
1 dl öljyä
2 dl soija- tai kaurapohjaista kermankaltaista tuotetta
1 dl soija-, kaura-, tai riisijuomaa
Pinnalle:
n. 1 l marjoja tai paloiteltuja hedelmiä
2–3 rkl sokeria
Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Perkaa pinnalle tulevat marjat tai paloittele hedelmät.
Mittaa kulhoon ensin kuivat aineet. Kaada päälle öljy ja neste. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi ja levitä pellille.
Ripottele pinnalle marjat tai hedelmäpalat sekä sokeri.
Nosta uunin keskimmäiselle ritilätasolle ja kypsennä noin 25 minuuttia, kunnes piirakka on kullanruskea.
Vinkki: Mausta taikinaa vaniljasokerin lisäksi kardemummalla ja kanelilla (esimerkiksi omena, karviais- ja raparperipiirakalle) tai pomeranssilla (herukka-, vadelma- tai mustikkapiirakalle). Omenan ja rapaperin makuun sopii myös piparkakkumausteseos.

Viinimarja-vadelmapilvi

6–8 annosta
6 dl vettä
2 dl kaura- tai spelttimannasuurimoita
5 dl perattuja puna-, viher- tai mustaherukoita
2 dl vadelmia
0,5-1 dl sokeria
2–2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
Kuumenna vesi kiehuvaksi. Vatkaa sekaan mannasuurimot ja viinimarjat. Keitä pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi, välillä pohjaa myöten sekoittaen. Puuro on paksua.
Mausta sokerilla, sekoita mukaan vadelmat, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Aloita puuron vatkaaminen kuohkeaksi sähkövatkaimella tai yleiskoneella. Valuta vaniljakastike sekaan koko ajan vatkaten. Kun puuro on vaaleaa ja kuohkeaa, se on valmista.
Tarjoa sellaisenaan tai kylmän maidon tai vaniljakastikkeen kanssa.
Vinkki: Viinimarjojen sijaan voit käyttää paloiteltua raparperia. Keitä sitä yksinään 5 minuuttia ennen suurimoiden lisäämistä.

Kevennetty mansikkajuustokakku

Raikas kesäkakku syntyy ilman uunia! Voit käyttää myös gluteenittomia keksejä. Suuremmassa vuoassa kakusta tulee matalampi.
n. 12 palaa
150–200 g (täysjyvä)digestivekeksejä, kaurakeksejä tai vastaavia
75 g sulatettua voita
n. 5 dl mansikoita
Täyte:
5 liivatelehteä
2–2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 tlk (250 g) maitorahkaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 prk (250 g raejuustoa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
0,5 dl sitruunamehua
Pinnalle: mansikoita
Murskaa keksit ja sekoita rasva murskaan.
Leikkaa halkaisijaltaan noin 24 cm:n irtoreunavuona vuoan pohjalle leivinpaperipala ja painele muruseos vuoan pohjalle.
Viipaloi mansikat ja levitä seokselle.
Laita liivatelehdet runsaaseen kylmään veteen likoamaan noin 10 minuutiksi.
Vaahdota vaniljakastike.
Sekoita maitorahka, tuorejuusto, raejuusto ja sokerit keskenään tasaiseksi.
Kuumenna sitruunamehu höyryäväksi. Puserra vesi liivatteista ja sulata ne lämmöllä sitruunamehuun. Kaada liuos ohuena nauhana maitorahka-juustoseokseen koko ajan voimakkaasti sekoittaen.
Kääntele mukaan vaniljavaahto ja lusikoi seos mansikoiden päälle murupohjalle. Tasoita pinta ja anna hyytyä jääkaapissa noin 4 tuntia tai yön yli.
Paloittele mansikat juuri ennen tarjoilua ja levitä palat kakun pinnalle.

Itävaltalainen kirsikkapiirakka

Jos rastailta jotain jää, äidin kirsikkapuusta saa kirpakan happamia marjoja. Niistä voi keittää ihanaa hilloa, mutta kannattaa kirsikoita leivontaakin käyttää. Happamuus taittuu taikinan syleilyssä. Paras tulos syntyy, jos et poista kirsikoista kiviä. Kokonaisista kirsikoista kun ei mehu karkaa niin helposti. Muista varoittaa syöjiä!
10–12 palaa
2 kananmunaa
2,5 dl (ruoko)tomusokeria
150 g voita
1 tl vaniljasokeria
2 tl raastettua sitruunan kuorta
2 rkl sitruunamehua
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 l happamia kirsikoita
Voitele piirakkavuoka (halkaisija n. 26 cm) ja laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Vatkaa munat ja puolet sokerista kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi.
Laita toiseen kulhoon huoneenlämpöinen voi, loput tomusokerista, vaniljasokeri, sitruunankuoriraaste sekä sitruunamehu. Vaahdota kuohkeaksi.
Sekoita munavaahto voivaahtoon, lisää vehnäjauhot ja leivinjauhe. Sekoita vain sen verran, että saat tasaisen taikinan.
Levitä taikina vuokaan. Ripottele kirsikat taikinalle vieri viereen.
Kypsennä piirakkaa uunin alimmalla ritilätasolla noin 40 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea.
Anna jäähtyä hiukan. Ripottele pinnalle tomusokeria juuri ennen tarjoilua. Maistuu vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.

Kesäkurpitsa-herukkamarmeladi

Käytä leivän päällä, kakkujen täytteenä tai juustojen seurana.
600 g kesäkurpitsaa
400 g (n. 8 dl) puhdistettuja puna-, valko- tai viherherukoita
1 sitruunan mehu
1 pkt (330 g) hillo-marmeladisokeria
Leikkaa kurpitsoista kanta pois, kuori halutessasi ja leikkaa kurpitsat pieniksi paloiksi. Jos kesäkurpitsan siemenet ovat kovin suuria, poista ne. Perkaa marjat.
Laita marjat ja kurpitsat sitruunamehun kanssa kattilaan. Kuumenna varovasti ja keitä, kunnes ainekset alkavat soseutua.
Anna jäähtyä hiukan ja soseuta sauvasekoittimella tai sosemyllyllä.
Laita sose takaisin kattilaan. Sekoita siihen hillo-marmeladisokeri.
Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä 3–5 minuuttia. Varo, seos vähän pulpahtelee ja roiskuu! Kuori hillon pinnalle syntynyt vaahto pois ja jaa hillo puhtaisiin kuumennettuihin lasipurkkeihin. Sulje puhtailla kansilla. Anna jäähtyä. Nosta kylmään.

Helppo kirsikkahillo

2 l kirsikoita
1 vanilja- tai kanelitanko
0,5 dl sherryä, portviiniä tai sitruunamehua
0,5 dl vettä
8 dl hillosokeria
Huuhtele ja perkaa kirsikat. Kivet kannattaa poistaa suoraan kattilan päällä, jolloin mehu valuu kattilaan.
Halkaise vaniljatanko ja laita kattilaan kirsikoiden seuraan. Kaada päälle sherry ja vesi. Alkoholi kiehuu pois hillosta, jäljelle jää vain aromi.
Ripottele sokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Keitä hiljalleen 15 minuuttia välillä kattilaa ravistaen tai hilloa kevyesti sekoittaen.
Poista pinnalle syntyvä vaahto sekä maustetanko ja purkita hillo kuumennettuihin lasipurkkeihin. Sulje kuumennetuilla kansilla. Anna jäähtyä ja nosta viileään.

Marjamarinoitua possua

Ohjetta voi käyttää myös porsaankyljelle, mutta sitä kannattaa hauduttaa uunissa noin 5 tuntia. Varaa luullista kylkeä n. 2 kg, reilu 1 kg porsaan kassleria, lapaa tai ulkofileetä.
1 rkl suolaa
2 rkl sokeria
1 rkl paprikajauhetta
1 tl rouhittua mustapippuria
3–4 dl musta- tai punaherukoita
Kastike:
2 valkosipulinkynttä
3 dl musta- tai punaherukoita
2 rkl sinappia
2 rkl ketsuppia
0,5 dl fariininsokeria
0,5 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
(ripaus chiliä)
Sekoita suola, sokeri mausteet ja marjat keskenään. Levitä seos lihan pintaan. Kääri folioon ja anna maustua kylmässä vähintään pari tuntia tai yön yli.
Laita liha foliossa vuokaan. Nosta kylmään uuniin ja säädä uuni 150 asteeseen. Kypsennä lihaa noin 4 tuntia, kunnes se on niin pehmeää, että lähes murenee.
Valmista lihan kypsyessä kastike. Silppua kuoritut valkosipulinkynnet, laita ne muiden kastikeainesten kanssa kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia välillä sekoittaen. Soseuta halutessasi.
Tarjoa liha kastikkeen ja esimerkiksi herukkaisen kaalisalaatin kanssa.
Vinkki: Jos lihaa, kastiketta ja salaattia jää, saat niistä seuraavana päivänä hauskat hampurilaiset. Sekoita lihapalat lämmitetyn kastikkeen joukkoon ja lusikoi seosta halkaistujen, kuumennettujen sämpylöiden väliin, lisää halutessasi muutama juustoviipale ja nosta tarjolle kaalisalaatin seuraksi.

Herukkainen kaalisalaatti

Valmista salaattia n. 1 l
2 porkkanaa
300 g keräkaalia
2 sipulia varsineen
0,5 dl vettä
3 dl punaherukoita
0,5 dl sokeria
2 rkl etikkaa
0,5 tl suolaa
0,25 tl rouhittua mustapippuria
n. 1 dl majoneesia
n. 100 g ranskankermaa
(1 valkosipulin kynsi)
Raasta porkkana karkeaksi. Raasta kaali tai leikkaa mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Suikaloi tai silppua sipuli.
Mittaa kattilaan vesi, herukat, sokeri, etikka, suola ja pippuri. Kiehauta seos ja kaada kiehuvan kuuma liemi raasteille. Anna maustua tunnin verran. Sekoita salaattia pari kertaa kahdella haarukalla nostellen.
Kulhon pohjalle kertyneen liemen voit kaataa pois.
Sekoita raasteeseen majoneesi ja ranskankerma (mausta valkosipulilla).
Tarjoa grillatun lihan, makkaran tai savukalan lisäkkeenä.

Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta