Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kuva Pirjo Rönkkö

Pääkirjoitus
1917: ”Vapauden tuuli alkoi kotinurkissamme humista”
Emännät: Enemmän kuin elämäntapa
Puutarha: Valon ja varjon leikkiä
Tyrni viihtyy kotipuutarhassa
Opetus: Pienten puolella
Muisti: Kuvia ja mielikuvia sielun sopukoissa
Muutos: Elämä uuteen asentoon
Ruoka: Sadonkorjuun juhlaa
Peruskorjaus: Uutta hehkua vanhaan taloon
Matkan varrella: Lankosken kahvimylly
Käsityöt: Sievät pyyhkeet keittiöön
Ompelija: Uuden veroista ja vielä parempaa
Sirkus: Jalat tukevasti ilmassa
Sää: Ukkosta ilmassa
Taiteen tekijä: Tulinen työmaa

Toistuvat:
Asiasta toiseen
Koti maalla
Elämäntilanteita
Omalääkäri
Ristikko
Papin päiväkirja
Unto Uneksija

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 20.9. ja Maatilan Pellervo 6.9.2007.


Iso Kalenteri 2007
Iso  Kalenteri 2007 sisältyy Pellervon tilaukseen.


Sadonkorjuun juhlaa

 

Nyt on aika ottaa ilo ja maku irti värikkäistä ja maukkaista kasviksista. Syö sellaisenaan tai tarjoa liharuokien lisäkkeenä.

Tuoreita ja raikkaita kasviksia kannattaa myös säilöä talven varalle. Raasta erilaisia juureksia ja pakasta sopivissa rasioissa. Näin saa helposti lisäkeraastetta tai väriä ja mehevyyttä mureketaikinoihin ja keittoihin. Kuutioituja kasviksi voi myös ryöpätä, ja niistä saa koottua erilaisia kasvissekoituksia. Voit myös paistaa kasviksia, mutta ne säilyvät pakastimessa vain pari kuukautta rasvaisuutensa vuoksi. Keitetyt kasviksen sen sijaan säilyvät melkein vuoden.
Jouluakin voisi jo miettiä ja pakastaa ainakin lanttu- ja porkkanalaatikoiden soseet. Joinakin vuosina olen pakastanut paistamista vaille valmiit joululaatikot jo syksyllä, kun juurekset ovat olleet parhaimmillaan. Ne ovat pysyneet ihan hyvinä syyskuusta jouluun, jopa imelletty perunalaatikko.
Mutta parhaimmiltahan kasvikset maistuvat tuoreeltaan. Tässä saat monta maukasta ohjetta erilaisiin kasvisherkkuihin.

Maissi-kesäkurpitsaletut
Nämä letut maistuvat kevyempänä ateriana sellaisenaan tai perunan sijaan liharuoan lisäkkeenä. Tuoreen maissin tilalla käyvät hyvin pakastetut tai suolaliemeen säilötyt maissinjyvät.

2–3 maissintähkää (3–4 dl maissinjyviä)
1 pieni (200 g) kesäkurpitsa
2 (puna)sipulia
1 pieni paprika
2 rkl silputtua korianteria tai
persiljaa
2 kananmunaa
2 valkosipulinkynttä
0,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl thaimaalaista kalakastiketta, kalafondia tai
soijakastiketta
muutama tippa chilikastiketta
Paistamiseen: öljyä tai margariinia

Rapsuta maissintähkistä jyvät irti. Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi ja silppua sipuli sekä paprika. Vatkaa kananmunat kevyesti kulhossa. Murskaa valkosipulinkynnet ja sekoita kaikkine aineksien kanssa kananmunien joukkoon. Kuumenna lettupannu ja laita joka syvennykseen hiukan rasvaa. Nosta noin ruokalusikallisen verran taikinaa lettupannun syvennyksiin. Paista miedolla lämmöllä kunnes letun alapinta on kauniin ruskea ja yläpuoli hyytynyt. Käännä. Pidä valmiit letut lämpiminä paistaessasi lopputaikinaa. Sekoita taikinaa aina ennen kuin otat siitä uuden annoksen pannulle. Tarjoa mieluiten heti paistamisen jälkeen.
Gluteeniton: korvaa vehnäjauhot gluteenittomilla jauhoilla.

Pähkinäinen kyssäkaalisalaatti
4 retiisiä
1–2 porkkanaa
pieni kyssäkaali
(1 sipuli)
0,5 dl kevyesti murskattuja cashew-, pekaani- tai saksanpähkinöitä
2 rkl silputtua basilikaa
2 rkl ruohosipulia tai sipulinvarsia silputtuna

Kastike:
2 rkl (kylmäpuristettua) rypsiöljyä
1 rkl omenaviinietikkaa
0,25 tl rouhittua pippuria
hyppysellinen sokeria
teelusikan kärjellinen suolaa

Leikkaa puhdistetut kasvikset ohuiksi lastuiksi juustohöylällä tai kuorimaveitsellä ja levitä laakealle vadille. Ripottele päälle pähkinät ja yrttisilppu.
Sekoita kastikkeen ainekset ja valuta ohuena nauhana salaatille tai tarjoa kastike erikseen.

Punasipulimarmeladi
1,2 kg punasipulia
2–4 isoa valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
1 dl punaviiniä
2 rkl punaviinietikkaa
(1/2–1 punainen mieto chili)
0,5 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
1–2 oksaa tuoretta timjamia
1–2 laakerinlehteä
1 pkt (330 g) hillo-marmeladisokeria

Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet. Halkaise punasipulit ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi valkosipulin kanssa.
Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulit siinä. Kaada päälle punaviini ja etikka. Kuumenna kiehuvaksi. Jos käytät chiliä, poista siemenet, suikaloi se ja sekoita suikaleet sipulien joukkoon. Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla. Pienennä lämpö kattilan alta ja hauduta sipuleita noin puoli tuntia silloin tällöin sekoittaen. Sekoita lopuksi joukkoon sokeri ja keitä 5 minuuttia.
Lusikoi marmeladi kuumennettuihin purkkeihin, jos aiot säilyttää marmeladia pitkään. Marmeladi on valmista syötäväksi heti, mutta se säilyy jääkaapissa noin 3 kuukautta.
Tarjoa marmeladia esimerkiksi liharuokien lisäkkeenä.
Chilin käsittelystä: Ole varovainen chilin käsittelyssä. Pese kädet ja työvälineet hyvin chilin paloittelun jälkeen. Polttava chilimehu kirvelee helposti esimerkiksi kynsien alla. Älä koskettele chilisillä käsillä silmiä tai limakalvoja.

Luumu-kurpitsachutney
Viime kesänä ainakin Etelä-Suomessa luumupuiden omistajat tuskailivat runsaan luumusadon kanssa. Tänäkin vuonna luumuja näyttää paikoitellen tulevan taas reilusti. Valmista luumuista vaihteeksi chutneyta. Yhtä hyvin voit tehdä tämän kirsikoista, karviaisista tai omenista. Ja vaihtele eri kurpitsalajikkeita. Kesäkurpitsakin käy hyvin, jos puutarhasi on sitä pullollaan. Tarjoa chutney esimerkiksi possunlihan tai riistapaistin kanssa. Tai laita sitä juustoleivälle ja nauti alku- tai iltapalana.

500 g kiinteitä luumuja
400 g:n pala kurpitsaa
1 sipuli
5 cm:n pala tuoretta inkivääriä
1 kanelitanko
2 dl appelsiinitäysmehua
1 dl viinietikkaa
2 dl rusinoita
1,5 dl (ruoko)sokeria
0,5 dl (kuorittuja)manteleita

Halkaise luumut ja poista kivet. Kuutioi luumut. Kuori ja kuutioi kurpitsa ja sipuli. Kuori inkivääripala ja silppua tai raasta se pieneksi. Laita ainekset manteleita lukuun ottamatta mieluiten lakeaan kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä noin 40 minuuttia. Sekoita aluksi tiuhaan, mutta vähennä sekoituskertoja loppua kohden. Kun chutneyn liemi alkaa olla melko paksua, leikkaa mantelit suikaleiksi ja sekoita chutneyn joukkoon. Keitä vielä noin 5 minuuttia hiljalleen sekoitellen. Lusikoi chutney kuumennettuihin purkkeihin ja anna jäähtyä ennen kuin suljet kannet. Voit nauttia chutneytä heti, mutta se säilyy jääkaapissa ainakin 3 kuukautta.
Tarjoa chutney esimerkiksi juuston kanssa. Maistuu myös erilaisten liha ja kasvisruokien seurana.

Puutarhurin pastakeitto
1 purjo
1 punasipuli
2 perunaa
2 porkkanaa
2 naurista tai pieni kyssäkaali
lohko kaalia
2 lehtisellerin vartta
1 pieni (200 g) kesäkurpitsa
2 tl öljyä
1 l vettä
1–2 kasvisliemikuutiota tai 1–2 rkl fondia
0,5 tl rouhittua mustapippuria
(2 rkl silputtua lipstikkaa)
2 dl tummaa (simpukka)pastaa
3 tomaattia
2 dl tuoreita esikäsiteltyjä härkäpapuja tai herneitä
Pinnalle: voimakkaan makuista juustoa ohuina lastuina
tuoretta oreganoa

Suikaloi puhdistettu purjo ja kuorittu sipuli. Rapsuta perunat ja porkkanat puhtaiksi ja kuutioi ne, samoin kuin kuoritut nauriit. Suikaloi kaali, selleri ja kesäkurpitsa.
Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota kaalia, purjoa ja sipulia siinä muutama minuutti. Kaada päälle vesi ja mausta liemitiivisteellä, pippurilla ja lipstikalla. Laita sekaan paloitellut kasvikset. Keitä hiljaisella lämmöllä noin 10 minuuttia. Sekoita joukkoon pasta ja jatka kypsentämistä pari minuuttia. Kuutioi tomaatit ja sekoita ne papujen kanssa keiton joukkoon. Keitä vielä noin 5 minuuttia, kunnes ainekset ovat kypsyneet. Tarkista maku ja nosta tarjolle. Vuole juustosta ohuita lastuja ja ripottele oreganon kanssa keiton pinnalle.
Vinkki: Jos kaipaat keittoon lihaa, sekoita keittoon juuri ennen tarjoilua noin 100 g suikaloitua savukinkkua. Tai voit ruskistaa 200 g jauhelihaa tai possusuikaleita kattilassa ennen sipulien kuullottamista. Jatka sitten keiton valmistamista ohjeen mukaan.
Gluteeniton: käytä gluteenitonta pastaa.

Kolmen kaalin piirakka
8 palaa
Pekonin maku sopii loistavasti yhteen kaalin kanssa. Voit valmistaa piirakan myös pelkästään yhdestä kaalista, sitä tarvitset silloin noin 600 grammaa. Piirakka maistuu iltapalana teen tai kahvipöydän suolaisena palana esimerkiksi vihreän salaatin kanssa.

Pohja:
125 g margariinia
2 dl hiivaleipäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 keitettyä perunaa
0,5 dl kylmää vettä
Täyte:
200 g kukkakaalia
200 g parsakaalia
200 g lehti-, romanesco- tai ruusukaalia
150 g pekonia
2 kananmunaa
2 dl (kevyt) ranskankermaa (créme fraîche)
0,25 tl jauhettua mustapippuria
(0,25 tl jauhettua muskottia)
1 dl juustoraastetta
0,5–1 dl silputtua ruohosipulia

Valmista ensin taikina. Nypi margariini, jauhot ja leivinjauhe sekaisin. Raasta perunat jauhojen päälle ja kaada sekaan kylmä vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi ja nosta kylmään. Keitetyn perunan tilalla voit käyttää 2 dl valmista perunasosetta.
Valmista täyte. Leikkaa kukka-, parsa- ja romanescokaalit pieniksi kukinnoiksi tai suikaloi lehtikaali tai halkaise ruusukaalit. Silppua pekoni.
Kuumenna pekonia isossa pannussa, kunnes siitä alkaa irrota rasvaa. Paista pekoni rapeaksi ja nosta palat talouspaperipalalle valumaan. Kuullota kaaleja pekoninrasvassa, kunnes ne hiukan pehmenevät. Älä ylikypsennä.
Voitele halkaisijaltaan 25 cm:n piirakkavuoka ja painele taikina jauhoja apuna käyttäen vuoan pohjalle ja reunoille.
Levitä kaalit ja pekonit piirakkapohjalle. Vatkaa munat ja ranskankerma kevyesti keskenään. Sekoita joukkoon mausteet, juustoraaste ja ruohosipulisilppu. Kaada seos kaalien päälle.
Kypsennä piirakkaa 225 asteisen uunin alimmalla ritilätasolla 20–30 minuuttia eli kunnes piirakan pinta ja reunat ovat saaneet väriä ja täyte hyytynyt.
Tarjoa piirakka lämpimänä tai haaleana.
Laktoositon/maidoton: käytä laktoositonta tai maidotonta margariinia ja korvaa ranskankerma maidottomassa versiossa soija- tai kaurakermalla.
Gluteeniton: Korvaa hiivaleipäjauhot gluteenittomilla (tummilla) jauhoilla. Käytä esimerkiksi 1 dl kaurajauhoja ja 0,75 dl tummia jyttejauhoja.

Mehevä vihannescurry
4–6 annosta
Miedosti currylla maustetut kasvikset haudutetaan kypsäksi kookosmaidossa. Jos kaapissasi on jotain currytahnaa, korvaa curryjauhe sillä oman makusi mukaan. Mutta älä mausta liikaa, ettei kasviksien maku peity täysin. Tarjoa vihannescurry sellaisenaan täysjyväleivän kanssa kevyenä ateriana tai esimerkiksi lihamurekkeen seurana.

0,5 l leikko-, taite- tai vahapapuja + vettä
2 sipulia
(2 valkosipulinkynttä)
lohko (n. 200 g) kurpitsaa
2 porkkanaa
2 perunaa
pieni (150 g) kukkakaali
pieni (150 g) kesäkurpitsa
0,5 l puhdistettuja kantarelleja, tatteja tai haperoita
2 tl öljyä
1–2 tl jauhettua currya
0,25 tl jauhettua neilikkaa
0,5 tl jauhettua maustepippuria
0,5 tl rouhittua mustapippuria
0,5 tl suolaa
(2 tl kurkumaa)
1 pieni tlk (160 ml) kookosmaitoa
(vettä)

Keitä puhdistetut pavut pienessä vesimäärässä lähes kypsiksi (n. 10 minuuttia). Kuori sipulit ja rapsuta perunat ja porkkanat puhtaiksi. Suikaloi sipulit ja paloittele puhdistetut kasvikset sopiviksi haarukkapaloiksi. Paloittele myös sienet.
Kuumenna öljy kattilassa tai paistokasarissa ja paista sienet nopeasti. Nosta sienet lautaselle odottamaan. Laita kattilaan sipulit, curry ja neilikka ja paista pari minuuttia. Sekoita joukkoon muut kasvikset papuja ja sieniä lukuun ottamatta. Mausta pippureilla, suolalla ja halutessasi kurkumalla. Kaada sekaan kookosmaito ja tarvittaessa hiukan vettä. Nesteen tulee hiukan näkyä kasvisten lomasta. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta kannen alla 5 minuuttia. Sekoita joukkoon pavut ja sienet ja jatka kypsentämistä 5–10 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Tarkista maku ja nosta ruoka tarjolle.

Nauris-punajuurinyytit
Maukas lisäke makkaralle, liha- tai kalaruoalle kypsyy meheväksi uunissa, grillissä tai nuotiossa. Valitse tasakokoisia punajuuria ja nauriita.

1 iso sipuli
2 naurista
2 punajuurta
n. 75 g sinihome- tai vuohenjuustoa
0,25 tl suolaa
0,25 tl rouhittua pippuria
2 rkl silputtua rakuunaa
(valkosipulia)
öljyä

Leikkaa foliosta neljä noin 15 x 15 cm:n palaa. Sivele palat kevyesti öljyllä.
Leikkaa sipulista neljä paksua viipaletta ja silppua loput sipulista pieneksi. Aseta viipaleet folioiden keskelle. Nosta folioiden reunoja kuppimaiseksi.
Kuori nauriit ja punajuuret ja leikkaa ne kuudeksi tai kahdeksaksi lohkoksi. Asettele nauris ja punajuurilohkoja vuorotellen foliokuppeihin sipuliviipaleiden päälle niin, että niistä muodostuu joka sipuliviipaleelle yksi raidallinen juures. Ripottele nauris-punajuurille sipulisilppu, murusteltua juustoa ja mausteet. Murskaa sekaan halutessasi myös valkosipulia. Sulje folionyytit ja kypsennä 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia, kunnes kasvikset tuntuvat pehmeiltä.
Avaa nyytit varovasti, ettet polta itseäsi kuumaan höyryyn.


Suklainen pähkinä-omenatorttu
8 palaa
Omenakin kuuluu ehdottomasti sadonkorjuuherkkuihin. Syö omenia sellaisenaan ja valmista niistä erilaisia herkkuja jälkiruoaksi, välipalaksi tai kahvihetkiin.

100 g jauhettua hasselpähkinää
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
150 g leivontamargariinia
1,5 dl sokeria
2 kananmunaa
4–5 kotimaista omenaa
50 g tummaa suklaata
Pinnalle: rouhittua suklaata tai tomusokeria

Voitele ja jauhota halkaisijaltaan noin 20 cm:n, mieluiten irtoreunainen vuoka.
Sekoita pähkinäjauhe, jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää margariini ja nypi tai sekoita monitoimikoneella murumaiseksi seokseksi.
Lisää sokeri ja munat ja sekoita voimakkaasti.
Lohko kaksi omenaa, poista siemenkota ja leikkaa lohkot kuutioiksi. Rouhi suklaa. Kääntele suklaa ja omenapalat taikinan sekaan. Levitä taikina vuokaan ja tasoita pinta.
Lohko loput omenat, poista siemenkodat ja leikkaa omenat viipaleiksi. Painele viipaleet kevyesti tortun pinnalle.
Paista torttua 175-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla 50–60 minuuttia, kunnes torttu alkaa irrota vuoan reunoilta. Ripottele pinnalle suklaarouhetta, jos haluat sen hiukan sulavan. Anna tortun jäähtyä vuoassa noin 10 minuuttia ja irrota sitten reunat.
Tarjoa lämpimänä, haaleana tai täysin jäähtyneenä. Lisänä maistuu vaniljakastike.
Laktoositon/maidoton: käytä laktoositonta voita tai margariinia tai maidotonta rasiamargariinia ja varmista suklaan maidottomuus.
Gluteeniton: korvaa vehnäjauhot gluteenittomilla jauhoilla.
Vinkki: Pakasta omenalohkoja ja viipaleita sellaisenaan ja lisää sitten talvella jäisenä torttuihin, piirakoiden päälle tai kuumiin kiisseleihin. Tulos on lähes tuoreen veroista.

Puolukkaiset uuniomenat
4 annosta
Helppo ja näyttävä herkku syntyy omenista, puolukoista ja mantelimassasta. Tarjoa jälkiruokana, kahvin kanssa tai välipalana. Voit valmistaa samalla ohjeella myös perinteisiä täytettyjä omenia poraamalla omeniin reiät, mutta halkaistujen omenien päälle mahtuu enemmän täytettä.

4 omenaa
1 tl kanelia
50 g mantelimassaa
1 rkl tomusokeria
2 dl puolukoita
0,5 dl mantelilastuja tai -rouhetta
2 rkl juoksevaa hunajaa
n. 0,5 dl vettä

Halkaise omenat ja koverra siemenkota esimerkiksi lusikalla pois. Asettele omenanpuolikkaat leikkauspinta ylöspäin sopivan kokoiseen uunivuokaan tai annosvuokiin ja ripottele omenille kanelia.
Murustele tai raasta mantelimassa ja sekoita sen joukkoon tomusokeri ja puolukat. Ripottele seos omenille ja koristele mantelilastuilla. Valuta päälle hunaja. Kaada vesi vuokaan omenien viereen. Paista omenia 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes omenat ovat pehmenneet ja manteliseos saanut väriä. Anna omenien hiukan jäähtyä ja tarjoa esimerkiksi vaniljajäätelön kanssa.


Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta