Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva Ulla-Maija Hänninen

NUMERO 8
19.8.2010


PÄÄKIRJOITUS

MYRSKY: Kun ketään tai mitään ei säästetty
SIENET: Varo valkoista kaunotarta

SUOMI: Talo kuiskii tarinaa

LUONNONANTIMET: Parantavan pihkan uusi tuleminen

PERHE: Saattaen vaihdettava

AISTIT: Pikkuinen piparkakkutyttö

PUUTARHA:
Kunta kukkii omin avuin
Puutarha lannoitetaan nyt
Kumina
Kepeät lepattajat kyläilemässä
Kun kesä kääntyy lopuilleen
Kukkasipulit maahan
Satoisa kasvimaa

RUOKA: Sadonkorjuun juhlaa

ASUMINEN: Lapsuuden elinpiiri entiselleen

KÄSITYÖT:
Keittiöön puuvillapellavaa
Patakinnas ja pannunaluset
Tyynyn tekoon

TAITEILIJA: Koruksi taipuu mikä vain

LEMMIKIT: Lauman jäsen

LUONTO: Vedenalaiset vampyyrit

MATKALLA: Aurinkoinen ja kaunis pyöräilysaari

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Koti maalla
Elämäntilanteita
Ristikko
Papin päiväkirja

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 16.9. ja Maatilan Pellervo 2.9.2010.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.


Puutarhaa lannoitetaan nyt


Syyslannoitus lisää talvenkestävyyttä ja parantaa seuraavan kasvukauden kukintaa ja satoa. Kasvit ehtivät käyttää ravinteet hyödykseen, jos saavat lannoituksen jo elokuussa.

Suurimman osan ravinteista kasvit tarvitsevat kasvukaudella, mutta puutarhaa on hyvä lannoittaa myös syksyllä. Syyslannoitukseen käytetään typettömiä, fosforia ja kaliumia sisältäviä lannoitteita. Ne levitetään riittävän ajoissa, mieluusti jo elokuun aikana, jolloin lannoiterakeet ehtivät liueta kasveille käyttökelpoiseen muotoon.
Ihanteellisin lannoitussää on tyyni ja kostea. Lannoitteen sisältämä fosfori edistää kasvin tuleentumista ja valmistautumista talveen. Kaliumia tarvitaan kylmänkestävyyden vahvistamiseksi. Tasapainoinen ravinnetila edistää kukka-aiheiden muodostumista ja vaikuttaa näin seuraavan vuoden kukintaan sekä sadon määrään ja laatuun.

Syyslannoitetta monivuotisille

Syyslannoitetta annetaan perennoille, koriste- ja marjapensaille sekä hedelmäpuille. Etenkin arat puutarhakasvit hyötyvät syyslannoitteesta. Myös nurmikon voi lannoittaa syksyllä.
Nurmikolle lannoite sirotellaan tasaisesti niin, ettei jää paakkuja, jotka polttavat laikkuja kasvustoon. Pensaille ja perennoille lannoite harataan pintamultaan juuriston lähelle.
Puut saavat parhaan hyödyn lannoitteesta, kun juuristoalueelle 20–30 sentin syvyyteen tehdyt reiät täytetään lannoitteella. Rautakanki on sopiva työkalu rei’itykseen.

Kompostin ja kalkin levitys

Syksyllä voi levittää kompostia ja muita maanparannusaineita, mutta työ kannattaa tehdä niin myöhään, etteivät ravinteet ehdi haihtua tai huuhtoutua. Liian aikainen levitys saa typen liukenemaan kasvien käyttöön jo syksyllä, mikä estää niitä valmistautumasta ajoissa talven tuloon. Paras aika kompostin levittämiseen on loka-marraskuussa ennen lumen tuloa.
Syksy on erinomaista aikaa kalkitsemiselle, sillä kalkki liukenee parhaiten kosteaan maahan. Näin se on valmiina kasvualustassa heti keväällä viljelykauden alussa. Älä kuitenkaan levitä kalkkia happaman maan kasveille kuten alppiruusuille, hortensioille ja pensasmustikoille.

Teksti: Leena Nurmi
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta