Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva Ulla-Maija Hänninen

NUMERO 8
19.8.2010


PÄÄKIRJOITUS

MYRSKY: Kun ketään tai mitään ei säästetty
SIENET: Varo valkoista kaunotarta

SUOMI: Talo kuiskii tarinaa

LUONNONANTIMET: Parantavan pihkan uusi tuleminen

PERHE: Saattaen vaihdettava

AISTIT: Pikkuinen piparkakkutyttö

PUUTARHA:
Kunta kukkii omin avuin
Puutarha lannoitetaan nyt
Kumina
Kepeät lepattajat kyläilemässä
Kun kesä kääntyy lopuilleen
Kukkasipulit maahan
Satoisa kasvimaa

RUOKA: Sadonkorjuun juhlaa

ASUMINEN: Lapsuuden elinpiiri entiselleen

KÄSITYÖT:
Keittiöön puuvillapellavaa
Patakinnas ja pannunaluset
Tyynyn tekoon

TAITEILIJA: Koruksi taipuu mikä vain

LEMMIKIT: Lauman jäsen

LUONTO: Vedenalaiset vampyyrit

MATKALLA: Aurinkoinen ja kaunis pyöräilysaari

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Koti maalla
Elämäntilanteita
Ristikko
Papin päiväkirja

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 16.9. ja Maatilan Pellervo 2.9.2010.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.


Sadonkorjuun juhlaa


Nyt nautitaan kasvissadosta. Ehkä jo hiukan mietitään tulevaa talveakin: tehdään soseita ja pakastetaan niitä laatikkoruokia varten. Käteviä ovat myös raastetut, pikku rasioissa pakastetut juurekset. Niitä voi lisäillä keittoihin ja patoihin.

Kekribroileri

Huomaa, että ohje on kuudelle, koska koipi-reisipalat myydään yleensä kolmen kappaleen paketissa. Koipi-reisipalojen sijaan voit käyttää luullisia rintaleikkeitä. Ne taas myydään neljä leikettä paketissa. Kasvisten määrää voit hiukan vähentää, jos teet ruokaa neljälle.
6 annosta
2 pkt ( 6 kpl) maustamattomia broilerin koipireisipaloja
1 rkl öljyä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl silputtua tuoretta rosmariinia
1 rkl silputtua tuoretta timjamia
1 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
3–4 reilun kokoista perunaa
2 isoa porkkanaa
2 naurista
pieni kyssäkaali
3–4 (puna)sipulia
1 kokonainen valkosipuli
2–3 vartta lehtiselleriä
n. 3 dl vettä
Pinnalle:
1 rkl öljyä
1 tl kokonaisia viherpippureita
3–4 laakerinlehteä
3–4 lehteä tuoretta salviaa
3 oksaa tuoretta timjamia
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Asettele broileripalat tilavaan vuokaan. Valuta päälle öljy ja sitruunamehu, ripottele pinnalle mausteet. Nosta vuoka uuniin ja kypsennä broileripaloja yksinään kasvisten käsittelyn ajan.
Pese kasvikset ja kuori lukuun ottamatta lehtiselleriä. Leikkaa reilunkokoisiksi paloiksi. Valkosipulinkynnet voit jättää kokonaisiksi.
Ota vuoka uunista ja levitä kasvikset broileripaloille. Kaada sekaan vettä sen verran, että se juuri ja juuri pilkahtaa ainesten seasta. Valuta kasviksille öljy. Lisää ainesten sekaan pippurit, laakerinlehdet ja timjaminoksat.
Peitä vuoka kannella tai foliolla ja kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Poista kansi ja jatka kypsennystä vielä 20 minuuttia, kunnes kasvikset ja broileri ovat kypsiä.

Rapsakat raastepihvit

Raastepihvit tai -ohukaiset ovat hyvä lisäke liha- tai kalaruoalle. Kasviksia vaihtamalla saa aina erimakuisia lettuja. Kokeile punajuuria, porkkanaa sekä palsternakkaa tai lanttua, selleriä ja kyssäkaalia. Kasvisten sekaan voit raastaa myös perunaa.
4 annosta
4 dl maitoa
1,75 dl täysjyvävehnäjauhoja tai 2 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
0,5 tl suolaa
0,25 tl jauhettua valkopippuria
1 rkl silputtua rakuunaa, kirveliä tai timjamia
(2 valkosipulinkynttä)
5 dl raastettuja juureksia
Vatkaa jauhot ja maito keskenään ja anna turvota noin 10 minuuttia. Kuori ja raasta sillä välin kasvikset hienoksi.
Lisää taikinaan munat ja vatkaa hyvin. Sekoita joukkoon mausteet (murskaa tai silppua valkoispuli hyvin pieneksi). Kääntele juuresraaste lopuksi taikinaan.
Paista taikinasta lettupannulla miedolla lämmöllä kullanruskeita pihvejä. Tarjoa lisäkkeenä esimerkiksi puolukkasurvosta ja salaattia.

Sienillä aateloitu punajuuri-vuohenjuustosalaatti

Tämä salaatti maistuu lämpimänä tai haaleana. Käytä sieniä, jotka eivät tarvitse ryöppäystä. Jos sienisaalis jää laihanlaiseksi, viljellyt sienet korvaavat puutteen.
4 annosta
2 rkl öljyä
2 tl silputtua tuoretta timjamia
0,25 tl suolaa
0,25 tl jauhettua valko- tai mustapippuria
1–2 valkosipulinkynttä
4–6 punajuurta
1 pieni palsternakka
2 sipulia
200 g pehmeää, leikattavaa vuohenjuustoa
1 rkl juoksevaa hunajaa
0,5 l puhdistettuja kantarelleja, paloiteltuja haperoita tai tatteja
(öljyä)
ripaus suolaa ja pippuria
1 ruukku esimerkiksi jääsalaattia
1 rkl balsamiviinietikkaa
2 rkl silputtua tuoretta basilikaa
(4 rkl saksanpähkinää murskattuna)
Mittaa kulhoon öljy, timjami, suola sekä pippuri. Murskaa sekaan valkosipuli ja sekoita.
Kuori punajuuret, palsternakka sekä sipulit ja leikkaa lohkoiksi. Laita lohkot mausteöljyyn ja pyöräytä siinä. Levitä kasvikset leivinpaperoidulle pellille ja kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes kasvikset alkavat tuntua pehmeiltä.
Leikkaa juusto viipaleiksi ja nosta pellille kasvisten viereen. Valuta juustolle hunaja. Kuumenna uunissa noin 5 minuuttia, kunnes juusto pehmenee ja saa hiukan väriä.
Kasvisten kypsyessä puhdista sienet ja paista kevyesti. Mausta suolalla ja pippurilla.
Revi salaatti tarjoiluvadille. Asettele juureslohkot, juustoviipaleet ja sienet salaatille. Valuta päälle viinietikka ja ripottele salaatille vielä basilikaa. Murskaa pähkinöitä hiukan kourassasi ja ripottele salaatille.

Mehevät metsästäjänleivät

Sienisyksystä saattaa paikoitellen tulla kehno. Onneksi viljeltyjä sieniä saa, jos metsäreissu ei tuota tulosta. Kunnon metsästäjänleivät syntyvät riistasta, sitten kun sen aika on. Leivät ja kastikkeen voit hyvin valmistaa jo etukäteen esimerkiksi saunan jälkeen nautittaviksi. Lusikoi sienikastike vähän ennen tarjoilua leiville ja kuumenna noin 10 minuuttia 225-asteisessa uunissa.
6 annosta
Lihamurekeseos:
1 iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 pkt (120 g) pekonia
1 dl silputtuja, esikäsiteltyjä sieniä
400 g jauhelihaa
1 kananmuna
0,25 tl jauhettua valkopippuria
0,5 tl jauhettua maustepippuria
0,5 tl suolaa
6 viipaletta paahto- tai vuokaleipää
50 g leikattavaa sulatejuustoa
Sienikastike:
1 sipuli
3/4–1 l tuoreita, sellaisenaan syötäviä, puhdistettuja sieniä
2 tl öljyä
0,5 tl rouhittua mustapippuria
4–5 dl vettä
200 g sulatejuustoa
1 rkl silputtua tuoretta kirveliä, rakuunaa, timjamia tai basilikaa
Kuori ja silppua sipulit. Suikaloi pekoni.
Kuumenna pekonia pannulla, kunnes siitä alkaa irrota rasvaa. Lisää sipulit ja sienet, ruskista kevyesti. Anna jäähtyä hiukan.
Laita jauheliha kulhoon, lisää muna ja jäähtynyt sipuliseos, mausta suolalla ja valkopippurilla. Sekoita hyvin.
Levitä leivät leivinpaperoidulle uunipellille. Leikkaa sulatejuustosta viipale joka leivälle.
Jaa jauhelihaseos leiville ja taputtele jauheliha leipien päälle niin, että se menee vähän reunojen yli.
Kypsennä leipiä 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes jauhelihaseos kypsyy ja alkaa saada väriä.
Valmista kypsymisen aikana sienikastike. Silppua kuorittu sipuli. Hienonna sienet.
Kuumenna sieniä pannulla, kunnes niistä alkaa irrota nestettä. Kun neste on lähes haihtunut, lorauta pannulle öljy, lisää sipulisilppu. Ruskista kevyesti, mausta. Kaada pannulle vettä ja murenna sekaan sulatejuusto. Sekoita, kunnes juusto on sulanut. Lisää tarvittaessa vettä, mutta kastike saa jäädä sakeaksi. Mausta ja tarkista suola.
Jaa kastike uunista otetuille leiville ja tarjoa heti.

Papu-pastakeitto

Papukeiton esikuvana on italialainen minestrone. Jauhelihan tilalla voi käyttää soija- tai hernerouhetta. Sitä tarvitaan noin 1 dl.
4 annosta
1 l erilaisia tuorepapuja (leikko-, vaha-, härkä-, ruusu- tai taitepapuja)
1 sipuli
2–3 valkoispulinkynttä
1 porkkana
100 g juuriselleriä
2 tl öljyä
200 g jauhelihaa
2 tl paprikajauhetta
0,25 tl jauhettua mustapippuria
1 l vettä
1 tl suolaa
2 laakerinlehteä
2 tomaattia
2 dl pienikokoista pastaa
0,5 dl silputtuja tuoreita yrttejä (basilikaa, kirveliä, ruohosipulia, persiljaa)
Puhdista pavut ja esikeitä ne runsaassa vedessä noin 10 minuuttia. Valuta.
Kuori sipulit, porkkana ja selleri. Leikkaa suikaleiksi, kuullota kattilassa öljyssä. Lisää jauheliha ja jatka kypsentämistä muutama minuutti. Mausta. Lisää vesi, suola sekä laakerinlehdet. Keitä noin 5 minuuttia. Kuutioi tomaatit ja kaada keittoon papujen sekä pastan kanssa. Kypsennä vielä sen aikaa, että pasta pehmenee (katso keittoaika pakkauksesta).
Tarkista maku, ripottele pinnalle yrttisilppu ja nosta keitto tarjolle.

Omena-sipulichutney

Kun käsittelet tuoretta chiliä, käytä mieluiten kumihanskoja. Jos et pidä hanskoja, pese kädet heti työskentelyn jälkeen hyvin ja muista olla koskettelematta silmiä tai limakalvoja muutamaan tuntiin! Chilin sisältämä polttava kapsaisiini jää käsiin ja aiheuttaa kirvelyä limakalvoilla. Tähtianikset voit korvata 1 tl:lla morttelissa hienonnettua aniksen tai fenkolin siemeniä. Annoksesta tulee valmista chutneyta noin 0,5 l.
3 sipulia
4 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
n. 0,5 kg omenoita
3 cm:n pala tuoretta inkivääriä
(1 tuore mieto chili)
0,5 dl omenatäysmehua
0,5 dl (hunaja-)omenaviinietikkaa
1 dl rusinoita
0,75 dl ruoko- tai fariininsokeria
2 tähtianista
0,5 dl suikaloituja manteleita
Kuori ja leikkaa sipulit reiluiksi kuutioiksi. Kuullota niitä öljyssä tilavassa kattilassa muutama minuutti, mutta älä päästä ruskistumaan.
Poista omenista siemenkota, lohko omenat ja laita sipulien sekaan. Raasta kuorittu inkivääripala omenien päälle. Halkaise chili, poista siemenet ja silppua chutneyn sekaan. Lisää omenamehu, viinietikka, rusinat ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä noin 25 minuuttia aina välillä pohjaa myöten sekoittaen.
Sekoita mantelit varovasti chutneyn joukkoon ja keitä vielä pari minuuttia hiljalleen hämmennellen. Lusikoi chutney kuumennettuihin purkkeihin ja anna jäähtyä. Sulje kannet ja nosta viileään.
Chutney on valmista nautittavaksi parin päivän kuluttua, jääkaapissa se säilyy ainakin 5 kuukautta. Sopii juustojen sekä erilaisten liha- ja kasvisruokien seuraksi.
Vinkki: Samalla ohjeella voit tehdä chutneyta myös karviaismarjoista, mutta jätä täysmehu pois. Karviaismarjoista tulee enemmän nestettä kuin omenoista.

Porkkana-kauraskonssit

Englantilaistyyppiset leivonnaiset maistuvat iltateen ja salaatin seurana ja ovat parhaimmillaan juuri leivottuna. Pieneen nälkään neljälle riittää puolikas annos.
4 leipää
2 porkkanaa
2 dl (isoja)kaurahiutaleita
0,5 tl suolaa
6 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 dl maustamatonta jogurttia
1 rkl öljyä
n. 0,5 dl vettä
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Rapsuta tai kuori porkkanat ja raasta hienoksi. Laita raaste kulhoon hiutaleiden, suolan, jauhojen ja leivinjauheen kanssa. Sekoita hyvin. Lisää jogurtti, öljy sekä vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Lisää tarvittaessa vettä.
Jaa taikina neljään osaan ja nosta palat suoraan pellille. Taputtele jauhojen avulla halkaisijaltaan noin 11 cm kokoisiksi, 2 cm paksuiksi pyörylöiksi. Leikkaa jauhotetulla veitsellä tai taikinakaapimella leipiin syvät ristikkäisviillot, kuin leikkaisit leivät neljään osaan.
Paista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia, kunnes leivät ovat kullanruskeita pinnalta ja pohjasta.
Murra palat irti toisistaan ja nosta tarjolle.
Vinkki: Vaihda porkkana lanttu-, selleri-, kyssäkaali- tai palsternakkapalaan (n. 150 g).

Pähkinäinen omenapaistos

Paistos sopii keliaakikoille ja vilja-allergisille. Maidottomalla margariinilla saat maidottomaan ruokavalioon sopivan. Muista siinä tapauksessa varata paistoksen seuraksi myös kaura- tai soijapohjaista vaniljakastiketta tai -jäätelöä.
6 annosta
2 rkl voita tai margariinia
4–6 omenaa
1 tl jauhettua kanelia
100 g voita tai margariinia
1 dl (ruoko)sokeria
100 g jauhettua mantelia tai pähkinää
2 kananmunaa
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele uunivuoka (n. 20 x 15 cm) 2 ruokalusikallisella rasvaa. Sitä saa olla reilusti vuoan pohjalla ja reunoilla.
Lohko omenat 4–6 osaan ja poista siemenkota. Asettele lohkot vuokaan yhteen kerrokseen. Ripottele pinnalle kaneli ja nosta uuniin. Pehmennä omenalohkoja 10 minuuttia uunin keskitasolla.
Valmista sillä välin taikina. Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri kuohkeaksi, sekoita mukaan mantelijauhe. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten.
Levitä taikina omenoiden päälle vuokaan ja jatka kypsentämistä noin 20 minuuttia, kunnes paistos on kullanruskea ja alkaa irrota vuoan reunoilta. Kypsymisaika riippuu taikinakerroksen paksuudesta.
Anna jäähtyä hetki. Tarjoa vaniljavaahdon tai -jäätelön kanssa.

Rukiinen karviaismarjakeikaustorttu

Ruis sopii karviaismarjojen kanssa erittäin hyvin. Tortun valmistaa myös viinimarjoista, omenoista tai raparperista.
8 palaa
Vuokaan
50 g voita tai margariinia
1 dl fariinisokeria
n. 7 dl karviaismarjoja
1 rkl perunajauhoja
1 dl ruishiutaleita
Taikina
100 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele halkaisijaltaan noin 22 cm uunivuoan reunat vähänmatkaa tai hiukan syvemmän piirakkavuoan reunat kokonaan, laita loppurasva nokareina pohjalle ja ripottele puolet vuokaan tulevasta sokerista. Levitä päälle puhdistetut karviaiset, perunajauhot, loput fariininsokerista ja ruishiutaleet.
Vaahdota rasva ja sokeri kuohkeaksi ja lisää muna. Vatkaa tasaiseksi. Lisää jauhot ja leivinjauhe. Sekoita vain sen verran, että saat tasaisen taikinan. Lusikoi taikina marjojen päälle vuokaan ja nosta uuniin. Kypsennä alimmalla ritilätasolla noin 40 minuuttia.
Anna jäähtyä noin 10 minuuttia ja kumoa vuoasta.
Tarjoa haaleana tai täysin jäähtyneenä esimerkiksi kermavaahdon tai jäätelön kanssa.
Vinkki: Jos haluat korkeamman, kakkumaisen paistoksen, tee puolitoistakertainen taikina ja lisää kypsennysaikaa noin 10 minuutilla.

Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta