Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Paula Lehto.

NUMERO 8
18.8.2011


Pääkirjoitus

PERHOSET: Vielä elokuunkin ilona

SUOMI: Viimeinen kylähullu

KOULU: Koko kunta kasvattaa

YHTEISELO: Pappa ja poika

LUONTO: Vaaran valtiaan vieraana

JUHLAVUOSI: Työteliästä ja taiteellista sukua

PUUTARHA:
Tyyli hallussa
Kuivaaminen kannattaa
Kokemus luo hyvän pohjan
Loistaa kuin aurinko
Yrttitarhan aarteet
Syömällä hävitettävä

HERKUNTEKIJÄ: Korvasienikonkari

PITKÄT PERINTEET: Yli sata vuotta saippuaa

HENKILÖ: Riuskan riuska emäntä

ASUMINEN: Käytännöllistä kauneutta

RUOKA: Nauti nauriista, leivo lantusta

TERVEYS: Koukussa

KÄSITYÖT:
Pitsimatto kammarin lattialle
Hienostunut ja herkkä talvikki

AJAN KUVA: Silloin, kun äiti jamekset ompeli

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Koti maalla
Elämäntilanteita
Ristikko
Papin päiväkirja

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 15.9. ja Maatilan Pellervo 1.9.2011.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.


Kuivaaminen kannattaa


Kuivaaminen on oiva keino säilöä omenoita: kasvisten vesipitoisuus haihtuu murto-osaan ja tuotteet säilyvät hyvinä useita vuosia. Kuivaaminen on terveellinen säilömistapa ja se säästää tilaa sekä pitää maut tallella.

Tasaisimman kuivaustuloksen antaa tarkoitukseen kehitetty hyötykasvikuivuri. Paljon säilövän kannattaa hankkia laadukas vekotin, jossa ilma kiertää nopeasti ja lämpötila pysyy vakaana.
Kotikonsteinkin sadon saa kätevästi kuivaksi. Kuivattavat voi laittaa uuniin (mieluiten kiertoilmauuniin), luukku jätetään auki. Hyviä kuivatuspaikkoja ovat myös pyykinkuivauskaappi, kuiva, hiukan lämmin sauna, pannuhuone, vintti ja jääkaapin päällys. Muuan Kodin Pellervon lukija kuivaa valtavat määrät omenoita lattialämmitteisen saunan ja pesuhuoneen lattialla paperin päällä.
Olipa keino mikä hyvänsä, tärkeintä on varmistaa, ettei lämpötila nouse yli 45 asteen ja että ilmanvaihto pelaa.

Omenoiden kuivaaminen

Hedelmissä ei saa olla kolhuja tai tummentumia. Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria, vain siemenkota poistetaan omenaporalla. Kuivauksen aikaista tummumista voi ehkäistä pitämällä noin puolen sentin paksuisiksi viipaloituja omenarenkaita hetki etikkavedessä (1 l vettä/1 rkl etikkaa).
Kuivaus kuivurissa tai kiertoilmauunissa vie vain muutaman tunnin, mutta huoneenlämmössä esimerkiksi ilmavasti naruihin pujotettuina useita päiviä. Omenarenkaat ovat sopivan kuivia, kun ne ovat nahkamaisen sitkeitä.
Kuivatut hedelmät säilytetään ilmatiiviissä tölkeissä huoneenlämmössä, ei jää- tai kylmäkapissa. Kuivahedelmät säilyvät vuosikausia, jos eivät tule syödyiksi. Liian kuiviksi muuttuneet omenarenkaat saa nahkeiksi pitämällä niitä hetken muovipussissa, jossa on liraus vettä. Hedelmiä voi käyttää esimerkiksi piirakkaan liottamalla niitä ensin vedessä.

Teksti: Leena Nurmi
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta