Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Paula Lehto.

NUMERO 8
18.8.2011


Pääkirjoitus

PERHOSET: Vielä elokuunkin ilona

SUOMI: Viimeinen kylähullu

KOULU: Koko kunta kasvattaa

YHTEISELO: Pappa ja poika

LUONTO: Vaaran valtiaan vieraana

JUHLAVUOSI: Työteliästä ja taiteellista sukua

PUUTARHA:
Tyyli hallussa
Kuivaaminen kannattaa
Kokemus luo hyvän pohjan
Loistaa kuin aurinko
Yrttitarhan aarteet
Syömällä hävitettävä

HERKUNTEKIJÄ: Korvasienikonkari

PITKÄT PERINTEET: Yli sata vuotta saippuaa

HENKILÖ: Riuskan riuska emäntä

ASUMINEN: Käytännöllistä kauneutta

RUOKA: Nauti nauriista, leivo lantusta

TERVEYS: Koukussa

KÄSITYÖT:
Pitsimatto kammarin lattialle
Hienostunut ja herkkä talvikki

AJAN KUVA: Silloin, kun äiti jamekset ompeli

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Koti maalla
Elämäntilanteita
Ristikko
Papin päiväkirja

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 15.9. ja Maatilan Pellervo 1.9.2011.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.


Nauti nauriista, leivo lantusta


Lanttu ja nauris, siinä on vuoden vihannespari. Kumpaakin soisi käytettävän enemmän, ovathan molemmat edullisia ja vitamiinipitoisia juureksia. Siispä nyt kokkaamaan!

Toisenlainen sienikeitto

Speltti- ja ohrahelmien lisäksi erilaiset kokonaiset keitetyt viljanjyvät sopivat keiton joukkoon, mutta ota huomioon, että niiden keittoaika on tunnista puoleentoista.
4 annosta
1 dl speltti- tai ohrahelmiä
vettä
2 sipulia
pieni purjo
3–4 naurista tai pieni lanttu
reilu 1 l puhdistettuja sieniä (esim. kantarelleja, tatteja, haperoita)
2 rkl voita
1 l vettä
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1 tl suolaa
pari oksaa tuoretta rakuunaa
Pinnalle: n. 2 rkl silputtua rakuunaa
Keitä spelttihelmet pakkauksen ohjeen mukaan kypsiksi ja pidä lämpiminä. Keittoon käytetään n. 3 dl kypsiä helmiä.
Silppua kuoritut sipulit ja suikaloi huuhdeltu purjo. Kuutioi kuoritut nauriit ja suikaloi sienet.
Kuumenna sieniä kattilassa, kunnes niistä alkaa irrota nestettä. Lisää voi sekä sipulit. Jatka kypsentämistä muutama minuutti. Sekoita mukaan nauriit ja kuullota muutama minuutti.
Kaada päälle vesi ja mausta pippurilla, rakuunanoksilla ja suolalla. Keitä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää purjo. Kypsennä vielä 5 minuuttia tai kunnes ainekset ovat kypsiä. Poista rakuunanoksat ja sekoita ohra keittoon. Nosta keitto tarjolle ja ripottele pinnalle rakuunaa.
Vinkki: Viljan sijaan voit käyttää kypsennettyä pastaa tai kypsentää keiton joukossa kuutioitua perunaa.

Mehevä ohra-kasvislisäke

4–6 annosta
1 maissintähkä tai n. 200 g pakastemaissia
2–3 valkosipulinkynttä
1–2 punasipulia
pieni kesäkurpitsa (200 g)
nyrkin kokoinen kyssäkaali
1 porkkana
200 g lanttua
1 rkl rypsiöljyä
n. 1 tl currya
0,25 tl jauhettua valkopippuria
ripaus mustapippuria
0,5–1 tl suolaa
1 dl rikottuja tai esikypsennettyjä ohraryynejä
4 dl vettä
(1 tl kurkumaa)
silputtua tuoretta persiljaa ja minttua
Leikkaa maissinjyvät irti tähkästä tai käytä pakastemaissia.
Silppua kuoritut valkosipulinkynnet, suikaloi sipulit. Leikkaa kesäkurpitsa, kuorittu kyssäkaali ja lanttu pieniksi kuutioiksi, viipaloi porkkana.
Kuumenna öljytilkka paistinpannulla. Ruskista lantut, kyssäkaalit ja porkkanat kevyesti. Lisää sipulit sekä kesäkurpitsa. Jatka kypsentämistä hetki. Mausta.
Ripottele sekaan ohra. Kaada pannulle vesi. Sekoita ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia tai kunnes ohra on kypsää. Lisää kypsennyksen loppuvaiheessa maissinjyvät.
Ripottele yrtit pinnalle juuri ennen tarjoilua.
Tarjoa savukalan, jauhelihapihvien tai makkaran lisäkkeenä.

Juures-lihapata

Maukas pataruoka, joka vain paranee uudelleen lämmityksestä.
6 annosta
150 g pekonia
500 g porsaan lapaa, kinkkua tai suikalelihaa
2 sipulia
400 g lanttua
2 porkkanaa
2 tl soijakastiketta
0,25 tl valkopippuria
0,5 rkl silputtua tuoretta rosmariinia
1 laakerinlehti
1 dl vettä
Suikaloi pekoni ja porsaanliha.
Kuori sipulit, porkkanat ja lanttu. Leikkaa suikaleiksi.
Kuumenna pekonia padassa, kunnes siitä irtoaa rasvaa. Lisää lihasuikaleet pataan, ruskista kevyesti.
Sekoita mukaan kasvikset. Jatka paistamista muutama minuutti. Mausta ja kaada pataan vesi.
Hauduta miedolla lämmöllä liedellä tai uunissa reilu tunti, kunnes ainekset ovat pehmenneet. Tarkista nesteen määrä silloin tällöin.
Täytetyt paprikat
Mehevällä kasvis-jauhelihaseoksella täytetyt paprikat tuovat väriä ruokapöytään. Täyte sopii myös suolaisen piirakan valmistamiseen.
4–6 annosta
4 eriväristä paprikaa
2 naurista
1 sipuli
1 pieni kesäkurpitsa
1 rkl öljyä
400 g jauhelihaa
1–2 tl paprikajauhetta
0,25 tl rouhittua mustapippuria
0, 5 tl suolaa
2–3 rkl tomaattipyreetä
(tilkka vettä)
2 dl herneitä
(1 kananmuna)
Pinnalle: n. 1 dl juustoraastetta
Halkaise paprikat ja poista siemenet sekä halutessasi kanta.
Kuori nauriit ja sipuli. Huuhtele kesäkurpitsa. Silppua sipuli. Raasta nauriit sekä kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi.
Kuumenna öljy pannulla ja kuullota kasviksia hetki. Lisää jauheliha ja paista noin 5 minuuttia. Mausta ja lisää tomaattipyree sekä herneet. Lorauta pannulle tarvittaessa hiukan vettä. Hauduta muutama minuutti kannen alla. Tarkista maku ja nosta pannu liedeltä. (Jos seos tuntuu liian kostealta, sekoita siihen yksi muna.)
Jaa seos paprikanpuolikkaisiin. Ripottele pinnalle juustoraastetta.
Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes paprikat ovat pehmenneet ja jauhelihaseos saanut väriä.

Pinkki naurissalaatti

3 punajuurta
4 naurista
1–2 omenaa
1 pieni herkkukurkku
1 (puna)sipuli
(2 rkl kapriksia)
Kastike:
200 g kermaviiliä
1–2 rkl sinappia
1 rkl viinietikkaa
0,5 tl suolaa
0,25 tl jauhettua valkopippuria
0,5 dl silputtua ruohosipulia
Keitä punajuuret ja nauriit kypsiksi, kuori lämpiminä, leikkaa kuutioiksi.
Leikkaa omenat, herkkukurkku ja kuorittu sipuli kuutioiksi ja kääntele punajuuri- ja nauriskuutioiden joukkoon. (Lisää kaprikset.)
Sekoita kastikeainekset keskenään ja kaada salaatille. Sekoita kahdella lusikalla nostellen ja anna maustua jääkaapissa muutama tunti.
Tarjoa esimerkiksi sillin kanssa.

Juustoiset lanttupihvit

Pihvien aineksiksi sopivat myös nauris, juuriselleri ja punajuuri. Käytä kasvisten keitinvesi esimerkiksi keittoon tai maltaiseen lanttuleipään. Sinihomejuuston sijaan sopii vuohenjuusto tai voimakas emmental.
4 annosta
n. 600 g lanttua
n. 4 dl vettä
0,5 tl suolaa
100 g sinihomejuustoa
0,25 tl jauhettua valkopippuria
1 rkl silputtua tuoretta timjamia
n. 1 rkl öljyä
n. 3 rkl seesaminsiemeniä, pähkinärouhetta, manna- tai maissiryynejä
Kuori lanttu ja leikkaa noin 2 cm paksuiksi viipaleiksi. Keitä ne puolikypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Nosta lantut leikkuulaudalle ja levitä niistä puolelle juustoa viipaleina, raasteena tai murustettuna. Ripottele pinnalle pippuri ja yrtit. Aseta toiset lanttuviipaleet juustolle ja nosta pihvit leivinpaperoidulle pellille. Sipaise pinta öljyllä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.
Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä ja pihvit tuntuvat pehmeiltä.
Tarjoa esimerkiksi jauhelihapihvien kanssa.
Muunnos: Levitä puolikypsät juurekset limittäin uunivuokaan tai kannelliseen paistinpannuun. Ripottele pinnalle mausteita ja juustoa. Kaada vuokaan kermaa sen verran, että viipaleet juuri ja juuri peittyvät. Kypsennä uunissa tai miedolla lämmöllä liedellä, kunnes juurekset ovat pehmenneet ja pinta saanut uunissa väriä.

Maltainen lanttuleipä

2 leipää
500 g lanttua
2 dl kotikaljamaltaita
4 dl vettä
1 pala (50 g) tuorehiivaa
2 dl piimää tai vettä
1 dl mämmi-leipämaltaita
1 dl siirappia
0,5 dl öljyä
2 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
n. 13 dl (hiivaleipä)vehnäjauhoja
Kuori ja raasta hienoksi lanttua n. 1 litra. Laita raaste ja maltaat leivontakulhoon.
Kuumenna vesi kiehuvaksi, kaada aineksille kulhoon. Sekoita ja peitä liinalla. Anna hautua noin tunti.
Murenna hiiva huoneenlämpöiseen piimään ja sekoita lanttuseokseen.
Lisää muut ainekset ja alusta pehmeäksi taikinaksi. Osa jauhoista voi olla myös sämpylä- tai täysjyväjauhoja. Taikina on hyvin löysää ja tarttuu käsiin, joten yleiskone on paras väline sekoituksessa.
Anna taikinan kohota liinan alla puolisen tuntia ja jaa se kahteen kevyesti voideltuun, 1,5 litran vetoiseen leipävuokaan. Anna kohota 15 minuuttia.
Paista 175-asteisessa uunissa tunnin ajan. Kumoa leivät vuoasta jäähtyneinä ja kääräise leivinliinaan. Leipää kannattaa nauttia vasta seuraavana päivänä, jolloin sitä on helpompi leikata.

Yllätysmuffinit

Naurista, lanttua ja omenaa sisältävän taikinan voi valmistaa myös kakuksi halkaisijaltaan noin 22 cm:n vuoassa. Vuoka kannattaa voitelun lisäksi myös jauhottaa. Kypsymisaika kakulla on noin 50 minuuttia. Parhaimmillaan muffinit ovat vasta seuraavana päivänä ja kakku vasta pari päivää leipomisesta. Juurekset eivät oikeastaan maistu taikinassa, mutta ne tuovat mehevyyttä.
n. 12 kpl
Taikina:
2 dl naurisraastetta
1 dl lantturaastetta
1–2 omenaa (2 dl raastetta)
1 dl omenatäysmehua
1,5 dl (n. 75 g) pähkinärouhetta
4 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl rypsiöljyä
Kuorrutus:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1,5 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
Pinnalle: pähkinärouhetta tai koristerakeita, mintun tai sitruunamelissanlehtiä
Kuori ja raasta nauriit ja lanttu hienoksi. Raasta omenat. Yhdistä raasteet ja lisää mehu.
Sekoita pähkinärouhe, jauhot, leivinjauhe, kaneli, inkivääri ja vaniljasokeri keskenään.
Vatkaa munat ja sokeria vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Valuta öljy ohuena nauhana munavaahtoon samalla vatkaten.
Sekoita käännellen munavaahtoon jauho- ja raasteseokset.
Lusikoi taikina voideltuihin muffinipellin koloihin tai paperisiin muffinivuokiin.
Paista 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 20 minuuttia. Tarkista kypsyys ja nosta pois uunista.
Vatkaa tarjoilupäivänä huoneenlämpöinen tuorejuusto ja tomusokeri kuohkeaksi. Mausta vaniljasokerilla. Levitä kuorrutusta muffinien pinnalle. Ripottele halutessasi pähkinärouhetta tai koristerakeita.
Vinkki: Käytä kuorrutukseen sitruunalla tai vaniljalla maustettua tuorejuustoa.

Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta