Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Jaakko Kilpiäinen

NUMERO 8 - 2012

Pääkirjoitus
Kiviaitaa ja koreita kuisteja
Vie mennessäs, tuo tullessa
Yrittäjättäret elämää luomassa

TERVEYS
Pikaisesti hoitoon
Eroon uniapneasta
Hyvinvointivaltion häpeä

PUUTARHA
Tarhurin työn jälki näkyy
Pihalla hehkuu keltainen
Salonkikelpoinen salottisipuli
Aikamatka yrttitarhaan
Tahtoo Türiin

Koivu, tähti ja Kari

Kolme yötä Höytiäisen helmassa

Sielultaan saaristolaiset

RUOKA
Vielä on kesää jäljellä

ASUMINEN
Nainen, vasara ja taltta

Samassa loimessa pienet ja suuret

KÄSITYÖT

Lempeitten sävyjen matto
Huivi heilahtaa

10 XL:n paita ynnä muuta tavaraa

Rapakon takaa takaisin

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Kirjan kannet auki
Elämäntilanteita
Koti maalla
Pieniä tarinoita
Ristikko
Papin päiväkirja

 

 

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 20.9. ja Maatilan Pellervo 6.9.2012.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.

Hyvinvointivaltion häpeä

Asunnoton on koditon. Kodittomalla ei ole osoitetta. Vailla osoitetta on vaikea sada työn syrjästä kiinni.

Joille ei paikkaa enää ole

Vuonna 2003 Vantaan Myyrmäkeen valmistunut Puolimatkankoti Myrri on Sininauhasäätiön ensimmäinen uusrakennuskohde. 12 yksiön ja kahden perheasunnon pihapiirissä toimii kaikille avoin päiväkeskus.

Vastuuhenkilö Hannu Kärkkäinen ja työntekijä, puolisonsa Sinikka Kärkkäinen kutsuvat talon 15:ttä asukasta ystävikseen ja perheekseen.

Kuva Pirjo Rönkkö
Hannu ja Sinikka Kärkkäiselle Myyrmäen Puolimatkankodin asukkaat ovat kuin oma perhe, rakkaita ystäviä, joiden puolia he pitävät. Myrrissäon kaikkien koti, ja kodissa on kirjoittamattomat sääntönsä. Väkivallasta lentää heti ulos.

Keski-iältään viisikymppisten miesten tie on kulkenut Puolimatkankotiin kovan kautta. Myrri on paikka niille, joille ei muuta paikkaa ole.

Asunnottomuuden takana on yleensä alkoholi. Joillakuilla kotina on ollut metsä.

Sekä Hannu että Sinikka ovat käyneet itse sen tien ja osaavat nähdä kaikki merkit, sekä toipumisessa että periksi antamisessa. Hannu raitistui 1984, menetettyään kaiken. Perheen, kodin, työn ja asunnon. Henkinen roskalaatikko tuli tutuksi Sinikallekin, vaikkei hän koskaan ehtinyt asunnottomaksi ennen uskoontuloaan.

Kärkkäiset kiittävät Vantaan kaupunkia, joka on päihdetyössä monin tavoin edelläkävijä.

Kokemusammatillisuutta osataan hoitotyössä arvostaa, eikä titteleihin takerruta. Laitoshoitoakaan ei ole lähdetty ajamaan alas.

Alkuun vahva vastustus

Myrri on täysin päihteetön asumisympäristö, mikä on asukkaiden mukaan auttanut heitä muuttamaan suhdettaan alkoholiin.
Kymmenisen vuotta sitten Myyrmäen keskustaan valmistunutta Myrriä vastustettiin aluksi vahvasti. Vieressä oli päiväkoti, eikä kylkeen kaivattu alkoholisteja. Vaan kuinka on käynyt?

”Me olemme nyt kuulemma paras naapuri. Näinä vuosina poliisi on käynyt täällä vain kaksi kertaa”, kehaisee Hannu.

Asukkailta vaaditaan vastuunottoa. Ketään ei tahdota auttaa avuttomaksi. Kirjoittamattomia sääntöjä noudatetaan, sillä miehet tietävät, että niiden rikkomisesta lentää ulos. ”Heti, jos koskee Sinikkaan, Lellu-koiraan, minuun tai on väkivaltainen toiselle asukkaalle. Tämä on kaikille koti, ei pelkkä asunto. Ja nämä äijät voivat täällä hyvin!”

Kärkkäisten kokemuksen mukaan alkoholismista toipuminen alkaa heti raitistumisesta. Psyyke ja fysiikka kuntoutuvat normaalitasolle noin kolmessa vuodessa. Myrrissä ei monikaan viivy niin pitkään.

Haasteena onkin löytää jatkoasuntoja, sillä Puolimatkankotiin jäämisessä piilee laitostumisen vaara. ”Haaveeni olisi yhdistää spontaani toipuminen ja asuminen”, Hannu toteaa.

Oma asunto kannustaa elämään ilman päihteitä. Myrristä on muutettu sekä kaupungin asuntoihin että yksityisille vuokranantajille. Pienistä asunnoista vain on kova pula.

Painettu lehti esittelee lisää asunnottomuuteen liittyviä epäkohtia ja mahdollisuuksia asunnottomille.

Teksti: Hannele Niemi

 

Apua asunnottomuuteen:


Sininauhaliitto on valtakunnallinen, 92 kristillisen päihdejärjestön keskusliitto. Samaan konserniin kuuluva 55-vuotias Sininauhasäätiö on mm. tuetun asumisen ammattilainen. Se tarjoaa kokonaisratkaisuja ihmisarvoisempaan elämään: tuettua asumista asumisyksiköissä ja yksittäisissä tukiasunnoissa sekä kokonaisvaltaista, sosiaalista isännöintiä.

http://www.sininauhaliitto.fi

Nuorisosäätiö on yleishyödyllinen yhteisö, joka tukee työssäkäyviä tai työelämään hakeutuvia nuoria aikuisia itsenäiseen asumiseen ja elämään. Säätiö rakennuttaa ja ylläpitää kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja ympäri Suomea sekä tarjoaa asukkailleen neuvontaa ja tukea elämänhallintaan. Nuorisosäätiön asunnoissa voi asua 35 ikävuoteen asti.

http://www.nuorisosaatio.fi

Nuorisoasuntoliitto ry (NAL) on valtakunnallinen nuorten asumiseen ja elinolojen kehittämiseen keskittyvä järjestö. Yhdessä 27 paikallisen nuorisoasuntoyhdistyksen, vuokrataloyhtiö Alkuasunnot Oy:n ja asumisen tukipalveluita tuottavan NAL Palvelut Oy:n kanssa se mm. rakennuttaa ja vuokraa nuorisoasuntoja, kehittää itsenäistä asumista tukevia palveluja ja toimii nuorten edunvalvojana asumiskysymyksissä. Kohtuuhintaiset asunnot on tarkoitettu 18–29-vuotiaille työssä käyville tai työelämään hakeutuville nuorille.

http://www.nal.fi/fi/etusivu

Eeva-Maria kodin taustalla on Helsingin evankelisluterilaisen seurakunnan Katulähetystyöntekijöiden vuonna 1950 perustama Kodittomien Tuki ry. Koti syntyi ensiasunnoksi huono-osaisille ja laitoksista vapautuville naisille. Nyt se tarjoaa tuettua asumista täysin päihteettömässä ympäristössä asunnottomille naisille, joilla on elämänkriisi joko mielen, terveyden tai sosiaalisen tasapainon järkkymisen vuoksi. Eeva-Maria kotiin tullaan sosiaalitoimen lähettämänä alkuhaastattelun kautta. Tarjolla on mm. 56 soluasuntohuonetta ja myös tilapäisasumista äiti/lapsiperheelle.

http://kotiweb.kotiportti.fi/kodittomien.tuki/